HABERLER>SAĞLIK
5 Mayıs 2010 Çarşamba - 00:00

Parmak emen bebeğe dikkat

Bebeklerde parmak emme alışkanlığı uzun süre devam edecek olursa, kas ve kemik yapıları  üzerine basınç uygulanarak dişlerin yer değiştirmesine yol açar. ’

Parmak emen bebeğe dikkat

Bebeklerde parmak emme alışkanlığı uzun süre devam edecek olursa, kas ve kemik yapıları  üzerine basınç uygulanarak dişlerin yer değiştirmesine yol açar. ’
 
Bebekler anne rahminde parmak emmeyi öğrenir.
 
Annelerin  ultrasonografi de bebeklerini görmekten ne kadar zevk aldığını hepimiz biliriz. Düşünün hele bir de ultrasonografinin ekranında parmağını emen bir bebek görmek ne kadar şirindir. Evet; bebekler anne karnında parmak emmeyi öğrenir ve parmak emerler.
 
Parmak emme, normal çocuklarda herhangi bir psiko-patolojik etken olmaksızın 3-4 yaşlarına kadar görülen bir olgudur. Bebeklerin çoğu başparmaklarını ya da diğer parmaklarını emerler. Doğuştan tüm bebeklerin sahip olduğu en güçlü reflekslerden biri emme refleksidir. Yenidoğanlarda bu çok hareketli bir reflekstir. Nitekim ender olarak yenidoğan bazı bebeklerin parmak ya da bileklerinde görülen kabarcıklar bunun bir sonucu olmaktadır.
 
Anneyi daha kısa süre emen bebeklerde parmak emme daha sık görülür.
 
Yapılan  araştırmalar  parmak emmenin, aynı zamanda yaşamın ilk birkaç haftasında açlığa bağlı olarak oluştuğunu göstermektedir. Yine anneyi daha kısa süre emen bebeklerde parmak emme daha sık görülmektedir. Dişlerin çıkmaya başladığı zamanda lokal iritasyonlardan doğan ağrı, parmak emme yoluyla giderilebileceğinden bu alışkanlığın dişlenmeye yardımcı olduğu düşünülebilir. Parmak emme yaş ilerledikçe azalmaya başlayacak ve bir süre sonra yok olacaktır.
 
2  yaştan  sonra sorun yaratır.
 
Bir, bir buçuk sens kadar parmak emme ve dil emme alışkanlıkları normaldir. İki yaşın sonuna doğru bu alışkanlık kendiliğinden kaybolur. Bu alışkanlık iki yaşından sonrada sürerse, gelişen kas, kemik ve diş yapısı üzerine uygulanan basınç sebebiyle üst ön dişler öne, alt ön dişler geriye doğru hareket eder ve alt-üst dişler arasında açıklık oluşur. Daha sonrada devam eder ve alışkanlık kalıcı olursa, bunun sonucunda üst çenede darlık (V şekilli kavis) oluşur ve kapanış bozulur.
 
Bu alışkanlığı devam ettiren çocukta aynı zamanda emilen parmağa ve sayısına göre etki alanında bulunan alt ve üst dişlerde de yer değiştirmeler ve kapanış bozuklukları görülebilir. Parmak emme alışkanlığı gece uyurken de devam ederse bu değişimler daha etkili olur.
 
İlk 2 sene bu alışkanlık sorun yaratmayacak zararsız bir harekettir. Bazı bebekler yeni dişlerini çıkarırken, bazıları da yabancılarla karşılaştıklarında utanarak parmak emerler. Parmak emmenin dişleri ne kadar etkilediği, parmak emme süresine ve parmağın ağızdaki duruşuna da bağlıdır. Tabii ki bu faaliyetten etkilenen süt dişleridir. Ancak süt dişlerinde oluşan bu değişikliğin daha sonra 6-7 yaş civarında çıkan asıl dişleri etkilemediği belirtilmektedir.
 
Daha sonra kazanılmış alışkanlık olarak sürdürülürse, kalıcı dişler ve üst çene de oluşan deformasyon ortodontik tedavi gerektirir ve alışkanlığın bırakılması içinde bir çocuk psikiyatri uzmanından destek alınması gerekebilir.(Mynet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kellik önlenebilir
Saç dökülmesi bazen hastalık habercisi olabilir. Dökülmeye karşı alınacak ...
Obezlerde kanser riski
Obezite tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı ve felç gibi bir çok hastalıkla ...
Saman nezlesine dikkat
Bahar aylarında polenler yüzünden sık görülen saman nezlesi, yaşam ...
 
Migren hapları farklı ağrılar yaratıyor
Özel bir baş ağrısı türü olan migrene karşı kullanılan ağrı kesici ...
Canlı ve parlak olmayan ete dikkat
Et satın alırken, etin canlı ve parlak kırmızı renkte olması önemli. ...
Çocuklarda kalıcı zeka geriliğine dikkat
Tiroid hormonlarındaki küçük bir dengesizlik, diğer organların çalışmasını ...
 
Kahvaltıyı atlayan kilo alıyor
Tayvan'da yapılan bir araştırma, güne zengin bir kahvaltıyla başlamanın ...
Pakette ’‘parti kapatma’’ şoku!
TBMM Genel Kurulu’’nda Anayasa paketindeki parti kapatmayla ilgili 8. ...
Temizlik yaparken yaşlanmayın
Evinizde bulunan, temizlik ürünlerin içerisindeki toksinler, hızlı ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva