HABERLER>EKONOMİ
10 Mart 2022 Perşembe - 10:02

Masraflar ikiye katlandı... Düğün yapmak hayal oldu!

İzmir Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Derneği Başkanı Vahyettin Dokak, yaşanan savaş ve ekonomik krizden düğün sektörünün de nasibini aldığını söyleyerek evlenecek olan çiftlerin geçen seneye göre 2 kat fiyatlarla karşılaştığını dile getirdi. Geçmişte rezervasyonunu yaptırmış çiftlerin bu süreçte aradaki fiyat farkını ödemekte zorlandıklarını belirten Dokak, çiftlerin ya düğünleri tekrar ertelemek ya da düğün yapmaktan vazgeçmek zorunda kaldıklarını aktardı.

Masraflar ikiye katlandı... Düğün yapmak hayal oldu!

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Düğün sezonunun yaklaşmasıyla birlikte evlenecek olan çiftler, düğün hazırlıklarına başladı. Düğün salonları, davetlilere yapılacak ikramlar, konsept seçimleri gibi bir çok düzenlemenin olması beraberinde ekonomik açıdan da zorlukları getirdi. Özellikle düğün salonlarının biçtiği maliyetlerden vatandaşlar oldukça etkilendi. Geçtiğimiz yıllarda pandemi sebebiyle düğünlerini ertelemek zorunda kalan çiftler zamanında düğün salonları ile anlaştıkları fiyatı zamlı olarak buldu. Bu süreçte düğün sektörünü savaş ve dövizin oldukça etkilediğini dile getiren İzmir Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Derneği Başkanı Vahyettin Dokak, çiftlerin bu sezon geçen seneye göre 2 kat fazla maliyetlerle karşılaştığını söyleyerek ya ertelemeye ya da düğün yapmaktan vazgeçmeye kadar gittiklerinin de altını çizdi.

PANDEMİ DERKEN ŞİMDİ DE EKONOMİK KRİZ VURDU
Düğün sektörünün tam pandemiden aldığı yarayı sarmaya çalışırken bu sefer de savaş ve ekonomik krizle karşı karşıya kaldığını belirten Dokak, “Artık pandemiyle ilgili çok büyük sorun kaldığını düşünmüyorum. Zaten şuan gözlemlediklerimiz kadarıyla pandeminin o eskisi gibi düğünlere olan etkisi kalmadı. Ancak şu dönemlerde de ekonomi yüzünden sıkıntılar yaşamaya başladık. Hem yüzde 150’lere varan zamlardan hem de Ukrayna ve Rusya arasında geçen savaş sürecinden oldukça yara aldık” dedi.

TÜİK’in verilerine göre; geçmiş dönemlerde her şey dahil bir düğün salonu maliyetinin ortalama 150 bin ile 250 bin arasında olduğunu söyleyen Dokak, şimdi ise araştırma yapmadıklarını ancak zamlardan sonra en az 2 katına çıktığını tahmin ettiklerini ifade etti.

REZERVASYONLARDA DÜŞÜŞ VAR
Evlenecek olan çiftlerin düğün tarihlerini aylar öncesinden belirleyip rezervasyon yaptırdığını aktaran Dokak, bu sezon için rezervasyonda çok büyük bir düşüş olduğunu söyleyerek “Şu an pandemi öncesi döneme göre bizim beklentimizi karşılayacak bir doluluk oranını yok. Yüksek oranlarda talep de yok... Biz rezervasyon yöntemleriyle çalışıyoruz. O yüzden yılın ilk ayında düğün günlerini belirleyerek satışını gerçekleştiriyoruz. Normal şartlarda yılın ilk ayına geldiğimizde bir yazlık düğün salonumuz için 60 tane rezervasyon yapılıyor ve bu 4. aya kadar da 100’ü buluyordu. Ama şuan onda da yüzde 40 oranında bir düşüş var o rakamlara ulaşamıyoruz.” sözlerini kullandı.

DÜĞÜN YAPMAKTAN VAZGEÇENLER VAR!
Gelen zamlarla birlikte rezervasyon yaptıran çiftlerin düğünlerini ertelediklerini ya da yapmaktan vazgeçtiklerini aktaran Dokak, bunun sektördeki işverenleri de etkilediğini dile getirerek “Pandemiden ötürü ertelenen düğünler vardı. O nedenle bu dönemde düğünlerini yapmayı planlayan çiftler, ekonomik krizle gelen zamlı fiyatlarla karşılaşınca tekrar ertelemeye ya da iptal ettirmeye gitti. İster istemez salon maliyetleri de yükseldi. Elektrik, ithal edilen pasta malzemeleri, içecekler vs. gelen artışlar bizi zorladı. Mesela geçtiğimiz gün içecek fabrikasının müdürüyle görüştüğümde gelecek olan zamlar nedeniyle bana fiyat veremeyeceğini, savaşın ve dövizin durumuna göre sezona yakın tarihlerde fiyat verebileceğini söyledi” şeklinde konuştu.

BİZ ÇOK FEDAKARLIK YAPTIK
Dokak, geçmişte rezervazsyon yaptıran evlenecek çiftlere zamlı fiyatları yansıtmamaya çalışırken kendilerinin de mağduriyet yaşadığını söyleyerek şunları ekledi:

“Geçen seneden satışını yaptığımız düğünler var. Biz şimdi onları arayıp da ‘şu kadar zam geldi, farkını ödeyin’ diyemiyoruz. Kar oranlarımızdan fedakarlık yaptık ve halen de yapmaya devam ediyoruz. Buna rağmen de olumlu gittiğini söyleyemiyorum. Umarım bu ekonomik krizden çıkabiliriz, çünkü hem sektör çalışanları olarak hem de müşteriler olarak bir mağduriyet yaşanıyor.”

 
Ocak ayı işsizlik rakamları açıklandı
 
TPAO Adana'da petrol arayacak
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Can H. 10 Mart 2022 Perşembe 14:33

Evlenecek olan suriyeliye, diyanetin tırlar ile çeyiz yardımı yaptığını biliyormuydunuz? Hendi insanına reva mı bu hadi söyleyin şimdi..

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Urla'nın esnaf odası yeni yerinde!
Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odası yeni hizmet binası törenle açıldı.
Varlık Fonundan kamu bankalarına sermaye desteği
TVF tarafından Ziraat Bankasına 21,8 milyar TL, Halkbank ve VakıfBank'a ...
Tekneler bu yıl erken döndü... İzmirli balığa hasret!
İzmir'de çok sayıda balıkçı, olumsuz hava şartları nedeniyle denize açılmayınca ...
 
DİSK'ten miting çağrısı: Türkiye yıkımın eşiğinde!
Genel-İş üyesi belediye çalışanları iş bırakarak alanlara ineceğini duyurdu. ...
Pazarcı bile karnabahar fiyatına isyan etti: Üretici bundan kazanmıyor!
Şubat ayının zam şampiyonu karnabaharın üretiminin pek zor olmadığını ...
Tayfun MARO yazdı... Orta sınıf çökerken!
Tayfun MARO yazdı... Orta sınıf çökerken!
 
Mahkeme süreyi uzattı... Selway Outlet ekonomik buhranda!
İzmir’in tanınmış AVM markaları arasında bulunan Balçova Selway Outlet’in ...
Zam sonrası en pahalı iPhone ne kadar?
Apple dün yeni iPhone SE'nin de aralarında bulunduğu yeni ürünlerini tanıtırken ...
EKK toplandı: Arz güvenliğinde sıkıntı yok
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva