HABERLER>POLİTİKA
4 Kasım 2013 Pazartesi - 10:27

MHP'li Tanrıkulu Bakan'a 'ETİ Madencilik'i sordu

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; çeşitli zamanlarda basında yer alan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde mevzuata aykırı işlemler hakkında, TBMM’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle yazılı soru önergesi vermiştir.

MHP li Tanrıkulu Bakan a  ETİ Madencilik i sordu

İZMİR - Konu hakkında açıklama yapan Tanrıkulu; “Çeşitli tarihlerde basına yansıyan; Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başmüfettişinin Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı hem kurum, hem de kurumun Teftiş Kurulu hakkındaki suç duyurusu kapsamında, anılan Genel Müdürlükte birçok işlemin mevzuata aykırı olarak gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır.

Başmüfettişin tespit ettiği mevzuat dışı uygulamalar arasında; 2011 yılı yatırım programında yer alan 500 bin ton/yıl kapasiteli, 91 milyon 524 bin TL + 20 milyon euro + 15 milyon dolar bedelli, “Kırka 5. Boraks Pentahidrat Tesisi Yapım İşi” ihalesi, 4784 Sayılı Kamu İhale Kanunu’ndaki, “yapım işlerinde uygulama projeleri yapılmadan ihaleye çıkılmaz” hükmüne aykırı olarak gerçekleştirilmesi ilk sıralarda yer almaktadır.

4784 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre projelendirilerek yapılması gereken ihale, kurumun Tesis Mühendislik Hizmetleri Dairesi Başkanı’nın talimatı ve Genel Müdürlüğün oluruyla, kanuna aykırı olarak “belli istekliler” veya “pazarlık” yöntemine göre yapılmıştır.

Yine bu tespitler arasında; Emet Yeni Borik Asit ve Yardımcı Üniteleri yapım işi ihalesi 1998 yılında ihale edilmiş, sözleşmeye göre 2001 yılında tamamlanması gereken iş ihaleyi alan firma tarafından bitirilmemiştir. İhale sözleşmesinde yer alan süre zarfında işi bitiremeyen firmaya yaklaşık 3 yılı bulan mevzuata aykırı olarak süre uzatımları verilmiştir. Diğer yandan kesin kabulü 2005 yılında yapılan işin, bu tarihte yapılması gereken kesin hesabının yaklaşık 4,5 yıl sonra 2010 yılında yapıldığı ileri sürülmektedir. Bu yüzden yapılan hesaplamalara göre; Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, firmaya fazladan 3 milyon 139 bin TL ödeyerek, hem kurumun, hem de devlet kaynaklarının zarara uğramasına neden olmuştur.

Tüm bu yanlış uygulamalar yetmiyormuş gibi, Emet 1. Borik Asit Tesisi’nin Kojenerasyon yapım işi sürecinde yüklenici firmanın sözleşmenin gereklerini yerin getirmeyip, kurumla mahkemelik olmasına rağmen, bu kez Kırka 4. Boraks Üniteleri yapım işinin aynı firmaya verilmesi doğal olarak kurum müfettişlerinin mevzuata aykırı tespitleri arasında yer almıştır.

Bu bağlamda; Kırka 4. Boraks Pentahidrat Tesisi Projesi kapsamındaki kazan-turbo jeneratör üniteleri yapım işi için yine aynı firma ile 2 Ekim 2007 tarihinde, 10 milyon 947 bin 398 dolar + 912 bin 460 euro + 6 milyon 590 bin 760 TL bedelli sözleşme imzalanmıştır. Sözleşmeye göre, yapım işinin 720 günde yani 6 Ekim 2009’da tamamlanması gereken iş yine zamanında bitirilmemiştir. Kurum tarafından, talebi üzerine firmaya 3 kez cezasız süre uzatımı verilmiştir. 160 ton/saat üretim kapasiteli buhar kazanının halen çalıştırılamadığı ve bunun yerine 8 adet mobil kazan koyulduğu, bunların da % 50-60 verimle çalıştığı iddialar arasındadır. Çalışmayan kazanın performans kesintilerinin Emet işinde fazladan ödenen paraya mahsuben tahsil edildiği, ancak 160 ton/saat kapasiteli kazanın teminatsız bırakıldığı, çalışmayan kazanın çalışıyor gibi gösterilerek firmanın hak edişlerinin ödendiği de tespitler ve suç duyurusu dilekçesinde yer almaktadır.

Tespit edilen hukuksuz davranışlar göstermektedir ki; Emet 1. Borik Asit Tesisi yapım işinden fazla ödenen 3.139.648 TL’nin firmadan tahsili için firmaya 4. Boraks Pentahidrat Tesisi Kazan Turbo Jeneratör işinin, 160 ton/saat buhar kazanı ve turbo jeneratör işinin tamamlanması için de 5. Pentahidrat tesisi işinin 4784 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddelerine aykırı olarak yine aynı firmaya verilmiştir. 

Teftiş raporunun hazırlandığı 7 Haziran 2012 tarihi itibarıyla, bu projede planlanan üretimin yapılması için gerekli olan işler halen tamamlanmamış ve kazanların kapasitesinin çok altında çalıştırılması nedeniyle üretim kaybına neden olunmasına devam edilmektedir.

Mevcut 4784 Sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre taahhütlerini eksik ve ilgili zamanı geciktirerek veya kusurlu olarak yerine getiren firmalar kamu ihalelerine girmesi yasaklanmaktadır. Bu kapsamda ilgili kurum birçok firmayı yasaklı listesine aldırdığı bilinmekteyken, 2002’li yıllardan bu yana Emet Kojenerasyon ünitesi yapım işinden davalı olan firma ile ilgili hiçbir hukuki işlem yapmamıştır.

Kurumun zarara uğratıldığı yönünde tespitleri olan başmüfettişlerin cezalandırılarak, Teftiş Kurulu’nun hukuka aykırı olarak 16.11.2013 tarihli yönetim kurulu kararıyla kapatılmasından sonra müfettişler idari yargıya açmış oldukları davaları kazanmıştır. Gelişmiş ülkelerde bu tip kamu menfaatini zarara uğratan işlemleri tespit eden müfettişler mükâfat hak etmekteyken, anılan idare adeta yolsuzlukları tespit eden çalışanlarını cezalandırmaya keyfi bir şekilde devam etmektedir. Bu yüzden kurumun iş ve işlemleri hakkında uzun süreden bu yana denetim yapılmamaktadır.

Tüm bu hukuksuzlukların ve sorunların gün yüzüne çıkması, gerçekleşen devlet zararına neden olanlardan bu zararın tanzim edilmesi yönünde TBMM’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na verdiğimiz yazılı soru önergesi ile artık Bakanlık Makamı da bu usulsüzlükleri araştırmak zorundadır. Vatandaşlarımızın vergileriyle kurulan ve ayakta duran devletin her biriminin kararlarında, kamu menfaatini gözetmesinin millî bir görev olduğu unutulmamalıdır’ dedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan’dan Fenerbahçe kongresine sert mesajlar!
Başbakan Tayyip Erdoğan, Fenerbahçe’nin hafta sonu yapılan kongresinde ...
Gül Guardian'a konuştu: Yeniden aday olacak mı?
İngiliz basınına konuşan Cumhurbaşkanı Gül, cumhurbaşkanlığı seçiminde ...
Kızılcahamam sonrası çözüm süreci açıklaması
Çözüm sürecinin yavaş ama sağlıklı ilerlediğini, bir kopma olmadığını ...
 
CHP Bodrum seçimini yaptı: Kocadon
Bodrum’da yerel seçimlerde CHP'nin adayı Bodrum Belediye Başkan adayı ...
Bakanlık'tan sigarayla savaşta yeni dönem
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı yeni taslağa göre; çocuk parklarında, ...
Sarıgül 8 yıl sonra 'affedildi' yeniden CHP'de!
CHP Parti Meclisi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün 2005 yılında ...
 
AK Partili Başkan'dan Marmaray yorumu: Atatürk, Erdoğan'ı...
AK Parti İl Başkanı Öztürk: "Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa ...
3 Kasım'ın 11. yılında çok sert konuştu
Başbakan Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a, “Şam’daki ...
Zerrin AK Menderes için yola çıktı: Hizmet yağdıracağız
Partilileri, hayırseverler ve sivil toplum kuruluşlarıyla gerçekleştirdiği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva