HABERLER>DÜNYADAN
19 Aralık 2009 Cumartesi - 00:00

Kopenhag’’dan dünyaya kötü haber

BM İklim Zirvesi’’nin son günü Obama’’nın liderler arasında koşuşturmasıyla geçti. Bir taslak üzerinde anlaşmaya varıldı ancak Çin, Hindistan ve Brezilya hukuki bağlayıcılığı olan bir anlaşma imzalamayı reddetti.’

Kopenhag’’dan dünyaya kötü haber

BM İklim Zirvesi’’nin son günü Obama’’nın liderler arasında koşuşturmasıyla geçti. Bir taslak üzerinde anlaşmaya varıldı ancak Çin, Hindistan ve Brezilya hukuki bağlayıcılığı olan bir anlaşma imzalamayı reddetti.’
 
Taslak üzerinde mutabakata varılmasının sebebinin, ABD Başkanı’’nın buradan ikinci kez hüsranla dönmesini engellemek için olduğu konuşuldu. Obama, daha önce de bu kente Chicago’’nun Olimpiyat adaylığı için gelmiş ancak eli boş dönmüştü.
 
Danimarka’’nın başkenti Kopenhag’’da dün gece sonuçlanan BM İklim Zirvesi’’nde, kesin bir anlaşma imzalanamadı. 12 gündür devam eden zirvede sadece 3 sayfadan ibaret bir taslak üzerinde mutabakata varıldı. ABD, Çin Halk Cumhuriyeti, AB ve Afrika ülkeleri, taslak konusunda anlaştı ancak Çin, ABD’’nin tüm tekliflerine ve bağlayıcı bir Kopenhag anlaşmasına ’“Hayır’” dedi. Çin’’in yanı sıra, Hindistan ve Brezilya da hukuksal bağlayıcı bir anlaşmayı kabul etmedi.
 
Liderler yine de umutlu
ABD Başkanı Barack Obama, Kopenhag’’da Rusya Devlet Başkanı Medvedev ile atom silahları konusunu da görüştü ve Rusya ile bir anlaşma yapma konusunda ilerleme kaydedildiğini söyledi. Obama, ’“Anlaşmaya çok yakınız, görüşmelerin zamanında tamamlanacağına eminim’” derken, Medvedev de buna katıldığını bildirdi. Liderler, 2010 sonuna kadar pürüzlerin giderileceği ümidini taşıdıklarını da eklediler.
 
Çin’’i bir türlü ikna edemedi
Taslak üzerinde anlaşılmasının sebebinin, Obama’’nın Kopenhag’’dan ikinci kez hüsranla dönmesini engellemek olduğu konuşuluyor. Chicago’’nun Olimpiyat adaylığı için Ekim ayında bu kente gelen Obama, eli boş dönmüştü. Obama, özellikle Çin Başbakanı Wen Jiabao ile anlaşmaya varmak için büyük çaba gösterdi. Jiabao, önce görüşmeleri protesto ederek oteline gitti, sonra tekrar kongre merkezine döndü.
Zirvenin ardından açıklama yapan Başkan Obama, ’“Temel açmazlar zirveyi gölgeledi. Burada anlamlı bir ilerleme kaydettik. Ama bunu yine de yeterli görmüyorum’” diye konuştu.
 
Kim ne dedi?
Danimarka’’daki İklim Zirvesi’’nin başlangıcından itibaren ortaya çıkan pürüzler sonucu tatminkar bir anlaşmanın imzalanma umudunun zayıflaması, liderlerin konuşmalarına da yansıdı. Liderler, gaz salınımı konusunda anlaşma yapılması için neredeyse yalvardı.
’• Danimarka Başbakanı Lars Loekke Rasmussen: Tarihin dönüm noktasına ulaşmış bulunuyoruz. Gezegenimizin geleceğini belirlemek zorundayız.
’• BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun: Dünya bizi izliyor. Gaz salınımını sınırlamak üzere yapılacak gerçek bir anlaşmaya her zamankinden daha yakınız. Görüş farklılıklarını gidermek için saatler kaldı. Bu fırsatı kaçırmamak için size yalvarıyorum.
’• Brezilya Devlet Başkanı Luiz Lula da Silva: Konu sadece para değil. Bazıları, yalnızca paranın sorunları çözeceğini düşünüyor. Hayır, ne şimdiki ne de ufuktaki sorunları çözüyor.
’• Yeşilbarış ABD Direktörü Phil Radford: Dünya, ’“Evet, yapabiliriz’” ruhu için bekliyor. Ama herkes dediğim dedik, diyor. 
 
Kraliçe’’nin yemeğinde ’‘Yeşil’’ eylem
Danimarka Kraliçesi’’nin başkent Kopenhag’’daki BM iklim zirvesi dolayısıyla dünya liderlerine önceki akşam verdiği yemek davetine 2 Greenpeace eylemcisi sızmayı başardı. Ancak eylemciler yemeğin verildiği salona giremedi.Gece kıyafetleriyle Christiansborg Sarayı’’na girmeyi başaran militanlar, kamera ve objektiflerin önünde ’“Siyasetçiler konuşur’”, ’“Liderler harekete geçer’” yazılı pankartlar açtı. Eylemciler, güvenlik görevlileri tarafından apar topar yakalandı. Eylemcilerin yemek başlamadan bir saat önce, ilk davetlilerle birlikte, kontrol edilmeden Saray’’a girmeyi başardığı ortaya çıktı. Greenpeace eylemcileri, Danimarka polisince devlet mülküne yasa dışı yollardan girmekle suçlandı. (Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manş tünelinde saatler süren esaret
Manş Tüneli, arıza yapan beş tren yüzünden trafiğe kapatıldı. Fransa ...
Yine bir ABD televizyonu yine Kürdistan haritası!
NBC televizyonu'nun İran'da tutuklu 3 Amerikalı gençle ilgili ...
Anne değil, cani!
Almanya'da Tübingen Eyalet Mahkemesi, Baden-Württemberg eyaletinin ...
 
3. Dünya Savaşı 2010 Kasım’’da!
2000'li yıllara damga vuran sayısız olayı önceden bilen Bulgar kadın ...
Irak'ta toplu mezar bulundu
Ülkenin kuzeydoğusunda Kerkük kenti yakınlarında ortaya çıkarılan toplu mezarda 185 ceset bulundu. ’
Trenle yolculuk yapan bir kraliçe
Kraliçe Elizabeth, Noel için tatilini geçireceği yere sıradan bir yolcu ...
 
Satürn'e 'bağlı' dev bir göl
Alman uzay araştırmacıları Satürn gezegeninin Titan uydusunda 400 bin ...
Obama zirveye eli boş geldi
Kopenhag'da süren iklim zirvesinde tüm gözler dünyanın en büyük ...
İran askerleri Irak topraklarına girdi
İranlı askerlerin Irak topraklarındaki bir petrol sahasına girdiği yolundaki ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Rilke’den sanat ve yaşam üzerine düşünceler
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva