HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Ekim 2011 Pazartesi - 11:21

PETKİM'den Büyükşehir'e imar golü

İzmir Büyükşehir Belediyesi, PETKİM Tesisleri’nin imar planlarını onaylamayınca, şirket yetkilileri soluğu Ankara’da aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuran PETKİM tüm planları onaylattı. Belediye ise kendisini bypass eden kararı yargıya taşıdı.

PETKİM den Büyükşehir e imar golü

Fatih Yapar/Egedeonsöz/Özel -  İmar Planlarını yapma yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilmesi ile birlikte başlayan tartışmalar devam ediyor. Planlama yapma ve imar planları düzenleme yetkisinin bakanlığa da verilmesinin ardından karşı karşıya gelmesi beklenen CHP’li belediyeler ile merkezi hükümet arasında ilk fitil ateşlendi. Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir’de büyük çaplı olarak ilk kez karşı karşıya geldi.
 
Türkiye’nin en büyük petrokimya üreticileri arasında bulunan ve Aliağa İlçesi’nde faaliyet gösteren PETKİM şirketi yıllarca devlet bünyesinde çalıştıktan sonra özelleştirme kapsamında yüzde 51’i 2 milyar 40 milyon dolar bedelle SOCAR & TURCAS Petrokimya A.Ş’nin bünyesine geçti. Geçmiş yıllarda şirket devlete ait olduğu için tesislerin birçoğu imar planlarına işlenmedi. Sosyal donatı alanları yeşil alanlarının belirlenmesi işi ise daha sonraki zamana bırakıldı. Tesis çalışmalarına devam ederken İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıllarda 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı’nı yaptı. Tesis imar planlarına işlendi. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planları’nda da tesis aynen kaldı.
 
SORUN ÇIKTI
Kütahya-Manisa ve İzmir illerini kapsayan Çevre Düzeni Planı ve Kentin Anayasası olarak ifade edilen Nazım İmar Planları’na işlenen PETKİM Tesisleri ile ilgili sorun yaşandı. Büyükşehir Belediyesi alt ölçekli plan olan ve ilçe düzeyinde çalışmayı öngören 1/5 bin ölçekli planlarda ise sosyal donatı alanları, yeşil alanları ve kamuya terk edilmesi gereken bölgeleri yetersiz buldu. PETKİM’e bu değişikliklerin yapılmaması halinde planların onaylanmayacağı bildirildi. Bunun üzerine PETKİM, yeni çalışma yaptı ve bunu da Büyükşehir’e gönderdi. PETKİM’in yaptığı son değişiklikler ile ilgili görüşmeler devam ederken bir yandan da eksik kalan bölümler için yeni işlemler yapılması istendi.
 
ŞİRKET BAKANLIĞA GİTTİ
İlk başvuru ile bugüne kadar geçen zamanda Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerini onayladığını düşünen PETKİM, son kararname ile yetkileri eline alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Büyükşehir Belediyesi’ni bypass ederek Ankara’da tüm planları onaylatan şirket belediyeye gol attı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri görüşmeler devam ederken bakanlığın onayı karşısında şaşırdı.
 
BÜYÜKŞEHİR DAVA AÇTI
PETKİM’in Ankara’da bakanlığı devreye sokarak belediyeyi devre dışı bırakması ortamı gerdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan planlara askıda itiraz etti ve dava açtı. Konuyu mahkemeye götüren belediye, yapılan işlemlerde kamu yararına karar alınması gerektiğinin altını çizdi.
 
BAKANLIK NELER YAPABİLİYOR?
Yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın harita, her tür ve ölçekte çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını, parselasyon planlarını ve değişikliklerini resen yapmak, yaptırmak, onaylamak, iki ay içinde yetkili idarelerce ruhsatlandırma yapılmaması halinde ruhsat ve yapı kullanma izni vermek; kamu ya da özel kişilere ait taşınmazlar üzerinde yapılacak yatırımlara ilişkin 3 ay içinde onaylanmayan etüt, çevre düzeni, nazım ve uygulama planları ya da ruhsatlandırma ve yapı kullanma izinlerini vermek şeklindeki yetkiler verilmişti. 17 Ağustos Depremi’nin yıl dönümünde alınan bu karar Türkiye’de tartışmalara neden olmuştu. Belediyelerin ve yerel yönetimlerin bypass edilmesine neden olan karar çeşitli sivil toplum kuruluşları ve odaların tepkisine neden olmuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali Çetin 31 Ekim 2011 Pazartesi 15:56

Petkim'in Aliağa'ya ne faydası var kii, önce bunu bir izah etsinler, Aliağa'yı İzmir'i yok sayan bir anlayışı kentimizde istemiyoruz..

Yorumu oyla      16      11  
ERCÜMENT ŞAHİN 31 Ekim 2011 Pazartesi 12:50

yatırıncı büyükşehir büraksasini kaç yıl bekliyicek.gel gltler insanları ankaraya yöneltiyor.planlama bitmiş iş takipciligi sektör halini almış ballı planlar yoksa tastik te yok

Yorumu oyla      24      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dostluk Kupası’nın adı Ercüment Özgür oldu
Balçova Belediyesi’nin geçen yıl ilkini düzenlediği mahalleler arası futbol ...
İzmir’e müjdeli haber
İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfez dibindeki ve dere ağızlarındaki çamuru ...
Tarihi dönüşüm başladı
Restorasyon sonunda tarihi TEKEL Tütün Deposu, İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün ...
 
İzmir'in camileri Büyükşehir'e emanet
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin camilerdeki bakım ve onarım çalışmaları, ...
Homa Dalyanı’nı kurtarma komedisi
İzmir Kuş Cenneti içerisindeki Homa Dalyanı'nı tuzlu sudan korumak için ...
Bornova Belediyesi ‘kalite’sini kanıtlıyor
Bornova Belediyesi, vatandaşa verilen hizmetin kalitesini artırmak için örnek bir çalışma başlattı.
 
Selçuk’ta Cumhuriyet coşkusu
Selçuk’ta Cumhuriyet'in 88'inci Kuruluş yıldönümü büyük bir heyecan ve coşkuyla kutlandı
Kocaoğlu’ndan “EXPO” için birlik çağrısı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EXPO 2020 hedefinde, ...
Yazıyor...yazıyor....Cumhuriyet'in ilanını yazıyor...
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 88’inci yıldönümünü Konak Belediyesi ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva