HABERLER>EKONOMİ
5 Şubat 2013 Salı - 09:55

Doğaltaşcılar Hindistan'a kotasız ihracat istiyor

Türk Doğaltaş Sektörü önümüzdeki yıllarda Çin’den sonra en büyük pazarı olmaya aday Hindistan’a kotasız ihracat yapmak istiyor. Hindistan’ın tüm dünyaya koyduğu 600 bin ton doğaltaş kotasını kaldırmasını isteyen Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Hindistan’da düzenlenen “Dünya Doğaltaş Kongresi”nde bu konuda kulis yaptı.

Doğaltaşcılar Hindistan a kotasız ihracat istiyor

İZMİR - Türk doğaltaş sektörü, Hindistan’a kotasız doğaltaş ihraç etmek istiyor. Hindistan’ın tüm dünyaya uyguladığı 600 bin ton kotanın 180 bin tonluk kısmının Türk doğaltaş sektörü tarafından kullanıldığını belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Hindistan’ın kotayı kaldırmasını ya da arttırmasını istediklerini kaydetti.
 
Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ve Maden Bakanlığı sponsorluğunda gerçekleştirilen “Dünya Doğaltaş Kongresi”nde, doğaltaş sektöründe  söz sahibi ülkelerin temsilcileri bir araya geldi. Hindistan Maden Bakanlığı tarafından konferansa konuşmacı olarak davet edilen Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç’in; Türk doğaltaş rezervleri, doğaltaş ihracatımız ve Türkiye Hindistan Dış Ticaretine ilişkin sunumu Konferans katılımcıları tarafından ilgiyle izlendi.
 
Açılışını Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Birleşik Sekreteri Sumanta Chaudhuri’nin yaptığı Konferansta,  Hindistan Devlet Başkanı Politika Danışmanı ve Milletvekili Prof. H. N. Sharma, Hindistan Milletvekili Oscar Fernandes, Hindistan Granitçiler Birliği Başkanı C.M. Jolad, Brezilya Doğaltaş Federasyonu Başkanı Mauro C. Varejao, İtalyan Büyükelçiliği Ticaret Delegesi Erica Di Giovancarlo’nun yanı sıra Italyan, Alman ve Hintli sektör ve akademik çevrelerden temsilciler katıldı.
 
Kalsiyum karbonat içerikli doğaltaşlarda Türkiye’nin dünya lideri olduğuna işaret eden Erdinç, “Dünya’nın doğaltaş cennetiyiz. Hindistan’a Türkiye’nin gerçekleştirdiği 180 bin ton ihracat, Hindistan’ın toplam ithalatının yüzde 25’i olmakla birlikte çok küçük bir rakam. Türkiye’de 3-4 tane doğaltaş firmasının kapasitesi ile sınırlı bu rakamın arttırılması gerekir. Hindistan Devlet Başkanı Politika Danışmanı Milletvekili Prof. H. N. Sharma ile bu konuları detaylı olarak görüştük. Bundan sonraki süreçte temaslarımız sürecek. Kotanın kalkması için destek olacağı sözünü aldık. Türk doğaltaş sektörünün potansiyelini yerinde görmesi için Türkiye’ye İzmir Marble Fuarı zamanında davet ettik. Kendisini İzmir Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na gelecek ve sektörün potansiyelini yerinde görecek. Bu da Türkiye-Hindistan ticari ilişkilerine büyük katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.
 
Hindistan’ın 1.2 milyarlık nüfusu ile Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük pazarı konumunda olduğuna dikkati çeken Erdinç, Hindistan’da Türk mallarına büyük bir sempati olduğunu, bu artıyı fırsata çevirmek istediklerini vurguladı.
 
Türkiye ile Hindistan arasındaki dış ticaretin Türkiye aleyhine işlediğini hatırlatan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç şöyle devam etti: “Türkiye, 2012 yılında Hindistan’dan 5 milyar 843 milyon dolarlık ithalat yaparken, 614 milyon 465 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Yaptığımız ihracatın yüzde 22’lik dilimini Madencilik sektörü yaptı. Doğaltaş ihracatımız ise yüzde 33’lük artışla 50 milyon 568 bin dolara çıktı. Hindistan doğaltaş ithalatındaki kotayı kaldırdığı takdirde bu rakam kısa sürede 4-5’e katlanabilir.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
IF Wedding'te podyum hiç boş kalmayacak
13 – 16 Şubat 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan IF WEDDING ...
JEWEX 2013 beklentileri aştı
İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda gerçekleşen “JEWEX 2013 5. Alyans, ...
Swissotel'den sevgililere özel gece
İzmir körfezinin büyülü atmosferiyle çevrelenmiş Swissôtel Büyük Efes, ...
 
Egeli giyim sanayicilerinin acı günü: Torun vefat etti
Ege Giyim Sanayicileri Derneği eski başkanı Özcan Torun vefat etti.
Salih Esen: Meclis üyesi olursam…
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ...
LDS Lodos’a iki ödül birden
Türkiye ve Avrupa’nın önde gelen alüminyum jant üreticilerinden biri olan ...
 
İzmirli iş adamı dünyaya ‘makara’ yapıyor
İzmirli işadamı Alper Özmızırak'ın kurduğu e-ticaret sitesi ‘Makara.com.tr’ ...
Muğla’nın kapısı Ege-Koop’a sonuna kadar açık!
İzmir’in on bir ilçesinde inşa ettiği çağdaş ve modern kentlerle sektörünün ...
Enflasyon Barış Manço'yu andı!
Yılın ilk ayında enflasyon TÜFE'de yüzde 1.65 artarken, ÜFE'de yüzde 0.18 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva