HABERLER>GÜNCEL
7 Eylül 2011 Çarşamba - 12:37

Akdeniz'de ilk kez görüldü

Dünyada sadece Hint Okyanusu, Güneydoğu Asya, Avustralya, Kızıldeniz, Batı Pasifik Okyanusu'nda yetiştiriciliği yapılan ve bilimsel ismi “Chanos Chanos” olan süt balığı, Akdeniz'de ilk defa Antalya'da yakalandı.

Akdeniz de ilk kez görüldü

ANTALYA - Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Gazipaşa'da yaşayan dalgıç Ali Gülşen'in kendilerini telefon ile arayarak, ilçedeki balıkçıların gırgır ile ilginç bir balık yakaladığını söylediğini anlattı.

Balığın çekilen fotoğraflarını incelediklerinde, Akdeniz'de yaşayan herhangi bir türe benzetemediklerini belirten Gökoğlu, yaptıkları incelemenin ardından balığın Hint Okyanusu, Güneydoğu Asya, Avustralya, Kızıldeniz ve Batı Pasifik Okyanusu'nda kafeslerde yetiştirilen, süt balığı olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Balığın Akdeniz'de yakalanmasının kendilerini heyecanlandırdığını dile etiren Gökoğlu, “Balığın İsrail'de yetiştiriciliğinin yapıldığı düşüncesiyle İsrailli bilim adamlarıyla iletişime geçtik. Onlar da balığın kendi ülkelerinde ve Akdeniz havzasındaki diğer ülkelerde yetiştirilmediğin bildirdiler. Balığın Akdeniz'de yakalanmasına da çok şaşırdılar” dedi.

Gökoğlu, Gazipaşalı balıkçılar tarafından yakalanan süt balığının boyunun 110 santimetre, ağırlığının ise 6 kilo 650 gram olduğunu belirterek, süt balığının 180 santimetre ve 16 kiloya kadar büyüyebildiğini bildirdi.

AKDENİZ'DE İLK DEFA GÖRÜLDÜ
Süt balığının Akdeniz'de ilk defa görüldüğüne ve yakalandığına dikkati çeken Gökoğlu, bu balık türünün Filipinler'de yaygın olarak yetiştirilen bir tür olduğunu vurguladı. Filipinler halkının en fazla tükettiği balıklar arasında bulunan süt balığının etinin çok lezzetli olduğunu ifade eden Gökoğlu, “Süt balığının bu büyüklüğe ulaşması, balığın Doğu Akdeniz'de de yetiştirilebileceğinin işareti olabilir” diye konuştu.

“Süt balığı Türkiye'de yetiştirilebilir” demek için bazı araştırmalar yapılaması gerektiğini anlatan Gökoğlu, “Akdeniz'de bu boyda yaşıyabiliyor olması, Akdeniz'de yetiştirilmesi için bize umut verdi. Balık tatlı su ağızlarına girip çıkabilen bir tür. Kıyıya yakın 30 metre derinliğe kadar olan bölgelerde yetiştiriliyor” dedi.

KIZILDENİZ'DEN AKDENİZ'E GELDİĞİ TESPİT EDİLEN 46'INCI TÜR
Doç. Dr. Gökoğlu, Antalya Körfezi balıklarıyla ilgili Su Ürünleri Fakültesi olarak yaptıkları çalışmalarda daha önce Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç eden ve Akdeniz'de ilk defa görülen 45 balık türüne rastladıklarını, süt balığının ise 46'ıncı tür olduğunu bildirdi.

Kızıldeniz'den Akdeniz'e, balıkların yanı sıra karides gibi çeşitli organizmaların da girdiğine değinen Gökoğlu, bu göçlerde küresel ısınmanın büyük etkisi olduğunu vurguladı. Bu türlere rastlamanın Akdeniz'in tropikleşmeye başladığını gösterdiğini belirten Doç. Dr. Gökoğlu, “Yani Akdeniz, Pasifik Okyanusu'na benzemeye başladı. Akdeniz ile Kızıldeniz arasındaki bazı farklılıklar ortadan kalkıyor” dedi.

EN AZ 600 DENİZ MİLİ YOL KATETTİ
Balığın Türkiye'ye en yakın yaşam alanının Kızıldeniz olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yaşar Özvarol da balığın nereden geldiğini tespit etmenin mümkün olmadığını, ancak en yakın bölgeden gelmiş olsa bile Antalya'ya ulaşabilmesi için en az 600 deniz mili (Yaklaşık bin kilometre) yol katetmesi gerektiğini kaydetti. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SONAR’a göre İzmir emekli ve öğrenci kenti
Ege Koop’un SONAR’a yaptırdığı araştırmadan kentin yatırım ve tanıtım ...
Girişimci kadınlar sertifikalarını aldı
Kadınlar girişimcilik eğitimlerini sevdi. Gediz Üniversitesi, İş-Kur ve ...
Tankerle motor çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
Kınık’ta, tanker ile çarpışan motosikletteki 2 kişiden 1 kişi öldü, 1 kişi de yaralandı.
 
İzmir'in göbeğinde dehşet anları
Alsancak’ta otopark ve market işletmeciliği yapan iki grup arasındaki ...
'Birinci göreviniz ölmemek olmalı'
Tunceli'deki saldırıda şehit olan Komiser Cem Kerman'ın cenaze töreninde ...
Demiryolcu yeni rekorlar kırmaya hazır
YOLDER Başkanı Özden Polat, konvansiyonel demiryolu hat yenileme çalışmaları ...
 
Konak Meydanı'nda bir babanın dramı
Konak Meydanı'nda E.Ö., kemik erimesi rahatsızlığı bulunan oğlu E.'yi ...
80. İzmir Fuar'ı başlıyor
Kapılarını 80. kez açmaya hazırlanan İEF birbirinden görkemli etkinliklere ...
Kaynak: Tutukluluk en ağır karar
Yargıtay Başkanı Kaynak, uzun tutukluluk süreleri ve telefon dinlemelerin ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva