Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Taş ocakları ve balık çiftliklerine karşı açılan davalar ile gündeme gelen Yarımada Bölgesi'nin turizm cenneti Urla'da İçmeler bölgesindeki kalker ocağının kırma eleme tesisinin kapasite artışı BEMAŞ Beton Mamülleri ve İnşaat Malzemeleri Şirketi geçtiğimiz aylarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurdu.

Şirketin proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık kararını açıkladı. Bakanlık, 3'üncü derece doğal SİT alanında kalan taş ocağının kapasite artışına onay vermedi. Onayın gerekçesi ise Tabiat Varlıklarını Koruma İşlerinden Sorumlu Şube Müdürlüğü'nün vermiş olduğu olumsuz görüş oldu.

Bakanlık tarafından yapılan duyuruda 'İlimiz, Urla İlçesi, Yağcılar Köyü mevkiinde BEMAŞ Beton Mamulleri ve İnşaat Malzemeleri A.Ş tarafından yapılması planlanan ' Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artışı (S: 13096 İşletme Ruhsatlı Kalker Ocağı) ' projesinin ÇED süreci Tabiat Varlıklarını Koruma İşlerinden Sorumlu Şube Müdürlüğü 'nün olumsuz görüşü doğrultusunda, ÇED Yönetmeliğinin 5. Maddesi 2 (a) bendi uyarınca sonlandırılmıştır.' denildi.

Şirket, mobil kırma-eleme tesisinin sabit (kovansiyonel) bir kırma-eleme tesisine dönüştürmeyi ve kapasitesini de yıllık 250 bin tondan 1 milyon 123 bin 200 tona çıkarmayı hedefliyordu.

DANIŞTAY DA İPTAL ETMİŞTİ
2005 yılından bu yana faaliyet gösteren, daha öncede mahkemelerin iptal kararlarına rağmen proje alanında 'dizayn değişikliği' yaparak faaliyetlerini sürdürüyor. Son olarak 2018 yılında Danıştay tesisin bölgedeki zeytinliklere zarar verdiği gerekçesiyle ÇED kararını iptal etmişti. Proje alanı 'Urla Devlet Avlağı' içerisinde de kalıyor.