HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Kasım 2011 Salı - 14:58

Kocaoğlu'ndan PETKİM'e dava açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı karşı karşıya getiren Aliağa’daki Petkim Tesisleri planları ile ilgili açıklama geldi. Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Olağanüstü hallerde kullanılması gereken yasa maddesi alışkanlık haline getirildi” dedi.

Kocaoğlu ndan PETKİM e dava açıklaması

Fatih Yapar/Egedesonsöz - İlk olarak Egedesonsöz’ün gündeme getirdiği meselede Petkim’in Büyükşehir’e sunduğu fakat ret cevabı aldığı yeni imar planları iki kuruluş arasında çatışmaya dönüşmüştü. Yıllarca kamu bünyesinde çalıştıktan sonra özelleştirme sürecinde yarısı satılan Petkim ile ilgili başlatılan imar planları çalışmasında uyumsuzluk yaşandı. Belediye yeterli yeşil alan ve sosyal donatı alanları bırakılmadığı, planlama ilkelerine uyulmadığı gerekçesiyle imar planlarına onay vermedi. 1/25 bin ölçekli Kentsel Bölge Nazım İmar Planları ve 1/5 bin ölçekli Uygulama İmar Planlar’ı belediyeden geri döndü. Büyükşehir isteklerin yerine getirilmesini beklerken Petkim, soluğu Ankara’da aldı. Çevre ve Şehircilik Balanlığı’na başvuran şirket planlama ve imar planları onaylama yetkisinin kullanılmasını istedi. Bakanlık, belediyenin kabul etmediği planları onayladı ve tesislerin tamamını yasallaştırdı. Bunun üzerine belediye soluğu mahkemede aldı.

PETKİM'den Büyükşehir'e imar gölü haberi için tıklayın
 
HAKKIMIZI ARIYORUZ
Başkan Kocaoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin her zaman yatırımcının yanında yer aldığını belirterek, “Dava açma nedenimiz, olağanüstü hallerde kullanılması gereken 9. maddenin alışkanlık haline getirilerek her konuda kullanılması ve Büyükşehir’in plan yapma yetkisinin elinden alınmasına karşı yasal yollardan hak arama girişimidir. Büyükşehir Belediyesi’nin hükmü şahsiyetini ve yetkisini korumak içindir” diye konuştu.
 
YOK SAYILDIK
Petkim yatırımının yapılabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak her türlü planlamayı yapıp yatırımın önündeki engelleri kaldırdıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Buna rağmen, nereden kaynaklandığını bilemediğimiz nedenlerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na İmar Yasası’nda olağanüstü haller için yetki veren 9. maddesi uygulamaya konuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin plan yetkileri yok sayılarak resen plan yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava kesinlikle yatırımın önünü kapatmıyor. Biz dava sürecinden önce Petkim üst yönetimi ile görüştük. Öneri planlarının bize gelmesi durumunda dava açılmayacağını defalarca bildirdik. Ve bunda mutabık kaldık. Buna rağmen 9. madde devreye girince dava açma süresi dolacağından zorunlu olarak yargıya gittik” dedi.
 
DAVADAN ÇEKİLİRİZ
Petkim yetkililerinin belediyenin önerdiği ve doğru olduğuna inandığı planları getirmesi halinde davadan hemen çekileceklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Dava açma nedenimiz Petkim’e ya da yatırımcılara karşı bir tavır değildir. Dava açma nedenimiz olağanüstü hallerde kullanılması gereken 9. maddenin alışkanlık haline getirilerek her konuda kullanılması ve Büyükşehir’in plan yapma yetkisinin elinden alınmasına karşı yasal yollardan hak arama girişimidir. Sadece Büyükşehir Belediyesi’nin hükmü şahsiyetini ve yetkisini korumak amacını taşımaktadır. Bu alışkanlık devam ettiği ve Büyükşehir’in plan yetkisi kullanıldığı müddetçe de bu süreç böyle devam edecektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi her konuda yatırımcının yanında ve destekçisidir. Olmaya da devam edecektir. Yeni Kent Merkezi ve İnciraltı’ndaki çabalarımız bunun en belirgin örneğidir. Petkim’deki özel durumu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımcıya karşı olduğu şeklinde yorumlamak sağlıklı bir yaklaşım değildir” ifadelerini kullandı.
 
İŞTE O MADDE
Büyükşehir Belediyesi’nin kullanımına tepki gösterdiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya geçirilen İmar Kanunu’nun 9. maddesinde birçok yetki veriliyor.
Maddeye göre bakanlık gerekli görülen hallerde, kamu yapıları ve enerji tesisleriyle ilgili alt yapı, üst yapı ve iletim hatlarına ilişkin imar planı ve değişikliklerinin, umumi hayata müessir afetler dolayısıyla veya toplu konut uygulaması veya Gecekondu Kanununun uygulanması amacıyla yapılması gereken planların ve plan değişikliklerinin yapabiliyor. Maddeye göre ayrıca bakanlığın birden fazla belediyeyi ilgilendiren metropoliten imar planlarının veya içerisinden veya civarından demiryolu veya karayolu geçen, hava meydanı bulunan veya havayolu veya denizyolu bağlantısı bulunan yerlerdeki imar ve yerleşme planlarının tamamını veya bir kısmını, ilgili belediyelere veya diğer idarelere bu yolda bilgi vererek ve gerektiğinde işbirliği sağlayarak yapmaya, yaptırmaya, değiştirmeye ve re'sen onaylamaya yetkisi bulunuyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
aren 2 Kasım 2011 Çarşamba 12:23

planlamayı rant olarak görür ona göre davranırsan gücün garibana yeter. 5 yıldır bekliyorlar ne evet ne hayır diyorsun adamda gider yukarıdan işini baglar aracılar görevini yapamamış işin sahibi nede olsa devlet başkanı

Yorumu oyla      14      6  
seyfi 2 Kasım 2011 Çarşamba 10:13

büyükşehir belediyesi, imar planlarında değişiklik talebi ile kapısını çalan belediye ya da plancıları yasal dayanağı olmayan, keyfi gerekçelerle geri çevirirse olacağı budur bence en doğrusu da budur. umarım imar uygulamalarında da böyle bir uygulama olur da, garibim haritacılarda 2 ya da 3 günde kontrolu yapılabilecek dosyaları için aylarca beklemek zorunda kalmaz. haritacılar bilir, yapılan imar uygulamalarının düzenleme sahalarını bile keyfi değiştirtip, bu işi işkence haline getiriyorlar...

Yorumu oyla      15      6  
PESSS 2 Kasım 2011 Çarşamba 08:24

Sayın Kocaoğlu şu büyük lafları bırakta şu şehrin küçük işlerini bari hallletttir. Siz hangi şehirde yaşıyorsunuz bilmiyorum ama Ben İzmirde yaşamaya çalışıyorum. Eşrefpaşa ile Üçyol arasında ki caddede kaldırım yapma işi daha ne kadar sürecek? Varyantta ki iniş de ki taşların köyyolu kadar bozuk olduğunu hiç mi gören söyleyen olmuyor? Konak meydanından kalkan bir araç Bucaya nereden dönebilir hiç düşündünüz mü. Tabelalalarla nereye varılır takip ettirdiniz mi? Siz bu şehri ağlatıyorsunuz,pess..

Yorumu oyla      19      9  
ERCÜMENT ŞAHİN 1 Kasım 2011 Salı 17:41

aziz kocaglu dava açacagına planlamadan anlıyan teknlk elenan alsın eşle dostla planlama olmaz bilgi egitim şart daha çok duvara toslar

Yorumu oyla      21      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe sahillerinde TEMA’yla orta temizlik
Güzelbahçe Belediyesi ile GÜLDER ve TEMA işbirliğiyle sahil temizliği ...
Çiğli Maltepe'ye pazaryeri geliyor
Çiğli’nin Maltepe Mahallesi’nde oturan vatandaşlar yeni pazaryerine kavuşuyor. ...
Dersimiz ‘sosyal yardım’
Bornova Belediyesi’nin Naldöken’de kurduğu Giysi ve Eşya Bankası, ders ...
 
İşte İzmir’in bayram kılavuzu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı süresince vatandaşların sağlıklı ...
Ünivesitelilerin çorbaları Büyükşehir'den
İzmir Büyükşehir Belediyesi, başlattığı yeni bir uygulama ile öğrencilere ...
Karşıyakalılar Cumhuriyet için yürüdü
Van’da meydana gelen deprem nedeniyle Başbakanlık tarafından ülke genelinde ...
 
Narlıdere’nin yardımları Erciş Payköy’e
Narlıdere belediye Başkanı Abdül Batur’un başkanlığını yaptığı ‘’Van’a ...
Kocaoğlu: Kentsel dönüşümde uyumsuzluk yok
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ...
PETKİM'den Büyükşehir'e imar golü
İzmir Büyükşehir Belediyesi, PETKİM Tesisleri’nin imar planlarını onaylamayınca, ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva