HABERLER>EGE
6 Ağustos 2011 Cumartesi - 14:47

Murat sadece okumak istiyor

Uşak Atatürk İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi olan ve yüzde 80 oranında bedensel engeli bulunan Murat Kaya’nın, yaş sınırı nedeniyle okuluyla ilişiği kesildi. İşçi emeklisi baba ve ev hanımı anne, okulun kararı karşısında şok oldu.

Murat sadece okumak istiyor

UŞAK - Uşak merkezdeki Atatürk mahallesinde oturan Kaya ailesi, 16 yaşındaki bedensel engelli oğulları Murat Kaya’nın öğrenim hayatının sona ermesinin şokunu yaşıyor. Doğuştan bedensel engeli nedeniyle 9 yaşında ilköğretime başlayan ve Atatürk İlköğretim Okulu’nda bu yıl 6. sınıfı bitirerek, 7’ye geçen Murat Kaya, yaş engeline takıldı. Son karnesinde öğretmeni tarafından "Hayatında gülücüklerin hiç eksik olmasın. Gülen yüzün hiç solmasın" notu yazılı olan bedensel engelli öğrenci Murat, okulların açılmasını heyecanla beklerken, ilişiğinin kesildiğini öğrenince üzüntüye boğuldu. Okuldan, okur yazarlık durumunu gösteren öğrenim belgesiyle ilişiği kesilen Murat Kaya, “Ben doğuştan bedensel engelliyim. Gördüğüm tedaviler nedeniyle 9 yaşında ilkokula başlayabildim. Karnemdeki notlarımın çok iyi olmasına rağmen annemi okula çağırarak beni okuldan çıkardıklarını söylemişler. Çok üzüldüm. Ben okumak ve topluma faydalı bir insan olmak istiyorum. Beni okulumdan ayırmayın, yetkililerden yardım bekliyorum. Annem ve babam hasta. Ben okumak istiyorum. Bir de yıllardır müracaat etmemize rağmen bana akülü araba vermediler. Önce okulumu sonra da akülü arabamı istiyorum” dedi.
 
BABA DİYALİZ HASTASI
İşçi emeklisi baba Süleyman Kaya (59), 7 yıldır böbrek hastası olduğunu ve diyalize girdiğini söyledi. Kalp hastası olan eşinin de geçen yıl ameliyat olduğunu kaydeden Kaya, “Doğuştan bedensel engelli oğlumuz var. 7 yıldır hasta halimizle sırtımızda taşıyıp okuluna götürdük. 9 yaşında ilkokula başlayan oğlumuz bu yıl 7. sınıfa geçti ancak yaşı 16 olduğundan okuldan öğrenim belgesi verilerek çıkarıldı. Okuldan verilen belge bütün hayallerimizi yıktı. Biz oğlumuzun eğitimine devam etmesini istiyoruz. Bu konuda Valimiz ve Milli Eğitim Müdürümüzden yardım bekliyoruz” diye konuştu.
 
GÖZÜ YAŞLI KALP HASTASI ANNE
Okuma yazma bilmeyen gözü yaşlı anne Pakize Kaya (54) da, “Oğlumu zor şartlarda bu duruma getirdik. Doğuştan bedensel engelli doğdu ve halen fizik tedavileri devam ediyor. Ben kendim kalp ameliyatı geçirdim. Buna rağmen üşenmeden bıkmadan oğlumu yıllardır okula götürüyorum. Beni geçen gün çağırdılar gittim. Okul müdürü, yardımcısı, bir hizmetlinin önünde ’Oğlunuz yaşından dolayı okuldan çıkarılacak. Birazdan belgesini vereceğiz’ dediler. ’Ben oğlumun okumasını istiyorum. En azından ilkokulu bitirsin’ dememe rağmen bana bir kağıt imzalatmak istediler. Ben okuma yazmamın olmadığını ve imza atmayı bilmediğimi söyledim. ’Sen karala bir şey olmaz’ dediler. Bana imzalattıkları kağıt meğerse oğlumun okuldan çıkış belgesiymiş. Ben oğlumun okumasını istiyorum. Eşim ve ben yaşlandık. Bize bir şey olursa oğlumuzun hali ne olur? Yetkililerin oğlumun öğrenimi konusunda yardımcı olmalarını istiyoruz” dedi.
 
YÖNETMELİK GEREĞİ
Uşak Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün ise ilköğretimde yönetmelik gereği 16 yaşına gelen öğrencilerin okuldan ilişiğinin kesildiğini söyledi. Düzgün, “Öğrencinin sakat veya başka bir şeyinin olması bir şeyi değiştirmez. Okuldan ilişiği kesilen öğrenciler Açık Öğretim’den yani dışarıdan ilköğretim okulunu bitirebilir” dedi.
 
ENGELLİLERİN ÖRGÜN EĞİTİM DIŞINA İTİLMEMESİ LAZIM
Eğitim-Sen Uşak Şuse Başkanı deniz Ertunç ise engellilerin örgün eğitim dışına itilmemesi gerektiğini belirtti. Ertunç, “Bu uygulamada yönetmelik ve kanuna aykırı bir durum yok, ancak bu durumdaki öğrencilere sahip çıkılması gerekir. Engelli öğrencilerimiz için kanun ve yönetmeliklerde gerekli düzenlemeler yapılması gerekiyor. Yani, yasa ile toplumsal hayatın örtüşmesi lazım” diye konuştu. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Artık sokağa bırakılmayacaklar
İngiltere’deki karantina yasağının kaldırılmasının ardından Marmaris'te ...
Bir aile kazada yok oldu
Manisa'da TIR ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada anne, ...
Küresel ısınma 'erkek'lerini vurdu
Muğla'nın Dalyan Beldesi İztuzu sahilindeki Caretta Caretta üreme alanında ...
 
Ege'de 500 işçi aranıyor
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, ...
Manisa’da okul müdürlerine ‘kırtasiye’ fırçası
Manisa’da okula kayıt yaptıracaklardan kırtasiye malzemeleri istenmesi, ...
Nesli tükenen baykuş vergi dairesine geldi!
Türkiye’de genel olarak İç Anadolu Bölgesi’nde görülen ve sayıları giderek ...
 
Ege'de 6 bin kadın patron oldu
Türkiye'de 7 yıldan beri uygulanan mikro kredi sayesinde bölgenin 7 ilinde ...
Dörtlük tadında bir otel
Denizli'de sanata ilgisiyle tanınan işadamı Esat Bozbıyık, ünlü Türk şairlerin ...
'Sizi okuldan atarım' demişti, uzaklaştırdı
Celal Bayar Üniversitesi’ne Bülent Arınç’ın gelmesini protesto eden ve ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva