HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Şubat 2021 Pazartesi - 23:18

Karşıyaka'da gündem 'İmar planları'

İmar planları ile ilgili maddenin görüşülmesi sonrası AK Partili Meclis Üyesi'nin sözleri üzerine açıklamalarda bulunan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, "İmar planları revizyonu yaparken daha insanların yaşayabileceği bir şehir yapalım mantığı ile yenileniyor. Ben de bu yönde hükümetin aldığı kararları doğru buluyor ve teşekkür ediyorum. Çünkü şehir planlamasında daha insanca şartlarda yaşamak için ve şehrin daha doğru yapılaşması için kararlar alınıyor" ifadelerini kullandı.

Karşıyaka da gündem  İmar planları

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi Şubat ayı olağan Meclisi'nin ilk oturumu gerçekleştirildi. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın yönetiminde gerçekleştirilen meclise Karşıyaka Zübeyde Hanım Nikahevi ev sahipliği yaptı.

Meclisin gündeminde ise, Karşıyaka'da yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesi için hazırlanan uygulama imar planları yer aldı.

"BİN 500 İTİRAZ VAR"
Gündemdeki Meclis maddesi ile ilgili konuşan AK Partili Meclis üyesi Adem Öztürk, Cumhuriyet Mahallesi, Örnekköy Mahallesi ve İnönü Mahallesinde uygulanacak 'Uygulama İmar planlarının' revize edilmesi gerektiğini söyledi. Öztürk, “Geçtiğimiz dönemde biz seçilmeden önce 2019 yılında yapılan planlarla ilgili sayın başkanımız da göreve geldikten sonra bir inisiyatif aldı. Yoğun itirazlar üzerine daha iyi bir planlama yapabilmek için eski planları ret etti. Eski planları ret edildiğinde yeni bir planlama yapılacağı söylendi. Mart ayında yeni plan çalışması onayımıza sunuldu. Biz o zaman imar komisyonunda değildik, komisyonda olmadığımız için bizim o planları inceleme fırsatımız olmadı. Yalnız başkanımızın aldığı inisiyatif nedeniyle ve bize verdiği sözler nedeniyle, inceleyemememize rağmen bazı şartlar öne sürerek bunların meclisten oy birliği ile geçmesini sağladık. Sunduğumuz şartlar arasında 2019 planlarında vatandaşlara verilen emsal haklarının artırılması ve belediyenin bu işe garantör olması, belediyenin arsalarının uygun fiyata satılması şartlarını öne sürerek, yapıcı ve katılımcı bir muhalefet tarzı ile oy birliği ile meclisten geçmesini sağladık. Sonuç olarak planlar askıya çıktı ve bin 500'e yakın itiraz oldu. Bizde bu itirazlardan dolayı komisyonlarda itirazları inceleme fırsatımız oldu. Maalesef perde önü ve arkasında bize planla ilgili verilen sözlerin yerine getirilmediğini gördük. Bu yüzden yapılan itirazların kabulü yönünde oy kullandım. Bin 500 itiraz demek yaklaşık 4 bin 5 bin kişinin memnuniyetsizliği anlamına gelir. Eğer bu maddeyi revize edecek şekilde başkanımızda takdir gösterip revize edilirse bizde mutlu olacak, aksi takdirde tüm sorumluluk Karşıyaka Belediyesi'ndedir.” ifadelerini kullandı.

MESLEK ODALARININ ELEŞTİRİLERİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR

AK Partili Öztürk’ün sözleri sonrası yanıt veren yanıt veren CHP’li Murat Aydın, AK Partiyi 'siyasal duruş' üzerinden eleştirdi. Aydın,  “Bu plan tümüyle hem buradan hem büyükşehirden bütün partilerin oylarıyla geçti. Şimdi ise biz yeterince incelemedik deyip eleştirilerde buluyor. Burada her tartışmayı yaptıktan sonra bu değerlendirmeyi yapacaksak, verdiğimiz oylarına arkasındaki siyasi duruşumuz sağlam değil demektir. AK Parti'nin meslek odalarının itirazlarına değer verdiğini görmek sevindirici. Meslek odaları ve bilim insanlarının eleştirileri bizim için her zaman önemli ve değerlidir. Yeni bir durum değişti. Söylediğiniz şeyler doğru ancak gerçeği söylemiyorsunuz. Rakamların bir kısmını verip geri kalanını vermezseniz gerçeği ifade ettiğiniz anlamına gelmez. İmar planlarını ham arsasının üzerinden yapılmasının nasıl sonuçlanacağını Adem bey bizden iyi bilir. İmar planlamasını, parselasyon süreçlerini kendisi bilir. Biz planın ayrıntılarına çok bakmadık dediler. 35 metrelik yolu, kamusal alanlarının yerine bakmadıysanız, bu planların neyine evet oyu verdiniz? Bütün planı bu şekilde değerlendirmek şu anlama gelir. Biz bu planı benimsedik ancak baktık ki mahalleden çok itiraz var, insanlar çok rahatsız, CHP'lilerde her itirazda oy birliği ile çekildi denmek istiyor. Her meclis üyesi oyunu çekebilir ancak bunun böyle olduğunu söyleyelim. İmar planları yapılır ve imar planlarının uygulanma süreci değişir, revize edilebilir" dedi.

"YEŞİL ALANA GEREK YOK DİYEN VATANDAŞLARIMIZ OLDU"
Konu hakkında söz alarak iddialara yanıt veren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, detaylı bir açıklamada bulundu. Tugay, “Bu olay gerçekten belki Türkiye'de emsal gösterilmesi gereken bir olay. 1987 yılında geçici bir imar planından bahsediyoruz. O yıldan bu yıla kentimizde oluşan sorunlara baktığımız zaman bugün nasıl sıkıntılar yaşadığımızı belediyecilik hizmet vererek yaşıyoruz ve vatandaşlarda şikayetler alıyoruz. Bunların en başında ise trafik sorunu var. Sonrasında ise otopark sorunu. Bunların yanında ise tabii ki yeşil alan sorunları yaşanıyor. Bütün bunlar bazı mahallelerimizde ne kadar eksik ve sıkıntılı hepiniz biliyorsunuz. Öyle sokaklarımız var ki çöp arabaları dönemediği için çöpleri alamıyoruz. Sahile yakın kesimlerden başlamak üzere genel olarak baktığımızda imar planlamasının tam yapılmadığı yerlerde yeşil alan, yeterli ol olmadığını biliyoruz. Bu nedenle Şehir Plancıları odası sizin yaptığınız planda yeterli yeşil alan yok diye itiraz ediyor. Vatandaş ise bunun tam tersi yönünde itiraz ediyor. Bizim yeşil alana ihtiyacımız yok diyen birçok vatandaşımız oldu.  İmar kanuna uymayan bir planlama yapsak, o plan hukuk yolunda ne olur? Reddedilir… İmar planları revizyonu yaparken daha insanların yaşayabileceği bir şehir tapalım mantığı ile yenileniyor. Bende bu yönde hükümetin aldığı kararları doğru buluyor ve teşekkür ediyorum. Çünkü şehir planlamasında daha insanca şartlarda yaşamak için ve şehrin daha doğru yapılaşması için kararlar alınıyor. Kanun ve mevzuata uymayan kararlar alamazsın. Bize hükümetin yaptığı her şeye uyuyorsunuz sanki de buna neden uyuyorsunuz diyorlar. Bazı arkadaşlar bizim devlet kurumu olduğumuzu unutuyor. Bizim bu mahallelerde belli oranda yeşil alan gibi kanunda ihtiyaç duyulan şartları yerine getirmemiz gerekiyor. Sizin verdiğiniz rakamlara bakarak az eğitim alanı ayırdık dersek, olabildiğince vatandaşa 'payı kendinde kalsın' diye çalıştık" ifadelerini kullandı.

Sorunun küçük parseller olduğunu belirten Tugay, sözlerine şu ifadeler ile sürdürdü, "Burada en büyük sorun küçük küçük bir sürü parsel olması. Parseller terk durumunda kullanışsız, tek başına yapılaşmaya uygun hale gelmeyecek olması. O yüzde bin metrekarelik alanda masada belediyenin olduğu imar durumu çalışması yapılacak. Buradaki amacımız küçük parsel sahibi insanların hakkını korumak. Bugün insanlar bir şeye itiraz ediyorlar, itirazlarını içeriği ile net bilgisi olduğunu düşünmüyorum, genel itiraz sadece. İnsanlar itiraz ettiğinde baktığımızda sadece formun altına imza atan birçok insan var. İtirazlar bir kampanyaya dönüştürüldü, eğer itiraz etmezseniz hak kaybına uğrarsınız dendi. Biz bu süreçte vatandaşımız ile pek çok ortamda bir araya geldik. Bize büro açın yada düğün salonunda toplantı yapın dendi. Kaç kişinin geleceğinin belli olmaması ve sağlıklı bir ortam oluşturulup oluşturulamayacağının bilinememesinden kaynaklı olarak düğün salonunda bir toplantı düzenlenmesi bize sağlıklı gelmedi. Bir keyfiyet olmadığını kesinlikle herkesin bilmesini isterim. Eğer planı itiraz etseydik, dönüp yapabileceğim plan bundan ne kadar farklı olabilirdi?  Burada mahallenin tamamı plana itiraz etmiyor.  İtiraz etmeyen insanların bu plan ile ilgili bir beklentisi var. Binamızı dönüştürelim diye bekleyen insanlar var. Bunların beklentilerinin gerçekleştirilmesi lazım. Bu atlanan bir şey. Bazı insanların haklı veya haksız görüşleri var ancak bu planlarda memnun olan vatandaşlar da var. Benim anladığım kadarıyla mahallenin diğer bölgelerinde emsal artışı olduğunda bir ölçüde dengelemek için emsal düşürülmesine gidilmiştir. Bu mutlaka hukuka gidilecektir. Mahkemenin verdiği karar başımızın üstündedir. İnşaat artışı ve nüfus artışı konusu kafa karıştırıcı konular. Bunun nasıl önüne geçeceği konusunda Karşıyaka Belediyesi'ni aşar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın düzenlemesi gereken bir konudur. Kentsel dönüşüm ile ilgili kolaylık talebi ne sadece Cumhuriyet Mahallesi'nde ne de Atakent mahallesinde var. Aslında bütün İzmir'de var.Ben Şehir Plancılarının bu konudaki bilimsel birikimine inanıyorum. Büyükşehir Belediyesi İzmir'in genelinde kolaylaştırıcı yada teşvik edici imar planları tasarısı üzerinde çalışıyor, sonucunun ne olacağını bilmiyoruz. Gelecekte bir Cumhuriyet Mahallesi tahayyül edeceğiz. Bu mahalle değerli emlak bedellerinin olduğu alan mı olacak, yoksa sorunlu bir çok alanda olduğu gibi sorunlu bir alan mı olacak. Biz siyasi irademizi bu alanın Karşıyaka'nın en gözde mahallelerinden biri olması yönünde bakıyoruz. Bu işin 5 sene 10 sene sonrasını düşünmeden, sadece mevcut evlerimiz kalsın üzerine kat yapalım şeklinde bakmayı, belki konuda yeterince birikimi olmayan insanlar savunabilir ancak bizlerin savunmaması gerektiğini düşünüyorum."

"MAHKEME KAPILARINI İNSANLARA ÇÖZÜM NOKTASI OLARAK GÖSTERMEYELİM"

Tugay'ın sözlerinin ardından yeniden konuşan AK Parti Meclis Üyesi Adem Öztürk, "Daha önce bostanlı yatık binalarda olduğu gibi herhangi bir plan tadilatı neticesinde çözüm yolu olarak mahkeme kapısının gösterilmesi doğru değil. Biz komisyona çağrıldık, hiçbir şekilde plan notuyla karşılaşmadık. Ancak sizi uyarıyoruz bu kadar itiraz var diye. Biz mahkeme kapılarını insanlara çözüm noktası olarak göstermeyelim diyorum" diye konuştu.

"BİZİ ANLAMADINIZ, DİNLEMEDİNİZ DİYENLERE KATILMIYORUM"

AK Partili Öztürk'ün ardından yeniden söz alan Cemil Tugay, "Biz kimseye mahkemeye gidin demiyoruz. Ama biz bir şey söylüyoruz dinlemiyorsunuz diyorlar. Bizde neden bu görüşte ısrar ettiğimizi söylüyoruz. Bizi anlamadınız dinlemediniz diyenlere katılmıyorum. O kadar çok insan dinlendi ki… Ben sadece bu konuda inanılmaz bir mesai yaptım. Vatandaş mahallede herkes toplansın hepsi itiraz etsin bizde cevap verelim diye bekliyor. Biz bunu da yapardık ancak salonda bile maskeyleyiz. Toplantılar özel tedbirler ile yapılabiliyor. Böyle bir ortamda ne kadar kalabalıklaşacağını bilmediğiniz ortamda insanlarla buluşmamız istenmesin" dedi.

 
Vali Köşger'den kök hücre kampanyasına destek
 
Yüz yüze eğitime geçiş süreci nasıl olacak?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
CumhurSakini 19 Mart 2021 Cuma 16:40

Çok mu zor emsali 4.0 verip terk almadan hak sahiplerine teslim etmek.Yeşil alanda olacak geniş yolda olacak herkes hakkını alacak Bencede de siz imar vermek istemiyorsunuz açık ve net Siz yapmazsanız Akp burnunuzun dibinde zengin bir kent yaratacak sadece bekleyin .el atacak buralara

Yorumu oyla      2      3  
KSKLİ 2 Şubat 2021 Salı 06:53

Başkan çalım atıp işi TOKİ ye atmış. İmar planlarını belediye yapar hükümet değil. İmar vermek istemiyoruz diyin geçin.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'tan örnek dönüşüm modeli: Mahalleler finiküler ile bağlanacak
Konak Belediyesi’nin şubat ayı meclis toplantısında, Beştepeler Kentsel ...
Menemen Belediye Meclisi'nde Pehlivan'a yetki çıkmadı!
Belediye şirketleri Meta-Su ve Menaş'ın Yönetim Kurulu'nda belediyeyi ...
Selvitopu, Nasrettin Hoca projesi eleştirilerine cevap verdi: Kamu bütçesini çarçur etmedik!
Nasrettin Hoca Çocuk ve Bilim Merkezi üzerinden yapılan bütçe eleştirilerine ...
 
Konak'ta tarihi karar: Belediye Binası yıkılıyor!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, belediye meclisinde yaptığı açıklamada ...
Gaziemir Meclisi’nde ‘kahvaltı’ ve ‘devir’ tartışması!
16 belediye meclis üyesine 10 kilo tereyağ, 10 kilo sucuk, 80'er boyoz ...
Çiğli'de gündem deprem!
İzmir'de yaşanan depremler sonrası Meclis'te deprem ile ilgili çalışmalara ...
 
Başkan Sandal: Bayraklı; Bornova ve Karşıyaka'nın üvey çocuğu!
Bayraklı Belediyesi şubat ayı meclisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan ...
Başkan Soyer’den üç günlük Dikili, Bergama, Kınık programı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer metropol dışındaki ilçeler ...
Bayraklı'da sözleşme bayramı: En düşük maaş 5 bin 200 TL!
Bayraklı Belediyesi ile Disk Genel-İş İzmir 6 No'lu Şubesi arasında 1270 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva