HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Aralık 2009 Çarşamba - 00:00

Kocaoğlu'ndan isyan: KİK’’in aklına ihtiyacım yok

Başkan Kocaoğlu, Bornova ihalesi için de KİK’’e itiraz edildiğini açıkladı. Yeni ihale yapmasını söyleyen KİK yetkililerine de, ’“Özürleri kabahatlerinden büyük. Bize akıl vermesinler’” dedi.’

Kocaoğlu'ndan isyan: KİK’’in aklına ihtiyacım yok

Başkan Kocaoğlu, Bornova ihalesi için de KİK’’e itiraz edildiğini açıkladı. Yeni ihale yapmasını söyleyen KİK yetkililerine de, ’“Özürleri kabahatlerinden büyük. Bize akıl vermesinler’” dedi.’
 
Metronun Üçyol-Üçkuyular hattı ihalesinin Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından iptal edilmesinin ardından ikinci bir iptal süreci yaşandığı ortaya çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Üniversitesi-Bornova metro ihalesi için de KİK’’e itiraz edildiğini söyledi. Ünüvar A.Ş firmasının 4 Aralık Cuma akşamı KİK’’e yaptığı itirazın kabul edildiğinin kendilerine bildirildiğini belirten Kocaoğlu, bu ihale için de süreç başlatıldığını kaydetti. KİK yetkileri de Bornova metro ihalesiyle ilgili sözkonusu firmanın başvurusunun önümüzdeki hafta ele alınıp  değerlendirileceğini açıkladı.
 
KİK’’İN AKLINA İHTİYACIM YOK
Başkan Aziz Kocaoğlu, metro ihalesini iptal eden Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül’’ün iptale ilişkin açıklamalarını da değerlendirdi. Milliyet Ege’’ye konuşan Kocaoğlu, Gül’’ün, ’“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’’nın ihaleyi aynı alım usulü yapmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır’” diyerek, ’“Vakit kaybetmeden yeniden ihaleye çık’” imasında bulunmasına sert yanıt verdi. KİK’’in sürekli aynı şeyi alışkanlık haline getirdiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, ’“KİK akıl versin. O biliyor çünkü. Niye onların dediği gibi yapalım? Niye akıl veriyor? Benim onun aklına ihtiyacım mı var ki? Büyükşehir Belediyesi bürokrasisi, KİK kadar bilmiyor mu bu işi’” dedi.
 
İhalenin, KİK’’e hükümet tarafından atanan üyelerin oylarıyla iptal edildiğine dikkat çeken Kocaoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İşverenler Sendikası’’nın temsilcisi olan bağımsız üyelerin ise ’“Belediye haklı’” dediğini hatırlattı. İptal kararının ardından yapılan açıklamayı ’“Özürü kabahatinden beter’” diyerek eleştiren Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ’“KİK diyor ki, ’‘Zaman kaybetmesin. Aynı yöntemle ihale yapabilir.’’ Özürü, kabahatinden beter. Çevre düzenlemesini 21 B’’den yapmış belediyelerin ihalelerinin iptali için gerekçe bulamıyor. ’‘İncelemeye gerek yoktur’’ diye karar veriyor. Böyle en az 12-13 örnek var. ’‘Ben bağımsız kuruluşum. Benim yetkim var, sorumluluğum yok’’ diye sürekli birbiriyle çelişen yüzlerce karar veriyor. KİK’’in sonsuz yetkileri var. Hiçbir kararlarından dolayı sorgulanmıyor. Ama KİK, kendisiyle çelişiyor. Biz konuyu yargıya götürüyoruz. ’‘Yürütmeyi durdurma’’ kararı alacağımıza inanıyoruz. Biz bu ihaleyi tüm kurallara uygun olarak yaptık. KİK’’te Ahmet’’in ayrı yorumuyla, Mehmet’’in ayrı yorumuyla uçuruma atacaklarsa o onların bileceği iş. Ben çırpınıyorum. Her yolu deniyorum bitirmek için. Yeni ihale yapmak için niye 45 gün daha bekleyeyim? Ya onu da iptal ederse? Ben davayı sürdürmeyerek boynumu uzatıp, ’‘İyi kesemedin, şimdi tekrar kes  mi?’’ diyeyim.’”  Kocaoğlu, KİK’’in belediyeye akıl vermesini de eleştirekek, ’“Sana ne kardeşim? Sen vermişsin kararı. Hem belediye oluyorsun, hem ihale kurumu oluyorsun, hem bakan oluyorsun, hem il başkanı oluyorsun, sen nesin yahu?’” dedi.
 

 
KABAK, KİK’’İN AVUKATI MI?
Başkan Kocaoğlu, Ak Parti İl Başkanı Ömür Kabak’’ın KİK Başkanı ve heyetinin kendisini ziyaret ettiği yönündeki sözlerine de değinerek şöyle konuştu: ’“AKP İzmir İl Başkanı açıyor KİK’’i. Yahu sen nesin? Sen KİK’’in avukatı mısın? Anladık avukatsın. Ama KİK’’in avukatı değilsin. KİK Başkanı’’nın bana yaptığı ziyareti AKP İl Başkanı nereden biliyor? Bu görüşme ben, KİK Başkanı ve yardımcısı arasında geçti. Bu görüşmeyi AKP İl Başkanı’’nın bilmesi noktasına geliyorsak o zaman Türkiye’’de lastik patlar.’”
 
YATAĞI-YORGANI ALIR ORADA UYURUZ
Üçyol-Üçkuyular metro hattının betonlanmamış bölümündeki tehlike uyarılarıyla ilgili de açıklamalar yapan Kocaoğlu, şunları söyledi: ’“Orada çukur duruyor beton atılmamış. Ne diyeyim? ’‘Burada çökme riski yoktur’’ mu diyeyim? Her inşaatta risk vardır. Hele hele metro inşaatında, yerin altında risk olmaması mümkün değil. Ama her türlü tedbiri alırız. En fazla ne yaparız? Yatağı yorganı atarız orada yatarız. ’‘Önce  biz gidelim kardeş’’ diye. ’‘Önce biz altında kalalım’’ deriz.’”
 
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’’NDEN KİK YANITI
Başkan Aziz Kocaoğlu’’nun Milliyet Ege’’ye verdiği özel demecin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nden basın kuruluşlarına yazılı açıklama gönderildi. Açıklamada, KİK’’in Üçyol-Üçkuyular Hafif Raylı Sistem 2. Aşama Tünel İşleri ile İzmirspor ve Hatay İstasyonları İkmal İnşaatı Yapım İhalesi’’ne ilişkin iptal kararının, 01.12.2009 tarihinde Ankara’’da postaya verildiğini ve 8 Aralık 2009 günü öğleden sonra ellerine ulaştığını açıkladı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, KİK’’in iptal kararına karşı yürütmenin durdurulması talebiyle en kısa süre içinde İdare Mahkemesi’’ne gidileceğini de duyurdu. KİK Başkanı’’nın konuyla ilgili beyanında yer alan ’‘yeni bir ihale’’ önerisini kabul etmenin mümkün olmadığı belirtilen açıklamada, ’“KİK, verdiği iptal kararında mevzuat yönünden ciddi hatalar yapmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin yargıya gitmek yerine KİK’’in yanlış kararını sineye çekerek yeni bir ihale süreci başlatması, muhtemel başka yanlış kararların ve iyi niyetli olmayan itirazlarının da önünü açacaktır. Biz Türkiye Cumhuriyeti’’nin bir hukuk devleti olduğuna ve İdare Mahkemesi’’nin haklı olduğumuz bu konuda işin önem ve aciliyetini de değerlendirerek en kısa süre içinde yürütmeyi durdurma kararı vereceğine inanıyoruz’” ifadelerine yer verildi.
 
’“KANUN KOYUCUNUN İRADESİ YORUMLA KALDIRILAMAZ’”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, KİK’’in iptal kararına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
’“Hukuken özel düzenlemenin bulunduğu yerde genel hükümler değil, özel hükümler uygulanır. Kanun, kendi sistematiği içerisinde özel ve istisnai bir ihale usulü olarak tanımladığı pazarlık usulündeki koşulları, kanun ve ikincil mevzuatında açıkça belirlemiştir. Kanunda, rekabetin oluşturulmasına yönelik olarak en az üç firmanın davet edilmesi yeterli bulunduğuna göre, kanun koyucunun iradesi yorum yoluyla ortadan kaldırılmamalıdır. Bu ihaleye Belediyemiz tarafından 7 yeterli firma davet edilmiştir. Sayın KİK Başkanı’’nın iddia ettiği şekliyle ’‘ihaleye katılımın engellenmesi’’ gibi bir durum söz konusu değildir. Zira uygulanan ihaleye ilişkin özel hükümler, her dileyenin veya müracaat edenin ihaleye katılmasına izin vermemektedir. Kanunen bu husus, yani pazarlık usulü ile ihaleye kimlerin davet edileceği, idarenin takdirine bırakılmıştır.
 
’“İTİRAZ DİLEKÇESİNDE İMZA SİRKÜLERİ BİLE YOK’”
KİK’’e itirazda bulunarak  metro ihalesini iptal ettiren Makro Yapı ve Ticaret Ltd. şirketi, 02.10.2009 tarihli dilekçesini, Cuma günü saat 15.58’’de, 17710 kayıt numarası ile Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü’’ne teslim etmiştir. İhalenin birinci aşaması 05.10.2009 Pazartesi günü saat 10.00’’da gerçekleştirilmiş olup ikinci aşama ise 15.10.2009 tarihinde yapılmıştır. İhalenin 4734 Sayılı Yasa’’nın 21/b maddesi gereğince pazarlık usulü ile gerçekleştirildiği, ihalede ilan yapılmadığı ve ihale tarihinden 3 gün önce yapılan başvuru üzerine dosya satın alma taleplerinin uygun görülmediği,  Raylı Sistem Şube Müdürlüğü’’nün 12.10.2009 tarih ve 1700 sayılı yazısı ile Makro Yapı ve Tic. Ltd. Şirketi’’ne bildirilmiştir.
Pazartesi günü saat 10.00’’da yapılacak bir ihale için, geçen son iş gününün (Cuma) bitiminde, ’‘davet edilen firmalar arasında yer almadığı halde’’ dilekçe ile başvuruda bulunarak ihale şartnamesini satın almak isteyen bir şirkete olumlu yanıt verilmesinin mümkün olmadığı açıktır. Ayrıca söz konusu firmanın, iki gün içinde ihale evraklarını hazırlayarak ihaleye girmesinin mümkün olmadığı da ortadadır. Daha sonra yapılan araştırmada, söz konusu firmanın ihale konusu işle ilgili deneyiminin olmadığı ve şartnamede belirlenen yeterlilik kriterlerine sahip olmadığı da zaten açıkça belirlenmiştir.
 
Makro Yapı ve Tic. Ltd. Şirketi, 16.10.2009 tarihli dilekçesi ile İdare’’ye tekrar başvurarak şartnamenin kendilerine verilmemesi yüzünden ihalenin iptal edilmesini talep etmiştir. Ancak 5 günlük yasal başvuru süresinin bitiminden günler sonra verdiği ve İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesine uygun olmayan dilekçesinde;
1)  İhaleyi yapan idarenin ve ihalenin adı veya ihale kayıt numarası,
2)  Başvuruya konu olan durumun farkına varıldığı veya bildirildiği tarih,
3)  Başvurunun konusu, sebepleri ve dayandığı deliller,
4)  Başvuruda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgeler ile imza sirkülerinin aslı veya yetkili mercilerce onaylı örneği yer almamıştır. Dolayısıyla bu başvurunun ’‘şikayet dilekçesi’’ olarak kabul edilmesi, mevzuat hükümlerine aykırıdır.
 
’“YARGIYA GÜVENİYORUZ’”
Makro Yapı ve Tic. Ltd. Şirketi, 02.11.2009 tarihinde Kamu İhale Kurumu’’na itirazen şikayet başvurusunda bulunmuştur. Oysa 4734 Sayılı Yasa’’nın 55. maddesinde, şikayet başvurusu için ’‘21. maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır’’ hükmü yer almaktadır. Makro Şirketi, 02.10.2009 tarihli dilekçesi ile İdaremize başvuruda bulunurken, ihalenin 05.10.2009 tarihinde yapılacağını bilmektedir. Dolayısıyla söz konusu şirketin, bu tarihten itibaren beş gün içinde, yani hafta sonuna rastlaması sebebiyle en geç 12.10.2009 tarihinde İdaremize şikayet başvurusunda bulunması gerekmektedir. Oysa İzmir Büyükşehir Belediyesi’’ne bu tarihe kadar yapılmış bir başvuru bulunmamaktadır. İdaremize yapılan mevzuata uygun bir şikayet yokken, KİK’’e yapılan şikayetin değerlendirmeye alınıp iptal kararı verilmesinin de hiçbir yasal dayanağı bulunmamaktadır.
Yönetmeliğin 21. maddesinin (c) bendi açıktır: ’‘Başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması durumunda’… reddine karar verilir.’”
Kaldı ki, söz konusu ihale, yasanın 21-b maddesine göre yapılmıştır. Yani ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olduğu durumlarda kullanılan pazarlık usulünde, ilan yapılması zorunlu değildir. İlan yapılmayan hallerde, idarece belirlenen en az üç isteklinin davet edilmesi gerekmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu şartları aynen yerine getirmiştir.
1) Makro şirketi, ihaleye davet edilmemiştir.
2) Süresi içinde İdare’’ye şikayet başvurusunda bulunmamıştır.
3) İdare’’ye verilen 16.10.2009 tarihli dilekçe usûl ve mevzuata uygun değildir.
4) KİK’’e yapılan ve hem şekil hem de usûl yönünden mevzuata uygun olmayan bir şikayetin değerlendirilmesi hayli düşündürücüdür.
5) İdare tarafından imzalanan sözleşme mevzuata uygundur.
6) KİK’’in tüm bu hususları göz ardı ederek ihaleyi iptal etmesi, Kurul’’un bugüne kadar benzer durumlarda almış olduğu kararlarla çelişmektedir. 
 
Tüm bu unsurlar göz önüne alındığında, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Üçyol-Üçkuyular Hafif Raylı Sistem 2. Aşama Tünel İşleri ile İzmirspor ve Hatay İstasyonları İkmal İnşaatı Yapım İhalesi’’nin usulüne uygun olarak gerçekleştirildiği açıkça görülmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, KİK tarafından verilen yanlış kararın bağımsız yargı organları tarafından mümkün olan en kısa süre içinde düzeltileceği konusunda en küçük bir kuşku bile taşımamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.’”         

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı Barış Anıtı'na kavuştu
Karşıyaka ve Bayraklı Belediye başkanlarının arasını açan Dünya Barış ...
Konak’’ta kaldırım işgali bitiyor!
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, kaldırımların yaya trafiğine ...
Karabağlar’’a çevre ödülü
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği ...
 
Bayram: Tartan proje üretemedi
AK Parti Konak İlçe Başkanı Fevzi Bayram, Konak Belediye Başkanı Hakan ...
Aliağa zabıtası duman avında
Kapalı mekanlarda tütün ve tütün mamullerinin kullanımı yasaklayan Dumansız ...
Bayraklı’’da bir hayır bankası
Bayraklı Belediyesi Meclisi kararıyla kurulan Gıda Bankası, Zabıta Müdürlüğü ...
 
İzmir’’in ’‘ateş gibi’’ gençleri
Türkiye’’nin tek, Avrupa’’nın sayılı itfaiye eğitim merkezlerinden biri ...
Buca’’da ’‘sarışın’’ kriz bitmek bilmiyor!
Buca Belediye Meclisi’’nde gündemden düşmeyen ’‘Ayda Saryal krizi’’ CHP ...
İzmir köylerine 'sağlıklı' su
Büyükşehir Belediyesi, 37 köydeki eskimiş ve tesisatları çürümüş su depolarını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva