HABERLER>POLİTİKA
1 Şubat 2012 Çarşamba - 15:57

Bakan Günay’dan fırça üstüne fırça!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kemeraltı turunu bürokratlara ve belediye temsilcilerine fırça atarak tamamladı.

Bakan Günay’dan fırça üstüne fırça!

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ- Capital ve Ekonomist Dergileri’nin düzenlediği “İzmir’e Yön Verenler” listesinde yer alanlara ödül vermek, Selçuk Efes Örenyeri ve Kuşadası’nda incelemelerde bulunmak üzere İzmir’e gelen Kültür ve Turizm Bakanı İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, programının ikinci gününde Kemeraltı’nda dolaştı. Tarihi mekanları ve camileri gezen Bakan Günay zaman zaman sinirlenirken etrafında bulunan bakanlık bürokratları ve belediye yetkililerine tepki gösterdi.

Bakan Günay'ın Kemeraltı turundan fotoğraflar

Günay, Efes ve KOMER’de inceleme yaptı
 
Bakan Günay sabah saatlerinde başladığı Kemeraltı turuna Çakaloğlu Hanı’nda inceleme yaparak girdi. Bakan’a ziyaretlerinde AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Konak Belediye Başkan Vekili Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullaziz Ediz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, Vali Yardımcıları Haluk Tunçsu, Nevzat Ergün, İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, İl Özel İdare Genel Sekreteri İrfan İçöz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat, Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Kemaraltı esnafı ve çok sayıda kişi katıldı.
 
GENEL MÜDÜR’E ‘İLGİLENİN’ TALİMATI
Günay, çarşının içinde diğer han, tarihi mekan ve camileri gezdikten sonra İzmir’in sinema tarihinde büyük öneme sahip olan ve iki yıldır kapalı bulunduğu halinden çıkartılarak İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği (İZSGD) tarafından ayağa kaldırılan Konak Sineması’nı gezdi ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Salonda bulunan görevlilerin bakanlığın desteğini almadan çalışmaları bitirdiklerini, biletleri 5 TL’ye indirdiklerin, borçlarının olduğunu söylemesi üzerine Bakan Günay soruna el attı. Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından organize edilen İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin da katkı koyduğu 1 milyon TL’lik bütçeli İzmir Film Festivali’nde sinema salonunun kullanılacağını, bu uygulamanın da salona büyük maddi katkı koyacağını anlatan Bakan Günay hemen telefona sarıldı. Bulunduğu yerden Bakanlık Sinema Genel Müdür Vekili Cem Erkul’a telefon açan Günay, “Burayı hemen sinema festivali kapsamına alın. Çocuklar borçlanmışlar. Yardımcı olmazsak aksi takdirde borç batağına saplanacaklar. Gereken çalışmayı yapın. Ayrıca film festivali için İzmir’de yapacağın toplantının yeri ve zamanını da hemen belirle” talimatını verdi.Daha sonra çıkışta açıklama yapan Bakan Günay, Anadolu’nun birçok yerinde sinema salonlarına katkı koyduklarını söylerken, “Ben İzmir’de yapılacak festivalin tematik olmasını istiyorum. İzmir bu konudaki farkını ortaya koysun ve sıradan bir festival yapmasın. İzmir’e yakışan bir organizasyonun olması için elimizden geleni yapacağız. Sinema Genel Müdürüm İzmir’e gelecek ve çalışmaları yürütecek. Burada yapılan festivalde Akdeniz filmlerinin ağırlıklı olması gibi düşüncemiz var. Üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
VALİLİĞİN ETRAFINI TEMİZLEYİN
Konak Sineması’ndan çıktıktan sonra Kemeraltı’nın girişinden Eski Elhamra Sineması’na giden Bakan Günay, işyerlerinin önünde bulunan işgallere tepki gösterdi. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan’a “Valilik binasının etrafını temizleyin” diyen Bakan Günay, birkaç adım öncesinde dikkatini çeken yeni cephe düzenlemeleri üzerindeki çirkin görüntüyü hatırlattı. Bunun üzerine Aydoğan, “Biz Kemeraltı’nda dört etap çalışma yaptık. Çevre ve cepheleri düzenlenen binaların önlerine yine tente koyuyorlar. Çirkin görüntü yine geliyor” cevabını verdi.
 
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNURUM
Bakan Günay yaklaşık 100 metre ilerledikten İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Serpil Yasa’nın uyarısıyla durdu. Yasa’nın, altında spor mağazası üzerinde ise tarihi katları olan fakat bakımı yapılmayan binayı göstermesi üzerine Bakan Günay, “Konak Meydanı’na yakın olan bir yerde insanların, turistlerin geldiği alanlarda böyle kötü görünen binanın olmasına izin vermeyin” dedi. Bunun üzerine Yasa, “Efendim, biz gerekli uyarıyı yaptık fakat mülk sahipleri dinlemiyor. Daha sonra savcılığa suç duyurusunda bulunduk ve Konak Belediyesi’ne yazı gönderdik. Cevap alamadık” ifadelerini kullandı. Bakan Günay bu kez Konak Belediyesi yetkililerini sordu. Kimseyi göremeyince de, “Nerede belediye yetkilileri. Bu arkadaşlar nereye kayboluyor? Kendilerini gösterdikten sonra ortalıktan toz oluyorlar” diyerek tepki gösterdi. Günay’ın tepkisinin ardından Konak Belediye Başkan Yardımcısı Serpil Güngör geldi. Bakan Günay, Güngör’e dönerek, “Kurulun gönderdiği yazıları dikkate alın. Bu tür binaların restorasyonu ve güzel görünümü ile ilgili çalışma yapmanız gerekiyor. Özel mülk de olsa sizin takip etmeniz gerekiyor. Bakanlık olarak bu konuda yine şikayet alırsam hakkınızda görevi ihmalden şuç duyurusunda bulunurum” dedi. Güngör’ün cevabı ise “Aman efendim yapmayın” oldu.
 
BİNAYI BOŞALTIN
Bakan Günay, ardından Tarihi Elhamra Sineması’nın bir bölümünü idari bina olarak kullanan Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nü ziyaret etti. İçeri girdiğinde muhatap bulamayan Bakan Günay, “Yetkililer nerede, burada sorumlu yok mu?” dedi. Bunun üzerine koşarak Bakan’ın yanına gelen güvenlik görevlisi “Bizim idari binamız Çankaya’ya taşındı. Buranın 4. katında müdüriyet var. Ama müdürümüz şimdi yok. Kendisine ulaşamadık” cevabını verdi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullaziz Ediz’e dönerek dikkatlice Bakan Günay, “Mademki Çankaya’da yeni bir yer tutuldu. Burayı derhal boşaltın kardeşim. Biz buraya dünyanın kirasını veriyoruz. Müdürlük binasının tekrardan burada kalmasının ne gereği var” dedi. Daha sonra yetkililer bakanlığın yıllık 30 bin TL kira ödediğini söyledi.

 
HERKES BİRBİRİNİN AYAĞINA BASIYOR
Bakan Günay, karşılaştığı durumlara tepki gösterirken gazetecilerin görüntü almasını istemedi. Korumaların gazetecileri dışarı çıkarmasının ardından Günay, kısa bir toplantı yaptı. Burada, bina boşaltma ve yeni yerin durumu ile ilgili ayrıntılı bilgi alırken Ege Medeniyetler Müzesi’nin yapılması planlan arazi ile ilgili de teknik ayrıntı istedi. Bakan Günay, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Aydoğan ve Konak Belediyesi Başkan Vekili Akyarlı’yı yanına çağırarak, “Nevvar Salih İşgören Kampüsü’nün yanında müzenin yapılacağı yerin hemen yakınında iki katlı bina var. Daha önce İzmir’e geldiğimde İl Özel İdaresi burayı bize tahsis edebileceğini söylemişti. Şimdi önüme gelen planlara baktığımda ise binanın üzerinden yol geçtiğini görüyorum. Böyle şey olmaz. Ayrıca bazı planlarda binanın yeri yeşil alan görünüyor. Bu konuyu belediye olarak düzeltin ve Özel İdare bize gereken tahsisi yapsın. Ben bakanlık olarak İzmir’de birçok yerde kira ödemek zorunda kalıyorum. Burası hem böylece bize ait olur” dedi. İki belediye başkan vekili de Büyükşehir Belediyesi’nin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda görev aldıklarını söyleyerek gerekli çalışmayı yapacaklarını dile getirdi. Hızını alamayan Bakan Günay daha sonra içeride, “İzmir’de işler neden bir türlü rayında yürümüyor. Bir işe başladığımızda 6 ayda sonuç alamıyoruz. Biri diğerinin ayağına basarken diğeri de başkasının ayağına basıyor. Herkes birbirinin ayağına basarsa nasıl iş üretilecek” diye konuştu.
 
DOSYAYI ALDI
Daha önce Kemeraltı’nın sorunlarıyla ilgileneceğini söyleyen Bakan Günay’a Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Ceylan tarafından maddeler halinde sorunların bulunduğu dosya verildi. Geçen hafta yaptığı İzmir ziyaretinde konuya eğileceğini açıkladığını, şimdi de geldiğini belirten Günay, “Kemeraltı, sadece İzmir’in değil Türkiye’nin en köklü tarihi yerlerinden birisi. Burada onlarca han ve yüzlerce tarihi bina var. Özel İdare bütçesinde yapılan yardımlarla bir bölümü restore edilen binaların geri kalanları için yerel yönetimlerin de destek vermesi gerekiyor. İçinde tarihi çok eskilere dayanan binaların turizme kazandırılması için projeler var. Ankara ve İstanbul’da yapılanların benzerini burada yapabiliriz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Bir hanı dolaştık fakat düzene girmesi ve restore edilmesi için 100’e yakın hak sahibinin bir araya gelmesi gerekir. Özel idare bütçesinden bu zamana kadar 6 milyon TL’den fazla kaynak restorasyon için ayrılmış. Bizim bu ayrılan parayı birkaç katına çıkartmamız gerekiyor. Belediyenin cephe düzenlemeleri yaptığı yerde işgal ve işportacılar var. Belediyeler görevlerini yapmaz ve binaların düzenlemesi için zorlamada bulunmazlarsa savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. İnşallah birbirimizi üzme noktasına gelmeyiz” dedi.
 
60 YAŞ KARTI İÇİN KARAR GELİYOR
Bakan Günay, Sayıştay’ın yazısının ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından  iptal edilen toplu ulaşımda indirimli 60 yaş kartı için uygulaması için de açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Günay, “Bu konuyla ilgili Bakanlar Kurulu’nda bir karar alınacak. Önümüzdeki yapılacak ilk toplantıda 60 yaş kartını ilgilendiren kararı alacağız” dedi. Ege Medeniyetler Müzesi ile ilgili de uygun olan alanda projeyi hayata geçirmeyi istediklerini dile getiren Günay, “Büyükşehir Belediyesi’nin Kadifekale’ye doğru uzanan alanda ayarlayacağı yer ve Nevvar Salih İşgören Kampüsü’nün yanındaki alan yani Sümerbank arazisi var. Bakanlık olarak İzmir’e müze yapma fikrimizin olduğunu söylemiştim. Yine aynı noktadayım” diye konuştu. Bakan Günay ardından Milli Kütüphane’ye giderken buradan çıkışta yaptığı açıklamada da Müze Kütüphane projelerinin olduğunu dile getirdi.
 
İMAM VE MÜEZZİN TEPKİSİ
Günay daha sonra Konak Doğumevi’nin önünde geçerken “Burası EXPO için sağlık müzesi olsun” teklifi ile karşılaştı. Durumun değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Günay’a daha sonra Doğumevi’nin daha işler hale gelmesi için Yeşilyurt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin poliklinikleri yapılması teklif edildi. Günay, hastanenin kapasitesini, hasta sayısını ve tarihsel yapısını inceleyeceklerini belirtti. Heyet ile birlikte Tarihi Aliağa Camisi’ne giden Günay, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılarak tarihi ahşap camii ve bahçesinde bulunan mezarlığın düzene sokulmasını istedi. Arap Fırını’nın yanından geçerken çalışanları gören Bakan Günay, fırından yeni çıkan gevreklerden alarak basın mensuplarına ve protokole dağıttı. Günay sonrasında ise yine tarihi bir camiinin içine girerek incelemelerde bulundu. Vatandaşlar tarafından kullanılan, ibadete açık caminin avlusuna giren Bakan Günay, kimseyi göremeyince, “Öğle vakti olmuş ne imam ne de müezzin yok. Buralarda kimse durmuyor mu? Camilerin etrafını bari bir düzene soksunlar. Bunun için illa ki Ankara’dan birilerinin gelmesi gerekmiyor” diyerek tepki gösterdi. Günay, Salepçioğlu Çarşısı, Hisarönü Camii’nin de yanında geçerek Selçuk Efes ve Kuşadası’na gitti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİRDE ÇÖZÜM ORTAKAKIL 2 Şubat 2012 Perşembe 12:14

İZMİRDE ETKİLİ YERLERDE OTURAN YETKİLİ CHP Li Başkan lara Sesleniyorum. AK PARTİL BAKANLARIN Uzattıgı Eli Geri Çevirmeyin....... Oralarda İZMİRLİ Size Oy Ver sin ,Vermesin Herkesin Başkanı Olarak OTURUYORSUNUZ. Önce Oy Aldıgınız 4 Yıllk Dönemin Hakkını Verin. Son ra Bir Daha Seçilirmiyim Hesabı Yapın BAŞARILIYSAN ZATEN SEÇİLİRSİN. Sıkılı Yymruklarınızı Açın Size Uza tılan Elleri SAMİMİYETLE TUTUN .....İZMİRLİYE Hizmeti Ön plana Alın.

Yorumu oyla      12      6  
İzmir'e Yazık.. 2 Şubat 2012 Perşembe 12:02

Nereyi tutarsanız elinizde kalıyor. İzmir'in silkelenme ve üzerindeki ölü toprağını atma vakti çoktaan geldi. Ama yorumlara bakıyorum, çalışmayan Belediye ve kamu bürokratlarına değil de, gezip sorunları düzeltmeye çalışan sayın Bakana yükleniliyor. İnanamıyorum.

Yorumu oyla      13      7  
hakikat 2 Şubat 2012 Perşembe 10:11

kemeraltına harcanan emege yazık düzeltcem diyen coklarını gördük..

Yorumu oyla      12      8  
Hizmet 2 Şubat 2012 Perşembe 09:41

Allahtan İzmirli Bakanlar var da İzmirli yerel yöneticiler arasıra iş yapma cüretinde bulunuyor.İlk defa bu dönem belediye başkanlarımız az da olsa iş yapma derdinde.Demek ki oyları torbada görme devri bitti

Yorumu oyla      15      10  
Ceyda 2 Şubat 2012 Perşembe 08:36

Doğru söze ne denir?Amaç ne olursa olsun, düzgün iş için gerekli denetlemekelerin yapılmadığı aşikar İzmir'de. Bi düzenleme yapılıyor ama takibi neredeyse hiç! Böylece bakım konusunda sınıfta kalınabiliyor. Kemeraltı'na oy kaybetme korkusuyla gezen başkanlar, saygınlık kazanamazlar..

Yorumu oyla      14      10  
metin 2 Şubat 2012 Perşembe 06:47

konak belediye başkanı.bu soğukta.sıcak makamından dışarı çıksında üşüsünmü?şurada bahara ne kaldı...HELAL OLSUN sayın BAKANA bu soğukta sokak sokak dolaşıp sorunları yerinde görüyor.denetliyor.çözüyor.VATANSEVER.GÖREVİNİ EN İYİ YAPANDIR.

Yorumu oyla      19      12  
Murat Başar 2 Şubat 2012 Perşembe 00:22

Sosyal Demokrat bir Bakanımız var, daha ne istiyorsunuz. Chp'ye sağcılar dolmuş siz ondan haber verin...

Yorumu oyla      17      14  
Yağcılara 1 Şubat 2012 Çarşamba 22:53

Yahu arkadaş, Bakan her gelişinde İzmir'e müze yapıcaz diyor, bu kaç yıldan beri böyle, müze yapıldı da ben mi bilmiyorum??? İ.B.B'nin yaptığı restorasyon sayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı restorasyon ve Sn Günay, Önce Bornova Kültür Merkezi'ni bitirseniz? Malum temeli bile çürüdü yıllardır..

Yorumu oyla      20      10  
inecek var 1 Şubat 2012 Çarşamba 21:32

YAĞCILARDA İNECEK VAR!

Yorumu oyla      23      11  
Şakir Turan 1 Şubat 2012 Çarşamba 18:11

Az bile demiş...

Yorumu oyla      19      20  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyük Anadolu Partisi, CHP'ye katıldı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, partide düzenlenen törenle Büyük ...
CHP Konak’ta 3 şok birden
CHP Konak İlçe Örgütü’nde, delege seçimlerinin tamamlanmasının ardından ...
Erdoğan: Ateist bir nesil yetiştirmemizi mi bekliyorsun?
Başbakan Erdoğan, AK Parti İl Başkanları'na seslendiği konuşmasında muhalefet ...
 
'O koltuğu ancak 23 Nisan'da görürler'
AK Parti milletvekilleri Hamza Dağ, Aydın Şengül ve Ali Aşlık’ın, Büyükşehir’e ...
Flaş! CHP’de ilk iptal haberi Buca’dan
CHP Buca Yönetimi, Yıldız Mahallesi seçimlerini yenileme kararı aldı. ...
MHP Karşıyaka’ya hukukçu aday
MHP İzmir’de de kongre heyecanı başlarken adaylar ortaya çıkmaya başlıyor. ...
 
"Basın özgürlüğü kirlenirse yaptıklarınız da gözükmez"
Cumhurbaşkanı Gül, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) giderken uçakta ...
CHP, dört gün arayla iki kurultay yapacak
Kılıçdaroğlu, iki kurultayın peş peşe yapılacağını belirterek, “26 Şubat’ta ...
CHP'de seçim bitti, sıra itirazlarda!
CHP İzmir İl Örgütü’nde delege seçimlerini tamamlayan ilçelerde itiraz ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva