HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Şubat 2012 Cuma - 12:08

Maliye Bakanlığı'ndan İzmir'e 5 milyonluk fatura

Kurumlar vergisine tabi olmayan İzmir Belediyesi’ne Maliye Bakanlığı tarafından 5 milyon TL fatura çıkarıldı.

Maliye Bakanlığı ndan İzmir e 5 milyonluk fatura

ANKARA - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yürütülen operasyonlar kapsamında Maliye Bakanlığı vergi müfettişlerinin yaptığı vergi incelemeleri sonucunda belediyeye tam 5 milyon 260 bin TL kurumlar vergisi tahakkuk ettirildi. Oysa kamu tüzelkişileri kurumlar vergisi mükellefi değil. Yani belediyeye kesilen bu ceza hukuksuz.
 
CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan’ın verdiği bilgilere göre, İzmir belediye hesapları üzerinde inceleme yapan Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişleri, 21 Aralık 2011 tarih, 2011-1931/19 sayılı raporlarında skandal bir karara imza attı. Müfettişler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan taşınmazların kiraya verilmesinden elde edilen ve belediye bütçesine gelir kaydedilen gayrimenkul kira gelirinden Kurumlar Vergisi ödemesi gerektiği gerekçesiyle 2 milyon 324 bin TL vergi, 2 milyon 324 bin TL vergi cezası ve 62 bin 780 TL özel usulsüzlük cezası olmak üzere toplam 4 milyon 710 bin 780 TL fatura çıkardı. Müftettişler ayrıca 2011-1931/22 sayılı raporlarıyla da Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı faaliyet yürüten, gelir ve giderleri İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesi içinde işlem gören Katı Atık İmal Tesisleri’ni de kurumlar vergisi mükellifi yaptı. Bu işlemle de belediyeye 243 bin 540 TL vergi, 243 bin 540 TL vergi cezası ve 62 bin 780,00 TL özel usulsüzlük cezası olmak üzere toplam 549 bin 860 TL fatura kesildi. Hazırlanan bu iki raporla birlikte belediye bir anda 5 milyon 260 bin 640 TL’lik bir yaptırımla karşı karşıya kaldı.
 
YASAL DAYANAĞI YOK
Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, yapılan işlemin yasal dayanağının bulunmadığını vurgulayarak, “Kamu tüzel kişileri, kurumlar vergisi mükellefi değildir. Nasıl ki Milli Emlak Genel Müdürlüğü tahsil ettiği kira bedeli üzerinden kurumlar vergisine tabi değilse, belediyeler de tüzel kişilik olarak kurumlar vergisi mükellefi olmazlar. Hiçbir belediye için böyle bir durum söz konusu değildir” dedi.
 
Yapılan işlemin ana amacının İzmir Belediyesi’ni “iş yapamaz” hale getirmek olduğunun altını çizen Oyan, “Sonuç alamayacakları bir işlem, ama bu yöntemle bir belediye kıskaca almak ve korkutmak isteniyor. ‘Bak işte karşına 5 milyonluk bir tazminat çıkarırız’ diyorlar. Maliye Bakanlığı’nın burada vergi müfettişleriyle ilgili derhal bir soruşturma yapması gerekir. Burada ana strateji, İzmir’i iş yapamaz duruma getirmek ve hizmet üretemediği üzerinden bir koroyu seslendirmektir” dedi.
 
İŞTE O YASA
 
• Kurumlar Vergisi Yasası’nda kurumsal vergisi mükellefleri şöyle sıralanıyor: “Sermaye şirketleri (anonim şirket, limited şirket, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket, menkul kıymet yatırım fonları), kooperatifler, iş ortaklıkları, iktisadi kamu kuruluşları (iktisadi devlet teşekkülleri, kamu iştirakleri, kamu müessseleri, bağlı ortaklıklar), dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler.” (Fırat Kozok / Cumhuriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
18 Şubat 2012 Cumartesi 00:49

İzmirde belediyeler restorant işletiyor anlamsız zenginin gittiği yerler sermaye düşmanı değiliz ama sosyal demokrat belediyeler düğün salonları sosyal tesisleri spor kulüpleri vasıtasıyla işletirken bi zahmet ödemede yapsınlar maliyeye

Yorumu oyla      13      10  
Şakir Turan 17 Şubat 2012 Cuma 22:10

dilerlerse taksitlendirme yapılabilir,AK belediyecilik gelecek bu cezalar bitecek.

Yorumu oyla      13      12  
vergi 17 Şubat 2012 Cuma 19:26

Kurumlar vergisi kanunu bilmeyen Vergi müfettişi olabilir mi ?

Yorumu oyla      21      6  
ozan 17 Şubat 2012 Cuma 16:48

Hazineye borcu olmayan tek belediyeyi hizmetlerini aksatmak için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. elini izmirden çek artık rahat rahat belediye sizlerin yapamadığı belediyeciliği yapsın İŞİMİZ İZMİR GÜCÜMÜZ İZMİR.

Yorumu oyla      20      7  
Tufan 17 Şubat 2012 Cuma 16:29

Aydın Doğan'a yapılan taktik ama İzmir yemez bu taktikleri.Bakalım daha neler bulacaksınız?Yaa Aziz Başkan saat kulesini satmış olmasın sakın?Bak belki burdan yakalarsınız :)))

Yorumu oyla      19      7  
Bilal-İzmirli 17 Şubat 2012 Cuma 15:37

işte bu. bunlar gibi engellemelere karşı durup gerekli politikayı üretemeyenler halk adına biryerlere aday olmasınlar yoksa sonuç ortada.

Yorumu oyla      15      7  
İrfan Seymen 17 Şubat 2012 Cuma 15:23

Belediyeye yazılan cezaya alkış tutanlar... İşte bakın siz yasalardan bu kadar bihabersiniz. Müfettişlerin de sizden hiçbir farkı yok. Yasa nedir bilmiyorlar. İşte bu işbilmezler yüzünden operasyonlar düzenleniyor, haksız yere insanlar hapis yatıyorlar. Bunun adı VİCDANSIZLIK. Ama İzmir asla teslim olmayacak. Hem de sizin şakşakçılıklarına rağmen... Bu kafayla İzmir'i ancak rüyanızda alırsınız.

Yorumu oyla      26      8  
Atilla Kamar 17 Şubat 2012 Cuma 14:50

Burada yorum yapanlar isimlerini kullanmak dürüstlüğünü de gösterebilirlermi. Mesela "uçtu uçtu kocaoğlu uçtu" isimli arkadaş. Dürüst ve inançlı ise ismini de yazsın karanlıkta konuşmasın. Eskideen İzmir de böyle tipler olmazdı. Hangi şehirden geldiler bilemem ama dürüstçe davranmadıkları kesin.

Yorumu oyla      27      8  
Vahap Güler 17 Şubat 2012 Cuma 14:21

Hukuksuzluk = akp oldu .Seçimler de Akp nal toplarsın inşallah emi! Vijdansızlar ele geçirmek hiç her anneyi yiyorlar...

Yorumu oyla      28      8  
uçtu uçtu kocaoğlu uçtu 17 Şubat 2012 Cuma 13:42

eeee kocaoğlunun başında bulunduğu belediye yo geçen hanı ne belediyeyi yönetecek kadrosu var nede denetleyecek kemer altındaki dükkanlar gibi yönrtiyorlar sonuç izmiri cezalandırlıyorlar yeter artık chp zihniyetini istemiyoruz izmirde

Yorumu oyla      15      28  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğrencilerden 75. yıl parkına 19 proje
Çiğli’nin en büyük parkı olan 75. Yıl Türk Dünyası Parkı için, Ege Üniversitesi ...
Haydi Bornova’ya film izlemeye
Bornova Belediyesi’nin düzenlediği “Salı Sineması” ve “Yerli Belgesel ...
Kaligrafinin ustası İzmir’de
Konak Belediyesi’nin katkılarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültürpark ...
 
Başkan’a “şiirli-güllü” karşılama
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çamdibi Tuna Mahallesi’ne ...
Kocaoğlu'ndan şartlı adaylık açıklaması!
Milliyet Ege yazarı Erol Yaraş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz ...
AK Partili ve CHP’li 181 isme Danıştay'dan kötü haber!
İçişleri Bakanlığı’nın Bornova ve Büyükşehir Belediyesi meclislerinde ...
 
Tatı: Hata yapan babam olsa affetmem!
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, son dönemde imar konusunda yaşanan tartışmaları ...
Kocaoğlu-Sındır’dan sancılı Bornova zirvesi!
Son kongrede Kocaoğlu ile Sındır’ın kıyasıya rekabetine sahne olan Bornova’da, ...
AK Parti'den farklı 60 yaş tepkisi: Yetmez ama evet!
İzmir’de iptal edilen ve son meclis toplantısında Ankara Modeli ile geri ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva