HABERLER>GÜNCEL
31 Mart 2022 Perşembe - 11:23

Mahkemeden emsal karar: Vatandaşa müdahillik onayı!

İzmir 4. İdare Mahkemesi Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinden geçirdiği K Alanları’na karşı dava açan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’ne karşı süreçte müdahillik talebinde bulunan vatandaşların başvurusunu kabul etti. Mahkemeye başvuru yapan Avukat Ahmet Gonca, “İnsanlar zaten mağdurdu. Büyükşehir ve ilçe belediyesi hak kayıpları olmaması için çok güzel bir işlem yaptı. Canını zor kurtaran insanların üzülmesi doğru değil. Biz de hem avukat hem de mülkiyet hakkından kaynaklı mağdurlar olarak sürece dahil olduk” diye konuştu.

Mahkemeden emsal karar: Vatandaşa müdahillik onayı!

EGEDESONSÖZ- İzmir Depremi’nin ardından yıkılan ya da sahipleri tarafından ağır hasar gördüğü için yıkım kararı verilen binaların bulunduğu alanlar için geçerli olan “K alanı” yani korunacak alan sınırlarına ilişkin yargı süreci devam ediyor. İlçe belediyelerinin meclislerinden geçtikten sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de meclisinde onaylanan mahalle sınırlarında parsel bazlı “yüzde 20 emsal artışı” kararı verilmişti.

TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası “K alanları” konusunu yargıya taşıyarak kentlerin altyapı ve sosyal donatı alanlarına etki edeceğini belirtti. Oda, emsal artışının uygun olmadığını dile getirirken mevcut hallerin üzerine yapılacak iki kat yüksekliğin park, yeşil alan ve diğer halka açık kullanımları etkileyeceğini belirtti.

İzmir 4. İdare Mahkemesi’nde görülen davaya vatandaşlar ve depremde mağdur olanlar “müdahillik” talebinde bulundu. Mahkeme, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na karşı açılan dava için başvuran Meltem Gonca isimli vatandaşın başvurusunu kabul etti. Davalı idarenin yanında davaya müdahale talebi uygun bulunan Gonca’nın eşi ve avukatı Ahmet Gonca ise mahkemenin bu kararının emsal niteliği taşıdığını söyledi.

Avukat Gonca, “Deprem bölgesinde eşimin üzerine kayıtlı bir daire vardı. Söz konusu bina ağır hasar gördüğü için yıkıldı. Bizim gibi birçok kişi etkilendi. İnsanlar depremde 20-30 yıl önce emek vererek, fedakarlıklar yaparak kazandıkları konutlarını, işyerlerini kaybettiler. O dönem kazanılmış haklarını zaten yeni yönetmelik ve imar kanunundaki değişiklikler nedeniyle alamıyorlar. Bugün itibariyle baktığınızda yıkılan bir binanın yerine aynısını yapamıyorsunuz. İlçe belediyesi ve Büyükşehir depremde mağdur olanların haklarını korumak için “K Lejantı” getirdi. Bu da yıkılmadan önceki haklarının korunabileceği anlamına geliyordu. Ayrıca emsal artışı kararıyla binaların yenilenmesinin, yapılabilmesinin de önü açıldı. Belediyelerin aldığı bu karar depremde travma yaşamış insanların durumunu ortadan kaldırdı. Bu konunun odalar tarafından mahkemeye taşınması vicdanlarda kabul görmemiştir” dedi.

Kararın önemli olduğunu anlatan Gonca kendilerinin mülkiyet hakkından kaynaklı mağduriyet yaşadıkları gerekçesiyle yaptıkları başvurunun mahkeme tarafından kabul edilmesiyle sürecin başka bir noktaya taşınacağını söyledi. Gonca, “Biz bundan sonra kurumsal olarak aldığı kararın arkasında duran belediyelerin yanında olarak mahkemeye kendimizi anlatma fırsatı yakaladık. Vatandaşlar da bizler aracılığıyla dertlerini anlatacaklar. Çünkü bu konuda etkilenen insanlar içinde bulundukları durumu karar vericilere geçirebilirlerse mahkemenin kararı da olumlu olacaktır. Biz depremzedelerin yanında, belediyelerin yaptığı işlemin hukuki destekçileriyiz” diye konuştu. 

 
Balçovalı çocuklara eğlenceli etkinlik
 
CHP'li Purçu'dan iktidara 'açlık' sitemi
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Depremzede 1 Nisan 2022 Cuma 22:04

Vatandaş adlı kişi senin savunduğun şehir plancıları İzmirin kalbine ok gibi saplanmış 60 katlı bina dahil diğer 30 40 50 katlı sayısız gökdelenlere niye itiraz etmedi görmedi mi gücü mü yetmedi. Bırakın garibanla uğraşmayı işinize bakın

Yorumu oyla      2      4  
ENGİN PEKTAŞ 31 Mart 2022 Perşembe 15:21

emsal artışı şehir genelinde eski, yıkılmaya yüz tutmuş binalarda da uygulanabilir mi? deprem sonrası kim tespit etti binaların hasar oranlarını? Karot uygulaması mı yaptılar bütün binalara mesela? yüzde % 20 emsal artışı kaç ay önce gündemdeydi. o zaman demir - çelik fiyatları neydi, şimdi ne oldu? yoksa seçim öncesi süpriz bir karar mı çıkacak. seçim malzemesi mi yapılacak böyle hayati bir konu?

Yorumu oyla      2      4  
DEPREMZEDE 31 Mart 2022 Perşembe 13:55

bunca zaman böyle gelmiş bence bu sefer depremzedeler için daha iyisi yapılmalı.şehir plancıları balçovaya yapılan alışpveriş merkezine neden itiraz etmedi alt yapısı çok mu iyi insanlar evsiz paraları yok daha neyin itirazını yapıyorlar kendilerinin basına gelse böyle itiraz edecekler mi merak ediyorum

Yorumu oyla      5      4  
Vatandaş 31 Mart 2022 Perşembe 11:58

Yüzyıllardır süregelerek oluşan şehir planlama ilkelerine ve güncel imar mevzuatına göre,İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin K Alanları kararı Türk yargısı tarafından iptal edilecektir.Şehir planlaması plan notuyla değil,bilimsel planlar ile yapılmalıdır.Aksi takdirde geri dönüşümü mümkün olmayan zararlar ortaya çıkar.

Yorumu oyla      6      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hakkari'de Eren Kış-32 operasyonu başlatıldı
İçişleri Bakanlığınca Hakkari’de 710 personelin katılımıyla Eren Kış-32 ...
ŞPO, Bornova Belediyesi'nin o kararını yargıya taşıdı!
Şehir Plancıları Odası, Bornova Belediyesi'nin Plan ve Proje Müdürlüğü ...
Balkonda kabusu yaşatmıştı... İlk fırsatta eşini suçladı!
İzmir'in Aliağa ilçesinde, İran uyruklu eşi Khadijeh Khodajou'yu (25) ...
 
Göç yolunda 3 kuşa insan darbesi!
Göçmen kuşların Afrika'dan yola çıkıp, Akdeniz'i aştıktan sonraki ilk ...
Şüpheli araçtan tarih çıktı!
İzmir'de yol kontrolünde durdurulan bir araçta 72 parça tarihi eser ele geçirildi.
74 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildi
Adana'da kaçak üretilen 74 bin 500 litre akaryakıt ele geçirildi. Operasyonda ...
 
Türkiye, Dünya Bankası'ndan 341 milyon dolar kredi aldı
Dünya Bankası, sürdürülebilir tarım sektörünü desteklemek amacıyla Türkiye'ye ...
Kayıp kadın, kafeteryanın tuvaletinde ölü bulundu!
İstanbul Kağıthane'de 4 gündür kayıp olarak aranan 26 yaşındaki Seher ...
DEÜ'nün yeni eğitim üssü öğrencilerine kavuştu
DEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu, Tınaztepe Yerleşkesi'ndeki yeni binasına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva