HABERLER>DÜNYADAN
1 Şubat 2011 Salı - 00:00

Mısır’’da en uzun gün: Rejime karşı 2 milyon isyankar!

Mısır’’ın başkenti Kahire’’de, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde yapılan gösteriye katılanların sayısının artık iki milyon kişiyi geçtiği bildiriliyor.’

Mısır’’da en uzun gün: Rejime karşı 2 milyon isyankar!


Mısır’’ın başkenti Kahire’’de, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde yapılan gösteriye katılanların sayısının artık iki milyon kişiyi geçtiği bildiriliyor.’ Ülkede internet bağlantısının tekrar sağlandığı haberlerinin yanı sıra, özellikle Tahrir Meydanı'nda cep telefonlarının çalışmadığı haberleri de geliyor.
 
Mısır Devlet Televizyonu halkı evden çıkmamaları uyarırken, hükümetin bölgede tüm yolları kapattığı ve her türlü toplu taşıma aracını faaliyet dışı bıraktığı bildiriliyor.
 
Mısır Silahlı Kuvvetleri, göstericilere karşı güç kullanmayacağını açıkladı.
 
İskenderiye'de düzenlenen gösteride de bir milyon protestocuya ulaşıldığı bildiriliyor.
 
Protestocuların lideri Baradey'in şu sıralarda bir konuşma yapması bekleniyor
 
Mısır'da protestocuların lideri Baradey'in, ABD Büyükelçisi ile görüşmesi bekleniyor
Mübarek aday olmayacak...

Basın mensupları, kent merkezinde 2 milyon kişinin toplandığını belirterek, göstericilerin "Defol Mübarek" diye sloganlar attıklarını ve Cumhurbaşkanı’’nı asılmış gösteren veya fotoğrafında "kafan düşecek" yazılı afişler taşıdıklarını bildirdi. Çok sayıda gösterici de geceyi protestoların merkez üssü Tahrir Meydanı’’nda geçirdi. Helikopterler başkent üzerinde düzenli uçarken, silahlı kuvvetler de kent merkezine girişleri kontrol ediyor.Mısır’’da halk ayaklanmasının birinci haftasında Cumharbaşkanı Hüsnü Mübarek artık tamamen köşeye sıkıştı. Muhalefetin ana aktörleri olan 6 Nisan Hareketi, Müslüman Kardeşler ve Nobel ödüllü diplomat Muhammed El Baradey, Mübarek’’e cuma gününe kadar iktidardan gitmesi için süre tanıyarak ültimatom verdi. AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mübarek’’e ’“halkının meşru şikayetlerine cevap ver’” çağrısı yaparken Beyaz Saray da ’“yumuşak bir geçiş dönemini’” tercih ettiklerini söyleyerek ilk kez Mısırlı liderin görevi bırakmasına atıfta bulundu.Ancak Mübarek’’i asıl zor durumda bırakan bugün yeniden canlanması beklenen milyonluk yürüyüşler oldu. Organizatörler ’“Bir milyon adam yürüyüşü’” adıyla İskenderiye, El Mannsur ve Kahire’’da 1 milyon kişiyi bir araya getirmeyi deneyecek. Analistlere göre yürüyüşün başarılı olması halinde Mübarek’’in düşmesi kaçınılmaz görülüyor. Nitekim ’“Bir milyon adam yürüyüşü’” haberlerinin yayılmasının ardından Mübarek rejimi sıkı önlemler aldı. Gösterilerin merkezi haline gelen Tahrir Meydanı’’nın çevresine beton bloklar yerleştirildi, demiryolları kapatıldı. Halkı yatıştırmak için cuma günü hükümeti lağveden Mübarek dün de yeni kabine üyelerini atadı. Ancak anahtar bakanlıkların değişmediği yeni kabine kimseyi memnun etmedi.

"Şimdiye dek görülmemiş sayıda insan toplanıyor"
Tahrir Meydanı'ndan bildiren El Cezire muhabiri, toplanan göstericilerin, bugüne dek görülmemiş bir sayıya ulaştıklarını söylüyor:"Göstericilerin sayısı geçtiğimiz günlerde gördüğümüzün çok üzerinde. Görüştüğüm bir çok insan, tehlikeli olsa da protestoya katılacaklarını açıkladı"
Meydanda bir insan zinciri oluşturan askerlerin, göstericilerin üzerlerini aradıktan sonra meydana girişlerine izin verdiği, tankların da meydanın civarına konuşlandırıldığı bildiriliyor.
Karşıt görüşlü protestocular arasında çatışma riski
CNN muhabiri Ben Wedeman, Mübarek'i destekleyenlerin "Hainlere hayır" sloganları attıklarını ve Mübarek'e karşı olanlarla birlikte Tahrir Meydanı'na gittiklerini bildiriyor.
El Cezire de, Mübarek karşıtı göstericilerin, Tahrir Meydanı'ndaki buluşmanın ardından, Başkanlık Sarayı'na doğru yürüyüşe geçip, sarayı basmak istedikleri haberini verdi.
Ancak ordunun tanklarını, Tahrir Meydanı'ndan, Başkanlık Sarayı'na çıkan stratejik noktalara yerleştirdiği ve barikatlar oluşturduğu da gelen haberler arasında.
 Baradey'den Mübarek'e gözdağı
Protestocuların ağzındaki isimlerden en önemlisi olan, Nobel Barış ödülü sahibi Muhammed El Baradey, Başkan Mübarek'in "canını kurtarmak istiyorsa" istifa edip, Mısır'ı terk etmesi gerektiğini söyledi.
"Ölmeye hazırız"
Daily Telegraph muhabiri Colin Freeman, Mısır'da göstericilerin geçtiğimiz günlere göre tavır değiştirdiğini ve artık insanların tahammülsüzleştiğini söylüyor:
"Cuma günü ve hafta sonu 'Mübarek gitmeli' diyen göstericiler, dün ve bugün 'Anlayamıyor musun, aptal' ve 'Ders artık bitti, aptal' diyorlar. İnsanlar ellerinde 'Mübarek, ölü ya da diri' yazan posterler taşıyorlar"
"Aynı zamanda, Mübarek'in idam edilmesini isteyenlerin sayısı da artış gösteriyor. Bir çok gösterici, protestolara beyaz kefenler giyerek katılıyor ve amaçları uğruna ölümü göze aldıklarını sergiliyor" sözleriyle Tahrir Meydanı'ndaki durumu aktaran Colin Freeman, sözlerini şöyle bitiriyor:
"Ancak söylemeliyim ki, burada gerçek bir parti atmosferi var. Ücretsiz çay ve kahve, seyyar satıcılar. Atmosfer oldukça neşeli, hala öfke var ancak bu Cuma günü hissedilenden çok farklı. Daha sakin, tabii ki bu durumun hızla değişmesi mümkün"
Dünyayla ilişkisi tamamen kesildi
Mısır’’daki son faal internet servis sağlayıcısının da engellendiği, siyasi krizin ortasındaki bu ülkenin dünya ile ilişkisinin tamamen kesildiği bildirildi.
İnternet gözleminde uzman Amerikan web sitesi Renesys’’ten yapılan açıklamada, Mısır’’daki son internet servis sağlayıcısı Noor şirketinin engellendiği belirtildi.
GOOGLE-TWITTER İŞBİRLİĞİ
Öte yandan, Amerikan internet grubu Google, Mısırlıların ülkedeki internet engellemesine takılmadan cep telefonu aracılığıyla Twitter üzerinden mesaj gönderebilmelerini sağlayacak bir sistem kurmak üzere, hafta sonunda Twitter ile işbirliği yaptığını açıkladı.
Google yetkilileri, kurdukları sistemin çalıştığını ve açıkladıkları üç uluslararası telefon numarasına mesaj bırakılabileceğini, bu şekilde Twitter’’a mesaj aktarılabileceğini söyledi.
Söz konusu Google yöneticileri, bu hizmetten yararlanmak için hiçbir internet bağlantısının gerekmediğini ve insanların aynı telefon numaralarını tuşlayarak ya da "twitter.com/speak2tweet" internet sitesine girerek, mesajları dinleyebileceklerini bildirdiler.
Şirketi SayNow kısa süre önce Google tarafından satın alınan Ucval Sing ve Google’’ın Ortadoğu ve Afrika ürün direktörü Abdülkerim Mardini, bu hizmetin Mısır’’da insanların bu zor anda birbirleriyle temas içinde olmalarını sağlamasını umduklarını belirterek, "Oradaki herkesi düşünüyoruz" dediler.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tren seferleri ’‘toplanmasınlar’’ diye durduruldu
Hüsnü Mübarek karşıtı gösterilerin sürdüğü Mısır'da tüm tren seferleri ...
Ajanlardan kaçarken: Assange kadın kılığına girmiş!
Wikileaks sitesinin kurucusu Julian Assange, iddiaya göre izini süren ...
Mısır’’da polis sokaklara dönüyor
Mısır’’da eylemciler bugün genel grev çağrısında bulunurken Cumhurbaşkanı ...
 
Nehir otobüsü yuttu: 30 ölü!
Bolivya'da, yoğun yağışlar ölümlere neden oluyor. Bir otobüs ve kamyonun ...
Türk polisi Microsoft'ta!
Firavunları parçaladılar!
Mısır'da yönetim karşıtı protestolar müzeleri de vuruyor. Dünyanın ...
 
Sıra basında mı?
Mısır Enformasyon Bakanı'nın El Cezire televizyonunun ülkedeki faaliyetlerini ...
Mısır'da sokağa dökülenler kim?
Mısır'da yaşanmaya başlayan kuvvetli muhalif gösterilerin arkasında ...
Boşanıp 57 yıl sonra evlendiler!
Leslie Harper ve Elsie Dunn 70 yıl önce evlendi, İkinci Dünya Savaşı'nın ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva