HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Ekim 2011 Cuma - 09:27

Mithatpaşa’da büyük hasret sona erdi

144 yıllık mazisi bulunan Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi, Konak Belediyesi’nin çalışmalarıyla spor alanına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Mithatpaşa’da büyük hasret sona erdi

İZMİR - İzmir’in tarihi eğitim kurumlarından olan, sıralarında nice ünlü simaların dirsek çürüttüğü okullar arasında yer alan  Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın girişimleri sayesinde 20 yıl sonra bir spor alanına kavuştu. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Cihabir Çulhaoğlu, meclis üyeleri, Altay Spor Kulübü Başkanı Ömer Hızlıok, Altay Ampute Takımı, öğretmenler, öğrenciler ve semt sakinlerinin katıldığı törende yaşanan coşku ile spor alanı  öğrencilerin hizmetine açıldı.

144 yıldır İzmir’in eğitim hayatına damgasını vuran Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nin karşısında bulunan boş alana inşa edilen sahanın yapımı kısa sürede tamamlandı. Okul Müdürü Mehmet Gürses’in girişimiyle Konak Belediyesi’nin hayata geçirdiği saha, okulun büyük bir eksiğini kapatmış oldu. 100 bin liraya mal olan halı saha sayesinde iki bin öğrenci, taş zemin üzerinde spor dersi yapmaktan da kurtuldu.  
 


“Yüzünün aklığı, işinin aklığına dönüşüyor”
Okul Müdürü Mehmet Gürses, okulun kapalı ve açık spor salonu olmadığını, öğrencilerin böyle bir salona büyük ihtiyacı olduğunu belirterek, “1868 yılında hizmete giren okulumuz 144 yıl sonra bir spor sahasına kavuştuğu için çok mutluyuz. Okulumuz İzmir’in mesleki eğitiminin belkemiğidir. 20 yıldır okula spor sahası yapılması için girişimlerde bulunulmuş ancak sonuca ulaşılamamış. Konak Belediye Başkanımız Dr. Hakan Tartan bu hasrete son verdi” dedi. Gürses, konuşmasına şöyle devam etti:“Hem okul öğrenci ve öğretmenleri hem de tüm Mithatpaşa sakinleri çok mutlu. Görevler gelip geçicidir ama eserler kalıcıdır. Bu eser burada durduğu sürece Dr. Hakan Tartan ismi öğrencilerimiz ve velilerimiz tarafından anılacaktır. Yüzünün aklığı, yaptığı işin aklığına dönüşüyor. Gençliğe ve eğitime hizmet veren örnek bir başkan. Halkını ve gençleri düşünen Başkan Tartan’a çok teşekkür ediyoruz”

Eğitime, spora, çocuklara, kadınlara ve gençliğe verdiği önemle bilinen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, “Bu alanın eski, yıkık dökük hali benim de içimi acıtırdı. İzmir için önemli bir eğitim yuvasına katkıda bulunmak ve bir eksiği gidermek, eğitime destek vermek adına bu sahayı yapmak bizi de mutlu etti. Yeni eğitim-öğretim döneminde çocuklarımız bu spor sahasında halı saha maçları yapabilecek ve güzel başarılar elde edecekler. Ulu Önder Atatürk’ün dediği gibi sporun kişiliğin gelişiminde, insanların başarılı olmasında önemli rolü olduğunu düşünüyorum. Spor alanı öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve halkımıza hayırlı olsun” diye konuştu.

İzmir’in Süper Lig’de bir takımı olmayışının üzücü olduğuna da değinen Başkan Tartan, “Birlik ve beraberlik içinde olalım” diyerek gençlerden İzmir takımlarını destekleme sözü aldı. Konuşmaların ardından Okul Müdürü Mehmet Gürses, Başkan Tartan’a çiçek ve plaket vererek teşekkür etti.

Halı saha açılışının ardından renkli anlar da yaşandı. Konak Belediye Meclis Üyeleri ve Altay Spor Kulübü Ampute Takımı arasında mini bir maç yapıldı. Sık sık tezahüratların yapıldığı, coşku ve mutluluğun hakim olduğu anlarda öğrenciler, keyifli bir maç izlemenin tadını çıkardılar. Gösteri maçı olsa da mücadelenin eksik olmadığı mini maç Başkan Tartan’ın meclis üyeleriyle birlikte yer aldığı takım, Altay Ampute takımıyla berabere kaldı.
 
OKULUN TARİHİ
Okulun tarihi 1867 yılına kadar uzanıyor. 84 yıldır da Türkiye Cumhuriyeti’nin gençlerini meslek sahibi yapıp sanayiye kazandıran, yüksek öğretime hazırlayan okul aynı zamanda İzmir sanayisinin de omurgasını oluşturan sanayicileri mezun etmiş.

Osmanlı İmparatorluğu’nda “Lonca” adı verilen üretim birimlerinin kalkmasıyla oluşan boşluğu doldurmak, kurulması düşünülen fabrikaların teknik eleman ihtiyacını karşılamak düşüncesi ile o dönemde Mithatpaşa’nın önderliğinde kurulan İzmir Islahhanesi bugünkü okulun kökenini oluşturmuş. O günün koşullarında kimsesiz çocuklara ilk aşamada kunduracılık, çorap ve fanilacılık, marangozluk gibi beceri eğitiminin yanı sıra, imla hesap ve dini bilgilerin verildiği İzmir Islahhanesi 1868-1881 yılları arasında faaliyetini sürdürmüş. Okulun adı 1881 yılından itibaren İzmir Mekteb-i Sanayi olarak değiştirilmiş. Eğitim ve öğretim daha planlı ve programlı bir nitelik kazanırken sanat dallarına terzicilik, halıcılık, demircilik, dökümcülük, mızıkacılık ve matbaacılık bölümleri de eklenmiş. 1881 yılında, okul halen bütün ihtişamıyla ayakta duran bu binada Hamidiye Sanayii Mektebi adı altında eğitime başlamış.

1915 yılında zamanın okul müdürü Salih Zeki’nin oluşturduğu kaliteli bir öğretim kadrosuyla Avrupa Sanayi Okulları programı örnek alınarak dokuz yıllık bir sanat okulu ders programı ve yönetmeliği hazırlanarak bu günkü program ve yönetmeliklerin temeli atılmış. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte okul, İzmir Sanatlar Mektebi adı altında eğitim ve öğretim görevine yeniden başlamış. Sadece İzmir için değil, tüm Türkiye’deki mesleki eğitim için önemli bir değer olan zamanın okul müdürü Ferit Uzel, Yunanlıların okuldaki tahribatını çok kısa zamanda olağanüstü gayretlerle gidermiş.

1974-1975 öğretim yılından itibaren de “Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi” adını alan okulda ahşap, bilişim, elektrik-elektronik, makine ve metal alanlarında eğitim veriliyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KATHOD 40 yaşında
Karşıyaka’nın en köklü derneklerinin başında gelen ve kültürel sosyal ...
“Belediye mi banka mı” polemiği
Bornova Belediyesi’nin 2012 yılı mali bütçesi 160 milyon 700 bin lira ...
103 milyonluk bütçe ortalığı karıştırdı
Bayraklı Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısında 2012 yılı bütçesi ...
 
Bornova’nın örnek kurban satış yeri açıldı
Bornova Belediyesi’nin Işıkkent’te 80 dönüm alanda kurduğu kurban satış ...
Tatı: Terörü lanetliyoruz
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, hedef gözetmeksizin can alanları lanetledi, ...
Tatı'ya kızdı istifa etti!
Buca-Mar Üretim Koordinatörlüğü görevini yürüten CHP’li meclis üyesi Muzaffer ...
 
Kocaoğlu’ndan teröre karşı birlik mesajı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ülkenin bölünmez bütünlüğünü ...
Drama Kursiyerleri Smyrna’yı tanıdı
Bayraklı Belediyesi Kültür Müdürlüğü drama kursiyerleri tarihçi Prof. ...
Aliağa’lı kadınlara meslek kursu
Aliağa Belediyesi’nin 2 yıl önce kadınların meslek sahibi olmaları ve ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva