HABERLER>GÜNCEL
1 Ağustos 2011 Pazartesi - 11:21

Ölüm onu bekliyor, o sadece iş istiyor

Merve Tıraşçı… 34 yaşında… Kanser hastası… Hastalığın 4’üncü evresinde… Doktorları ‘Yapılacak bir şey yok’ dese de, o ‘ÖLÜME’ direniyor… Ve yaşamak için sadece ‘İŞ’ istiyor…

Ölüm onu bekliyor, o sadece iş istiyor

Mehmet Emin Al/İZMİR - Anadolu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Halkla İlişkiler Bölümü mezunu Merve Tıraşçı… İnsan Kaynakları Uzmanlığı eğitimi sahibi… Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü’nde proje uzmanı… Açlığın ve sefaletin dile getirildiği zamanlarda ‘İŞ’ söz konusu olurken, ilk kez ölmek üzere kanser teşhisi konulmuş bir insan… “Yaşamak için bir işe ihtiyacım var” diyor. Bu kez karın doyurmak için değil hayatta kalmak için… Çalışmak istediğini söylüyor… Sadece iş istiyor. Hayatın ellerinden tutunarak yaşamaya devam edebilmesi için iş istiyor…
 
Zor zamanlardan umuda doğru
İşaretlerden varılan harfler, kelimelerin hüzünlü eczasında anlam bulunca başlıyor tufan… Dalgaların vurduğu falezlerden aşağılara bakarken içimize benzettiğimiz o “zor zamanlar” dan yalınayak geçtiğimiz çöllere doğru akıyor şimdi her şey…

Denizden arta kalan tuz…. Dalgaların bittiği, çölün başladığı yerden kalkan tuz kervanları, yalın yürek ve yalınayak hissedilen uzaklara doğru alır sizi götürür bir abdal gibi. Her menzilde at değiştiren farisler (usta at binicileri) hayatı, rüzgârla sarhoş atların nallarındaki ritimle öğrenirken….. Soluk soluğa bir hayatın nefesi camda buğulanırken, siz birdenbire durağan bir hayatın vuruşunu kaçırmış bir kalp gibi yalnızca bakarsınız… O ince çizgi artık çok kalın, büyük boltlar halinde hayatı özetleyen bir metin gibi durur içinizin kundaklanan bir yerlerinde… Heves edilene bir ömür geç kalınmış, sararmış sayfalar gibi her şey. Asıldığı taş duvarın sırrını öğrenince, duran bir duvar saati gibi… ‘İki’nin iki ile hesabı buraya kadar olur ansızın... “Disk biter, boşa döner plak…”

Pencereden dönüp bakarsınız, gökyüzünde bir uçak içinde beyaz dişleri ve güleç yüzleriyle hostesler, yukarılara doğru çıkarken onca zaman bakılan bulutlar aşağılarda bir yerde kalır. İçimizdeki çocuk ansızın belirir ve “Bulutlar bizim evimiz” der. Buna yağmuru sen eklersin, gece geçen trenleri eklersin, trenlerin yıldızlar ve dağ köylerinden gelen köpek seslerini taşıdığını eklersin sonra… Bunlara ellerini koyarak inanırsın, ‘Ellerin kalbin’ olduğu için kolay inanırsın, yetmez eksik kalır içinizde bir yer, trenler makas değiştirirken gidilemeyen yolun merakı büyür. O yolda, bilinmeyen hikayenin karakterlerini düşünür, kendine benzeyen bir kahraman koyarsın… Bilinmeyeni düşünmekle daha çok yorulur, hayata dönersin… Hayat provası olmayan bir sahneden ve şarkıdan geçiyor, sen içinden geçiyorsun… Duy…

Günleri hep ‘bir’ diye saymak
“Bana saçlarını kes, yoksa ellerinde kalır” dediler diyor. “Dinlemedim onları, çünkü bir umut taşıyordum içimde, belki de dökülmez, bir ilk olur dedim. Kesmeyeceğim sapsarı saçlarımı dedim. Bunu kendime söyledim ama önce onlara… Ayaktaydım durdum ve onların yüzüne baktım uçsuz bucaksız bir bozkıra bakar gibi… İçimde sıcak bir rüzgâr ama ellerim buza kesmiş… Ben onlara iyi şarkı söylerim, tiyatroyu çok seviyorum. Size bir tirat okuyayım. Sırça Kümes ’ten Tom’u oynayayım. Ya da Athol Fugard’ın Ada’sından Winston’u oynanayım. Ömür boyu hapis ceza aldığı için günleri hep ‘Bir’ diye sayan Winston gibi... Söyledim bütün bunları ama önce bana, sonra birbirlerine baktılar. Onlar birbirilerine bakarken, çırılçıplak heykellerden bir kent düşündüm. Işıkları yüzdeki karanlığa doğru yanan heykeller… Sonra içlerinden biri bana ailemden birinin yanımda olup olmadığını sordu. Soruyu anlamaya çalıştım… Sorudan çok kırılan bir bardak gibiydi bu ses… Korktum…”

Yüzünde kocaman duran güzel gözleri nasıl bakıyor eşyaya ve insana diye merak ediyorum o konuşurken… Yeniden ona döndüm, hikâyesine döndüm… “Bütün gün aramışlar beni. Özel İzmir Gastroenteroloji Merkezi’nden o gün konuklarımız vardı başka bir üniversiteden. Yoğundu ve dönemedim. Sonra gittim, gastroenteroloji uzmanı Sinan Yörük Hoca, beni gördü ve sorular sormaya başladı. Yalnız geldiğimi yineledim, düşümdüm ki insanın barbaşına yetmediği, eksik kaldığınız zamanlarda sorulur bu soru genelde. ‘Ailenizden birine haber verdiniz mi?’ Onunla gelmemi istedi ve bir odaya geçtik… Barkovizyondan bana neler olduğunu, bedenimde benden habersiz nelerin olduğunu anlatacak…” Hikâyenin ağır ritmiyle yorulsam da nefes nefese devam ediyorum onunla.

Üç yıl midem yandı
“Benim yaklaşık üç yıl boyunca midem yanıyordu zaten hep lansor mide koruyucu bir ilaç ile geçiştiriyordum. Bir gün yine hocama gittim ve aynı ilacımı istedim. Bana tamam yazarım ama artık bir endoskopiye girmem gerektiğini söyledi. Aslında babamı da 45 yaşında kanserden kaybettiğimiz için korktum açıkçası. Ancak bir süre sonra hocanın da ısrarı ile gittim… Sonuçlarım çıkmış…” Burada durup bir yudum su içiyor. Devam ediyor hikâyesine.



Meğer kansermişim!
“Loş odada Gazi Hoca barkovizyonu açtı. Meğer ben mide kanseriymişim. Kanserli hücreler midemi tamamen kaplamış… Ekranda izlediğim benim hayatımın kareleriydi… Hücreler gözlerimin önünden geçiyor ve oturduğum koltukta kaldı ellerim, üşüdüm, ellerim buza kesti…” Duraksıyor o, ben kelimeleri nasıl da düzgün kullandığına hayranlıkla bakıyorum. Hikâyeden kopmamak için verdiği esler, bana zaman kazandırıyor. Onun için bütün bir ‘hayat’ olan ‘zaman’ın benim için kısa bir ‘an’ oluşunun adalet(sizliğ)ini düşündüm.

Deniz kıyısına gittim
O ölümcül odadan çıkmasını istiyorum ısrarla ama müdahale edemiyorum. O beyaz önlüklü hekimin loş odada anlattıklarından çok neler hissettiğini anlatmasını bekliyorum… Sonunda içimdeki gazeteci bana “Psikolog ile gazeteci arasındaki fark” diye el işareti ediyor. Sözünü ansızın kesiyorum. Neler hissettiğini soruyorum.

“Kanser olduğumu öğrendiğim an, bir deniz kıyısına gitmek istedim. Beni deniz kıyısına götürün dedim. Götürdüler. Tek başıma kalmak istediğimi söyledim. Gittiler. Yalnız kaldım. Önündeki denizin üstünde dalgalar büyük , buruşuk mavi bir çarşaf gibiydi, hafif dalgalı, ağır deniz… Ansızın ağlamaya başladım. Bıraktım kendimi. Hüngür hüngür ağladım. Çok ağladım… Sonra kalktım ayağa ve kendime dedim ki…” diyerek anlattı hissettiklerini. Ve devam etti…

Yıkılmak yok Merve
Gözyaşları arasında, hikâyenin ayağa kalkarak devam edeceği yere kadar geldiğimizde, gözlerinin içinde can boğuştuğu o karanlıkta çırpınırken, birden bire iki fener gibi parlamaya başladı kocaman gözleri. ‘Umudun başladığı yer’ diyorum, ‘İşte burası’ diyorum dinlerken. Aynı yerde, ayağa kalktığı yerde, başlıyor anlatmaya :“Kalk Merve dedim! Kalk bu kanseri yeneceksin. Kalktım oradan güçlü olmaya çalışarak yürüdüm. Ameliyat olmaya karar verdim. 28 Nisan 2010’da öğrendim. 11 Mayıs tarihinde de ameliyata aldılar. Üniversitede çalıştığım için hocalarımla tanışıyorum yıllardır. Ameliyatıma çok tanınan ve bu alanda isminden her zaman söz edilen Prof. Dr. Sinan Ersin girdi. O dönemde Amerika’da çalışıyordu. Geldi ve ameliyatıma girdi. Kanserli hücreleri aldılar. Ameliyatta, midemin % 85’ini almışlar. Çünkü bütün mideyi kaplamış… Bütün hocalarım bana çok yardımcı oldu. Prof. Nurselen Toygar Hocam başta olmak üzere, bütün hocalarıma minnettarım. Bir de Nur Uzgenç adında bir ablam var. Bana her koşulda yardımcı oldu. Moral kaynağım oldu. Böylelikle bana hastalığımın 4. evrenin sonunda 5. evrenin başlangıcında olduğumu söylemişlerdi…”



‘Yapılacak bir şey yok’ demişler
Ailesine haber vermişler, artık yapılacak bir şey kalmadığı yönünde. Burada yutkunuyor ve gözleri parlamaya devam ederek “Ama işte Allah’ın insana verdiği bir sınav olarak düşünerek güçlü olmaya ve daha çok da umutlu olmaya çalıştım. Yaşayacaksın Merve güçlü ol şeklinde hep telkinde bulundum. Birgün artık kanserli hücrelerin ilerlemesiyle yapılacak bir şey kalmadığını düşünerek aileme haber vermişler. Ama ben, bütün kalbimle hayata bağlandım. Komedi izledim, Cem Yılmaz izledim. Dramdan uzak durdum. En son bir tetkikte, kanserli hücrelerin durduğunu söylediler. Hocam da çok şaşırdı. Ve benim için o gün umut ışığı yandı. O ışığa tutundum, yürüyorum şimdi. Güçlü bir şekilde ayakta kalmak için çabalıyorum. Bak o ellerimde kalan saçlarım yeniden çıktı” ifadelerini kullanırken, umuda dair güçlü duruşuna dahil olma isteğiyle yer yer yaptığımız esprilere gülüyoruz.

Yaşamak için sadece ‘İŞ’ istiyorum
“Hocalarım, dördüncü evrenin sonuna kadar gelmiş ve yaşayan bir mide kanseri hastanın olmadığını, yaşayamadıklarını anlatılar. Benimki bir mucize sanki… Yaşıyorum işte. Ama evimin kirasını, su ve elektrik faturalarımı ödemem için sadece iş istiyorum. Aldığım kürler için hocalarım yardımcı oluyor. Ancak hayata daha sıkı tutunmam için bir işe ihtiyacım var.”

Açlığın ve sefaletin dile getirildiği zamanlarda ‘İŞ’ söz konusu olurken, ilk kez ölmek üzere kanser teşhisi konulmuş bir insan, “Yaşamak için bir işe ihtiyacım var” diyor. Bu kez karın doyurmak için değil hayatta kalmak için… Çalışmak istediğini söylüyor, sadece iş istiyor. Hayatta kalmak için… Hayatın ellerinden tutunarak yaşamaya devam edebilmesi için…

Anadolu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Halkla İlişkiler Bölümü okumuş. Daha Sonra Ege Üniversitesi’nde aldığı İnsan Kaynakları Uzmanlığı eğitiminden sonra aynı üniversitenin Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü’nde proje uzmanı olarak 10 yılı aşkın bir süre çalışmış Merve Tıraşçı, henüz 34 yaşında ve mide kanserine yakalandığı günden beri her zaman umutlu olmayı başardığından olsa gerek, hastalığın 4’üncü evresinde olmasına rağmen yaşamaya devam ediyor.

Hocaları bu mucizevi duruma şaşırsa da, Merve Tıraşçı “UMUT” diyor.

Bardağın dolu tarafında her sabah güneş doğacak
Hastalığı nedeniyle işsiz kalmasının getirdiği psikoloji ile bahşedebilmek için çırpınan Tıraşçı’nın boynundaki ‘5 yıldızlı’ dövme dikkat çekiyor. Yıldızlardan birinin içi dolu. Merakla soruyorum.

“Biz beş kişilik bir aileyiz. Babam vefat etti. İçi dolu olan da o. Aslında hikâyesi bu kadar değil. Ben ameliyattan çıktıktan sonra hep yıldızlara bakmak istedim… Annem hep camı açtı, benim gökyüzünü görebilmem için. Her gece uzun uzun baktım” derken aklıma M. Mungan’ın Gece Nöbeti şiiri geldi… “Yıldızları daha büyüktür bazı gecelerin/Nöbet kadar yalnızken öğreneceksin bunu da…./” diyor.



“Bu kız kanseri yener”

 Ameliyat sonrası narkoz etkisinin geçmesiyle kendime geldiği an Trabzonspor ve Fenerbahçe maçının sonucunu sormuşum. O sırada bir hocam “Bu kız bu hastalığı yener” demiş. Daha sonra mesela tenis oynamak istediğimi söyledim. Şaşırdılar oynayamazsın, o gücü bulamayacağımı sordular. Gittim ve 40 dakika oynadım şaşırdılar” sözleri hayata yokuş yukarı tırmanan kağnılar gibi… Sonra kendisi Nazım Hikmet diyor “Hayatı ıskalama lüksün yok senin” diyor. Umuda dair konuşmasına devam ediyor. Biz onun için hayati bir ihtiyaç olan portakal sularımızı yudumlarken.

“Hayata bağlanmak için kendime bir parlak yıldız bulmalıydım. Hastaneden taburcu olunca annem benim odamı gökyüzünü gören odaya hazırlamış… Sonra tekerlekli, sandalyeden inip yürümeye başlayınca gidip boynuma bu beş yıldızı yaptım. Hocam bana çok kızdı enfeksiyon riskinden dolayı. Ama benim hayata bağlanmam için bunları yapmam lazımdı. Şimdi her sabah güneş bardağın dolu tarafında yeniden doğuyor. Güneşi görmek için bir iş istiyorum…”

Bir bardak içecek
Boş bardakları alırken garson, soruyorum yeniden “Ne içebilirsin?” diyorum. “Gazlı içecek içmem yasak ama soğuk bir fantayı içmeyi hep çok istedim. Bu kadar basit şeylerin ukde kalacağından bazen korkmuyor değilim ” diyor. Hızla gidip dolaptan, soğuk fanta getiriyorum. Şartımı sürüyorum öne: Küçük bir bardağın üçte biri kadar diyorum. Gülümseyerek “Tamam kabul” diyor masaya bırakarak. İçeceği anı bekliyorum. Mutlulukla bakıyor fantaya. Kadehin dolu yerinde onun için her sabah doğan güneşi arıyorum… Göz göze geliyoruz kocaman bir kahkaha gibi büyüyen gözlerinde parlak bir ışık, ışığa ve gözlerine bakıyorum. Hayatın nabzına göre almak istediği “şerbetti” yudumlamaya başlıyor gülümseyerek ve her sabah umutla baktığı güneşi içerek…

Aşk varken hayat da umutlu
Masada umutlu sözcüklerden maviye doğru bakarken o, erteliyorum sormak istediğim son soruyu. Birden bire sonbahara kesecek masa, soğuk yeller esecek… Onca umutlu bir şarkının sonunda sormak istediğim sorunun bir uçuruma çıkaracağından korkuyorum. Kalakalacağından, göğe doğru unutulmuş açık bir pencere gibi kendini bu fırtınada döve döve kıracağından korkuyorum. Fırtınalı bir soru. Bunları düşünmekten başım dönüyor. Pantomim gibi her şey karşımda konuşmaya devam ediyor. Hiçbir şey duymuyorum yalnızca sormak istediğim soruya yer açmaya çalışıyorum. Bu zorluklarla boğuşurken birden bire muhabir arkadaşım Işıl, “Sevgiliniz var mı?” diyor. Sormaktan kurtulup rahat bir nefes alıyorum. Ama o karşımda nefessiz kalacak gibi bakıyor Işıl’a… Gözlerimi alıp kaçıyorum sanki oradan. Bu soruyu ben sormadım. Bana bakma diyorum, bakma ben sormadım. Bu soruya benzeyen ama aslında mevsimi geçince, mekân değişip kahraman çekip gidince, paslı bir hançere dönüşen bu soruyu ben sormadım. Yarısı küfür, yarısı tuz, bütünüyle hüzünlü bir keman konçertosu olan bu soruyu Işıl sordu, ben sormadım. Sorar mıydım? Gecikmiş bir cevap doğru ses vermez…

Aşk hayat verir
Gözleri doluyor, “mosmor birer çığlık” gözleri yavaş yavaş doluyor, kırılıyor, mavi bir sabaha doğru kayan bir yıldız gibi. Aşkın, insanın kalbinin hikâyesini ve bunun için karılan acının resmini çizer gibi… Yüzüne siyah rimelleri akıyor… Sanki, bir ayrılığı resmediyor yüzünde… Siliyor yüzünü tıpkı deniz kıyısından kalkarken, yaşamın kalbine doğru dans ederek yürüdüğü gibi …
Vardı ama şuanda konuşmak istemiyorum… Aşk her zaman her yerde güç verir, böyle zamanlarda ise hayat…”

Kuruyan gözleri yeniden umutlu bir şarkının sol anahtarı gibi… Gülerek “iyiyim” diyor. İyi olduğundan emin olunca, fotoğraf çekmek istiyor bir an önce. Çok seviyormuş objektifleri. “O kadar güzel bakıyordu ki” deklanşöre her bastığımda “objektiften filme, yalnızca bir gül yansıyordu” (Ege Life)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Ali Fırtına 2 Ağustos 2011 Salı 12:36

Ne güzel iş de bulundu :)

Yorumu oyla      13      6  
kıymet yaldız 1 Ağustos 2011 Pazartesi 22:40

öncelikle geçmiş ölsun diyorum ve ekliyorum helal olsun o kıza başkası olsa üzüntüsünden ölür zaten ne güzel kendi kendisine morel vermek elbete birgün öleceğiz ama nasıl onu allah bilir yaşı daha küçük sayılır allah ona uzun bir ömür versin ve hayatın tadını alsın tekrardan geçmiş olsun allah şifasını versin

Yorumu oyla      13      6  
1 Ağustos 2011 Pazartesi 18:58

Egede Sonsöz'e de kocaman bir tebrik !

Yorumu oyla      13      6  
1 Ağustos 2011 Pazartesi 17:48

sizleri tebrik ediyorum bu ahlaki ve manevi davranışınızdan dolayı orty airpot hotel ortakları..

Yorumu oyla      15      6  
MUSTAFA BAŞKURT 1 Ağustos 2011 Pazartesi 16:40

ORTY AİRPORT HOTEL DEN YAZIYORUM. OTELİN GENEL MÜDÜRÜ VE ORTAĞIYIM. BEN VE DİĞER ORTAKLARIM BU KONUDA ÜZERİMİZE GÖREV DÜŞTÜĞÜ KANISINDAYIZ. MERVE HANIMLA ACİL BİR GÖRÜŞME YAPIP KENDİSİNİ ŞİRKETİMİZN BÜNYESİNE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ. 0532 2461374 NOLU TEL DEN BANA ULAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumu oyla      17      6  
fatih 1 Ağustos 2011 Pazartesi 16:10

Takdir ettim yaşama sevincinizi Merve hanım.

Yorumu oyla      16      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihinde ilk kez 9 orgeneralle başladı
TSK komuta kademesinin geleceğini belirleyen Yüksek Askeri Şura toplantısının ...
Bütün öğrencilere burs
İzmir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin eğitim verdiği 4 bölümdeki ...
Traktör römorku sonu oldu
Bergama’da yol kenarına bırakılan traktör römorkuna çarpan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti.
 
Komşuların 'ses'leri LYS'yi kazandırdı
Görme engelli Ayşegül, LYS'ye hazırlanıyordu. Bir komşusu test kitaplarını ...
Gençlerin balon çılgınlığı
İnternet üzerinden örgütlenen üniversitelilerin Dilek Balonu Şenliği izdihama ...
Havalar serinliyor
Türkiye'yi günlerdir etkisi altına alan sıcaklar çarşambadan itibaren ...
 
Genelkurmay'ın sitesinde zorunlu değişiklik
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini ...
Talihsiz kıza mahkemeden müjde!
İzmir’de, kırmızı ışıkta geçen bir taksinin, içinde bulunduğu araca çarpması ...
Katil yosunun çaresi bulundu
Akdeniz ve Ege kıyılarında hızla yayılarak deniz içindeki bitki, balık ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva