HABERLER>POLİTİKA
11 Ağustos 2011 Perşembe - 12:37

Kurtulmuş: Hükümet Suriye'de geç ve ağır kaldı

Numan Kurtulmuş, Hükümet'in Suriye politikasında eleştirerek, "Bu kadar sıcak ilişkilerimizin olduğu, halklar düzeyinde de iç içe olduğumuz bir ülke ile böylesine büyük insanlık ayıbı ve böylesine büyük soykırımlar yapılırken, Türkiye'nin çok daha güçlü şekilde tavır ortaya konması lazımdı, geç ve ağır kalınmıştır" dedi.

Kurtulmuş: Hükümet Suriye de geç ve ağır kaldı

İZMİR - Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, partisinin Aydın İl Başkanlığı tarafından dün akşam düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Bu sabah İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan Ankara'ya dönmeden önce VIP Salonu'nda basın toplantısı yapan Kurtulmuş, Hükümet'in Suriye politikasında geç ve ağır kaldığını belirterek, şunları söyledi:
 
"Küresel bir kriz yaşanıyor. Dünya sistemi bu bölgelerdeki uygulamaları nedeniyle, bu bölgeler büyük acı içindedir. Başta bu bölgedeki ülkelerin rejimleri olmak üzere dünya yeni bir değişim sürecinin içine girmiştir. Bu süreci iyi okumak lazım. Bu sadece Beşar Esad ile ilgili bir süreç değildir. Yıllardır Batı dünyası, yıllardır bu adamları şu ya da bu şekilde bunları destekleyerek, halklarına karşı zulüm yapmalarını destekleyen ülkeler değil miydi? Türkiye hem Mısır, hem Libya, hem Suriye konusunda dışişleri ağır kalmıştır ve zaman zaman ciddi tutarsızlıklar ortaya çıkmıştır. Örneğin Libya konusunda Başbakan 'NATO'nun Libya'da ne işi var yahu' sözünü söyledikten dört saat sonra Türk Dışişleri "Biz sivil ve asker tüm gücümüzle NATO'nun yanındayız' diyerek, bir açıklama yapmış ardından TBMM'den tezkere çıkartılmadan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı deniz birlikleri NATO operasyonunun içine katılmıştır. Aynı şekilde Suriye konusunda da başından itibaren zayıf kalınmıştır. Tepkilerde geç kalınmıştır. Suriye'de bir insanlık suçu işleniyor. Beşar Esad yönetimi ile ilişkiler iyi olduğunda biz Türkiye ile sınırların kaldırılmasını o zaman takdir ettiğimizi söylemiştik. Bu kadar yakın sıcak ilişkilerimizin olduğu, halklar düzeyinde de bu kadar iç içe olduğumuz bir ülke ile böylesine büyük insanlık ayıbı ve böylesine büyük soykırımlar yapılırken Türkiye'nin çok daha güçlü şekilde tavır ortaya konması lazımdı. Şimdiye kadar geç ve ağır kalınmıştır. Bu bölge emperyalistlerin oyun alanı değildir. Aynı şekilde bu ülke halklarının özgürlük ve demokrasi taleplerinin de Türkiye sonuna kadar yanında durmalıdır. Tüm bunları yaparken de bu iki temel prensibini ortaya koymalıdır. Türkiye hiçbir ülkenin hiçbir bloğun görüşlerini tekrar edecek bir ülke değildir. Kusura bakmasınlar biz ABD kurulmadan önce de bu topraklarda var olan bir ülkeyiz. Ya da AB diye bir şey yokken de Türkiye buralarda vardı ve bu toprakların en güçlü ülkesiydi. Dolayısıyla biz bu bölgenin dinamikleri içinde bölgenin daha fazla dayanmasını ve bölgenin daha fazla dış baskı altında kalmasını sağlamadan derleyip toparlanmayı sağlayacak bölgeye yol gösterecek, ama mutlaka ve mutlaka halkın özgürlük taleplerinin yanında alacak çok aktif ve hızlı bir dış politika atağının içinde yer alması lazım."
 
35'İNCİ MADDE KALDIRILSIN
Kurtulmuş, Türk Silahlı Kuvvetler'in İç Hizmet Yasası'nın 35'inci maddesinin derhal kaldırılması ya da ihtilal yapılmasına izin vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesini isteyerek, "12 Eylül ihtilaline karşı olmak yetmez. Kenan Paşa ifade verirken nasıl dalgasını geçti. "35'inci madde bana bunu yapma hakkını verdi' dedi. Bu maddenin kaldırılması ya da değiştirilmesi zorunlu. Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmalı. Hükümetin artık hiçbir mazereti yoktur. Bu demokratikleşme taleplerini çok hızlı bir şekilde gündeme getirmeli, muhalefetin desteğini alarak gerçekleştirmeli" dedi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP yönetiminde en az 5 isim gidici
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Yönetim Kurulu’nda revizyon ...
İzmir eski milletvekiline süpriz görev
Hükümet, sürpriz bir büyükelçi atamasına hazırlanıyor. Atanacak kişi, ...
Etnik kimliğe değil, ezilene pozitif ayrımcılık
BDP'li Demirtaş, pozitif ayrımcılık tartışmasının etnik kimlik üzerinden ...
 
'O programları izlerken kusmak istiyorum'
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, televizyonlarda yayınlanan izdivaç programlarını ...
Başbakan Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin il başkanları toplantısında ...
Ak Partili vekiller Afrika için kenetlendi
AK Parti, Afrika ülkelerinde yaşanan kuraklık nedeniyle milletvekillerinin ...
 
Tekin: İran ve Suriye politikalarında netlik yok
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Suriye'deki gelişmeleri değerlendirirken, ...
Sait, Arınç'la Kosova'ya gidiyor
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, resmi bir ziyaret için bugün Kosova'ya ...
CHP İzmir örgütü Gölet'te buluştu
İki günlük ziyarette İlçe ve Belediye Başkanları ile toplantılar yapan ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva