HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Mart 2010 Cuma - 00:00

Karşıyaka’’da gündem GDO

Karşıyaka Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü genetiği değiştirilmiş ürünlerin insan sağlığına etkinlerini anlatan bir panel düzenledi. ’

Karşıyaka’’da gündem GDO


Panele konunun uzmanları Ziraat Mühendisi Prof Dr. Harun Uysal ile Öğretim Görevlisi Dr. Işıl Ergin konuşmacı olarak katıldı.

İZMİR - İnsanların tarıma başlamasından itibaren yetiştirdikleri bitki ve hayvanlara istedikleri özellikleri kazandırmaya çalıştıklarını ifade eden konuşmacılar;’“Yetiştirmek yapay bitkilerin özelliklerine müdahale ederek onları daha verimli hale sokmak olarak tanımlanıyor. Bir başka deyişle bitkilere müdahale tarımın başlangıcından itibaren söz konusu. Ancak bu müdahale bitkilerin doğrudan genleri üzerinden olmamıştı. Bilimin gelişmesiyle bu da mümkün oldu. Genetiği değiştirilmiş gıdalar ilk üretildikleri dönemden bu yana tartışmaların konusu oldu. Genetiği Değiştirilmiş Organuzalar (GDO)'lu ürünlerin insan sağlığına etkilerini şimdi herkes merak ediyor’” dediler.

Prof Dr Harun Uysal endüstriyel tarımda iki kez yeşil devrim yaşandığını vurgulayarak; ’“Birinci yeşil devrim 1940-1960 yılları arasında yaşandı. Hibrit tohumlar, tarım ilaçları, kimyasal gübreler, tarım makineleri sulama tesisleri hızla tarım sektörüne girdi. İkinci yeşil devrim ise 1980'li yıllardan sonra yapıldı. Bitkilerin genleriyle oynanmaya başlandı. Bunların zararı zamanla ortaya çıkınca da organik tarım gelişti. GDO'lar ise ticari amaçla ilk olarak 1994 yılında ABD'de domates üretiminde görüldü. Türkiye'ye ise 1998-2010 yılları arasında 20 milyon ton GDO'lu mısır, soya, kanola ve pamuk girmiştir. Bunların değeri de yaklaşık 15 milyar TL'dir. En çok GDO'lu ürünler de bu ürünler zaten. Dünyada en çok GDO'lu ürünler ABD, Kanada, Brezilya gibi 25 ülkede üretiliyor’” dedi. Prof Dr Uysal Türkiye'de üretilen sebze ve meyvelerin GDO'lu olmadığını söylerken yalnız tüm yiyecekleri mevsiminde yemenin doğru olacağını hatırlattı

Uzman Dr Işıl Ergin de konuya tıbbi açıdan yaklaştı ve GDO'lu ürünlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerine değindi. Dr Ergin;’“Genler nesilden nesile aktarılan bir mirastır. Genetiği ile oynanmış mısır ve soyanın yan ürünleri olan un, bisküvi, kraker, puding, meyve suları, çikolata ve hazır çorbaların risk taşıyabilir. Kişi üzerinde alerjik reaksiyonlar başta olmak üzer bir çok olumsuz durum görülebilir. Henüz ispatlanmış net bir şey yok ama zamanla tıp bu tür riskleri keşfedecektir. Zamanında DDT ilacı, tarım ilaçları, zararsız deniyordu. Ancak ciddi zararları ortaya çıktı. Gıda -sağlık ilişkisi her şeyin önünde gelir’”dedi.

Konuşmaların ardından İzleyicilerden gelen sorulara da yanıt veren konuşmacılara katkıları için Belediye Başkan Yardımcısı Kadri Bilgin ve Sağlık İşleri Müdürü Ayhan Börekçi birer teşekkür belgesi ve çiçek takdim etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa fakülte istiyor!
Türkiye'nin en büyük Sanayi ve ticaret kuruluşlarının, Ağır Sanayi ...
Çiğli’’de sıkıntılar projelerle aşılacak
Merhum başkan Ensari Bulut’’un hayatını kaybetmesi ile zor günler geçiren ...
İZSU yeraltına iniyor
Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kente kesintisiz ve sağlıklı ...
 
Bakan Günay’’dan sakin şehre 250 bin TL
28 Kasım 2009 tarihinde Cittaslow (Sakin Şehir) ünvanı alan Seferihisar'a, ...
Sasalı’’da alageyik sevinci
Anadolu halk efsanelerine ve türkülere konu olan alageyikler de, İzmir ...
Bayraklı’’da sabaha kadar fırın denetimi
İzmir'in Bayraklı semtinde fırınlar belediye ekipleri tarafından denetlendi, ...
 
Bakan Yıldırım, Kocaoğlu’’na 6 ay süre verdi
Aliağa-Menderes-Cumaovası arasındaki Ege Ray Projesi'ne belediye ...
’“Yatırımcıların önünü tıkamayız, açarız’”
İzmir Ekonomik Koordinasyon Kurulu’’nun aylık toplantısında konuşan ...
Kocaoğlu: KİK’’ten kayırmacılık beklemiyoruz
Başkanı Kocaoğlu, belediyenin ihaleleri nasıl yaptığını, nasıl mevzuata ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva