HABERLER>EKONOMİ
15 Ağustos 2011 Pazartesi - 10:04

Krize rağmen Avrupalı İzmire geliyor

Avrupalı turistler, ülkelerinde yaşanan ekonomik krize rağmen tatil programlarından vazgeçmedi. Kente gelen Alman ve Fransız sayısında yüzde 40 artış yaşandı.

Krize rağmen Avrupalı İzmire geliyor

İZMİR - Avrupa'da birçok ülke ekonomik kriz ile boğuşurken, Avrupalı turistler krize rağmen tatil programlarını değiştirmedi. Bu yaz da Avrupalıların gözde tatil yöresi Türkiye olurken, İzmir'deki yabancı turist sayısı geçtiğimiz yıllara göre önemli ölçekte arttı. İzmir'e gelen Alman ve Fransız turist sayısında yüzde 40'ın üzerinde artış yaşanırken, İngiliz turist sayısı ise yüzde 11 oranında geriledi.

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre Ocak-Temmuz döneminde İzmir'e Adnan Menderes Havalimanı ve başta İzmir Alsancak Limanı olmak üzere denizyolu ile toplam 1 milyon 37 bin turist geldi.
 
KOMŞU İLGİSİ
Geçtiğimiz yıl bu sayı 872 bin kişi ile sınırlı kalmıştı. İzmir'e her yıl olduğu gibi bu yıl da en çok Almanlar giriş yaptı. Yılın ilk 7 ayında kente 206 bin Alman turist giriş yaparken, geçen yılın aynı döneminde 140 bin olan Alman turist sayısı yüzde 46 arttı. Sadece Temmuz ayında 45 bin Alman turist İzmir'e geldi. Geçtiğimiz yıl 57 bin olan Fransız turist sayısı bu yıl 85 bine çıktı. İtalyan turist sayısı da 67 binden 75 bine yükseldi. Geçen yıl 64 bin olan İngiliz turist sayısı ise 57 bin kişiye geriledi.

İzmir'e ilk 7 ayda 48 bin Hollandalı, 35 bin Belçikalı, 24 bin İrlandalı ve 22 bin Amerikalı giriş yaptı. Ekonomik krizin pençesindeki komşu Yunanlılar ise İzmir'e ilgilerini azaltacağına, artırdı. Geçen yıl 15 bin Yunan turist İzmir'e giriş yaparken, bu yıl turist sayısı 21 bine yükseldi. Geçtiğimiz yıl binli rakamlarla ifade edilen İsviçreli ve Polonyalı turist sayısı da önemli oranda arttı. 13 bin İsviçreli, 13 bin Polonyalı İzmir'i ziyaret etti. İzmir'e giriş yapanlar arasında 12 bin Beyaz Rus ile 8 bin Rus turist de yer aldı.

İzmir, petrol zengini Ortadoğu ülkelerinden ise yeterince turist çekemedi. İlk 7 ayda İzmir'e sadece 506 Mısırlı, 610 Suriyeli geldi. Diğer Ortadoğu ülkelerinden gelen turist sayısı onlarla ifade edilecek oranda düşük kaldı. Son yıllarda Türkiye'yi daha çok gezmeye başlayan İranlılar'ın İzmir'e ilgisi sönük kaldı. Geçtiğimiz yıl 15 bin kişi olan İranlı turist sayısı bu yıl 11 bine geriledi.
 
HEDEF 1.5 MİLYON
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, yabancı turist sayısındaki artışın memnuniyet verici olduğunu belirterek, ağustos ayında da turist sayısındaki artışın devam edeceğini söyledi. Ediz, "Ramazan ayına rağmen yabancı turist girişinde artış devam ediyor. Turizm sektöründen, otellerden artışın devam edeceği yönünde sinyaller alıyoruz. Yabancı turist olarak yıl sonunda 1 milyon 400-1 milyon 500 bin turist rakamını yakalamayı bekliyoruz. Artış oranı geçen yıla göre yüzde 20'nin altına düşmez" dedi.
 
İlk 7 ayda hangi ülkeden turist geldi
Almanya 206.623
Fransa 85.721
İtalya 75.152
İngiltere 57.571
Hollanda 48.092
Belçika 35.027
İrlanda 24.355
ABD 22.910
Yunanistan 21.349
İspanya 21.090(Sinan Doğan/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gaziemirli 16 Ağustos 2011 Salı 01:45

1- Kriz Avrupada değil, Türkiyede, hayal görmeyin 2- Birileri tarafından köye dönüştüğü söylenen İzmir'de acep bu turistler ne buluyor, ya bu turistler kör, ya da İzmir'li olmayı becerememiş çağdışı insanlar var 3- Petrol zengini arapların İzmir'i tercih etmemesi, İzmir'lilerin doğru yolda olduğunu gösterir 4- Gelen turistlerin ülkelere göre dökümü İzmir'in gerçek bir avrupa kenti olduğunun tescilidir 5- Kıskananlar çatlasın :)))

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme'ye Sakız'dan turist akacak
Ege Birlik Turizm Seyahat Acentesi Sahibi Metin Akdurak Sakız Adası’ndan ...
Çağlayan'dan Hyundai'ye davet
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hyundai firması ile görüşmesinde, “Gelin ...
Dünya Bankası uyardı: Bu kriz farklı
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, dünya ekonomisinin, ‘yeni ve daha ...
 
Maliye'den vatandaşa uyarı mektubu
Maliye Bakanlığı, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında ...
Hızlı tren tünelinde dünya rekoru denemesi
Ankara-İstanbul hızlı tren hattının Bilecik Karaköy mevkiinde açılacak ...
Komşu'nun fabrikaları Türkiye'ye geliyor
Bulgaristan Sanayi Odası, yüzlerce Bulgar şirketinin ülkede yaşanan kalifiye ...
 
'Türkiye-Suriye arasında keçi krizi çıkacak'
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Yetkin, Suriye'deki olaylar ...
'Yeriniz hazır, yatırıma bekleriz'
ABD'li General Motors'un Güney Kore ile birlikte Chevrolet'i Avrupa'da ...
Gol kralı Tanju'ya TOKİ'den altın gol
Eski Avrupa Gol Kralı Tanju Çolak'ın İstanbul Ataşehir'in merkezinde spor ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hangisi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva