HABERLER>EKONOMİ
5 Şubat 2013 Salı - 10:41

Kaskoda yüzde 50 zam şoku: İşte yeni sistem!

1 Nisan 2013’te başlayacak yeni kasko uygulamasında; piyasa değeri üzerinden hasar ödenmesi, aracın nerede onarılacağı ve onarımda hangi yedek parçanın kullanılacağına yönelik değişikliklerin dışında başka yenilikler de getirildi. Kaskodaki değişikler fiyatları da etkileyecek. Örneğin hasarın tamirinde mutlaka orjinal parça istenirse fiyatlar yüzde 50 artabilecek.

Kaskoda yüzde 50 zam şoku: İşte yeni sistem!

İSTANBUL - 1 Nisan’dan itibaren sigorta şirketleri artık ‘full kasko’, ‘süper kasko’ adı altında farklı ürünler satamayacak. Hürriyet’ten Noyan Doğan’ın haberine göre yeni uygulama ile şirketler; dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko ve tam kasko olmak üzere 4 farklı sigorta ürününü sigortalılara sunacak. Buna göre sınırlı teminat almak isteyenler dar kasko, çarpma, çarpılma, hırsızlık, yangın gibi klasik teminatları almak isteyenler kasko, klasik teminatlara ek olarak isteğe bağlı farklı teminatları isteyenler genişletilmiş kasko, aracını her türlü riske karşı sigortalamak isteyenler ise tam kasko sigortasını seçebilecek.
 
ALKOLLÜ SÜRÜCÜYE HASAR ÖDENMEYECEK
Yayınlanan yönetmelik ile hangi hasarların sigorta teminatı içine girdiği, hangilerinin sigorta kapsamında olmayıp da sigortalının isteği halinde alınabileceği gibi konulara da açıklık getirildi. 1 Nisan’dan itibaren sel ve deprem dahil doğal afetler, patlayıcı madde taşınması, aracın anahtarının çalınması ya da ele geçirilmesi sonucu aracın çalınması ve başta kemirgenler olmak üzere hayvanların araca vereceği zararlar ek prim ödenerek ve poliçeye yazılarak, teminat altına alınacak.
 
Hazine, bir süredir tartışma konusu haline gelen ve Yargıtay’ın da, ‘sürücü alkollü dahi olsa kasko hasarı öder’ kararına da açıklık getirdi.
 
Yayınlanan yönetmelikte alkollü araç kullanımı ile ilgili, ‘Trafik yönetmeliğinde belirlenen seviyenin üzerinde alkollü içki almış kişilerce veya alkollü içki alamayacağı belirtilen kişilerce aracın alkol alınarak kullanılması sırasında meydana gelen zarar, sigorta kapsamı dışındadır’ maddesi eklendi.
 
1 Nisan’da başlayacak yeni kasko uygulamasında hasar ödemesinde de bazı değişikliklere gidildi. Şirketlere 45 gün içinde kasko hasarını ödeme zorunluluğu getirilirken, hasar incelemesinin uzun sürmesi ya da hukuka yansıması nedeni ile üç ay içinde hasar ödeme süreci tamamlanmazsa; sigorta şirketi, tüketici ile anlaşarak hasarın yüzde 50’sini avans olarak ödeyebilecek.
 
KASKO PRİMLERİ ARTACAK
Peki, kaskodaki bu değişiklikler primlere nasıl ve ne şekilde yansıyacak?
 
Son yıllarda kasko sigortasından zarar eden sigorta şirketleri bir taraftan primleri artırırken, diğer taraftan da kendi tamir zincirlerini kurup araçlarda orijinal değil de muadili parça kullanarak maliyetleri azaltmaya çalışıyorlar. 1 Nisan’dan sonra ise sigorta şirketleri kasko sigortasında farklı fiyat uygulamak durumunda kalacaklar. Özellikle Hazine’nin, hasar durumunda aracın nerede onarılacağını ve onarım sırasında orijinal parça kullanıp kullanılmayacağının sigortalı ile anlaşılarak, poliçeye yazılmasını zorunlu kılması; farklı fiyatlar ortaya çıkartacak.
 
YÜZDE 50 YÜKSELEBİLİR
Örneğin, tüketici kasko yaptırırken, hasar halinde onarımın yetkili servislerde yapılmasını ve mutlaka orijinal parça kullanılmasını isterse; kasko sigortasının fiyatı bugünkünden yüzde 50 daha yüksek olacaktır. Aynı zamanda pahalı otomobil markalarının kaskosunda fiyatlar ikiye katlanacak.
 
Sigorta şirketleri ise, kendi tamirhanelerinde onarım yapılması ve orijinal değil de eş değer parça kullanmaları halinde kasko poliçesinde ciddi indirimler gidecektir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Öz Vatandaş 6 Şubat 2013 Çarşamba 19:55

14.200 tl kasko değerindeki 2004 model aracı 16.000 tl ye aldım ve kaskosu 1.376 tl tuttu. şimdi bu nasıl iş diye sormak istiyorum, sigorta benden ful para alacak ama bir hasar oldumu muadil parça kullanacak. yok öyle yağma kardeşim, benim aracım muadil araçmıda muadil parça kullanılsın, bu yasayı kim hazırladı ise halt etmiş, böyle bir yasa ancak soygun yasası olur.

Yorumu oyla      11      5  
Işık Dikicigil 5 Şubat 2013 Salı 11:11

REZALET, SOYGUN DÜZENİ

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MÜSİAD'ta yeni yönetim belli oldu
MÜSİAD İzmir Şubesi’nin geçen hafta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme ...
Doğaltaşcılar Hindistan'a kotasız ihracat istiyor
Türk Doğaltaş Sektörü önümüzdeki yıllarda Çin’den sonra en büyük pazarı ...
IF Wedding'te podyum hiç boş kalmayacak
13 – 16 Şubat 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan IF WEDDING ...
 
JEWEX 2013 beklentileri aştı
İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda gerçekleşen “JEWEX 2013 5. Alyans, ...
Swissotel'den sevgililere özel gece
İzmir körfezinin büyülü atmosferiyle çevrelenmiş Swissôtel Büyük Efes, ...
Egeli giyim sanayicilerinin acı günü: Torun vefat etti
Ege Giyim Sanayicileri Derneği eski başkanı Özcan Torun vefat etti.
 
Salih Esen: Meclis üyesi olursam…
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ...
LDS Lodos’a iki ödül birden
Türkiye ve Avrupa’nın önde gelen alüminyum jant üreticilerinden biri olan ...
İzmirli iş adamı dünyaya ‘makara’ yapıyor
İzmirli işadamı Alper Özmızırak'ın kurduğu e-ticaret sitesi ‘Makara.com.tr’ ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva