HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Mart 2010 Cuma - 00:00

Meclis’’te gökdelen tartışması

Nazım İmar Planı’’ndaki değişiklikle 5 bin metrekare büyüklüğü bulan arsalara, yüzde 40'ı kamuya terk edilmek şartıyla, yüksek binalar yapılması imkanı tanıyacak İmar Komisyonu Raporu, Büyükşehir Meclisi’’nde tartışmalara yol açtı.’

Meclis’’te gökdelen tartışması

Nazım İmar Planı’’ndaki değişiklikle 5 bin metrekare büyüklüğü bulan arsalara, yüzde 40'ı kamuya terk edilmek şartıyla, yüksek binalar yapılması imkanı tanıyacak İmar Komisyonu Raporu, Büyükşehir Meclisi’’nde tartışmalara yol açtı.’ Önerge, oy çokluğu ile kabul edildi.
 
İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Mart Ayı 2. Olağan Toplantısı Meclis 2. Başkanvekili Adnan Yaşar Görmez başkanlığında yapıldı.
    
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'ndaki toplantıda, ''Alsancak Limanı giriş kısmından başlayarak, doğuda Alsancak Garı ve demir yolu, batıda Ege Denizi ile sınırlanan, güneyde ise Fevzipaşa ve Gazi caddeleriyle sonlanan alanda, 11 Kasım 2009'da onaylanan 1/25 bin ölçekli Kentsel Bölge Nazım İmar Planı Revizyonu kapsamında hazırlanan Konak 1. Etap 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı önerisi, eki Plan Notları ve Plan Raporunun'' oy çokluğuyla kabulüne ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporunun oylanması öncesinde, tartışmalar yaşandı.
    
Değişiklikle 5 bin metrekare büyüklüğü bulan arsalara yüzde 40'ı kamuya terk edilmek şartıyla, yüksek binalar yapılması imkanı tanındığı belirtildi.
    
AK Partili meclis üyelerinden Murat Akdemir, kentte yüksek yapıların yapılmasına karşı olmadıklarını belirterek, şunları söyledi:
''Şehre prestijli binaların kazandırılması yararlı. 5 bin metrekare alana ulaşılabilirse yüzde 40'ını kamuya terk etme şartıyla yüksek binaların yapılmasının önü açılıyor. Bir defa bu 5 bin rakamı neye göre oluşturuldu? Zaten 3 bin metre kare ve üzerindeki parsellerde yüksek yapı yapılmasına ilişkin yönetmelik var. Bu yönetmelik ortadan kalkıyor mu? Bundan sonra 5 bine ulaşamayan yerlerde yüksek yapı yapılabilecek mi? Niye 3 bin değil 5 bin?''
    
Rapora şerh düşen İmar ve Bayındırlık Komisyon üyesi AK Partili Mehmet Emin Aşkın ise ''Alsancak'ta hiçbir araştırma ve analiz yapılmadan, böyle bir plan notuyla 5 bin metrekareyi bulsun inşaat alanını aşmasın, yükselsin yükselebildiği kadar' diyorsunuz, bunun bu kent parçasına getirebileceği zararı düşünebiliyor musunuz?'' dedi.
    
AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar ise geçmiş dönemde sıkça Belediye Meclis Kararlarının yargıya taşındığını, bunun ''İzmir'in önü tıkanmıyor'' şeklinde yansıtıldığını savunarak, şöyle konuştu:
''Bu meclis talep karşılığı böyle bir değişimi plan notu haline getirirken bu şehrin yaşayanları dava açarlarsa, kentin önünü tıkama gayretiyle açmış olmazlar. Öyleyse bizim hukuka uygun gereklerini oluşturup kente vakit kaybettirmemeliyiz. 'Biz çoğunluğuz karar alırız' derseniz, birileri gider dava açarsa, kentin önünü tıkamış olmazlar. Jeolojik etüdler yoktur diye dava açarsa bu plan da yargıdan döner. Bunun emsalleri var. Niye ısrarla bu kararı almaya çalışıyoruz?''
    
Gerçekte Alsancak'ta yüksek yapılması isteniyor gibi gösterilmesine karşın aslında istenmediğini savunan Çakar, ''Bu şartlara uyan 1 parsel var. Bu çalışma da o parselde yüksek bina yapılması kararını bu meclisten çıkartmaya yönelik çalışmadır'' dedi.
    
''SON SÖYLEDİĞİNİ DUYMAMIŞ OLAYIM''
CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise Çakar'a yönelik ''Son söylediklerini duymamış olayım. 5 bin metre şartı büyük parsellerde aşmak serbest ama etrafında daha çok yer olsun diye düşünülmüştür. Biz Ali'yle Veli'yle uğraşırsak zaten bu planları yapamayız'' dedi.
    
Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Konuştuğumuz bölge Alsancak. 1800'lerden beri elimizde bilgileri olan yerleşmiş bir bölge. 1000 ölçekli uygulama imar planları zaten yürürlükte. Yoğunluk artırmadan bina da yapabiliyoruz. Biz burada 220 hektarlık alanı konuşuyoruz. Yüksek yapılar yönetmeliği zaten var. Jeolojik ve jeoteknik incelemeler yapılmadığına ilişkin itirazlar var ama bin ölçekli uygulama imar planları yürürlükte olduğu için zaten bu bilgiler elimizde var. Bu tip yapılaşmanın şehrin önünü açacağını da söylüyorlar. Yüzde 98 yapılaşmış bir bölgede böyle alanlar olursa, Afet Bölgesi Yönetmeliğine, İmar İskan Bakanlığı yönergelerine, İzmir Büyükşehir Belediyesi plan kararlarına uyarsa yapabiliriz. Zaten jeolojik Jeoteknik araştırmalar yapılarak binalar yapılacak. Gerek yollar gerek parklar gerek otoparklar olacak. Yüzde 40 kamuya terkin sebebi de budur. Yoğunluk artmadığı için şehrin güzelleşeceğine inanıyoruz.''
    
Konuşmaların ardından önerge komisyondan geldiği şekliyle oy çokluğuyla kabul edildi.
    
Diğer yandan, Meclis Toplantısı öncesinde 29 Mart yerel seçimlerinde Anavatan Partisi'nden Seferihisar Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olarak seçilen Osman Kocaman, partisinden istifa ederek CHP'ye geçti.
    
Kocaman'a rozetini Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu taktı

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Elazığ için el ele verdi
İzmir can ve mal kaybına neden olan depremin yaşandığı Elazığ’’a yardım ...
Kocaoğlu: Yatırım yapanı alkışlarız
İEKK toplantısında konuşan Başkan Kocaoğlu, İzmir’’in planlı gelişmesini ...
Karşıyaka’’da gündem GDO
Karşıyaka Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü genetiği değiştirilmiş ürünlerin ...
 
Aliağa fakülte istiyor!
Türkiye'nin en büyük Sanayi ve ticaret kuruluşlarının, Ağır Sanayi ...
Çiğli’’de sıkıntılar projelerle aşılacak
Merhum başkan Ensari Bulut’’un hayatını kaybetmesi ile zor günler geçiren ...
İZSU yeraltına iniyor
Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kente kesintisiz ve sağlıklı ...
 
Bakan Günay’’dan sakin şehre 250 bin TL
28 Kasım 2009 tarihinde Cittaslow (Sakin Şehir) ünvanı alan Seferihisar'a, ...
Sasalı’’da alageyik sevinci
Anadolu halk efsanelerine ve türkülere konu olan alageyikler de, İzmir ...
Bayraklı’’da sabaha kadar fırın denetimi
İzmir'in Bayraklı semtinde fırınlar belediye ekipleri tarafından denetlendi, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva