HABERLER>POLİTİKA
17 Nisan 2011 Pazar - 09:44

Kim nasıl/neden aday oldu: AK Parti

Siyasi partilerin İzmir listelerine yakından bakmaya devam ediyoruz. İzmir’in yerel iktidarı CHP’den sonra bugün sıra Türkiye’nin iktidarı AK Parti’de…

Kim nasıl/neden aday oldu: AK Parti

Ümit YALDIZ/Egedesonsöz AK Parti’de listelerin en sürpriz ismi İZSİAD Başkanı İlknur Denizli oldu. Siyaset yorumcusu/yazarı olarak bizim için ‘beklenen’ olan bu gelişme CHP seçmeni ve İzmir kamuoyu için ters köşe olsa da Denizli’nin adaylığı AK Parti teşkilatına heyecan getirdi. Büyükşehir Eski Başkanlarından Burhan Özfatura’nın danışmanlarından biri olarak seçim kampanyasını yöneten Denizli, İZSİAD Başkanı olduktan sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile de yakın çalışma imkanı buldu.

HANGİ VEKİL NEDEN ÇİZİLDİ? Haberi için tıklayınız...

 CHP'DE HANGİ ADAY NEDEN/NASIL YAZILDI? Haberi için tıklayınız... 

KOCAOĞLU’NUN A TAKIMINDAYDI!
Büyükşehir’de Kocaoğlu ile aynı katı paylaşan ve iki buçuk yıl kadar resmi danışmanlığını üstlenen Denizli, Büyükşehir’in sosyal projelerinde önemli bir katkı sahibiydi. Kocaoğlu ile İzmir medyasının, kentteki sivil toplum örgütlerinin ilişkilerinin düzelmesini sağlayan, arsenikli su ve aday adaylığı sürecindeki kriz yönetimiyle Başkan Kocaoğlu’nun yeniden aday gösterilmesinde ciddi bir emek sahibi olan Denizli’nin AK Parti’den aday olması başta Kocaoğlu olmak üzere önemli bir kitle tarafından sürpriz olarak karşılandı.

EKİBİYLE RAKİP OLDU!
Kentin aktif sivil toplum örgütlerinden İZSİAD bünyesinde birlikte çalıştıkları CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel’in yanı sıra CHP İl Başkanı olan İZSİAD’lı Tacettin Bayır ve CHP adayı gösterilen Mustafa Morooğlu ile birlikte İTO’da omuz omuza mücadele eden Denizli, siyasi tercihini AK Parti’den yana kullanarak eski ekibiyle rakip oldu.

İzmir’e yönelik kamu hizmetlerinde fikir sahibi olduğu kadar ciddi bir kamuoyu yaratma becerisi olduğunu da son süreçte ortaya koyan Denizli, İzmir-İstanbul otoyol projesinin aynı zamanda İzmir’den de başlaması gerektiğini savunup, Ankara üzerindeki kamuoyu gücüyle dikkat çekmiş, alkış almıştı.
 
ERDOĞAN’LA SICAK TEMAS! DOLMABAHÇE TOPLANTISI
İzmir’in Akdeniz çanağında marka kent olması gerektiği fikrinden yola çıkarak Şam, Atina ve Marsilya’ya dönük işadamı çıkarmasıyla adından söz ettiren Denizli’nin İzmir’de AK Parti’ye karşı olan kitlenin bile aklını çelebilecek bir aday olduğu yorumları yapılıyor. AK Parti’nin yaşamına müdahale edeceği endişesi taşıyan İzmirli seçmen için AK Parti vitrinine konulduğu düşünülen Denizli’nin başta Kürt açılımı olmak üzere ekonomi politikaları yönüyle de başbakan Erdoğan’la pek çok konuda yakın olduğu biliniyordu. Erdoğan’ın Dolmabahçe Sarayı’nda yaptığı Kadınlarla Açılım toplantısına İzmir’den davet edilen tek sivil isim olan Denizli, Diyarbakır Belediye Başkanı Baydemir’i İzmir’e davet ederek şimşekleri üzerine çekmiş ancak önemli bir kitle tarafından da alkışlanarak, cesur adımları nedeniyle kutlanmıştı.
 
SİYASAL İKLİMİ YUMUŞATACAK ADAY
İlknur Denizli’nin başta İzmir ve Egeliler olmak üzere herkesimden oy getireceği hesabı yapılıyor. Denizli’nin AK Parti’ye adaylık başvurusu yapmamasına karşın aday gösterilen ender isimlerden biri olduğu, davet yöntemiyle siyasete girdiği biliniyor. Ek olarak, CHP’nin lokomotif isimlerinden Yüksel ve Kocaoğlu’nun yakın çalışma arkadaşı olarak kentteki siyasal iklimin her daim yumuşak kalmasını sağlayacağına inanılıyor Denizli’nin.
 
CHP’NİN KALESİNDE ESKİ CHP’Lİ BAKAN!
Ertuğrul Günay’ın İzmir’e gönderilişine ilişkin farklı senaryolar konuşuluyor. Uzun süre Antalya ya da Muğla gibi turizm kentlerinden aday yapılması beklenen Günay’ın, turizm kenti olmasına karşın bu pastadan pay alamayan İzmir’e gönderilmesinin, anlamının Günay’ın eski siyasi kimliğinde gizli olduğu yorumları ağır basıyor. CHP Eski Genel Sekreteri ve Genel Başkan Adayı Günay’ın CHP’nin kalesini almak isteyen AK Parti için en önemli silahlarından biri olacağına dair yorumlar, Günay’ın AK Parti’ye katılışına ‘ihanet penceresinden’ bakan kesimlerin çıkardığı yüksel sesle kesiliyor. Yani Günay’ın CHP’nin kalesine gönderilen eski bir CHP’li olarak sandıkta faydası kadar zararı da olabileceği yorumları da azımsanamayacak oranda yapılıyor. Görev süresi içinde başta İnciraltı’nın 30 yıllık plansızlığının bitirilmesi olmak üzere turizmcinin özellikle de Çeşme’de yaşanan ecrimisil sorununun çözülmesi, kente bir Akdeniz Medeniyetler Müzesi kazandırılması gibi önemli konularda adımlar atan Günay’ın hizmet penceresinden kente yaklaşması bekleniyor.
Kavgaya değil hizmete geliyorum diyerek CHP’li seçmenin tepkisinden kurtulmaya çalışan Günay’ın partinin liste küskünü örgütünü de el altından örgütleyecek potansiyele sahip olduğu kabul ediliyor.
 
BAYKAL’I RAHAT BIRAKMA AMACI!
Günay’ın kente gönderilişine dair bir önemli senaryo da Deniz Baykal’ın karşısına konulmak istenmemesi… Daha önce Baykal’ın rakibi olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan Günay’ın, Deniz Baykal’ın parti içinde zor durumda kalmasıyla Başbakan tarafından geriye çekildiği kaydediliyor. Bu senaryoyu savunanlara göre Başbakan Erdoğan, kendisine siyaset yolunu açan Baykal’ın CHP içinde yalnız bırakıldığı, kasetli komplolarla kamuoyunda mağdur konuma düştüğü ortamda, Baykal’ı kendi evinde rahat bırakmayı tercih etti. İzmir’den gösterdiği Vecdi Gönül’ü Antalya’ya Antalya’daki Günay’ı İzmir’e çekti Erdoğan. Burada Deniz Baykal’ı rahat bırakmak kadar köşeye sıkışmış Baykal’ı eski genel sekreterini rakip yapmak suretiyle daha da güçlenmesini önleme amacının yattığı da konuşuluyor.
 
YILDIRIM’I İZMİR İSTEDİ
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise kente son yıllarda kazandırılan kamu hizmetlerinin ürünü. İzmir Ticaret Odası tarafından ‘yılın İzmirlisi’ ödülüne layık görülen Erzincanlı Binali Yıldırım, başta Çevre Yolu olmak üzere Aliağa-Menderes projesindeki rolüyle de kent halkının gönlündeki isimdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından da her fırsatta övülen Erzincanlı Binali Yıldırım, CHP’nin Erzincanlıları Erdal Aksünger ve Musa Çam’ın da rakibi… Doğu/Güneydoğu kökenli aday konulmaması yüzünden İzmir’de eleştirilen AK Parti’nin kökü Ağrı’ya dayandığı iddia edilen Erzincanlı Yıldırım’ı bu kesim üzerinde de kullanması bekleniyor.
 
İŞBİLEN VE TEKELİOĞLU REFERANSLA
Vekillikte üçüncü dönemini garantileyen Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu’nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eniştelik düzeyinde akrabalığının, üçüncü sıradaki holding patronu, denizci/armatör İlhan İşbilen’in Fethullah Gülen’le gençliğinden itibaren ‘berberliğini yapacak kadar’ yakın olmasının listelerin ön sıralarında yer alma nedeni olduğu biliniyor artık.
 
RIFAT SAİT GÖÇMENLERİN ÖNERİSİ
İl Eski Başkanı Ali Aşlık’ın teşkilattaki emeğinin değerlendirilmesi, Rıfat Sait’in belediye meclis üyesi olmasına ve temayül yoklamasında hayal kırıklığı yaratmasına karşın Rumeli göçmenleri lobisinin önerdiği listenin tepesinde olmasının listede yer alma gerekçesi olduğu kaydediliyor. Ankara’daki kritik İzmir toplantısında Başbakan Erdoğan’a ‘Sizi mahcup etmeyeceğim’ diyen Balkan Dernekleri Federasyonu Eski Genel Sekreteri ve Buca Belediyesi Eski Meclis Üyesi Sait, aynı federasyonun CHP’ye önerdiği 7. sıra adayı Aydın Özcan’ın da rakibi oldu.
 
BİLAL DOĞAN’IN YERİ YADIRGANDI
Birinci Bölge 7. sıraya adayı Bilal Doğan, parti içi eğilim yoklamasının birincisiydi. ANAP’ın iktidar günlerinden il başkanlığı deneyimi olan Doğan, 2003’ten itibaren aralıksız siyaset yaptığı, il başkan yardımcılığı yaptığı AK Parti’de ilk kez vekil listelerinde yer aldı. Ancak Doğan’ın temayül şampiyonluğu sonrası yeri taraflı tarafsız herkes tarafından yadırgandı. Çünkü İzmir’de her alanda sevilen bir siyasetçi olan Doğan’ın en az 3-4-5. sıradan aday gösterilmesi bekleniyordu.
 
2023 VİZYONERİ 10. SIRADA
8. sıra adayı Cemal Bekle’nin Roman açılımı çerçevesinde aday gösterildiği konuşulurken yeri yadırganan isimlerden biri de Harun Özdemir. Eğitimci Özdemir, Başbakan Erdoğan’ın 2023 hedefine giden yolu çok önceden öngörmüş bir siyasetçi. Erdoğan’ı İzmir’de alevi dedeleriyle bir araya getirerek, açılım politikalarından önce bu kapıyı zorlayan belki de açılım politikalarının temelini atan Özdemir de parti içi ekipsel duruşu nedeniyle önce temayülde sonra da listede geri sıralara atıldı. Maksut Karaosman’ın Ömür Kabak yönetiminin isyankar yöneticisi, Osman Sakman’ın Karabağlar ilçesinin gücüyle listede olduğu yorumları yapılıyor.
 
ŞENGÜL TEŞKİLATI SEVİNDİRDİ
İkinci Bölge’nin ikincisi Aydın Şengül eski bir il başkanı. Ali Aşlık’la beş yıl omuz omuza çalıştıktan sonra 2007 ve 2009 seçimlerini yönetti. İzmir’deki gündoğdu mitinglerindeki başarısı kadar partinin Karadeniz ekibinde yer almasının da Şengül’e adaylık yolunu açtığı konuşuluyor. 2007 seçimlerinden sonra yapılan il başkanlığı yarışından Başbakan Erdoğan tarafından çekilerek Ömür Kabak yönetimine sokulan bir anlamda korunan Şengül, İzmir’de liste dışı kalan Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar’la da yakın çalışma içindeydi.
 
KALKAN’I TEŞKİLAT TUTTU
Erdoğan’la son dönemde hısımlık noktasında yakınlaştığı öğrenilen Şengül’ün ikinci sırada olması, teşkilat cephesinde de memnuniyetle karşılandı. İzmir listelerinin sürpriz sayılacak isimlerinden biri de Milletvekili Erdal Kalkan oldu. Kente ithal aday olarak gönderilen Eski CHP’li Kalkan, beş yılda ortaya koyduğu performansla teşkilatın sevdiği vekillerden biri olmayı başardı. Yeniden adaylığını Bakan Ertuğrul Günay kadar teşkilatın da desteğine borçlu olduğu yorumları yapılan Kalkan’ın, başta Remeli göçmenleri olmak üzere kentteki sosyal demokrat kesimle de arasının iyi olduğu, adaylığının bu temele dayandığı biliniyor.
 
ULEMA KADINLARIN DAĞ GENÇLERİN ADAYI
Listelerdeki İl Başkanlarından Nesrin Ulema hem kadın kontenjanı hem teşkilat adayı olmanın avantajını kullanırken, Hamza Dağ gençlerin adayı olarak öne çıktı. Bekir Pakdemirli dolu CV’si kadar babası Ekrem Pakdemirli’nin desteğiyle altıncı sırada kendisine yer bulurken, temayül yoklamalarındaki anahtarcılardan Hasan Şahin, Bergama ve Bakırçay’ın adayı oldu. Listeye son sıradan giren Mehmet Kavuk, partinin en genç adayı olarak bilinirken Uğur Türkan Aliağa’nın Abdullah Tek baş Bornova’nın desteklediği isimlerden.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kamil 18 Nisan 2011 Pazartesi 09:35

Necip Kalkan ve Mehmet Bayındır yakında daha iyi yerlere getirilecek. Benden söylemesi. Hele hele M.Bayındır o yüzden beklemede, aksi taktirde veryansın yapacak biri. Mesela il sağlık müdürü olabilir.....

Yorumu oyla      13      10  
gerçekçi 17 Nisan 2011 Pazar 22:51

evet kaya termalde şov vardı kendikendine çalar oynarsın,bu adayları izmire kabul ettiremezsin,mühim olan 12 haziranda şov yapmaktı,geçmiş olsun bu adaylarla çok zor

Yorumu oyla      18      6  
fanatik 17 Nisan 2011 Pazar 22:39

Siyaset,millet için yapılır ve her partinin tabanı vardır,,oy arttırmak için ülke genelinde ve bölgelerde icraatlar,yapılır ve kentlerinde ağırlığı olan,sevilen insanları partiye kazandırılır,,,siyaset katılım işi,,biz ne yaptık,,kendini ifade edemeyen insanlardan aday yaptık,,hüseyin velioğlu,,erol altun,,necip nasır,,necip kalkan,,mehmet bayındırı kaybettik,,bu izmirde çok oy kaybettirir

Yorumu oyla      13      10  
Askeri Soylu 17 Nisan 2011 Pazar 12:30

İzmir'i yeniden şahlandıracak çılgın insanlara ihtiyacı var şehrimizin. Hayalleri, çalışkanlığı ve çılgınlığı ile HARUN ÖZDEMİR İzmir için büyük fırsattı. Seçilemeyecek yere konması umarım heyecanını söndürmez. Bu en çok İzmir'e kaybettirir.

Yorumu oyla      19      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu 2B projesini açıkladı
CHP'nin 2B Barış Projesi'ne göre bu araziler üzerinde tarım ve hayvancılık ...
AK Parti İzmir adayları sahaya iniyor
AK Parti İzmir Milletvekili Adayları yarın sahaya iniyor. Ulaştırma eski ...
CHP Konak seçim startını verdi
CHP Konak İlçe Başkanlığı, 12 Haziran’da yapılacak genel seçimin startını ...
 
AK Parti'nin seçim vaatlerine ilk yorum
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Başbakan Erdoğan’ın seçim bildirgesini ...
İlhan Cihaner Denizli'den aday
İlhan Cihaner Denizli'de ikinci sıradan kontenjan adayı olduğu açıklandı.
İşte Erdoğan'ın bol vaatli seçim paketi
Başbakan Erdoğan AK Parti'nin 12 Haziran seçim beyannamesini açıkladı. ...
 
Yüksel'den Erdoğan'a hodri meydan!
Bir süre önce Bakan Günay ile ‘Dönek’ tartışmalarıyla gündemde geniş yer ...
Hangi aday neden / nasıl yazıldı?
Siyasi kulislerde hangi vekilin neden çizildiği hangi aday adayının listelerde ...
Bu pazar seçim olsa kim kazanır?
Yapılan son anketler üzerine Mehmet Ali Birand köşe yazısında bir değerlendirme ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva