HABERLER>EKONOMİ
18 Ekim 2011 Salı - 17:24

Loscertales: EXPO 2020 İzmir'e çok yakın!

Işınsu Kestelli başkanlığındaki İTB Heyeti’nin ziyaret ettiği BIE Genel Sekreteri Loscertales, “EXPO 2015’i geç karar verdiğiniz için kaybettiniz. Hızlı davranıp organize olursanız 2020 size yakın. İzmir’i seviyorum. Emekliliğimde oraya yerleşebilirim” dedi.

Loscertales: EXPO 2020 İzmir e çok yakın!

PARİS - İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) 120. Yıl Etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği “Paris İş, İnceleme ve Expo 2020 Destek Gezisi” ziyaretleri tamamlandı. Programa İTB Başkanı Işınsu Kestelli, İTB Meclis Başkan Yardımcısı Ömer Gökhan Tuncer, İTB Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, yönetim kurulu üyeleri İsmail Yalçın Yılmaz, Bülent Arman, Derya Pala, İlhan Zincircioğlu ve Özhan Şen ile Meclis üyeleri ve Fransa İzmir Fahri Konsolosu Zeliha Toprak katıldı. Kritik ziyarete İTB ve VOB'dan 60 kişilik bir heyet katıldı.

İLK ZİYARET PARİS BÜYÜKELÇİLİĞİNE
Işınsu Kestelli başkanlığındaki İTB heyeti dün ilk olarak Paris Büyükelçimiz Tahsin Burcuoğlu ve Paris Ticaret Başmüşavirimiz Aylin Bebekoğlu’nu ziyaret etti. Heyeti, Ankara Sokağı’nda 18. yüzyıldan kalma tarihi büyükelçilik binasında kabul eden Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu, Türkiye ile Fransa arasında, siyasetin inişli çıkışlı durumunun aksine çok düzgün giden ekonomik ilişkiler olduğunu söyledi. Tüm büyük Fransız girişimcilerin Türkiye’de yatırımı olduğunu vurgulayan Burcuoğlu, “Başta nükleer enerji olmak üzere, Fransızlar’ın ülkemizde yatırım iştahı da sürüyor” dedi. Fransa’da 150 bini Fransız pasaportu taşıyan 550 bin Türk’ün yaşadığını belirten Büyükelçi, hedeflerinin, 10 yıl içinde Fransız Meclisi’ne bir Türk parlamenter sokmak olduğunu söyledi. Ülkede 180 Türk öğretmen, 170 de din görevlimiz olduğunu belirten Burcuoğlu, Fransa’da yaşayan Müslümanların entegrasyonuna katkı için camilerde Fransızca hutbe uygulaması başlattıklarını açıkladı. Sözü İzmir’in EXPO 2020 adaylığına getiren Burcuoğlu, önümüzdeki iki sene boyunca Paris’teki en önemli işlerinin bu olduğunu söyledi. İzmir’in 2015’in aksine 2020 EXPO’sunu alacağına inandığını belirten Büyükelçi, şunları söyledi:
“İzmir, 2020 EXPO’sunu gerçek anlamda sahiplenirse kazanır. İki bakana sahip olması, bir EXPO geçmişinin bulunması İzmir’in şansını artırıyor. Kasım ayında yapılacak BIE Genel Kurulu’na iyi hazırlanmamız lazım. Dışişleri Bakanlığı’nın yeni kurulan İzmir Temsilciliği’ne deneyimli arkadaşımız Dicle Kopuz atandı. Kopuz, aynı zamanda kentin EXPO koordinasyonundan sorumlu baş delege olacak. Bu da bürokrasiyi azaltacak İzmir odaklı bir çalışma demek. Bu işin altından kalkarsınız, biz burada her türlü desteği vermeye hazırız.”

KESTELLİ: BORSA OLARAK İZMİR'E HEP DEĞER KATTIK
Büyükelçiye teşekkür eden İTB Başkanı Işınsu Kestelli, 120. yılını kutlayan İzmir Ticaret Borsası’nın, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi tarihine tanıklık edip bugüne ulaşmış ender kurumlardan biri olduğunu söyledi. Borsa olarak bugüne kadar İzmir’e hep değer kattıklarını belirten Kestelli, “Bu birikimi, kentimizin EXPO 2020’yi kazanması için kullanmak istiyoruz. Bu ziyaretin amaçlarından biri de bu. Öyle ki, tarihi borsa binamızın alt katının, hiçbir beklenti içine girmeden EXPO ofisi olarak kullanılması için bakanlarımıza teklifte bulunduk” dedi.
 
FRANSIZ İŞADAMLARI VE BIE SEKRETERİ İZMİR’E GELECEK
İTB Heyeti, Ticaret Başmüşavirimiz Aylin Bebekoğlu’ndan Fransa ekonomisinin güncel durumu ve bu ülke ile iş yapma konusunda bilgi aldıktan sonra Fransa iş dünyasının en güçlü örgütü olan MEDEF’in Paris Başkan Yardımcısı Michelle Assouline ile görüştü. Bu görüşmede, bünyesinde binden fazla büyük ölçekli şirketin temsil edildiği MEDEF Paris’in tarımsal ürün üretim ve ticaretiyle ilgilenen üyelerinin İzmir’e davet edilmesi konusunda anlaşma sağlandı. Ayrıca MEDEF Paris üyesi işletmelerin tarımsal ürün ithalatı ve işbirliği taleplerinin İTB’nin web sitesinde yayınlanarak Türk şirketlere duyurulması benimsendi.

BIE GENEL SEKRETERİNDEN DEKTEK İSTENDİ
Heyet daha sonra EXPO sürecini yöneten Uluslararası Sergiler Bürosu’nun (BIE) 17 yıldır Genel Sekreterliği’ni yürüten Vicente G. Loscertales’i makamında ziyaret etti. Türkiye’nin üç BIE delegesinden biri olan Ümit Cemaloğlu’nun da hazır bulunduğu görüşmede Işınsu Kestelli, bu ziyaretle, İzmir iş dünyasının EXPO 2020’ye olan iştahını göstermeyi amaçladıklarını söyledi. İTB’yi ve Türkiye ekonomisinin dinamizmini anlatan Kestelli, Genel Sekreter’den, İzmir’in EXPO 2020 yolunda avantajlı konuma geçmesi için yapılması gerekenler konusunda tavsiyede bulunmasını istedi.
İTB Heyeti’nin ziyaretinden mutluluk duyduğunu, bu ziyaretin, İzmir’in EXPO 2020 konusundaki iştahını gösterdiğini belirten Loscertales, “Şuna eminim: İzmir EXPO’yu alırsa çok iyi bir iş çıkaracak” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın mektubuyla İzmir’in, EXPO 2020’nin ilk resmi adayı olduğunu söyleyen Loscertales, Tayland’ın da adaylık başvurusu yaptığını, Rusya’dan Ekaterinburg ve Brezilya’dan Sao Paulo’yu beklediklerini açıkladı. “Adaylar çok güçlü. Seçim yapmakta zorlanacağımız bir dönem olacak” diyen Genel Sekreter, sözlerini şöyle sürdürdü:

GEÇEN SEFER GEÇ ORGANİZE OLDUNUZ, BU KEZ DAHA YAKINSINIZ
“İzmir’in EXPO 2020 için belirlediği ‘herkes için sağlık’ temasının ilgi ve destek göreceğine inanıyorum. EXPO için önemli olan çok istekli olmak değil, çok organize olabilmek. Türkiye EXPO 2015’i geç karar verdiği ve geç organize olduğu için kaybetti. Şimdi İzmir’in arkasında büyük bir destek var. Başbakan’ın mektubu, ardından Ulaştırma ve Kültür Bakanı’nın bu işteki varlığı ciddi bir sinerji vadediyor. Kasım ayında BIE Genel Kurulu var. Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde; düzenleyici komiteyi ve herkese düşen rolü netleştirmesi, teknik olarak EXPO’dan sorumlu olacak kurumu oluşturması, EXPO 2020’nin İnciraltı’nda mı başka bir yerde mi yapılacağına ve nasıl olacağına karar vermesi, ardından da BIE delegelerini ikna turlarına çıkması gerekiyor. EXPO son tahlilde bir iletişim projesi. Kasım ayında İzmir’e gelmeyi planlıyorum. Burada yapacağım görüşmelerden sonra sanırım biraz daha netleşebileceğiz.”

EMEKLİLİĞİMDE İZMİR'E YERLEŞEBİLİRİM, İZMİR'İ SEVİYORUM
Sözlerinin İzmir’e verilmiş bir destek olarak algılanmasını isteyen Loscertales, “İzmir’i tanıyor ve seviyorum, çok arkadaşım var orada. İzmir’in EXPO’yu alırsa çok iyi bir iş çıkaracağına ikna olmuş durumdayım. İzmir’i o kadar benimsedim ki, emeklilikten sonra İzmir sokaklarında görebilirsiniz beni” diye konuştu. İTB Başkanı Işınsu Kestelli ise, İzmir’in EXPO 2020’yi çok istediğini, kentin 2015 deneyiminin ardından hazırlıklarını çok daha organize bir şekilde yürüteceğine inandığını söyledi. Köklü bir kurum olan İTB’nin deneyimini EXPO 2020 için kullanmak istediğini yineleyen Kestelli, ilklerin kenti İzmir’in, bu organizasyondan da yüzünün akıyla çıkacağından emin olduğunu ifade etti.Bugün sabaha karşı, Avrupa’nın en büyük hallerinden biri olan 12 milyar Euro cirolu Rungis Hali’ni ziyaret edip incelemelerde bulunan İzmir Ticaret Borsası Heyeti, daha sonra, İzmir’in EXPO 2020 adaylığının lobi merkezlerinden biri olarak kullanılan Champs Eliysees’deki Türkiye tanıtım ofisini ziyaret etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobil dünyası İzmir’de buluşacak
İzmir, yegane otomobil ihtisas fuarı olan Autoshow’a hazırlanıyor. Dev ...
Kamuya 90 bin memur alınacak
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 yılı bütçesiyle aynı işi yapan memurlar ...
Doğalgaza zam üstüne zam geliyor!
Doğalgaz fiyatlarına yapılan ayarlama ile başlayan zam dalgasına şimdi ...
 
Bankalar borçluların dosyasını satıyor
Bankalar artık sorunlu alacaklarını ihaleyle varlık yönetim şirketlerine ...
Yeni Kent Merkezi'ne yatırım yağmuru!
Bayraklı’daki Yeni Kent Merkezi bölgesindeki imar sorunun ortadan kalkmasından ...
Başbakan'dan emeklilere intibak müjdesi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca emeklinin merakla beklediği ...
 
Alışveriş şehri Folkart’la geliyor
İzmir’in yeni yatırım alanına Folkart Yapı, Türkiye’nin en büyük alışveriş ...
9 liranın ne kadarı vergi?
Son zamla 9 lira olan sigara paketinde ÖTV’den gelen pay 6.21 liraya, ...
Seferihisar’a sera organize bölgesi geliyor
Dünya Gıda Günü kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Ege Bölgesi Sanayi ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva