HABERLER>İŞ DÜNYASI
12 Temmuz 2024 Cuma - 14:22

Petekkaya’nın projesi halkın kantarında!

Sanatçı Erkan Petekkaya’nın sahibi olduğu şirketin İzmir’in Karaburun ilçesi sınırlarında 250 dönümlük mera alanında açmak istediği güneş enerji santrali halkın kantarına çıkacak.

Petekkaya’nın projesi halkın kantarında!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ- İzmir’in Karaburun ilçesinde tartışmalara neden olan RES ve GES projelerine bir yenisi daha eklendi. Yüksek kesimlerde bulunan köy yerleşim alanlarının mera ve ormanlık alan sınırlarında verilen izinler sık sık çevre ve doğa dernekleri tarafından protesto ediliyordu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yakın zamanda ÇED süreci başlattığı projelerden biri de Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları Anonim Şirketi’nin GES projesi.

Sanatçı Erkan Petekkaya’ya ai şirket Karaburun’un Küçükbahçe ilçesi sınırlarında  Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) projesini hayata geçirmek istiyor.

250 dönümlük arazi üzerinde kurulması planlanan GES projesinin halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı ise 3 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşecek. Toplantının yeri ve saati İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından önümüzdeki günlerde duyurulacak.



PROJENİN AYRINTILARI
Projenin gerçekleştirileceği Güneş Enerji Santrali Alanı’nda 24 MWm/16 MWe Kurulu gücünde santral kurulacak. Yine bölgede 545 Wp gücünde 44.037 adet Bifacial Çift Cam Modülü panel ve 333,340 kWe gücünde 48 adet inverter kullanılacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’na göre 518 ada 100 ve 101 parsel Mera ve 518 ada 102 parsel Ham Toprak niteliği taşıyor.  Proje alanı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında İzmir K-16 paftasında kalmakta olup tesis alanı Çayır-Mera ve Özel Çevre Koruma Bölgesi niteliği taşıyor.

Toplam 32.000.000 kWh/yıl elektrik üretilmesi ve üretilecek olan enerjinin, Karaburun TM OG (TR-1) barası (90 MVA)’’ na girdi-çıktı bağlantı şeklinde bağlanması planlanıyor.



KARABURUN YEREL FOK KOMİTESİ: İZİN VERİLMEMELİ
Projeyle ilgili açıklama yapan Karaburun Yerel Fok Komitesi için projenin geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Karaburun Yerel Fok Komitesi'nin açıklaması şu şekilde:

Küçükbahçe'nin mera alanları üzerine çöken DGES projesini geri çekin!..

Küçükbahçe’nin tarihine, kültürüne, merasına, tarım ve yaşam alanlarına zarar verecek, koruma bölgesinde binlerce yılda oluşan bitki örtüsü ve habitat alanlarının tahribatına neden olacak bu yıkım projesine izin verilmemeli!..

Küçükbahçe’de tescilli mera alanları üzerine yapılmak istenilen DGES Projesi’nin Halkın Katılımı Toplantısı 3 Eylül’de yapılacak. Karaburun Yerel Fok Komitesi/Karaburun Sivil İnisiyatifi olarak projeye yönelik itirazımızı ve değerlendirme raporumuzu  ilgili birimlere süresi içinde yapacağız. Küçükbahçe Muhtarlığı’da açacağı imza kampanyası ile itirazlarını ilgili birimlere iletecek.  

Karaburun Yerel Fok Komitesi/ Karaburun Sivil İnisiyatif tarafından Proje ÇED raporuna ilişkin Yarımada'da çalışmalar yürüten farklı disiplinlerden uzmanların görüşleri alınarak hazırlanan değerlendirme ve itiraz raporu, ilgili birimlere iletilmiş, ayrıca Küçükbahçe Muhtarlığı ile yapılan iletişimler sonucunda Küçükbahçe Mahallesi’nde projeye itirazlar, dilekçe ve toplanan imzalarla birlikte ilgili birimlere gönderilmişti.

Karaburun Yerel Fok Komitesi’nin DGES proje ÇED raporuna yönelik itiraz ve değerlendirme raporunda

“..DGES Projesi,  Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içinde. Yerleşim yerlerine en yakını 100 ve 110 mt olmak üzere, 1 ve 1.6 km uzaklıkta. Diğer yandan proje alanı ve çevresi mera ve tarım alanı. Proje alanı ve çevresinde varlığını devam ettirdiği bilinen uluslararası anlaşmalarca (BERN, CITIES, IUCN gibi) korunan türler, flora ve fauna varlığı mevcut.

Projenin ekonomik ömrünün 50 yıl olduğu belirtilen ÇED raporunda; alanın flora, fauna özelliklerine ilişkin veri bulunmadığı gibi, projede kümülatif etki yaratacak bir etkinin de olmadığı ve projenin sera gazı emisyonunu azaltacağı belirtiliyor. Oysa ki Küçükbahçe Mahallesi tescilli meralarının üzerinde kurulması düşünülen DGES projesi, biyoçeşitlilik ve karbon tutma kapasitesi açısından önemli bir mera alanına ve bitki örtüsüne geri dönüşsüz zarar verecektir. Projenin yaratacağı habitat bölünmesi, termal ısı ve mikro klima değişiklikleri gibi sebeplerle proje alanı ve çevresinde habitat kayıplarının yaşanması muhtemeldir..

Yapılan gözlem ve araştırma çalışmalarına göre GES’lerin yer seçimlerinde çevresel etkiler ön plana çıkıyor. Çevresel açıdan; doğal sit alanları, orman alanları, sulak alanlar, su toplama havzaları, çayırlık alanlar, verimli meralar, sazlık ve bataklık alanlar, milli parklar, yaban hayatı koruma ve geliştirme bölgeleri, özel çevre koruma bölgeleri, tabiatı koruma alanları, flora ve fauna açısından önemli biyolojik çeşitliliğe sahip alanlar ve bu alanlara ek olarak kıyı ve sahil bölgeleri ile kuru göl yatakları, nehir yatakları, tuzlalar ve deltalar biyolojik çeşitlilik ve ekosistem açısından hassas bölgeler üzerinde güneş enerji santrali kurmak bir yana bu hassas bölgelerin etki alanı içinde veya yakınında yer seçimi yapılmasından kaçınılması büyük önem taşıyor..

Bölgenin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Alandaki kadimden beri kullanılan tescilli meralar RES ve GES tahsisleri sebebiyle daraltıldı. Ayrıca, bu alanların tahsisi ve etrafının çevrilmesi, hayvancılık ile uğraşan yöre halkının ortak kullanılan mera ve su kaynaklarına erişimine de engel oluyor.

DGES projesi , Karaburun-Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi kararı öncesi verilen yenilenebilir enerji lisans sahaları içerisinde değildir. Projeye ilişkin ön lisans kararı Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından sonra verilmiştir.

Küçükbahçe’nin tarihine, kültürüne, merasına, tarım ve yaşam alanlarına zarar verecek, koruma bölgesinde binlerce yılda oluşan bitki örtüsü ve habitat alanlarının tahribatına neden olacak bu yıkım projesine izin verilmemelidir. Bu sebeble, Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları A.Ş tarafından Karaburun İlçesi, Küçükbahçe Mahallesi, Çullubağ Mevkii 518 ada, 100, 101 ve 102 parsellerde yapılması planlanan Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) Projesi geri çekilmeli ve iptal edilmelidir..” denildi.

 
Denizli'nin dolandırıcısını yakalama çalışması başladı
 
Soyer 100 gün sonra sessizliğini bozdu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şikago’daki TOBB Ticaret Merkezi, İzmirli firmaları bekliyor
Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle ve oda-borsaların katkılarıyla, Türkiye ...
Sofralık üzümün ihracat yolculuğu başladı
Düşük şeker oranı nedeniyle diyabet hastalarının tercih ettiği, Ege Bölgesi’nin ...
İZTO'dan İzmir'in tarihini anlatacak eser
İzmir Ticaret Odası,  bir asırı geride bırakan Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ...
 
Ege'den 6 ayda 829 milyon dolarlık kuru meyve ihracatı!
Türkiye’nin geleneksel ihracatçı sektörlerinden kuru meyve sektöründe ...
THY haziranda 7,8 milyon yolcu taşıdı
Türk Hava Yolları (THY), haziranda yolcu sayısını bir önceki yılın aynı ...
Ülker şikâyet etti, Züber'in reklamları durduruldu
Ticaret Bakanlığı, Ülker’in 'haksız rekabet' şikâyeti üzerine Züber’in ...
 
Manisa'nın başına talih kuşu konmuştu... Dev yatırım kentte sevinçle karşılandı
Çinli elektrikli araç üreticisi BYD'nin Manisa'da, Volkwagen'in (VW) daha ...
TÜİK'ten enflasyon eleştirilerine yanıt!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, Tüketici Fiyat ...
Eskinazi ihracattaki gerilemeyi yorumladı: Döviz kuru rekabeti olumsuz etkiliyor!
2023 yılında 42,6 milyar dolarlık ihracata imza atan Egeli ihracatçılar, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cumhurbaşkanı olmayı kim istemez?
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Soyer’in dönüşü!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sonun başladığı yerdeyiz
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Gıda egemenliği açısından Belediye Yasası’nı yeniden düşünmek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ganimet sofrası olarak belediyeler!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İnsana değer vermek
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Bazı konularda nokta (!) zamanı!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Her açılış töreninin bir meşrebi var
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Zurnanın ‘zırt’ dediği yer!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Attends-nous PARIS
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva