HABERLER>SAĞLIK
26 Şubat 2011 Cumartesi - 00:00

Kent Ekmek’’ten İzmir’’de bir ilk: Glutensiz ekmek

’‘Gluten’’ alerjisi nedeniyle buğday, arpa, çavdar ve yulaflı ekmekleri yiyemeyen çölyak hastaları ile ömür boyu ’‘diyet mahkumu’’ fenilketonüri hastaları için ’“glutensiz tıbbi ekmek’” üretimine başlanıyor.’

Kent Ekmek’’ten İzmir’’de bir ilk: Glutensiz ekmek


İzmir’’de ilk kez üretilecek 450 gramlık glutensiz ekmekler, Kent Ekmek büfeleri ile EDAK’’a bağlı eczanelerde 75 kuruştan satışa sunulacak. Yurt dışından getirilen 400 gramlık glutensiz ekmekler, halen piyasada 13 liradan satılıyor.
İZMİR - Büyükşehir Belediyesi’’nin dar gelirli ailelere ucuz ve kaliteli ekmek ulaştırmak için hizmete açtığı ’“Kent Ekmek’” fabrikası, şimdi de rahatsızlıkları nedeniyle ’“normal’” ekmek yiyemeyen çölyak ve fenilketonüri hastaları için ’“glutensiz özel tıbbi ekmek’” üretimine başlıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’’nun talimatı üzerine bir süredir çalışmalarını sürdüren Kent Ekmek yönetimi, çölyak ve fenilketonüri hastalığı yüzünden ömürleri boyunca diyet yapmak zorunda olan hastaları mutlu edecek özel ekmeklerin ilk deneme üretimini gerçekleştirdi. İzmir’’in, Türkiye’’de İstanbul ve Ankara’’dan sonra bu üretimi yapan üçüncü şehir olacağı bildirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ’“glutensiz’” ve ’“fenilalanin aminoasit değerleri düşük’” ekmek üretimi için Kent Ekmek Fabrikası’’nda özel bir üretim tesisi kurdu. Fabrikada normal ekmek üretiminde uygulanan hijyen kurallarının yanı sıra ’“tıbbi ekmeğe’” özel hijyen kurallarının da uygulandığı yeni bölümde, ilk aşamada 450 gramlık ekmek ile 5’’li paketlerde yer alan tanesi 90 gramlık hamburger ekmeklerinin deneme üretimi başarıyla tamamlandı. Uzman danışman ve Kent Ekmek gıda mühendislerinin denetiminde gerçekleştirilen bu ilk üretimlerden sonra, önümüzdeki haftadan itibaren seri üretime geçileceği açıklandı. Çölyak ve fenilketonüri hastalarının Kent Ekmek büfeleri ile İzmir’’de 1100, Ege bölgesinde ise 600 eczacı ortağı bulunan EDAK Ecza Kooperatifi’’ne bağlı eczanelerde bulabileceği 450 gramlık tava ekmeği ile toplamı 450 gram olan 5’’li paketteki hamburger ekmekleri 75 kuruştan satışa sunulacak. EDAK bu projede gönüllü olarak yer alacak.
Yurt dışından getirilen 400 gramlık glutensiz ekmekler, halen piyasada 13 liradan satılıyor.
 Tüketici hattı açıldı
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi, çölyak ve fenilketonüri dernekleri aracılığıyla Kent Ekmek Fabrikası’’nda adres kaydı bulunan hastalara birer mektup göndererek bilgilendirme yaptı. Mektupta, dileyenlerin bu konuda açılan ’“0800 415 5368’” numaralı yeni tüketici iletişim hattına sipariş verebileceği ve tıbbi ekmeklerini kargoyla alabilecekleri bilgisine de yer verildi.
Üretilen tıbbi ekmeklerden, doktor kontrolünde ve tavsiyesinde otistiklerin de diyet olarak kullanabilecekleri belirtildi.
Çölyak ve fenilketonüri hastalığı nedir?
Çölyak hastalığı (Gluten Enteropatisi) insanlarda en sık görülen besin kökenli ince bağırsak hastalığıdır. Genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu görülen, duyarlı kişilerde gluten içeren gıdaların alınmasından kısa bir süre sonra ortaya çıkan bir emilim bozukluğu sendromudur. Bu nedenle çölyak hastaları ömür boyu gluten içermeyen gıdalarla diyet yapmak zorundadır. Çölyak hastalığının tek tedavisi diyettir. Çölyak hastalığı kişinin ömür boyu birlikte yaşadığı bir hastalıktır. (Gluten buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan bir tür proteindir).
Fenilketonüri ise kalıtım yolu ile geçen, ilerleyici zeka ve gelişim geriliği yapan bir metabolizma hastalığıdır. Erken teşhis konulan bebeklerde fenilanin amino asidi yönünden ’“fakir diyet’” uygulanmasıyla zeka geriliği tamamen önlenebiliyor. Fenilketonüri hastalığının tedavisi, düşük proteinli ve fenilalanin amino asidinden düşük besinlerin tüketilmesiyle mümkün.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şeker oturumunda şeker komasına girdi!
Prof. Dr. Mehmet Tüzün,  ’“Düzenli bir hayat, düzenli bir diyet, ...
'Puanları Mario toplasın hekimler değil!'
Başkent’’te üç üniversite hastanesinde doktorlar iş bıraktı. Doktorlar ...
Zıplaya zıplaya zayıflayın!
İzmir Hilton Spor Merkezi'ne yeni alınan Power Jump denilen trombolinde ...
 
O rapor neden hala çıkmadı?
45 dakikada 8 ameliyat yaptığı ve hastaları kör olma tehlikesiyle karşı ...
Para yoksa tedavi yok mu?
Tam gün yasası kapsamında üniversite hasta performansa dayalı sistemin ...
Çiğdem'e kendisinden 7 kat ağır kalp!
Ege Üniversitesi'nde yapay kalp nakledilen 18 aylık Çiğdem Gürler, ...
 
Dünya ’‘ölümcül şuruptan’’ kaçıyor, biz kovalıyoruz!
Pek çok üründe kullanılan mısır şurubu Avrupa’’nın önemli ülkelerinde ...
Türkiye karekodu ABD'ye ihraç ediyor’…
Amerikan Sağlık Bakanlığı, dünyada ilk defa Türkiye'nin uygulamaya ...
Kalbinizi Koruyun ’“İçinde Sevdikleriniz Var’”
 ’‘Kadın ve Kalp Sağlığı’’ proje gurubunun önderliği ile yapılan ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva