HABERLER>DÜNYADAN
4 Şubat 2011 Cuma - 00:00

Mısır'da neler oluyor?

Mısır'da eylemlerin 11'nci gününde Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanan muhaliflerin Cuma Namazı sonrası başlattığı eylem sürüyor.’

Mısır'da neler oluyor?

Mısır'da eylemlerin 11'nci gününde Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanan muhaliflerin Cuma Namazı sonrası başlattığı eylem sürüyor.’
 
Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in tüm açıklamalarına karşın muhalifler eylemlere ara vermiyor. Gidiş günü adıyla bugün sürdürdükleri eylemlerin ise bir süresi yok. Mübarek görevi bırakana kadar muhalifler meydanı terk etmeyecek.
 
 
Tahrir Meydanı'nın dışında bekleyen Mübarek yandaşları ise ordu tarafından meydana sokulmuyor.
 
18.16- Mısır'da düzenlenen gösterilerde şimdiye kadar 5 bin kişinin yaralandığı bildirildi.
 
El Cezire televizyonu Mısır Sağlık Bakanlığı kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, ülke genelinde yapılan gösterilerde şimdiye kadar 5 bin kişinin yaralandığını kaydetti.
 
El cezire ayrıca dört eski bakan yardımcısının tutuklandığını duyururken, tutuklananların kimliği ve hangi bakanlıklarda çalıştıklarına ilişkin bilgi vermedi.
 
Birkaç gündür Mısır'da yaşanan kargaşa ve eylemler bugün de sürüyor. Mısır'da yaşanan olayları dakika dakika sizlerle paylaşıyoruz...
 
17.15- Mısır'ın başkenti Kahire'de birkaç günden bu yana düzenlenen gösterilere katılan Müslümanlar ve Hristiyanların, bugün cuma vaazını elele vererek birlikte dinlediği bildirildi. El Cezire televizyonu, bugünü protesto gösterileri eşliğinde Tahrir meydanında geçiren Müslüman ve Hristiyanların, birlikte cuma vaazını dinlediğini ve namazdan sonra, gösterilerde ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldıklarını belirtti.
 
El Cezire, İsmailiye kentinde de 80 bin göstericinin kent merkezinde toplandığını kaydetti.
 
15.32- Mısır'da üç gündür Mübarek yandaşlarıyla muhalifler arasında süren çatışmalar bugün Cuma namazı ardından yeniden başladı.
 
15.15- El Cezire televizyonunun Mısır'ın başkenti Kahire'deki bürosuna saldırı düzenlendi.Televizyon, kimliği belirlenemeyen kişilerin büroya girdiğini ve buradaki bazı malzemeleri tahrip ettiğini duyurdu.Saldırıya ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.
 
14.57- BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, "Tunus'taki gibi Mısır'da da değişimin yolda olduğunu" söyledi.Pillay, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, hükümetlerin halkın sesini dinlemesi ve insan haklarına ilişkin yükümlükleri yerine getirmesi gerektiğini belirtti.
 
"Halkı temel haklarından yoksun bırakan ve kendi isteklerini zorla kabul ettirmek için acımasız güvenlik sistemine itimat eden yönetimler, uzun vadede devrilmeye mahkumdur" diyen Pillay, Tunus'ta olduğu gibi Mısır'da da değişimin yolda olduğunu, ancak şiddet ve kan dökmelerin sona ermesi gerektiğini söyledi.
 
 
HAVA SAHASI KAPALI
 
14.15- Türk Hava Yolları (THY), yaşanan olaylar nedeniyle hava sahası kapatılan Mısır'a yapılan uçak seferlerini iptal etti. Bugün 10.30'da gerçekleştirilmesi planlanan THY'nin İstanbul-Kahire arasındaki TK-690 sayılı seferi, Mısır hava sahasının kapalı olması nedeniyle yapılamadı.                                                                
 
THY yetkilileri, Mısır Havayollarıyla ortak düzenledikleri seferlerin yapılamadığını belirterek, Mısır'ın hava sahasını açması durumunda bu akşamki Kahire seferinin yapılabileceğini bildirdi.
 
12. 50 Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen binlerce muhalif, Tahrir Meydanı'nda toplanarak cuma namazı kıldı. Namazın ardından binlerce kişi hep bir ağızdan Mübarek aleyhine sloganları attı.Bu arada Tahrir Meydanına yakınlarında bulunan Mübarek taraftarları, muhaliflerin alanı doldurmasıyla birlikte geri çekildi. Kahire'nin çeşitli bölgelerinden yüzlerce kişi de cuma namazının ardından meydana doğru yürüyüşe geçti. Tahrir Meydanı'nda dün akşamki çatışmalarda yaralanan ve güvenlik sebebiyle dışarı çıkartılamayan yüzlerce yaralı, güvenli bir şekilde hastanelere gönderilmeye başlandı.
 
FÜZE SALDIRISI
 
12.44- Mısır'ın kuzeyindeki El Eriş kentinde Güvenlik Müsteşarlığı binasına füze atıldı.Görgü tanıkları, RPG füzesinin, Gazze Şeridi sınırı yakınındaki kentte bulunan binaya bir tanktan atıldığını öne sürdü.
 
Camları kırılan binada yangın çıktığı bildirilirken, ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.
 
MISIR'DA NELER OLDU?
10 adımda Mısır'da neler oldu? Fotogaleri için tıklayınız
 
 
TOPLANMA BAŞLADI
 
11.33 - Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek karşıtlarının bugün düzenleyeceği büyük protesto ,gösterisi öncesinde göstericiler başkent Kahire'deki Tahir Meydanında toplanmaya başladı. Askerlerin, yiyecek ve su takviyesiyle meydana gelen göstericilerin kimliklerini kontrol ettiği ve üstlerini aradıkları belirtildi.Göstericilere ve yabancı gazetecilere saldıran Mübarek yandaşlarının henüz ortalıkta görülmediği, meydanda gerilimden uzak bir atmosferin hakim olduğu bildirildi.
 
Alana girişte askerlerin kimlik kontrolü yaptığı Tahrir Meydanı'nda, protestocuların da kendi "güvenlik" güçlerini kurduğu ve askerlerin ardından, sivillerin de alana girmek isteyenleri aradığı ve kimliklerini kontrol ettiği öğrenildi.
 
10.55 Mısır Savunma Bakanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tentavi'nin başkent Kahire'de gösterilerin ve çatışmaların meydana geldiği Tahrir Meydanını ziyaret ettiği bildirildi.Mısır Savunma Bakanlığından bir kaynak, ''Mareşal Tentavi ile silahlı kuvvetlerin üst düzey liderleri şu an Tahrir Meydanında'' diye konuştu.
 
MÜSLÜMAN KARDEŞLERDEN AÇIKLAMA
 
09.45- Mısır'ın en büyük muhalif hareketi Müslüman Kardeşler, ''cumhurbaşkanlığına aday olmaya hevesli olmadıklarını'' belirtti.
 
El Cezire televizyonunun haberine göre, Müslüman Kardeşler'in üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, 'Mübarek rejiminin bitmesinin ardından müzakereye hazırız. Cumhurbaşkanlığına aday olmaya veya bir koalisyon hükümetinde görevlendirilmeye hevesli değiliz'' dedi ve hükümetin örgütle ''flört ettiğini'' ifade etti.
 
El Beltagi, siyasi reformları görüşmeye davet eden hükümet temsilcilerinin, yasaklı örgütün parti olarak tanınacağı işaretini verdiğini söyledi. Müslüman Kardeşler örgütü üyeleri, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı gösterilere katılıyor ancak gösterilerin organize edilmesinde herhangi bir rolleri olmadığını savunuyor.Örgüt dün hükümetin görüşme davetini reddetmişti.
 
GÖSTERİCİLERİ ÖLDÜRMEDİLER
 
07.48 Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yandaşlarının, hükümet karşıtı göstericileri öldürmediğini söyledi.
 
Yeni bir gösterinin düzenlenmesine birkaç saat kala Amerikan ABC televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Süleyman, Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda göstericilere ateş açılmasıyla ilgili soru üzerine, Mübarek yanlılarının ''gayet iyi davrandığını'' ve ''kimsenin açılan ateşle ölmediğini'' belirtti. Silahlı kuvvetlerin de göstericilere karşı şiddete başvurmadığını belirten Süleyman, ''Ama biz onlara 'evlerinize dönün' dedik'' ifadesini kullandı.
 
Berlusconi’’den Mübarek’’e övgüler
İtalya Başbakanı, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Batı dünyasında "Ortadoğu'nun en akil adamı"  olarak görüldüğünü söyledi.
 
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, AB zirvesinde basına yaptığı açıklamada, "Mısır, Mübarek gibi bir devlet başkanını bırakmadan daha demokratik bir sisteme doğru geçiş yapabilir. O, Batı'da ve ABD'de tüm Ortadoğu için referans noktası ve en akil adam olarak değerlendiriliyor" dedi.
 
Mübarek'in gelecek seçimlerde aday olmayacağını açıklamasını memnuniyetle karşıladığını belirten Berlusconi, Mısır'daki mevcut yönetimin kalıcı olmasını umduğunu dile getirdi.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kahire'de yine silah sesleri’…
Tahrir Meydanı'nda toplanan Mübarek yandaşları ile eylemciler bugün ...
Bir ülke daha ayaklandı: Yemen’’de öfke günü
Yemen’’de 20 binden fazla hükümet karşıtı gösterici bugün ’“Öfke Günü’” ...
İlaçlar yüzünden gay mi oldu?
Fransa'da etkin maddesi dopamin olan Parkinson ilacını kullandıktan ...
 
ABD Mübarek'e ’‘Eylül’’ü bekleme’’ dedi
Mısır'da 3 ölüme ve 611 yaralanmaya neden olan çatışmaların ardından, ...
Defne’’nin doktoru: Ağır bir astımı hastası değildi
Prof. Dr. Çuhadaroğlu, astım krizi ya da kalp krizinden öldüğü belirtilen ...
Düğüm nasıl çözülecek? Mısır'ı bekleyen 3 senaryo
Mısır'da Hüsnü Mübarek iktidarı hemen bırakmamakta ısrar ederken, ...
 
Mısır ikiye bölündü!
Tahrir Meydanı'nda Mübarek yandaşları ve muhalifler arasında çatışma ...
FBI’’ın seks dosyaları açıldı!
ABD'de Federal Araştırma Bürosu'nun (FBI) kirli çamaşırları ortalığa ...
Ve Mübarek aday olmayacak
İsyan eden halkın istifasını istediği Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva