HABERLER>DÜNYADAN
9 Mayıs 2011 Pazartesi - 12:05

‘NATO göçmenleri ölüme terk etti’

NATO, 16'sı açlık ve susuzluktan yaşamını yitiren 61 Libyalı kaçak göçmeni ölüme terk etmekle suçlanıyor.

‘NATO göçmenleri ölüme terk etti’

İSTANBUL - Libya'nın Trablus kentinden Akdeniz'e açılan ve aralarında kadın, çocuk ve siyasi sığınmacılarında bulunduğu Afrika kokenli 72 göçmeni taşıyan geminin, İtalya'nın Lampedusa adası yakınlarında arıza yapınca İtalyan sahil güvenliği, NATO savaş gemisi ve bir askeri helikoptere yardım çağrısında bulunduğunu, ancak bu birimler hiçbirinin kurtarma girişiminde bulunmadığını bildirildi.
 
Libya'nın Trablus kentinden 25 Mart tarihinde Akdeniz’e açılan gemi, İtalyan Lampedusa adasına doğru yola çıktıktan 18 saat sonra arıza yaparak yakıt kaybetmeye başladı. Aralarında 20 kadın ve 2 küçük çocuğun bulunduğu gemide, 47 Etiyopyalı, 7 Nijeryalı, 7 Eritreli, 6 Ganalı ve 5 Sudanlı göçmen bulunuyordu. 16 gün boyunca açık denizde kalan gemide bulunan11 kişi, açlık ve susuzluktan hayatını kaybetti.
 
ŞANSIZLIK VE BÜROKRASİ ÖLDÜRDÜ
Gemiden sağ kalanların ifadelerine göre, çaresiz göçmenlerin şanssızlık, bürokrasi ve 'Avrupalı askeri yetkililerin apaçık umursamazlığı' sonucunda ölüme terk edildikleri ortaya çıktı.
 
Kaçak göçmenler, uydu telefonunu kullanarak Roma'daki göçmen hakları temsilcisi Zerai'ye ulaştılar. Zerai de İtalyan sahil güvenliğine durumu bildirdi. Trablus'un 60 mil dışında yeri tespit edilen gemi için alarm verildi. Daha sonra gemiye askeri bir helikopter yaklaştı ve aşağıya bisküvi paketleri ve şişelerle su indirdi. Yolculara pozisyonlarını korumaları, bir süre sonra kurtarma gemisinin yanaşacağı söylendi. Ancak hiç bir kurtarma gemisi gelmedi. Yardıma gelen helikopterin hangi ülkeye ait olduğu ise öğrenilemedi.
 
İtalyan sahil güvenliği, Maltalı yetkilere durumu bildirdiklerini iddia ederken, Malta yetkilileri durumdan haberdar olmadıklarını bildirdi.
 
Bir kaç saat sonra sadece 20 litre yakıtı kalan geminin kaptanı, yolculara yardım almadan Lampedusa adasına ulaşabileceğini söyleyerek yola çıktı. Ancak bu geri dönüşü olmayan bir hataydı. 27 Mart günü gemi yolunu kaybetmiş, yakıtı bitmiş olarak akıntıyla birlikte sürükleniyordu.
 
Gemi, 29 ya da 30 Mart günü bir NATO uçak gemisine çok yaklaştı. Yolcuların ifadelerine göre, gözden kaçırılması imkansız olacak kadar gemiye yaklaşmışlardı. Ancak tüm çabalarına rağmen uçak gemisi yardım çağrıların kulak vermedi. Böylece akıntıyla birlikte uçak gemisinden uzaklaştıktan sonra erzakları bitmiş, yakıtsız ve dış dünya ile bağlantıları kesilmiş bir durumda tek tek açlık ve susuzluğa yenik düşmeye başladılar.
 
"ÖLENLERİ DENİZE ATIYORDUK"
Ölüm gemisinde sağ kurtulmayı başaran Abu Kurke “Her gün yeni cesetlerle uyanıyorduk ve 24 saat bekledikten sonra onları denize atıyorduk. Son günlerde kimse kendinde değildi, herkes ya dua ediyor ya da ölüyordu” dedi.
 
"BEBEKLERİ KURTAMADIK"
Kendi idrarını içen ve 2 tüp diş macunu yiyerek kurtulmayı başaran Kurke, bebekleri anne-babaları öldükten sonra da beslediklerini, ancak kurtaramadıklarını söyledi.
 
FRANSIZ GEMİSİ, YARDIM ÇAĞRILARINI GÖRMEMZLİKTEN GELMİŞ
Söz konusu NATO uçak gemisi, büyük ihtimalle o günlerde bölgede görev yapmakta olan Fransuz Charles de Gaulle gemisiydi.
 
Geminin o gün söz konusu bölgede olduğunu reddeden Fransız yetkililer, daha sonra da bunun doğru olmadığı ortaya çıkınca yorum yapmaktan kaçındı.
 
Bir NATO sözcüsü de hiç bir yardım çağrısı almadıklarını ve NATO gemilerinin sorumluluklarını çok iyi bildiğini, her türlü yardım çağrısına cevap verdiklerini belirtti.
 
Sözcü, "NATO gerekli her durumda her gemiye yardım eder. Hayat kurtarmak NATO'nun önceliğidir" şeklinde konuştu.
 
"CEZASIZ KALMAMALI"
Uluslararası denizcilik yasaları, savaş gemileri dahil tüm deniz taşıtları, yakınındaki gemilerden gelen yardım çağrılarına cevap vermek ve mümkünse yardım etmeyi zorunlu kılıyor.
 
Öte yandan, sığınmacı haklarını savunan kuruluşlar, ölümlerle ilgili soruşma açılmasını talep etti.
 
Sözcü Laura Boldrini, "Akdeniz, Vahşi Batı olamaz. Denizde insanları kurtarmayanlar cezasız kalmalı" şeklinde konuştu.
 
4 AYDA 30 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ
Özellikle 2011 yılında, Kuzey Afrika'da yaşanan olaylar ve çatışmaların, buradan Avrupa'ya gitmek isteyen insan sayısında büyük bir artışa neden olduğu belirtiliyor. Son 4 ayda yaklaşık 30,000 kişinin bu şekilde Avrupa'ya sığındığı tahmin ediliyor. Birçoklarının ise Akdeniz'de hayatını kaybettiği kaydedildi.
 
Geçtiğimiz ay Libya'dan yola çıkan 800'den fazla göçmenin Avrupa'ya ulaşamadığı ve 'ölü' varsayıldıkları belirtildi.
 
PAPA, YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNDU
Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus, 300,000'den fazla Hristiyan'a seslendiği konuşmasında, İtalyanlar'a kıyılarına gelen göçmenleri hoş karşılamaları gerektiği öğüdünü verdi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Saldırılarımız sürecek’
Pakistan’da düzenlenen operasyonda öldürülen El Kaide lideri Usame Bin ...
Afganistan ateş altında
Afganistan'ın Kandahar kenti, güvenlik güçleriyle Taliban militanlarının ...
CIA: 11,8 katrilyonda bir ihtimal
Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) uzmanları, El Kaide lideri ...
 
Endonezya’da uçak düştü: Kurtulan yok
Endonezya’da içinde 25 yolcusu bulunan bir yolcu uçağı düştü. Ulaştırma ...
Rumlar için Türklerle yaşamak zor
Kıbrıs Rum kesiminde yapılan kamuoyu yoklamasına göre, her 10 Rum'dan ...
İki Müslüman lider uçaktan indirildi
ABD'de iki Müslüman dini liderin bindiği uçağın pilotu, kendileriyle uçmayı ...
 
19 yaşında milletvekili oldu
Kanada'da yapılan genel seçimlerde 19 yaşındaki Siyasal Bilimler öğrencisi ...
Libyalı diplomatlara kapı gösterildi
Fransa, ‘İstenmeyen adam’ ilan edilen 14 diplomata, ülkeyi terk etmeleri için 48 saat tanıdı.
El Kaide: Bin Ladin öldü
El Kaide örgütü radikal İslamcı bir internet sitesinde yaptığı bir açıklama ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva