HABERLER>EKONOMİ
18 Ekim 2011 Salı - 19:00

Merkez'den dolara çifte darbe

Merkez Bankası, dolardaki hareketliliğe doğrudan müdahalede bulunup dolar sattı. Bankacılar bu satışın 700 milyon dolar seviyesinde olduğunu tahmin ediyor. Dolar müdahale ile önce 1.85 TL'nin altını gördü ancak sonrasında 1.8570 TL'ye kadar çıktı.

Merkez den dolara çifte darbe

ANKARA - Merkez Bankası normalde döviz satış ihaleleri ile yaptığı piyasasa müdahalelerini bugün hem ihale hem de doğrudan satış yöntemi ile gerçekleştirdi.
 
Sabah 1.35 milyar dolarlık satış ihalesi açan MB, ortalama 1.8620 liradan 750 milyon dolarlık satış yapmıştı. 
 
Saat 16.00 sıralarında ise Merkez'den bir hamle daha geldi. Piyasaya doğrudan satışa başlayan Merkez Bankası, kurların 1.85 liranın altına gelmesini sağladı.
 
Gün içinde 1.8715 TL'ye kadar çıkan dolar, müdahalenin ardından 1.8490 TL'ye geriledi.
 
SAĞLIKSIZ FİYAT OLUŞUMU NEDENİYLE MÜDAHALE ETTİK
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğinden piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" denildi.
 
Merkez açıklamasında yarın da yüksek tutarlı döviz satım ihalesi açılabileceği yönünde uyarıda bulunuldu.
 
5.5 YIL SONRA İLK MÜDAHALE
Merkez Bankası bu hamlesiyle dövize yaklaşık 5.5 yıl aradan sonra ilk kez doğrudan müdahale etmiş oldu.
 
TCMB, dövize en son 26 Haziran 2006 tarihinde satış yönünde müdahale etmiş ve o tarihte 848 milyon dolar tutarında döviz satmıştı.
 
Banka 23 Haziran 2006'da 763 milyon dolar, 13 Haziran 2006'da da 494 milyon dolar satmış, böylece 2006 Haziranı'nda yapılan toplam satış 2 milyar 105 milyon dolara ulaşmıştı.
 
Merkez Bankası 2002 yılının Temmuz ayında 3 milyon dolar, aynı yılın Aralık ayında ise 9 milyon dolar satmıştı. 2004 yılınının 11 Mayısında da banka 9 milyon dolarlık satış gerçekleştirmişti.
 
AMAÇ HIZLI ÇIKIŞLARI DENGELEMEK
ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, Merkez'in dolara müdahale ile hızlı çıkışları dengelemeye, engel olmaya çalıştığını söyledi.
 
Dağdeviren, Merkez Bankası'nın bugünkü müdahalesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, beklentiye ilişkin TL'de baskı olduğunu, Banka'nın bunun karşısında güçlü durmaya çalıştığını söyledi.
 
Belirsizliklerin azalmasının yurt dışında önemli olacağının altını çizen Dağdeviren, ancak şu anda yurt dışı piyasaların kırılgan olması, Türkiye'nin hızlı büyümesinin yarattığı finansal ihtiyaç gibi unsurların beklenti açısından baskı oluşturan unsurlar olduğunu ifade etti.
 
Dağdeviren, "Merkez duruşu çok net. Onu devam ettiriyor. Dolayısıyla ben bu müdahalelerden daha hızlı bir çıkışın istenmediğini anlıyorum. Sanırım son dalgalanmada sepette 2.20'leri gördük ama hızlı bir çıkıştı. Merkez Bankası, sonuç itibariyle hızlı çıkışları dengelemeye, engel olmaya çalışıyor" dedi.
 
West LB Genel Müdür Yardımcısı Burak Üstay ise, piyasanın son birkaç gündür bu ihtimali konuştuğunu belirterek, "Normalde Merkez aynı gün valörlü müdahale ederdi ama bu kez yarın valörlü müdahale etti. Bence Merkez bir sinyal veriyor. Elindeki araçların belirli bir kısmını kullanıp piyasadan gelen tepkilere bakacak" dedi.
 
MERKEZ SPEKÜLATİF TALEBİ ÖLÇÜYOR
İş Bankası İktisadi Araştırmalar Bölüm Müdürü İzlem Erdem de Merkez Bankası'nın dolara müdahale ile teklifleri değerlendirerek fiyat hareketlerine baktığını, dolayısıyla ne kadarı spekülatif, ne kadarı gerçek talep bunu algılamaya çalıştığını bildirdi.
 
Erdem, Merkez Bankası'nın banka ekonomistleriyle son gerçekleştirdiği toplantıda bundan sonra mesaj vermektense, doğrudan hareketlerinin görüleceği yönünde mesaj verdiğini, burada da esas faktörün spekülatif hareket olup olmadığına baktığını düşündüğünü söyledi.
 
Şu ana kadar daha önceki döviz satım ihalelerinde tutarı yüksek belirleyip, o tutarda satışın gerçekleşmediğini hatırlatan Erdem, “1.350'lik ihale açıyor, bugün mesela maksimum 750'yi gördük. Orada bence gelen teklifleri değerlendirerek fiyat hareketlerine bakıyor. Dolayısıyla ne kadarı spekülatif, ne kadarı gerçek talep bunu algılamaya çalışıyor. Yaptığı son açıklamalarda da zaten 'spekülatif hareketin varlığının farkına vardık, dolayısıyla da bu anlamda önlem alıyoruz' diyor” şeklinde konuştu.
 

Eğer spekülatif hareketse bu müdahalenin etkili olacağını ifade eden Erdem, onun dışındakilerin zaten dış piyasalardaki oynaklıktan kaynaklandığını belirtti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Loscertales: EXPO 2020 İzmir'e çok yakın!
Işınsu Kestelli başkanlığındaki İTB Heyeti’nin ziyaret ettiği BIE Genel ...
Otomobil dünyası İzmir’de buluşacak
İzmir, yegane otomobil ihtisas fuarı olan Autoshow’a hazırlanıyor. Dev ...
Kamuya 90 bin memur alınacak
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 yılı bütçesiyle aynı işi yapan memurlar ...
 
Doğalgaza zam üstüne zam geliyor!
Doğalgaz fiyatlarına yapılan ayarlama ile başlayan zam dalgasına şimdi ...
Bankalar borçluların dosyasını satıyor
Bankalar artık sorunlu alacaklarını ihaleyle varlık yönetim şirketlerine ...
Yeni Kent Merkezi'ne yatırım yağmuru!
Bayraklı’daki Yeni Kent Merkezi bölgesindeki imar sorunun ortadan kalkmasından ...
 
Başbakan'dan emeklilere intibak müjdesi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca emeklinin merakla beklediği ...
Alışveriş şehri Folkart’la geliyor
İzmir’in yeni yatırım alanına Folkart Yapı, Türkiye’nin en büyük alışveriş ...
9 liranın ne kadarı vergi?
Son zamla 9 lira olan sigara paketinde ÖTV’den gelen pay 6.21 liraya, ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva