HABERLER>GÜNCEL
7 Eylül 2011 Çarşamba - 15:07

Karşıyaka ve Çiğli'nin sınırı yine değişti

Uzun süredir iki belediye arasında problen yaratan sınır sorunu sona erdi. İçişleri Bakanlığı 4 ilde yaptığı düzenlemede Karşıyaka ve Çiğli sınırları yeniden belirledi.

Karşıyaka ve Çiğli nin sınırı yine değişti

Can Özlü/ Egedesonsöz - Karşıyaka ve Çiğli Belediyeleri arasında uzun yıllardır yaşanan sınır tartışması nihayet sonuçlandı. Çiğli'nin Karşıyaka'dan ayrılmasından bu yana yaklaşık 20 yıldır devam eden sınır tartışmasına son nokta yargı tarafından konuldu. Daha önce bir kaç kez değiştirilen sınır bu kez son halini aldı. Taraflarca yapılan görüşmeler sonrası, son olarak İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan belirlenen yeni sınır, 3. İdare Mahkemesi tarafından karara bağlandı. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı değerlendirmeler sonucu netlik kazanan ‘sınır’ tartışması resmi gazetede de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kesinlik kazanan sınır çizgisine göre, Albayrak Sitesi, Carrefour Alışveriş Merkezi ve Bozoğlu Sitesi Karşıyaka’da kaldı. Koçtaş Yapı Market ise Çiğli’ye bırakıldı. 
 
DURAK: KAVGA ETMEDEN KONUŞURUZ
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “Bu sınırlar zaten bir süredir bu şekilde işliyordu. Resmileşen kararda, ufak tefek sıkıntılar varsa, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ile oturur, kavga etmeden konuşuruz” diye konuştu.

SOLAK: HAK KAYBI YAŞAMAK İSTEMİYORUM
Çiğli Belediye başkanı Metin Solak ise resmileşen karardan memnun olmadı. Ellerinde bulunan bazı hakların kendilerine verilmediğinden yakınan Başkan Solak, “Bu sorunu çözebilecek en iyi kişiler belediye başkanlarıdır. Netleşen kararı yasal süre içinde yargıya taşıyacağız. Hak kaybı yaşamak istemiyorum. Yargı süreci devam ederken de Başkan Cevat Durak ile oturup konuyu masa yatıracağız. Kavga gürültü olmadan sonuca bağlayacağımızı umuyorum” dedi.

BAKANLIK SINIRI 6525 NOLU SOKAĞA GÖRE BELİRLEDİ
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme sonrası Karşıyaka ve Çiğli arasındaki sınır resmi gazetede şu şekilde belirlendi: “İzmir İli Karşıyaka İlçesi ile Çiğli İlçesi arasında kalan iki ilçe arası sınırın özel krokisinde de gösterildiği üzere; "Cehar Dudayev Bulvarı üzerindeki Maltepe Deresi Köprüsünün Gediz Nehri tarafındaki ayaklarının güneydoğu köşesinden başlayarak, buradan Cehar Dudayev Bulvarı ile 6525 nolu sokağın kesişiminin orta noktasına çekilen hat, buradan bu sokağı takiben kuzeydoğu istikametine devam ederek bu sokak üzerinde bulunan birinci drenaj kanalının üzerindeki köprünün orta noktasına çekilen hat, bu noktadan doğu istikametine giderek yine bu sokak üzerinde bulunan ikinci drenaj kanalı köprüsünün orta noktasına çekilen hat, bu noktadan güneydoğu istikametine doğru üçüncü drenaj kanalının 6525 nolu sokakla kesiştiği noktaya çekilen hat, bu noktadan dereyi takiben kuzeydoğu istikametinde tren yolu üzerindeki köprüye bağlanan ve son bulan hat" olarak belirlenmesi, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 2 nci maddesinin (B) ve (D) bentlerine göre uygun görülmüştür. Tarafların karşı taraf sınırı içinde kalan genel ve özel hakları saklıdır. Bu Kararı İçişleri Bakanı yürütür” denildi.

16 YILDIR TARTIŞILIYOR
Çiğli’nin 1992 yılında ilçe statüsüne kavuşmasının ardından başlayan sınır kavgası tam 16 yıl boyunca iki ilçenin belediye başkanlarını karşı karşıya getirdi. 1992 yılında İzmir Valiliği bünyesindeki İl İdare Kurulu iki ilçenin sınırlarını belirledi. İç İşleri Bakanlığı kararnamesiyle İstasyonaltı Mahallesi Çiğli’de, Yalı Mahallesi ise Karşıyaka’da kaldı. Bu iki mahallenin sınırları iki ilçenin sınırı olarak kabul edildi. Fakat Çiğli Belediyesi 1995’te Danıştay 8. İdare Mahkemesi’ne belirlenen sınırların iptali için dava açtı. Mahkeme 1998’de iki ilçenin sınırlarını iptal ederek yeniden belirlenmesini istedi. Bunun üzerine İl İdare Kurulu yeniden sınır belirleme çalışmalarını başlattı. Kurul, 2005 yılında Yalı Mahallesi içerisinde yer alan Carrefour Alışveriş Merkezi’ni içine alacak şekilde bir sınır belirledi. Ancak bu karara hem Çiğli hem de Karşıyaka Belediyeleri Danıştay 8. Dairesine itiraz ederek dava açtı. Mahkeme belirlenen yeni sınırı da iptal etti.
 
2008 yılında yeniden toplanan İl İdare Kurulu Yalı Mahallesi içerisinde yer alan Soyak evlerini Çiğli Belediyesi sınırları içerisinde bırakacak şekilde yeni sınırı belirledi. Ancak bu kez de Karşıyaka Belediyesi 3. İdare Mahkemesi’ne kararın iptali için dava açtı. 3. İdare Mahkemesi Çiğli Belediyesi’nin 3806 sayılı yasa ile kurulduğunu, kuruluşu sırasında Yalı Mahallesi’nin Çiğli ilçesi sınırları içerisinde tanımlanmaması ve Karşıyaka ilçesi sınırları içinde yer alan bir mahalleden yer alamayacağını gerekçe göstererek kararı iptal etti. Bu karar üzerine Çiğli Belediyesitemyize gitti fakat yapılan itiraz reddedildi. Bu gelişmelerin ardından İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından alınan karara dayanarak İzmir İl Özel İdaresi yeni sınırları belirledi ve karar dün resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İsmail Meydi 9 Eylül 2011 Cuma 12:02

Sınır sorunu aslında kimsenin umurunda değil. Eğer kalpten istesydiler Mavişehir ve Atakent'i de içine alan Danıştay'ın 1998 yılında oy birliği ile '1933 sınırları geçerlidir' kararına kimse sahip çıkmamıyınca bugünlere gelineceği belliydi. Karşıyaka'nın karar tasihine itiraz etmeyenlerin bugün gözyaşı dökmeye hakkı yok. Çiğli meclisi bile Karşıyaka'ya yardımcı oldu.

Yorumu oyla      14      7  
SIDDIK SOYSAL 8 Eylül 2011 Perşembe 15:07

Sayın Dr.Galip Öztürk,Sayın Tevfik Alyanak,Merhum Ensari Bulut ve Bugün Metin Solak hepsi Çiğli'nin hak ve hukukunu korumak için mücadele etmişler dir.Bundan sonra da Başkanı ,Meclis Üyeleri,Siyasi Parti temsilcileri,Sivil Toplum Kuruluşları ve İnşallah Kaymakamlık Makamı ile birlikte gasp edilen haklarımızı tekrar geriye alacağız.Sözün Özü İlçe Başkanlık Adaylıgı ile Bu meseleyi birbirine karıştırmayacak kadar ahlaki meziyete sahip olduğumu düşünüyorum.

Yorumu oyla      15      7  
SIDDIK SOYSAL 8 Eylül 2011 Perşembe 14:51

Kasım Şirin Kardeşim Siz Sıddık Soysal!ın dün neler konuştuğunu takip etmediğinizi yorumunuzdan anlıyorum.Çiğli İlçe olduktan sonra başlayan sınır probleminin ilk gününden beri içindeyim.Sayın Dr.Galip Öztürk'ün Sınırla ilgili Danıştay 8.ci dairesine yapılan itiraz dilekçesini yazan kişi olarak 1992!denberi Çiğli Halkının hak ve hukukunun gasp edilmesine karşı yaptığımız mücadele dün olduğu gibi bugün de devam etmektedir.Bugüne kadar mücadele eden Başkanlar!ın hepsine teşekkür ediyoruz.

Yorumu oyla      14      6  
sinan 8 Eylül 2011 Perşembe 13:01

bana sorarsaniz ana yollar ve dereler dogal sinir olmalidir. yeni sinir biraz karmasik gibi

Yorumu oyla      13      7  
KASIM ŞİRİN 7 Eylül 2011 Çarşamba 23:23

SAYIN SIDDIK SOYSAL LÜTFEN BELEDİYE BAŞKANINIZLA KONUŞUP GÖRÜŞ BELİRTİNİZ ANLIYORUM AKP İLÇE BŞK ADAYISINIZ AMA BÖYLE SERT ÇIKIŞLARI DAHA ÖNCE GÖREMEDİK SİZDE BEN METİN SOLAK BEYEFENDİNİN AKILLI DAVRANARAK BU SORUNUN HUKUK ÇERÇEVESİNDE ÇÖZECEĞİNE İNANIYORUM SİZDEN RİCAM SİZDEN BELEDİYE BAŞKANINIZA İNANIN VE GÜVENİN METİN SOLAK NE AKP NEDE CHP SADE BİR VATANDAŞ OLARAK ARKANDAYIZ

Yorumu oyla      15      7  
İBRAHİM USTA 7 Eylül 2011 Çarşamba 20:47

Karşıyaka belediye başkanlığı binası ile şuanki sınır denilen yerle arası 10 km suanki sınır ile Çiğli Belediye başkanlığı binası arası 1 km bu gasp değilde nedir hak var ama hukuk nerede hakkımızı alıncaya kadar topraklarımızı savunacağız böyle biline .

Yorumu oyla      23      11  
SIDDIK SOYSAL 7 Eylül 2011 Çarşamba 17:14

toprak gaspı ve hak gaspı olan bu kararı çıkaran İl Genel Meclisinde bu gasp için oy veren CHP !li üyeleri kınıyorum.Bizim Çiğli olarak hiç bir ilçenin toprağında gözümüz yok,bizim topragımızda gözü olanların gözleri çıksın.Bu kavga burda bitmeyecek Çiğli olarak Uluslar arası hukuk camiasında gasp edilen topraklarımızın geri alınması için mücadele edeceğiz.

Yorumu oyla      21      16  
umut 7 Eylül 2011 Çarşamba 16:13

kesin sınırları arıyordum bir saattir. kesin sınırları belirtmeniz çok iyi olmuş. yılların sorunu çözülmüş oldu böylece. teşekkürler egedesonsöz

Yorumu oyla      17      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğrenciye uhu satan yandı!
Yeni eğitim döneminde ilk ve ortaöğretim kurumlarında bağımlılık yapan ...
Komutanların toplantısında fotoğraf alarmı
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Kuvvet Komutanları, Malatya ...
Bilal Doğan İZKA'da
Anavatan Partisi’nde birçok kademede görev yaptıktan sonra il başkanlığı ...
 
EXPO 2020’nin yeri belli oldu
EXPO 2020 için yer belirleme toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanı ...
Akdeniz'de ilk kez görüldü
Dünyada sadece Hint Okyanusu, Güneydoğu Asya, Avustralya, Kızıldeniz, ...
SONAR’a göre İzmir emekli ve öğrenci kenti
Ege Koop’un SONAR’a yaptırdığı araştırmadan kentin yatırım ve tanıtım ...
 
Girişimci kadınlar sertifikalarını aldı
Kadınlar girişimcilik eğitimlerini sevdi. Gediz Üniversitesi, İş-Kur ve ...
Tankerle motor çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
Kınık’ta, tanker ile çarpışan motosikletteki 2 kişiden 1 kişi öldü, 1 kişi de yaralandı.
İzmir'in göbeğinde dehşet anları
Alsancak’ta otopark ve market işletmeciliği yapan iki grup arasındaki ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva