HABERLER>DÜNYADAN
29 Mayıs 2011 Pazar - 15:31

Libya'da yüzlerce kadın tecavüze uğradı

Libya'daki çatışmalar sırasında yüzlerce kadın, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin tecavüzüne uğradı.

Libya da yüzlerce kadın tecavüze uğradı

LİBYA - Libya'da çatışmaların tramvaya yol açtığı çocuklarla çalışan doktor Seham Sergava'nın yaptığı anket, Libyalı annelerin karanlık sırlarını ortaya çıkardı.
 
Londra'da eğitim gören çocuk psikoloğu Sergava'nın yaptığı anket, Libya'da 10 bin çocuğun çatışmalar yüzünden travma sonrası stres bozukluğu yaşadığını, 4 bininin psikolojik sorunları olduğunu gözler önüne sererken, bu çocukların annelerinden 259'unun da tecavüze uğradığını gösterdi.
 
Sergava, Associated Press ajansıyla yaptığı söyleşide, anketini evlerinden ayrıldıktan sonra mülteci kamplarına yerleşen 70 bin Libyalı aileye dağıttığını, 59 bininin anketi yanıtladığını söyledi.
 
Tecavüze uğrayan kadınların sayısının daha fazla olduğuna inandığını ifade eden Sergava, bu kadınların, Libya'nın Misrata, Salum, Ecdebiye, Bayda, Brega, Tobruk ve Bingazi kentlerinde Kaddafi güçleri tarafından tecavüze uğradıklarını açıkladıklarını kaydetti.
 
Sergava, kadınlardan bazılarının sadece tecavüze uğradıklarını yazmakla yetindiğini, bazılarının isimlerini vermediğini, bazılarının ad ve soyadlarının baş harflerini yazdığını, bazılarının ise anketin arka sayfasında yaşadıkları korkunç deneyimi ayrıntılarıyla anlattığını belirtti.
 
Sergava, Mart ayında Misrata'da Kaddafi birliklerinin saldırısına uğrayan bir kadının hikayesini okuyarak, kadının şunları yazdığını kaydetti: "Önce kocamı bağladılar. Sonra kocamın ve kayınbiraderimin önünde bana tecavüz ettiler. Daha sonra da kocamı öldürdüler."
 
Yine Misrata'dan bir kadın, Kaddafi birliklerinin evlerini ateşe verdikten sonra kendisine, 4 çocuğunun önünde tecavüz ettiklerini, çocuklarıyla limandan kaçmaya çalıştığını, ancak bu sırada Kaddafi birliklerinin limanı bombalamaya başladığını, yaşanan kargaşada çocuklarını kaybettiğini anlattı.
 
Sergava, tecavüz mağduru kadınlardan 140'ı ile görüştüğünü, ancak tek bir kurbanı bile dava açmaya ikna edemediğini ifade ederek, bu kadınlardan bazılarına halüsinasyon gördüklerinden akut psikoz teşhisi koyduğunu, bazılarının ağır depresyonda olduğunu, bazılarının intihar etmek, bazılarının da aileleri tarafından öldürülmek istediğini söyledi.
 
Seham Sergava ayrıca kadınlardan bazılarının kocaları tarafından terk edildiğini, bazılarının dışlanmaktan korktukları için tedavi görmek istemediklerini, bazılarının da kocalarının kendilerini cezalandıracağı korkusuyla tecavüze uğradıklarını sakladıklarını kaydetti.
 
TERÖRİZE ETME ARACI
Libya'da çatışmalar sürdükçe tecavüz vakalarının sayısının artacağına dikkati çeken Sergava, tecavüzün, sadece kadınları incitmek için değil, aynı zamanda aileleri, toplumları terörize etmek için kullanıldığını vurguladı.
 
Bingazi'deki hastanelerde görevli doktorlar, kentte kadınların tecavüze uğradıklarını duyduklarını söylerken, Ecdebiye'de görevli doktor Süleyman Refadi, Mart ayında Kaddafi güçleri tarafından tecavüze uğrayan 3 kadını tedavi ettiğini, bunlardan ikisinin evli, birinin bekar olduğunu bildirdi.
 
Kadınların hem tecavüze uğradıklarının aileleri tarafından öğrenilmesinden hem de AIDS gibi bir hastalığa yakalanmış olmaktan büyük endişe duyduklarını ifade eden Refadi, yapılan ilk testlerin negatif çıktığını, ancak bu kadınların daha sonraki testleri yaptırıp yaptırmayacağı konusunda şüpheli olduğunu kaydetti.
 
Libya'nın önde gelen psikiyatristlerinden doktor Ali M. Elroey de kamplarda ya da evlerinde travma sonrası stres bozukluğu kurbanlarının tedavisi için 3 gezici ekip kurduğunu belirterek, bu ekiplerin, travma sonrası stres bozukluğu, psikolojik sorunlar ve tecavüz kurbanlarıyla ilgilendiğini söyledi.
 
Elroey, Bingazi'deki kliniğinde 2 ayda 600'den fazla hastanın tedavi edildiğini, hastaların çoğunun kadın olduğunu, ancak hiçbirinin tecavüze uğradığını kabul etmediğini sözlerine ekledi. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maltalılar boşanmaya ‘evet’ dedi
Evlilerin boşanamadığı Katolik ülke Malta'da boşanmanın yasallaşması için ...
Abhazya lideri Bagapş öldü
Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın lideri Sergey ...
İran’a helal internet için dev filtre
İran ülkeye özel internet ağı için çalışmaları hızlandırdı. Wall Street ...
 
Komşu’daki kriz dünyayı tehdit ediyor
327 milyar euro kamu borcu bulunan Yunanistan’ın temerrüde düşmesinin ...
Pilot kokpitte değilmiş
2009'da Atlas Okyanusu’na düşen Air France uçağının kara kutuları çözülmeye ...
Taliban’dan yeni intikam saldırısı: 36 ölü
Pakistan'ın kuzeybatısındaki Hangu'da dün akşam saatlerinde meydana gelen ...
 
'Kaddafi hastanelerde saklanıyor'
İngiliz istihbaratına göre Kaddafi saldırılardan korunmak için bir hastaneden diğerine kaçıyor.
'Ay’da Dünya'daki kadar su bulunuyor'
Science Express adlı bilimsel dergide yer alan bir araştırmaya göre Ay'da ...
‘Bosna kasabı’na Türk hakim
Srebrenitsa katliamının sorumlusu Ratko Mladiç’i yargılayacak olan mahkemede ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva