HABERLER>EGE
6 Ağustos 2011 Cumartesi - 14:09

Artık sokağa bırakılmayacaklar

İngiltere’deki karantina yasağının kaldırılmasının ardından Marmaris'te yaşayan yabancılar, evcil hayvanlarını ülkelerine götürmek için adeta birbirleriyle yarışıyor.

Artık sokağa bırakılmayacaklar

MUĞLA - Marmaris'e yaşayan yabancılar arasında, sokaktan, pet shoplardan veya hayvan barınaklarından aldığı sevimli dostlarını, memleketlerine götürenlerin sayısında artış yaşanıyor. Bir yılda 2 bin 880 hayvanın belgeli olarak yurt dışına gönderildiğini belirten Veteriner Alev Kan, “Evcil bir hayvanın yurt dışına çıkabilmesi için gerekli olan belgeleri biz veterinerler hazırlıyoruz. Bu nedenle İlçe Tarım Müdürlüğü'nden alınan istatistiki bilgilere göre bir yılda sadece Marmaris'teki veterinerlerden 2 bin 880 hayvana belge verilmiş. Bu çok önemli bir rakam. Daha çok kedi ile köpek götürülüyor” dedi. Kan, özellikle İngiltere'de uygulanan 6 aylık karantina nedeniyle büyük sıkıntı çekildiğini kaydederek, “Şimdi orada da rahatız çünkü 6 aylık karantina kaldırıldı. Bu nedenle hayvana düşkün olan İngilizler ülkelerine dönerken mutlaka bir hayvan ile gider diye düşünüyoruz. Bu da Marmaris'ten yurt dışına gönderilen hayvan sayısında büyük artış olacak anlamına geliyor” diye konuştu.
 
Marmaris'te kedilerin annesi olarak tanınan ve 250 kedi ile birlikte çok sayıda değişik hayvanın bakımını yapan İskoç Jeannie Thirkill de kendi barınağından sağlıklı olarak gönderdiklerinin dışında, 200 civarında kedi ile köpeğin de tedavi amacıyla Almanya'ya gönderildiğini söyledi. Thirkill, “Barınaktan kedi veya köpek beğenip sahiplenen yabancıların ülkelerine dönerken götürdüklerinden hariç sadece geçen yıl 34 köpek, 166 kediyi Almanya'ya tedavi amacıyla gönderdik. Gidenler arasında 3 bacaklı, kör, problemli, saldırgan olup rehabilite edilmesi gereken, tecavüze uğradıkları için psikolojik sorun yaşayanlar gibi çok değişik sorunları olan hayvanlar vardı” dedi. Thirkill, evcil hayvan gönderiminde en büyük sıkıntıyı İngiltere'de yaşadıklarını hatırlatarak, “İngiltere'de ülkeye evcil hayvan sokmak çok büyük bir sıkıntıydı. Örneğin bir kediyi sınırdan geçirmek için 6 ay boyunca karantinada bekletiyorlar ve bundan 3 bin sterlin alıyorlardı. Diğer masraflarla bu rakam 4 bin sterlini geçiyordu. Bu nedenle de hiçbir İngiliz başka ülkede edindiği evcil hayvanı ülkesine dönüşte geri götürmüyor, sokakta bırakmak zorunda kalıyordu. Şimdi 1800'lü yıllardan bu yana İngiltere'ye evcil hayvan sokmak için kuduza karşı önlem olarak uygulanan 6 aylık karantina yasası Tarım ve Çevre Bakanlığı'nın (DEFRA) kararıyla 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle kaldırıldı. Yeni uygulamaya göre bir AB ülkesinden getirilecek hayvana o ülkede yapılacak kuduz aşısından 21 gün sonra İngiltere'ye giriş izni verilecek. AB üyesi olmayan ülkelerden getirilecek hayvanlara ise o ülkede önce kuduz aşısı yapılacak, bir ay sonra da kan testi. Üç ay beklenecek ve ardından giriş izni verilecek. Böylece hayvanlar karantinada değil, sahiplerinin yanında kalacak. Marmaris'te 2 bin, Fethiye'de ise yaklaşık 3 bin İngiliz yaşıyor. Artık onlar sokakta hayvan bırakıp gitmeyecek” dedi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir aile kazada yok oldu
Manisa'da TIR ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada anne, ...
Küresel ısınma 'erkek'lerini vurdu
Muğla'nın Dalyan Beldesi İztuzu sahilindeki Caretta Caretta üreme alanında ...
Ege'de 500 işçi aranıyor
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, ...
 
Manisa’da okul müdürlerine ‘kırtasiye’ fırçası
Manisa’da okula kayıt yaptıracaklardan kırtasiye malzemeleri istenmesi, ...
Nesli tükenen baykuş vergi dairesine geldi!
Türkiye’de genel olarak İç Anadolu Bölgesi’nde görülen ve sayıları giderek ...
Ege'de 6 bin kadın patron oldu
Türkiye'de 7 yıldan beri uygulanan mikro kredi sayesinde bölgenin 7 ilinde ...
 
Dörtlük tadında bir otel
Denizli'de sanata ilgisiyle tanınan işadamı Esat Bozbıyık, ünlü Türk şairlerin ...
'Sizi okuldan atarım' demişti, uzaklaştırdı
Celal Bayar Üniversitesi’ne Bülent Arınç’ın gelmesini protesto eden ve ...
Kaya mezarlarına ‘nano’ koruma
Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan'da bulunan kaya mezarlarının ''nano ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva