HABERLER>GÜNCEL
1 Aralık 2010 Çarşamba - 00:00

Kemal Türkler davası düştü

Kemal Türkler davası düştü

26 yıldır süren eski DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’’in öldürülmesi davası zamanaşımı nedeniyle düştü.
    
İSTANBUL - Eski DİSK Başkanı Kemal Türkler’’in 30 yıl önce öldürülmesiyle ilgili davaya bugün nokta konuldu.
 
Mahkeme heyeti, zamanaşımı süresinin dolduğuna karar vererek davayı düşürdü. Karara Türkler’’in ailesi ve sendikacılar büyük tepki gösterdi. Kararın açıklanmasının ardından, salonda ve mahkeme önünde gerginlik yaşandı.
 
ÇELEBİ: SANIK BİZCE KATİLDİR
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, kararın ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: ’“Bizim açımızdan sanık katildir, Kemal Türkler’’i öldüren kişidir. Bu da yargı tarafından iki kere tescil edilmiştir, bunun ötesi yok. Dava, belgelerin gizlenmesiyle, uzun sürelerle kasıtlı olarak zamanaşımına taşınmıştır. Davayı uluslararası mahkemeler nezdinde devam ettireceğiz. Bu katilleri belli olan bir davadır. Bu kararları verenlerin ne kadar huzur içerisisinde ve rahat uyuyacaklarını kendi vicdanlarına bırakacağız. Bizim açımızdan aklanmış değildir. Sonuna akadar bu davayı sürdüreceğiz. Kemal Türkler ölmedi, yaşıyor.’”
 
TÜRKLER'İN KIZI: BABAMDAN KORKMAYA DEVAM EDİN
Kemal Türkler’’in kızı Nilgün Türkler Soydan ise şöyle konuştu: ’“Ünal Osmanağaoğlu benim babamı öldüren katillerden biridir, ben bunu gözümle gördüm. AİHM’’e başvurmaktan üzüntü duymayacağım. Babamın mezarından, adından korkuyorsunuz. Babamdan korkmaya devam edin, ben onun kızıyım. Birçok işçi onun arakasından geliyor. Devlet katilin hesabını tarihe verecektir."
 
MAHKEME SÜRECİ
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, DİSK genel başkanlarından Kemal Türkler'in 22 Temmuz 1980'de evinin önünde otomobiline binmek üzereyken Ünal Osmanağaoğlu ile arkadaşları Aydın Eryılmaz, Abdülsamet Karakuş ve İsmet Koçak tarafından öldürüldüğü, koruma polisi Ali Bilsev'in de yaralandığı ifade ediliyordu.
 
İddianamede, bu olaya ilişkin, Osmanağaoğlu'nun suç ortakları hakkında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde kamu davası açıldığı, İstanbul ilinde sıkıyönetimin kalkması nedeniyle sanık hakkındaki dosyanın ayrılarak, genel hükümler uyarınca suç yeri sorumluluk alanı olarak Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği kaydediliyordu.
 
''Suçun, DGM'nin kuruluşu hakkındaki kanunun geçici 1. maddesi gereğince, kanunun yürürlüğe girdiği 1 Mayıs 1984'ten önce işlenmesi nedeniyle Osmanağaoğlu'nun DGM'de yargılanmasının mümkün olmadığı'' vurgulanan iddianamede, sanığın, TCK'nın 149/2. maddesi uyarınca ''ahaliyi ayaklandırarak birbirini öldürmeye sebebiyet vermek'' suçundan cezalandırılması talep ediliyordu. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 14 Nisan 2003 tarihli duruşmasında, sanık Osmanağaoğlu'nun beraatına karar verilmişti.
Yargıtay 9. Ceza Dairesinin ilamında ise Abdülsamet Karakuş, Aydın Eryılmaz, Celal Adan, İsmet Koçak ve İsmail Aydın Esi'ye ait dava dosyalarının akıbeti ve kesinleşip kesinleşmediği konusunun dosya kapsamı ile anlaşılamadığı gerekçesiyle bu hususun yeniden araştırılıp denetime olanak verecek şekilde gerekli bilgi ve belgeler getirtilip dosya içine konulduktan sonra sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerektiği belirtilerek, eksik soruşturma gerekçesiyle karar bozulmuştu.
 
Bozma kararının ardından davayı tekrar görüşen Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, hakkında Kemal Türkler'in öldürülmesi olayı ile biten suç nedeniyle 765 sayılı TCK'nın 149/2. maddesine muhalefet suçundan dava açılan sanık Ünal Osmanağaoğlu'nun, ''bu suçu işlediği hususunda mahkumiyetine yeterli ve kati deliller bulunamadığı''ndan beraatına hükmetmişti.
 
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, ''Kemal Türkler'in Merter'deki evinin önünde öldürülmesi eyleminde Ünal Osmanağaoğlu'nun eylem yerinin belirlenmesi, keşif yapılması, planlama aşamasında görev alması ve olay sırasında silahla ateş ederek, suça asli maddi fail olarak katıldığının anlaşıldığına'' işaret ederek, Osmanağaoğlu hakkında verilen beraat kararını oy birliğiyle bozmuştu.
 
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yaptığı yargılamada, 30 Temmuz 2009 tarihinde beraat hükmünde direnme kararı almıştı. Direnme kararını inceleyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, hükmün bozulmasına karar vermişti.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EDP İzmir zamlara karşı
Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) üyeleri, toplu ulaşım ücretlerinin ...
Kader O’’nu 50 yıl kaçtığı binaya getirdi
Babasının ölümü sonrası yuva olarak hizmet veren Bornova'daki bir ...
İzmir Üniversitesi Rektörü Erciyeş’’in acı günü
Bir süredir rahatsız olan annesini kaybeden İzmir Üniversitesi Rektörü ...
 
İYTE’’de yeni dönem
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’’nde yeni Rektör Prof. Dr. Mustafa Güden ...
Narlıdere’’de korkunç intihar: Daha 16 yaşındaydı’…
Buca’’da iki otomobili yaktılar!
İzmir'in Buca ilçesinde, park halindeki iki otomobil kimliği belirsiz ...
 
Ya bomba olsaydı!
İzmir’’de Enternasyonel Fuarı’’nın girişine bırakılan şüpheli paket sivil ...
Demirtaş: Baraj düşerse yüzde 10'u geçeriz
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ''Seçim barajı düşerse ...
Yemek fabrikası cinayetlerine müebbet!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki yemek fabrikasında eski ortağı Bülent ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva