HABERLER>GÜNCEL
29 Aralık 2021 Çarşamba - 16:38

Mimarlar Odası'ndan Büyükşehir binası açıklaması: Kurul, ocakta gündeme alacak!

Kent gündeminde tartışmalara neden olan Büyükşehir Belediye sarayının akıbeti ile ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, Büyükşehir Belediye Sarayı için Yüksek Kurul'un kararını verdiğini ve 2022 yılı içerisinde yıkılacağını duyurmasını ardından Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden yazılı açıklama geldi. Yapılan açıklamada ise Soyer'in 'karar verildi' söyleminin aksine Yüksek Kurul'un binayla ilgili konuyu gündemine Ocak ayı içerisinde alacağı ve kararın Şubat ayında çıkacağını belirtildi.

Mimarlar Odası ndan Büyükşehir binası açıklaması: Kurul, ocakta gündeme alacak!

EGEDESONSÖZ - İzmir depremi’nin ardından hasar gördüğü gerekçesiyle boşaltılan ve deprem sonrası gerçekleştirilen olağanüstü meclis oturumunda alınan kararda oybirliği ile yıkılacağı duyurulan İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı tartışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Muhalefet meclis üyeleri, olağanüstü Meclis oturumunda binanın yıkılması talebine evet oyu veren ancak yaşanan felaketin sakinleşmesi ile evet oyundan vazgeçerek detaylı inceleme yapılması gerektiği çağrısında bulunurken, Mimarlar Odası İzmir Şubesi de Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na binanın yıkılmaması için başvuruda bulunmuş ancak  Koruma Kurulu, geçtiğimiz haftalarda başvuru ile ilgili olumsuz karara vererek,  “Taşınmaz kültür varlığı niteliklerini taşımadığı için tescil edilmesine gerek olmadığı” kararını vermiş ve kararında "kullanım açısından güçlendirilmesinin mümkün görülmediği ve deprem performansının can güvenliği şartlarını sağlayabilecek düzeyde olmadığı tespit edilen taşınmaza ilişkin gerekli can ve mal güvenliğinin ilgili Belediyesince alınmasına" gerektiğini belirtmişti.

Koruma kurulu kararı sonrası Mimarlar Odası İzmir Şubesi üst kurula başvuru yaparken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer üst kurulunda Koruma Kurulu ile aynı kararı verdiğini ve 2022 yılı başlarında Büyükşehir Belediye Sarayı'nın yıkılacağını duyurmuştu.

Soyer'in açıklamaları sonrası ise Mimarlar Odası İzmir Şubesi yazılı bir açıklama yaparak üst kurulun henüz konuyu gündemlerine almadığını belirtti.

OCAK AYINDA GÜNDEME ALINACAK
6 Aralık tarihinde üst kurulun Büyükşehir binasında inceleme yaptığını belirtilen metinde,  Yüksek Kurul'un ocak ayında konuyu gündeme alacağını belirtirken,  "İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası hem İzmir’in kent belleği hem de Modern Mimarlık Mirası açısından çok önemli bir yapıdır. Kentin en önemli kamusal alanlarından biri olan Konak Meydanında yerel yönetimin temsili olarak düşündüğümüz binanın korunması ile ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından başvuruda bulunulmuştur. Koruma Bölge Kurulunun yapıya ilişkin 19.10.2021 tarih ve 12908 sayılı “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilmesinin uygun olmadığı” yönündeki talihsiz kararı ile ilgili, Koruma Yüksek Kuruluna itirazda bulunulmuştur. Yüksek kurul itirazı değerlendirmeden önce yapıyı yerinde incelemek üzere görevlendirdiği iki uzman 6 Aralık 2021 tarihinde yapı ve çevresini yerinde incelemişlerdir. Yüksek Kurul tarafından Ocak ayı içerisinde gündeme alınacak olan konu, değerlendirildikten sonra alınacak kararın iletilmesinin Şubat ayı içinde olacağı tahmin edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

İNŞA EDİLEN YAPININ MİMARİ PROJESİ ÇAĞININ MODERN MİMARİ ÖRNEĞİDİR
Metinde ayrıca Danışma Kurulu'na da vurgu yapılırken şu ifadeler kullanıldı;

"Yüksek kurulun yapı hakkında vereceği karar her şekilde beklenmelidir. Mimarlar Odası İzmir Şubesinin yapının korunması yönündeki açıklamaları üzerine, Mimarlar Odası İzmir Şubesini temsilen hiç kimsenin davet edilmediği 16 kişilik Danışma Kuruluna bina hakkındaki görüşleri sorulmuştur. Danışma Kurulu ikinci toplantısında Belediye Hizmet Binasını; Konak Meydanını oluşturan tüm yapılar çevre elemanları ile birlikte kent kimliğini ve hafızasının sürekliliğine olan katkısı, mekânsal kurgusu ile Meydan ve Kemeraltı Çarşısı tarihi dokusu ile bütünleşen modern mimarlık yapısının yerel yönetim temsil işlevinin devam etmesi açısından önemli olduğu belirtilmiştir. Kurulun bir sonraki toplantısını 8 Ocak 2022 tarihinde yapacağı bilinmektedir. Konak Meydanın İzmir Körfezine açılan kıyı kesiminde inşa edilen yapının mimari projesi çağının Modern Mimari örneğidir. Yapı Konak Meydanı üzerindeki konumu ile kamusal alanın “Asli” öğesidir. Özgün ve tarihsel kimliği ile kentin merkezinde inşa edilerek simgesel değerde Konak Meydanında ki “yeri” ile İzmir kentinin kimliğini temsil etmektedir. Kente dair kararlar alınırken Büyükşehir Belediyesinin yerel unsurları dinlememesi anlaşılır değilken, kendi oluşturduğu Danışma Kurulunun kararını dahi beklemeden yaptığı açıklamaları anlamakta zorlanıyoruz. Yüksek Kurula yaptığımız itirazın sonuçlanmasının beklenmesi gerektiğini önemle hatırlatıyor, Büyükşehir Belediye Başkanımızı, tarafından kurulmuş olan ve pek çok mimar meslektaşımızın da bulunduğu Danışma Kurulunun kararına saygı göstermeye davet ediyoruz."

 
Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti!
 
Deniz Poyraz’ın katili hakim karşısında... Mahkemeye 'arbede' engeli
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli... 30 Aralık 2021 Perşembe 09:52

mimarlar odası kendi işine baksın....izmir deki çarpık kentleşmeye baksın boş işlerle uğraşmasın !!

Yorumu oyla      2      3  
Bülent Işik 29 Aralık 2021 Çarşamba 19:01

Acil olarak yıkılsın. Gültepe ve Beştepeler kentsel dönüşüm projesine karşı çıkan oda temsilcilerini o semtlerde oturmaya davet ediyorum. Geceleyin o semtlerden kaçarlar.

Yorumu oyla      4      3  
Lombak 29 Aralık 2021 Çarşamba 18:11

Mimarlar Odası kapatılmalı ya da çoklu oda kurulmasına izin verilmeli.

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti!
Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde bir kişi, boşanma aşamasındaki eşini tabancayla ...
İzmir'in haftalık trafik raporu: Sürücülere ceza yağdı!
İzmir'de, geçen hafta yapılan trafik denetimlerinde 16 bin 865 sürücüye idari para cezası kesildi.
Türkiye'yi Kafkaslar'a bağlayan tünel açıldı
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu Doğu Karadeniz'e bağlayacak Pirinkayalar ...
 
Suriyeli ve Türk öğrenciler Efes Antik Kenti'ni gezdi
İzmir'in Karabağlar ilçesindeki Seniha Mayda Ortaokulu'nda eğitim gören ...
Atatürk'e benzetilen oyuncudan dayak iddiası
Atatürk'e benzerliğiyle tanınan ve filmlerde rol alan Göksel Kaya (57), ...
Saldırının görüntülerini silmeye çalıştılar!
Gaziantep'te 4 yaşındaki Asiye'nin ağır yaralanmasına neden olan pitbull ...
 
İzmir Valiliği ve Kızılay Ege Bölge Müdürlüğü'nden ortak çalışma: İzmir sana kanım feda!
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Kızılay Şube Başkanlığı ve Türk ...
Samuray kılıçlı cinayette istenen ceza belli oldu
İstanbul'da Başak Cengiz'i yolda yürürken samuray kılıcıyla öldüren Can ...
İzmir'de feci kaza... Araç şarampole yuvarlandı!
İzmir'in Tire ilçesinde devrilen otomobildeki 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva