HABERLER>EKONOMİ
11 Şubat 2022 Cuma - 09:03

Kemeraltı’nın Başkanı Girgin: Kiracı bulamıyoruz!

İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Dermeği Başkanı Semih Girgin, önce pandemi ardından yüksek elektrik faturaları yüzünden pek çok işyerinin kapandığına dikkat çekerek boşalan dükkanlara kiracı bulunamadığını söyledi. Girgin, “Kemeraltı’nda kapanan dükkanlar var, diğer yandan da bu tarihi çarşıda yer almak isteyenler de var. Kiralar makul seviyede değil. Bir kiracı çıktıysa, aynı fiyata tekrar kiraya vermek mümkün olmuyor. Çünkü esnaf, o kira yükünü kaldıramıyor. Mal sahibinin indirim yapması gerekir, her boş günün zarar olduğunu kabul ederek fiyatta indirim yapması lazım”  dedi.

Kemeraltı’nın Başkanı Girgin: Kiracı bulamıyoruz!

EGEDESONSÖZ – İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, SONSÖZ TV’ye konuk oldu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Başkan Girgin, elektrik faturalarının yol açtığı krizden TARKEM’e kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

BİR BERBERİN ELEKTRİK FATURASI 600 LİRADAN 2 BİN LİRAYA YÜKSELDİ
Kemeraltı esnafının her gününün, ayrı bir gündem haline geldiğini belirten Başkan Girgin, “Pandemiyle başlayan süreç, esnafın yapısını öyle bozdu ki, müdahale edemez olduk. Son zamanlarda elektrik faturalarıyla da inanılmaz derecede kaos yaşamaya başlandı. Normal bir şey yaşamıyoruz.  Pandemiden en büyük zararı esnaf gördü. Kazanç sağlayamadı. Elinde olmayan bu duruma rağmen ağır faturalar ödüyorlar. 600 lira elektrik faturası ödeyen berber arkadaşımıza 2 bin liralık fatura gelmiş. Arkadaşın depo olarak kullandığı, doğru dürüst kullanmadığı yere 100 liralık fatura gelmesi beklenirken, 500 lira geliyor. Kemeraltı’nda bir otelimiz var. Aylık 26 bin lira elektrik faturası ödeyen otel işletmesinin faturası 48 bin liraya yükselmiş durumda. Sizin bu elektrik maliyetini karşılayabilmeniz için malınıza zam yapmanız lazım. Elektrik tarifesinin iyileştirilmesi, hatta geri çekilmesi var gündemde. Umarım gerçekleşir” dedi.

ESNAFIN BOŞALTTIĞI DÜKKANA, AYNI PARAYA KİRACI BULUNAMIYOR
Ocak ayında yurt genelinde 10 bin 147, İzmir’de ise 680 esnafın, yüksek elektrik ve doğalgaz faturaları yüzünden kepenk kapattığı hatırlatılan Başkan Girgin, Kemeraltı’ndaki kapanmalarla ilgili şunları söyledi:

“Esnaflık hayatımda çok büyük fırtınalar gördük ama böyle bir şey hiç görmedim. Son dönemde Kemeraltı ana arterindeki boşaltılan çok sayıda dükkan oldu. Arka taraflarda ciddi kayıplar var. Kapanışlar, çarşının heyecanını durduruyor. Kemeraltı’nda kapanan dükkanlar var, diğer yandan da bu tarihi çarşıda yer almak isteyenler de var. Kiralar makul seviyede değil. Bir kiracı çıktıysa, aynı fiyata tekrar kiraya vermek mümkün olmuyor. Çünkü esnaf, o kira yükünü kaldıramıyor. Mal sahibinin indirim yapması gerekir, her boş günün zarar olduğunu kabul ederek fiyatta indirim yapması lazım. Devletin desteği bizi çok mutlu etmedi. Belki devlet, bu kadar destek verebiliyordu, bilemiyorum. Çaresiz kalan esnaf, pandemide evini sattı, işini sürdürebilmek için. Her türlü fedakarlığı yaptı esnafımız. Esnafımız, ev sahibi olmak, araba sahibi olmak için esnaflık yapar ama ev satar hale geldik. Birikimlerini tüketti. Evet, çok sayıda dükkan kapandı. Ama artık daha çok kapanmasını istemiyoruz. Esnaf olmak, bu ülkede çok özel bir şey.  Zor durumda esnaflarımızın olduğunu biliyoruz ama esnaflığı sürdürebilmek için olağanüstü gayret gösterdiklerini de belirtmek isterim.”

İZMİRLİLER, PARASI OLDUĞUNDA KEMERALTI’NA DAHA İYİ SAHİP ÇIKIYOR
Başkan Semih Girgin, Kemeraltı’nda ziyaretçi sayısının yüksek ancak alışveriş yapan kesimin çok düşük sayıda olduğuna vurgu yaparak, özeleştirilerde bulundu:

“Kemeraltı’nda sürekli hayal kırıklığı yaşıyoruz. Okullar sömestr tatiline girdi, hava şartları İzmirlilerin çarşıya gelmesini engelledi. İnsanlar, elektrik, doğalgaz faturası ödedikten sonra kalan parasıyla alışveriş yapar hale geldi. Elinde para kalmadı ki, çarşıya gelmedi. İzmirliler, Kemeraltı’na sahip çıkıyor mu? Evet çıkıyor. Hele parası varsa, daha çok sahip çıkıyor. Ramazan ayının başlangıcında Ramazan alışverişlerinin iyi olacağını umuyoruz. O da olmazsa bayram heyecanı yaşayacağız. Umarım ve dilerim ki bu süreçlerde hatırı sayılır bir alışveriş olur, çarkı çeviririz. Özeleştiride bulunacak olursak… Kemeraltı esnafının tabii ki hataları var. İzmir’in çevresini AVM’ler sarmış sarmalamış. Kemeraltı’nda müşteri memnuniyetinin en üst düzeyde sağlanması gerekir. Kemeraltı, çok uzun yıllardır pansumanla tedavi edilmiş bir yer. 66 hektarlık bir alana sahibiz. Mozaiği çok güçlü bir yer. Zamanın getirdiği değişikliğe ayak uyduramadık maalesef. Alım gücü yüksek insanları Kemeraltı’na çekecek bir şey yapmamışız. Esnafımızın önemli bir kesiminin eğitimini öngörüyoruz. Bir adres soruyorsunuz, bilmiyor. Kemeraltı esnafının bir aidiyeti olmalı. Çığırtkanlık bir hatadır mesela. Esnafın bunu asla yapmaması lazım. Mal stoklamak, artık müşterinin istediği bir şey değil. İçeride yeni bir ambiyans yaratmak lazım.”

KAMU, AVM’YE VERDİĞİ DEĞERİ KEMERALTI’NA DA GÖSTERMELİ
Artık AVM’lere karşı olmadıklarını, çünkü AVM’lerin hayatın bir gerçeği oluğunu belirten Başkan Semih Girgin, “Pazar günleri Kemeraltı’nda dükkanların çoğu kapalı. AVM’ler ise insanlarla dolup taşıyor. Kemeraltı, Pazar günleri neden tam kapasite açılmıyor?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kemeraltı ana caddesindeki dükkanlar Pazar günleri açık. Evet; hafta sonları, hafta içinden daha iyi iş yapar. Çalışanların çarşıya çıkacağı en doğru günler cumartesi ve pazar. AVM’lere eskiden karşıydık. Artık değiliz. Çünkü hayatın bir gerçeği olduğunu kabul ediyoruz. İzmir’i yönetenlerin, Kemeraltı odaklı çözümleri konuşup, 5- 10 yıl sonrasını düşünmek lazım. AVM’nin kapısına götürdüğünüz tramvayı, ışıklandırmayı, otoparkı, altyapıyı, üst yapıyı Kemeraltı’na da getirmek lazım. Kamu, AVM’ye verdiği değeri, Kemeraltı’na da göstermeli. Kemeraltı’ndan sorumlu bir Vali yardımcımız var. Büyükşehir ve Konak belediyeleri de bize çok büyük destek veriyor. Biz bunca yıldır çektiğimiz cefanın ardından artık sefa sürmek istiyoruz. Kızlarağası Hanı, bizim için önemli bir nokta. Pazar günleri kapalı. Orası bence Pazar günleri de açılmalı ve orada çeşitli etkinlikler yapılmalı. İnsanların Pazar günü Kemeraltı’na gelmesini sağlayacak projeler üretmeliyiz. Eğlenceler düzenlenmeli, kültür sanat faaliyetleri olmalı.”

TARKEM’İN KEMERALTI’NA ARTI DEĞER KATACAĞINA İNANCIMIZ TAMDIR
TARKEM’in çalışmalarını da değerlendiren Başkan Semih Girgin, Kemeraltı esnafını, çarşıdaki tarihi yapıları kente kazandırma adına çalışmalar yapan bu oluşuma ortak olmaya davet etti:

“TARKEM, 9 yıllık bir oluşum. Çok da önemli. Kemeraltı’na artı değer kazandıracağına inancımız tamdır. Bize aslında bir değil, daha çok TARKEM lazım. Mal sahiplerinin de TARKEM’e yardımcı olması lazım. Yıkılmak üzere olan veya çok miraslı yapıların değerlendirilmesi için ortam sağlanmalı. Yeni ortaklar lazım. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’den, TARKEM’e ortaklık anlamında, Kemeraltı esnafına öncelik verilmesini istedik. Kabul gördü. Asgari  25 bin lira olarak ortak olabilmenin önünü açtık. Yakında bu konuda kapsamlı bir açıklama yapılacak. Esnafımız, ister 25 bin lirayla ister 100 bin lirayla, TARKEM’e ortak olabilecek. TARKEM, hiçbir zaman bir binayı yıkıp yüksek yapılar yapmayı düşünmedi. Restorasyon yoluyla değer katmak, ana kriteridir. Esnafımız, TARKEM’e ortak olarak Kemeraltı’na sahip çıkmalı.”

YENİ DERNEK BİNAMIZDA DAHA GÜZEL İŞLER YAPACAĞIZ
İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği’nin yeni yerine taşındığını belirten Başkan Semih Girgin, “Dernek binamıza taşındık. Belediyenin bir birimiyle altlı üstlü olacağız. Sadece bir masa ve iki sandalyeli dernek binamız ihtiyacımıza cevap vermiyordu. Şimdi yeni binamızda eğitimler verebileceğiz. Biz üretmek isteyen, faydalı olmak isteyen bir yönetim kuruluyuz. 2004’te kurulduğumuzda devlet baba bize çocuk kütüphanesini vermişti. Şimdi büyümeye geçiyoruz. Yerel baba, Büyükşehir Belediye Bşkanımız Tunç Soyer ile bir proje yaptık. Bir protokolle büyük bir alana sahip olduk. Aynı binada belediyenin bir hizmet birimi olacak. Tunç başkan, bize bir jest yaptı, teşekkür ediyoruz” dedi.

EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ İLE KEMERALTI’NIN BELLEĞİNİ OLUŞTURUYORUZ
Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin, TARKEM ve dernekle birlikte sorumluluk projesi yürüttüğünü anlatan Başkan Girgin, “Elimizde Kemeraltı ile ilgili bir data yok. Nerede, kim, hangi zanaatı yapıyor bilmiyorduk. Tek tek zanaatkarları dolaşıyor öğrenciler, çekimler yapıyorlar. O meslekler tanıtılıyor, o mesleği yapanlar kayıt altına alınıyor. Bir bakıma Kemeraltı’nın belleği hazırlanıyor. Çeşitli donelerle Kemeraltı’nın fotoğrafı çekiliyor. Geçmişteki artılar, bugünkü eksiler tespit ediliyor. Zanaatkarlarımızın arkasından o meslekleri yürütecek kimse yok maalesef. Bu çok acı verici bir durum. Çocukları da o işleri yapmak istemiyorlar” diye konuştu.

KEMERALTI’NDA DEDELERİ NİNELERİ TORUNLARIYLA BULUŞTURMALIYIZ
İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Kemeraltı ile ilgili ayrıca şu bilgileri aktardı:

“Kemeraltı, ne var ki gençlere yeterince hitap etmiyor. Kemeraltı’nı zamanında doya doya yaşayarak büyüyen anneler, babalar, dedeler, nineler, bu çarşıya değer kattılar ve değer katmaya devam ediyorlar. Şimdi torunları var. Dedeleri, nineleri, torunlarıyla Kemeraltı’nda buluşturmamız lazım artık.  Z kuşağı dediğimiz kuşağın Kemeraltı beklentilerini karşılamamız lazım. Beklentimizin yüksek olduğu bir kuşak, Z kuşağı... Abdül Batur başkanımla, Tunç Soyer başkanımla konuşurken, gençleri Kemeraltı’na çekecek çalışmaları da masaya koyuyoruz. Haftada iki gün, üç gün etkinlikler yapmamız lazım çarşıda. Gençlerin oluşturduğu gruplar Kemeraltı’nda müzik yapmalı, eğlenmeli. İlk başta 50 kişi gelir belki ama sonra 150 olur, 250 olur. Kemeraltı sokakları boş. O sokakları doldurmak  için bu tür çalışmalara ağırlık vereceğiz. Kemeraltı’nda bir yangın söndürme ekibi yok. Yangın söndürme noktalarının kontrollerinin yapılmasını isteyeceğiz. Deprem ve yangın timi oluşturmak istiyoruz, Kemeraltı esnafından. Ne zaman ne yaşayacağımızı bilemeyiz. Belediyemizin desteğiyle, esnafımızın da sorumluluk almasıyla, olası bir deprem veya yangın durumunda daha hızlı müdahale etmeyi sağlayacak bir oluşum ortaya koyacağız. Bu da gündemimizde. Kemeraltı’nı 35 ayrı bölgeye ayırmıştık. Her bölgenin bir temsilcisi ve yönetimi olacak. 17 bölgenin sorumlusunu belirledik. Diğerlerini de belirleyeceğiz. 35 temsilci, kendi yönetimlerini oluşturacak. Kemeraltı’nın sorunlarını birlikte çözeceğiz.”

 
Japonya'dan korona haplarına kullanım izni
 
Başkan Soyer belediyeye pedallayarak gitti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kur kazancı için vergi alınmayacak!
Döviz hesaplarını TL'ye döndüren şirketler, 2021 sonu ile TL hesabının ...
Kritik toplantı bugün... Elektrikte acil zirve!
Elektrik faturalarına indirim talebi bakanlığı harekete geçirdi. Enerji ...
Tüketiciyi bezdirenlere ceza yağdı!
Reklam Kurulu, tüketicileri 800, 0212, 0216, 0312 gibi hatlardan arayarak ...
 
Bankaların kredi hacmi 5 trilyon lira oldu
Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 28 milyar 424 milyon lira ...
Altın fiyatlarında artış devam edecek mi?
Küresel altın fiyatları hafta başından bu yana her günü yükselişle kapattı. ...
Yeni destek paketi cumartesi günü açıklanacak
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, fiyat artışlarına karşı tedbirler, yastık ...
 
Aralık ayı işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye'de işsizlik oranı, Aralık 2021'de bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 11,2 oldu.
BDDK verileri açıkladı: 300 milyarı geçti!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kur korumalı TL mevduat ...
Kafelerde açılış ücreti olacak mı?
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, “Genel ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva