HABERLER>DÜNYADAN
27 Ocak 2011 Perşembe - 00:00

Mısır’’da isyan tavan yaptı

Mısır'da gösterilerin hedefindeki Hüsnü Mübarek'in oğlu Cemal Mübarek, annesi ve kız kardeşi ile birlikte ülkeyi terk etti. Üçüncü gününe giren olaylarda şimdiye kadar toplam 6 kişi öldü.’

Mısır’’da isyan tavan yaptı


KAHİRE - Mısır’’da 30 yıldır iktidarda bulunan Hüsnü Mübarek yönetimine karşı başlayan gösteriler hız kesmiyor. Ülke çapındaki gösterilerin merkezi yine Kahire oldu.
Yüksek Mahkeme önünde toplanan 2 bin kadar göstericiye polis müdahale etti. El Ahram gazetesi önünde toplanan yüzlerce gösterici de, Mübarek aleyhine sloganlar atarak, İçişleri Bakanlığının gösteri yasağını protesto etti. Kentin merkezindeki Tahrir Meydanı'na çıkan tüm yolların, gösteri yapılması ihtimaline karşın, polis tarafından kapatıldı.
El Ahram gazetesi önündeki eylemde göstericilerin polise taş ve sopalarla karşılık vermesi üzerine çıkan olaylarda 39 kişi yaralanırken park halindeki beş araç atılan taşlardan dolayı tamamen kullanılamaz hale geldi. Sabaha kadar süren eylemlerde bir polis ile bir gösterici yaşamını yitirdi. Gösterilerin ilk günü de 4 kişi ölmüştü. Böylece üçüncü gününe giren eylemlerde toplam ölü sayısı 6’’a çıktı. Üç gündür devam eden olaylarda yaralananların sayısı 1000'i geçti.
Ölenlerin cenazelerinin ailelerine verilmediği iddiası, Süveyş kentinde olayların çıkmasına neden oldu. Dün gece çeşitli kamu binalarının ateşe verildiği kentte, sabahın ilk saatlerinde göstericiler bir polis karakoluna saldırdı.

’‘BABANI DA AL GİT’’
Babası gibi halk tarafından posterleri yırtılan ve ’“Babanı da al git’” (Gamal, take your dad and go) pankartlarıyla halkın öfkesine hedef olan Cemal Mübarek, tepkilerin büyümesi üzerine ülkeyi terk etmeye karar verdi. Mısır basınının iddiasına göre 97 bavulla bindiği özel jet Kahire’’den havalanarak Londra’’da indi. Cemal’’e, annesi Suzan, eşi Hatice ve kızının da eşlik ettiği belirtildi. Londra’’daki Heathrow Havalimanı’’nda görevli Mısırlı yetkililer de Mübarek ailesinin Londra’’ya geldiğini doğruladı. Ancak Mısır’’ın Londra elçiliği iddiayı yalanladı.
SOSYAL MEDYA DEVREDE
Öte yandan, polisin göstericilere kötü muamelede bulunduğunu öne süren protestocular, bununla ilgili video görüntülerini internetteki görsel paylaşım sitesi Youtube gibi kanallar üzerinde dünyaya yaymaya çalışıyor.
BM’’DEN İTİDAL ÇAĞRISI
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan itidal çağrısı geldi. BM Sözcüsü Martin Nesirky, konuyla ilgili sorular üzerine yaptığı açıklamada, BM'nin Mısır'daki gösterileri ve gerilimi yakından takip ettiğini belirterek, ''Genel Sekreter, Mısır'daki durumun daha fazla şiddete neden olmaması için tüm ilgili tarafları önlem almaya, herkesi itidal içinde davranmaya ve Mısır'daki yetkilileri de halkın meşru endişelerine yanıt vermeye çağırmaktadır'' dedi.
Mısır Başbakanı Ahmet Nazif ise, hükümetin, ifade özgürlüğünü güvence altına alacağını söyledi. Resmi haber ajansının haberine göre, Nazif, "Hükümet, ifade özgürlüğünü yasal yollarla güvence altına alma düşüncesinde" dedi. Nazif, Mısır polisinin dünkü gösteriler sırasında itidalli davrandığını belirtti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir basınında bugün’…
Kentin ve bölgenin gazetelerinden öne çıkan haberler ve manşetlere taşınan gelişmeler’…’
Erdoğan’’dan ’‘tıksırma’’ özrü: Ben de insanım
Başbakan Erdoğan, "Tıksırıncaya kadar içiyorlar" sözüne gelen eleştirileri, ...
Almanya'da vizesiz girişe onay çıktı!
Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz girmesi ile ilgili ...
 
Şok iddia: Bombacı Türkiye’’den mi?
Rusya’’da 35 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyla ilgili 3 kişi aranıyor. ...
Mısır’’da gösterilere kan bulaştı: 3 ölü
Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde binlerce kişinin gösteri yaptığı ...
Uyuşturucu karteline karşı duran kadın başkan
Meksika'nın 'kanlı şehri' Tiquicheo'da uyuşturucu çetelerinin ...
 
Lübnan karıştı: Sokaklar alev alev
Lübnan'da hükümet arayışlarında Hizbullah'ın öne geçmesi Başbakan ...
Moskova’’yı kana bulayan iki intihar eylemcisi
Rusya'nın başkenti Moskova'daki Domodedova havaalanında dün gece ...
Mucize:23.kattan atladı ölmedi!
Arjantin Buenos Aires kentinde bir otelin 23. katından kendini boşluğa ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva