HABERLER>EKONOMİ
15 Ekim 2023 Pazar - 11:37

Minibüsçülerin Başkanı’na göre… Toplu ulaşım 21 lira olmalı!

Ağustos ayında İzmir Büyükşehir’in toplu ulaşıma yaptığı zamla birlikte minibüsçülerin yolcu taşıma ücretlerinin arttığını belirten İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, “Taşıdığımız yolcu sayısı yine az ve yine para kazanamıyoruz. Toplu ulaşımda ilk biniş çok düşükse, zam yapsak ne yazar! Toplu taşımada ilk biniş 21 lira olmalı ki minibüsçü esnafı iş yapabilsin” dedi.

Minibüsçülerin Başkanı’na göre… Toplu ulaşım 21 lira olmalı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  İzmirli minibüsçülerin büyük bölümü, düşük yolcu kapasitesiyle çalışmaktan şikayet ediyor.4 Ağustos’ta İzmir’de toplu ulaşıma yapılan zamla birlikte minibüslerin yolcu taşıma ücretinin de artırıldığını hatırlatan İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, mesafenin uzunluğuna göre 15, 19, 22 ve 25 liraya yolcu taşıdıklarını, ikinci, üçüncü ve dördüncü kademe araçların pek çok sefere kapasitesinin altında yolcuyla çıktığını öne sürdü. Başkan Kayışdikici, minibüsçü esnafının para kazanabilmesi için toplu taşımada ilk binişin 21 lira olması gerektiğini söyledi.

VATANDAŞ ÖYLE ZOR DURUMDA Kİ, 2 LİRALIK FARKIN HESABINI YAPIYOR
Minibüs ücretlerine zam yapmayı düşünmediklerini, çünkü zam yapılsa bile zamlı tarifeyi uygulamanın söz konusu olmadığını belirten Başkan Kayışdikici, “Birinci etap mesafeli hatlarda 15 liraya yolcu taşıyoruz. Toplu taşımada ilk biniş 13 lira. İkinci biniş, 6,5 lira. İlk binişle minibüs tarifesi arasında 2 liralık fark. Vatandaş ekonomik olarak o kadar zor durumda ki, o 2 liralık farkın hesabını yapıyor. Fakat 19, 22, 25 liralık minibüs hatlarını, aktarma yapma durumu olan yolcular kullanıyor. Özetle pek çok hatta, taşımamız gereken günlük yolcu sayısının altında yolcu taşıyoruz” ifadelerini kullandı. Zamlı tarifeyi uyguladıkları günden bu yana taşıdıkları yolcu sayısında artış olmadığının altını çizen Başkan Kayışdikici, şu değerlendirmelerde bulundu:

HEM İLK BİNİŞ DÜŞÜK KALDI, HEM DE PİK SAATLERDE İNDİRİM UYGULANIYOR
“Otobüslerde ilk biniş 13 lira, ikinci biniş 6,5 lira… Yolcu, aktarma yapmak zorundaysa, toplam 19,5 lira ödemek yerine minibüsü tercih ediyor.  Bizim sıkıntımız, aktarma sürecinin 120 dakika olması. 12 dakika, çok uzun bir süre. Sabah ve akşam yüzde 50 indirimle taşımacılık yapılıyor. Sabah saat 6-7, akşam 19-20 arasında, tam da bizim en yoğun yolcu taşımamız gereken saatlerde, yüzde 50 indirimli yolcu taşıyor İzmir Büyükşehir Belediyesi… Haliyle araçlarımız boş gidiyor, otobüsler, metrolar, tramvaylar, İZBAN tıklım tıklım doluyor. Basmane’den Ödemiş’e tren kalkıyor, 64 lira. Basmanee-Ödemiş arasındaki mesafe, Aliağa-Torbalı arası kadar ancak Aliağa-Torbalı İZBAN bileti 32 lira. Bu şartlarda minibüsçüler nasıl iş yapabilir ki… Bu şartlarda minibüsçüler, Büyükşehir’in araçlarıyla nasıl rekabet edebilir ki… Burada bir adaletsizlik var. İlk biniş 21 lira olmalı ki, minibüsçü de bu işten ekmek yesin diye boşuna demiyoruz.”

ELEKTRONİK ULAŞIM KARTLARI, MİNİBÜSLERDE DE GEÇERLİ OLACAK
Minibüs yolcu tarifesine zam konusunun gündemlerinde olmadığı görüşünü tekrarlayan İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, “Toplu ulaşıma zam yapılmadığı sürece bizim zam yapmamız mümkün değil. Yapsak da bir anlamı yok. Yolcu, toplu taşım araçlarıyla yolculuk 13 lirayken minibüse 15 lira, 19 lira, 22 lira, 25 lira vermez” dedi. Kayışdikici, elektronik ulaşım kartlarının yakında minibüslerde de geçerli olacağına vurgu yaparak, bu uygulamayla ilgili şu bilgileri aktardı:

“Yakında elektronik ulaşım kartları, minibüslerde de geçerli olacak. Şu anda mesafenin uzunluğuna göre 15, 19, 22, 25 liraya yolcu taşıyoruz. Yolcu minibüse bindiğinde, İZBAN’da olduğu gibi kartını basacak, en yüksek yolcu taşıma ücreti 25 lira olduğu için 25 lira mahsup edilecek. İndiği yerde kartını yine gösterecek, gittiği yere kadar para ödeyecek. Minibüslerde yolcu sayısındaki artışın ancak o zaman olacağını düşünüyoruz. Yılbaşından itibaren bu uygulamanın başlayacağını ümit ediyoruz.”

 
Yeşil Sol Parti'nin yeni ismi 'HEDEP' oldu
 
Başkan Soyer yerinde inceledi... Büyük Kanal’da temizlik seferberliği
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
15 Ekim 2023 Pazar 23:25

otobüs 13 lira ama belediye sübvanse ediyor; özel sektör neden ucuza, zararına taşısın? Mazot olmuş 40 lira, altta yerebatan suç hükümette değil diyor. kimde? Mazotu 40 lira dış güçler mi yaptı?

Yorumu oyla      2      3  
Feyzullah Yerebatansarnıcı 15 Ekim 2023 Pazar 16:10

Ne 21 lirası be fırsatçılık yapmayın yazık bu halka sonrada suç Hükümette oluyor. Sizin fırsatçılığınızın sorumlusu Hükümet olamaz açgözlüsünüz

Yorumu oyla      2      5  
15 Ekim 2023 Pazar 12:36

Minibüsler yavaş yavaş tamamen kaldırılmalıdır. Toplu ulaşımı sadece belediye yapmalıdır.

Yorumu oyla      3      3  
İzmirli 15 Ekim 2023 Pazar 12:20

İlk biniş 21 lira ne demek? Otobüs 13 lira. Bu ne doymazlık..15 lira iken minübüslerde yolcunun az olduğunu, zarar ettiğinizi söylüyorsun, Eğer 21 lira olursa bu kez hiç kimse binmez iyice batarsınız.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Savaş sonrası rota Ege'ye döndü!
Doğu Akdeniz seferlerini yapan kruvaziyerler, İsrail Hayfa Limanı'na gidişleri iptal ...
"Dış ticaret istihbarat merkezleri" 5,5 milyon dolarlık ihracata kapı açtı
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından başlatılan proje kapsamında 5 bölgede ...
Zam geldi, İZTO Grubu uyardı… Sütte tek fiyat çağrısı!
İZTO Süt Grubu Komite Başkanı Seracettin Özkan süt fiyatlarında yaşanan ...
 
Bakan Şimşek: En az bir yıla ihtiyaç var
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ekonomik programın sonuçlarını ...
Tarihin en büyük halka arzı geliyor
İçlerinde Burger King, Arbys, Popeyes, Sbarro ve Subway'in de bulunduğu ...
Kur Korumalı Mevduat'ta rekor düşüş
Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında geçen hafta 74,6 milyar TL ile ...
 
Artan fiyatlar hayvan varlığını azalttı
Fiyatlardaki yüksek artış ve alım gücünün azalmasından dolayı kırmızı ...
Merkez Bankası rezervleri yükseldi
TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı.
Bankacılık sektörü kredi hacmi azaldı
Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 8 milyar 660 milyon lira ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
5 yaşında kayboldu, 18 yıldır aranıyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Aşırı uçuşlar da turizm canavarı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet, cemaat ve cinayet!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva