HABERLER>POLİTİKA
1 Nisan 2016 Cuma - 07:35

Meclis’te ‘terör’ tartışması: Kaya’dan 2 partiye salvo!

Gergin oturumda İzmir Milletvekili Atilla Kaya, CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu ve HDP’li vekillerle karşı karşıya geldi.

Meclis’te ‘terör’ tartışması: Kaya’dan 2 partiye salvo!

EGEDESONSÖZ – TBMM oturumunda terör tartışması yaşandı.

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın söz aldığı oturumunda üç partinin vekilleri birbirlerini sert sözlerle eleştirdi.

Kaya konuşmasında Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edildiği gün atılan bir tweet’e vurgu yapınca CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile karşı karşıya geldi. ‘Lanet olsun’ sözleriyle biten atışmanın ardından bu kez Kaya ile HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken Tahir Elçi cinayeti üzerinden tartıştı.
 

Konuşmalar tutanaklar şöyle yansıdı:

MAHMUT ATİLLA KAYA (İzmir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; HDP grup önerisinin aleyhinde söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Tabii, burada Sayın Tanrıkulu'nun AK PARTİ Grubunun, AK PARTİ Grubundan bir milletvekilinin nasıl konuşacağına karar verme yetkisi ve haddi yoktur, bunu çok net şekilde bilmesi gerekiyor. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Ve her zaman o şehit savcımız Mehmet Selim Kiraz'ı katleden katillerin kendisine başvurusuyla ve kendisini aramasıyla da tarih boyunca da anılacaktır, bunu da net olarak ifade etmek istiyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Tabii, burada çok acıyla HDP ve CHP konuşmacılarını dinledim. Gerçekten, baktığımız zaman, bahsettikleri otuz yıllık bir arkadaşlarının cenazesi üzerinden, vefatı üzerinden...

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Terbiyeli ol!

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - ...nasıl bir siyasi ortam kurmaya çalıştıklarını gerçekten ibretle izledim.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Ya, biraz saygılı olun ya!

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Ve nasıl onların gözle ve her birimizin gördüğü katillerini de korumak amaçlı olarak yaptıkları konuşma ve eylemleri de hep birlikte net şekilde gördük.

Ben, Tahir Elçi'ye ve aynı hain saldırıda şehit olan polis memurlarımız Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur'a Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine tekrar başsağlığı diliyorum.

Tabii, ancak, bugün şehit savcımız Mehmet Selim Kiraz'ın vefatının 1'inci yılı, bizlerden ayrılışının 1'inci yılı. Bir yıl önce, Çağlayan Adliyesinde, avukat cüppesiyle giren 2 hain terörist tarafından katledildi. Onun da ailesine başsağlığı diliyorum, kendisine rahmet diliyorum.

Tabii, aslında bunların hepsi, Türkiye'de terörle ne kadar kararlı bir biçimde mücadele etmemiz gerektiğini çok net şekilde hatırlatıyor. Gerçi, Sayın Tanrıkulu'nun beyanlarını, hemen şehit savcımız Mehmet Selim Kiraz'ın vefatından sonra sosyal medyada birlik ve beraberliğe karşı, teröre karşı yapılmış bir eylem, teröre yapılmış bir eylem sonucunda atılmış "tweet" ve sosyal medya paylaşımlarını da hatırlıyoruz, hep beraber bunları gördük.

Bakın, çok net şekilde söylüyorum: Bu duruş doğru bir duruş değildir. Bu duruş, terör ve teröristlerin istedikleri amaçlara yönelik bir duruştur. Bu duruş, terör ile terörist arasına mesafe koyamayan bir duruştur. Ve bu duruş, birlik ve beraberliğimize zarar veren bir duruştur.

Yine, baktığımız zaman...

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (İstanbul) - Ya, lanet olsun gerçekten sizlere ya! Hakikaten lanet olsun!

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Size lanet olsun! Size lanet olsun!

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (İstanbul) - Okur musun o "tweet"i... Okur musun o "tweet"i...

BAŞKAN - Sayın Tanrıkulu...

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Burada lanet okuyamazsınız.

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (İstanbul) - Okur musun o "tweet"i, utanmaz!

BAŞKAN - Sayın Tanrıkulu...

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Lanet okuyamazsınız burada. AK PARTİ'ye ve AK PARTİ Gruba sürekli lanet okuyamazsınız burada.

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (İstanbul) - Oku "tweet"i.

BAŞKAN - Sayın Tanrıkulu...

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Burada biz sizi saygıyla dinledik ve sizin konuşmanızı, bakın, beş dakika boyunca -grup başkan vekilimiz de söyledi- hep beraber dinledik.

MURAT EMİR (Ankara) - Neyle suçladığını bilmiyoruz ki.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - O "tweet"i oku, "tweet"i. Biz de merak ediyoruz.

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Ben de söyleyeceğim birazdan Tahir Elçi'nin vermek istediği mesajı ama Tahir Elçi'nin verdiği mesajdan sonra, direkt bizim bir milletvekilimize karşı, grubumuza karşı, Hükûmetimize karşı yaptığınız da kabul edilebilir tutum ve davranış değildir; onun anısına büyük bir ihanettir; açık şekilde ifade edeyim. Tabii ki bu önergenin kabulüne ne Anayasa'nın 6'ncı maddesi ne 9'uncu maddesi -ki yargı yetkisi Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce yürütülür ve kullanılır- ve ne de Anayasa'nın 138'inci maddesinin üçüncü fıkrası cevaz vermiyor. Bunun için bu önergeye ilişkin görüşümüz rettir. Fakat, şu an Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da tahkikat 2015/42413 sayılı dosyayla devam ediyor. Sizler de bahsettiniz -dosyaya verdiğiniz, dosyada verilen- avukat arkadaşların dilekçelerinden bahsettiniz fakat katilin -vardır ya hukukta bir tabirimiz bizim, katil cinayet mahalline döner- olayın hemen akabinde, olay yeri incelemesi yapmak isteyen polis memurlarımıza PKK'ca yapılan, maalesef, saldırıdan da ciddi manada bahsetmediniz. Bu delillerin büyük kısmının ele geçirilmesinden niye PKK rahatsız oldu? PKK'nın ne derdi var bu noktada?

Ve yine baktığımız zaman Tahir Elçi'nin vermiş olduğu mesaja, Tahir Elçi ne demişti, siz de söylediniz, ben de söylüyorum: "Biz Diyarbakırlılar olarak, Diyarbakır Barosu olarak, tarihî değer ve eserlerimize, insanlığın bin yıllık emeğine, birikime, bu kadim şehre sahip çıkalım. Biz buradan çağrı yapmak istiyoruz: Biz bu tarihî bölgede, birçok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede, insanlığın bu ortak mekânında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz." Yani, ne dedi Tahir Elçi: "Çatışma istemiyoruz, silah istemiyoruz." Silah isteyen kim? Baktığımız zaman görmedik mi? Siz "fail, fail, fail" diye bahsettiniz. Fail çok açık, bütün milletimiz de görüyor, bizler de görüyoruz, Rabb'im inşallah sizin de gözlerinizdeki o perdeyi kaldırır.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Perde sizin gözünüzde, perde.

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Fail bellidir, Anadolu coğrafyasının en kadim şehirlerinden biri olan Diyarbakır'ı, Sur'u açtığı çukurlarla, kurduğu barikatlarla yaşanmaz hâle getirmeye çalışan PKK'dır fail; bu çok nettir. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) PKK'nın bu bölgede yapmış olduğu saldırılardan, okullarımıza yapmış olduğu saldırılardan, camilere yapmış olduğu saldırılardan, hastanelerimize yapmış olduğu saldırılardan en çok bölge halkı ve orada yaşayan Tahir Elçi de muzdarip ve mağdur olmuştu ve çıktı, günler önce bu çağrıyı yaptı. Ama, siz, şimdi çıkıp PKK'nın çok net şekilde yaptığı bir eylemi devlete yükleyemezsiniz, kusura bakmayın. Yani, her zaman yapıp çıktığınız gibi her olaydan sonra devleti suçlamak, böyle bir usul, adap yok. Baktığımız zaman, bizim, her birimizin burada birer milletvekili olarak ettiğimiz yemine öncelikle sadık kalmamız lazım.

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Ya, konuştuğuna sen inanıyor musun, konuştuğuna? Ayıp, ayıp ya! Konuştuğuna inanmıyorsun ya, ayıp denen bir şey var ya.

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Olay araştırılsın, olayın sonuçlarını yakalayalım ama sizden de bu çukurları açanlara, okullarımızı, hastanelerimizi bombalayanlara da bir tepki bekliyoruz.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Ya, konuya gel, konuya. Fail nerede?

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Tahir Elçi'yi kim katletti? Sen inanıyor musun?

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - PKK'ya da buradan net şekilde bir tepki bekliyoruz sizden.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Niye "hayır" oyu veriyorsunuz? Niye aleyhinde konuşuyorsun?

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Ve bakın, burada...

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Gel, komisyonu kur; kim öldürmüşse ortaya çıksın.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Komisyonu kuralım.

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Yine, bugün, özellikle Sayın Bakanlarımızın Diyarbakır'da yapmış oldukları ziyaretlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanının ve işte Sur Belediye Başkanının olmadığını söylediniz. Bakın, Tahir Elçi, Diyarbakır'a sahip çıkmak adına, Diyarbakır'ın kültür ve medeniyetine sahip çıkmak adına bir duruş göstermişti. Peki, o bölgede yaşayan, o bölgenin belediye başkanlarının da böyle bir duruş göstermesini beklemek bizim hakkımız değil mi? Orada yaşayan vatandaşlarımızın hakkı değil mi? (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Ve o okullar, o hastaneler bombalanırken, PKK'ca bu haince eylemler yapılırken çukur kazmaktan bu işlere fırsat bulamıyorum.
İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Ya, ne alakası var Tahir Elçi olayıyla ya?

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Ya, Tahir Elçi'yle bağı nerede, bağı?

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Bakın, bunların her birinin, hem milletimizin önünde hem de tarihin önünde teker teker hepsinin hesabı hep birlikte çıkarılacaktır.

Bakın, şunu net olarak görmenizi istiyoruz: Tahir Elçi cinayetinde de gördük. PKK için Türk, Kürt, çocuk, bebek, yaşlı, hasta; böyle bir tabir yok.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Doğmamış çocuk var ya!

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Doğmamış çocuğu bile katletti.

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Cizre'de biliyorsun değil mi doğmamış çocuğu kim katletti?

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Ve kendi örgüt içinde, işte, Öcalan'ın savunmalarında gördük, 15 bine yakın kendi örgütündeki infazlardan bahsetti.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Ya, ne alakası var bu meseleyle?

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - PKK için...

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Ne alakası var?

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Çok net şunu görmenizi istiyoruz, bakın: PKK için...

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Ya, Tahir Elçi olayıyla ne alakası var?

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Adana) - Tahir Elçi olayına gel, Tahir Elçi.

BAŞKAN - Sayın Beştaş...

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Çok net şunu gör: PKK için bir Kürt sorunu yoktur, asıl Kürtler için bir PKK sorunu vardır, bunu siz böyle bilin. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Sayın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığımız bu olaya ilişkin çok detaylı ve ciddi bir inceleme yapmaktadır. Yine, bakın, İçişleri Bakanlığımız da olaydan hemen sonra bu konuda 2'si mülkiye başmüfettişi olmak üzere, 2 polis müfettişi ve 4 de daha farklı kurumlardan müfettişler de görevlendirerek ciddi manada bu saldırının üzerine detaylı olarak gitmektedir.

Olay yeri incelemesine ilişkin raporlar gelmiştir -siz de biliyorsunuz bunları- ve Adli Tıptan gelecek raporlar ve diğer raporlarla birlikte yakın zaman içerisinde -basında takip edilmekte ve gördüğümüz üzere- bir iddianame hazırlanacaktır ve bakın, bu dosyaya ilişkin bir gizlilik kararı da yoktur. Yani bu dosyaya ilişkin kimin herhangi bir iddiası varsa, orada cumhuriyet savcılığımızın kapısı açık ve bunu ciddi şekilde yerine getirebilir.

Bakın, bu terör bizim millî meselemizdir ve bu meselede de ortak bir duruş gösteremeyeceksek biz 4 parti olarak, daha hangi noktada beraber olacağız? Ben, özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın yapmış olduğu çağrıyla sözlerime son vermek istiyorum: Terör örgütlerini darmadağın etmek, mensuplarının başlarını ezmek Türkiye için kolaydır. Önemli olan, bizim millet olarak tarihimize, kültürümüze, değerlerimize, hedeflerimize güçlü çıkarak terörün karşısında dimdik, hep birlikte ayakta durmamızdır. Bunu başardığımızda ne terör örgütleri ne de onların arkasındaki güçler bizi yolumuzdan alıkoyamaz. Onlar, ne kadar çok kan dökerlerse milletimizi bir arada tutan bağların o kadar gevşeyeceğini sanıyorlar. Hâlbuki bizim için şehitlerimiz ve gazilerimiz, millet olarak varlığımızın ve dirliğimizin en büyük teminatıdır.

Tedbiri elden bırakmadan, terör örgütlerinin üzerine en şiddetli ve en kararlı şekilde gitmeye devam edeceğiz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Yolun açık olsun. Sen git, sen!

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Ben, bu yolda şehit olan tüm kahraman askerimizi, polisimizi...

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - O çocukları ölüme gönderme de sen git.

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Ben orada yaptım askerliğimi. Ben orada yaptım, 1996'da da, 1997'de de oradaydım ben.

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Sen git, şimdi git, savaşa git, savaşa, o yoksul çocukları gönderdiğin ölüme!

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Hiç böyle şeyle de beni konuşamazsın.

FEVZİ ŞANVERDİ (Hatay) - Savaş yok, terörle mücadele var.

İDRİS BALUKEN (Diyarbakır) - Yola çık, gidersin. Hadi bakalım!

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Terörle mücadele var, bunu da net olarak bilin.

 (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MAHMUT ATİLLA KAYA (Devamla) - Ben, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum, tüm gazilerimizi de tekrar buradan anıyorum. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

 
Emre Uslu Washington’da ortaya çıktı!
 
Bulgurca’ya modern meydan!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan ile Obama'dan 50 dakikalık zirve!
ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasındaki ...
Delican, Yüksel’in ‘muhalefet’ çıkışına ne yanıt verdi?
AK Parti İl Başkanı mevkidaşı Yüksel’in ‘İzmir’de muhalefet anlamında ...
Yüksel’den vekillere mesaj: Ne demek istediğini anlattı!
Başkan Kocaoğlu’nun ‘veda sözleri’ni yorumlayan CHP İl Başkanı’nın ’13 ...
 
CHP Karşıyaka'dan hükümete suç duyurusu
CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım ve partililer çözüm sürecinde ...
Bakan’da Diyarbakır’da Sur iddialarına yanıt!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin ...
"Müzeyyen Hocam 'Başbakan olacaksın' dedi"
Başbakan Davutoğlu, aday öğretmen yetiştirme toplantısında ilkokul öğretmenini ...
 
CHP’li Başak’tan AK Partili Yıldırım’a davullu yanıt!
Konak Belediyesi’nin 2 yıllık icraatlarını sert sözlerle eleştiren AK ...
Bakan Yıldırım uyardı: Cebiniz yanmasın!
Bakan Yıldırım, 4.5G teknolojisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. ...
Yüksel’den muhalefete eleştiri: Dökülüyorlar!
CHP İl Başkanı kent gündemini değerlendirirken AK Parti cephesinden gelen ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva