HABERLER>SAĞLIK
11 Nisan 2011 Pazartesi - 16:07

‘Kanser fobisiyle yaşamayın’

Uzmanlara göre, her söylentiye inanmak, bilimsel kanıtlar olmadıkça her şeyin kansere yol açacağı fobisi ile yaşamak, hem kişinin kendisi hem de çevresindekilerin yaşam kalitesini düşürüyor.

‘Kanser fobisiyle yaşamayın’

TRABZON - Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Ruacan, kanserin gelişme riskini artıran bazı kişisel ve çevresel faktörler olduğunu belirterek, ''Bunlardan bazılarının kanser gelişimini artırdıkları kesinleşmiş olmakla birlikte, bazıları için şüpheler ileri sürülmekte, ancak bilimsel kanıtlar bulunmamaktadır'' dedi.
 
''Her şeyin kanser yaptığı'' inancının doğru olmadığını ifade eden Prof. Dr. Ruacan, ''Kanser genellikle tek bir faktöre bağlı değildir. Birçok etkenin birlikte bulunması sonucu ve çok uzun zaman sonra ortaya çıkan bir olaydır. Kanser, her şeye rağmen nadir bir olaydır ve risk faktörlerinin olması mutlaka kanser olunacağını göstermez. Risk faktörlerini taşıyan birçok kişide hiçbir zaman kanser gelişmeyebilir'' diye konuştu.
 
Kanser sıklığının 65 yaş üzerinde arttığını anlatan Ruacan, kansere neden olduğu kesinleşen risk faktörleri konusunda, şunları söyledi:
 
''Her şekilde kullanılan tütün ürünleri başta akciğer olmak üzere birçok bölge kanserlerinin baş etkenidir. Toplumda kanserlerin yüzde 30'u tütün kullanımıyla ilişkilidir. Güneş ışınları içindeki ultraviyole ışınlar, deri kanserlerinin baş etkenidir. Nükleer kazalar, tıbbi tetkikler nedeniyle alınan yüksek radyasyon lösemi, tiroid ve meme kanseri nedenleri arasındadır. Asbest ve benzeri lifler, benzen türevleri, alkilleyici ajanlar kanserlere neden olabilir. Bazı hormonların kanser riskini artırdığı gözlenmiştir. Menopoz sonrası kullanılan hormonların bazı kanserlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırdığı yönünde deliller vardır. Aşırı alkol kullanımı, özellikle sigara ile birlikte kanser gelişme riskini artırır.''
 
Prof. Dr. Şevket Ruacan, aile bireylerinde kanser olan kişilerin de risk faktörü taşıdığını vurgulayarak, ''Birçok kanser doğrudan aileden kalıtımla geçmez ancak bazı durumlarda ailede kanser olması risk faktörüdür. Ayrıca, yetersiz ve yanlış beslenme, aşırı şişmanlık ve fiziksel aktivite yetersizliği, bazı kanserlerin gelişmesinde önemli rol oynar'' diye konuştu.
 
"STRESİN KANSERE YOL AÇTIĞI KANITLANMAMIŞTIR"
Kanserle ilişkisi kanıtlanmış bu etkenler dışında, değişik çalışmalar veya sadece söylentilerle kansere yol açtığı ileri sürülen ancak bu ilişki bilimsel yönden kesin olarak kanıtlanmamış faktörler olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Ruacan, ''Çarpma, yaralanma, stres, üzüntü gibi durumların kansere yol açtığı kanıtlanmamıştır'' dedi.
 
Kanserle ilgisi kanıtlanamamış faktörler arasında ''Cep telefonları, baz istasyonları, manyetik alanlar, yüksek gerilim hatları, saç boyaları, deodorantlar, yapay tatlandırıcılar, mısır şurubu, florlanmış su, plastikler ve yüksek ateşte pişmiş et''in de yer aldığını dile getiren Ruacan, şöyle konuştu:
 
''Bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte bunlardan bazılarının, örneğin cep telefonları gibi, günlük yaşamımıza yoğun olarak girdiği ve tümüyle kaldırılmasının imkânsız olduğu bilinmektedir. Bazıları toplumda ancak yakın zamanlarda yaygınlaştığından, uzun vadede etkileri olup olmayacağı halen bilinmemektedir.''
 
KUŞKULU FAKTÖRLERE DİKKATLİ YAKLAŞILMALI
Prof. Dr. Ruacan, kansere yatkınlık sağladığı bilinen risk faktörlerine karşı elden gelen önlemleri almanın önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
 
''Özellikle hamileler, çocuklar ve risk faktörlerini taşıyan kişiler için en üst düzeyde önlemler alınmalıdır. Ayrıca her söylentiye inanmak, bilimsel kanıtlar olmadıkça her şeyin kansere yol açacağı fobisi ile yaşamak, hem kişinin kendisi hem de çevresindekilerin yaşam kalitesini düşürür. Dolayısıyla bilimsel yönden kesin bilgi olmayan ama kuşkular bulunan faktörlere dikkatli yaklaşmak, mümkün olduğunca kullanımlarını sınırlandırmak en akılcı yol olacaktır.''

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Reçetesiz antibiyotiğe sıkı denetim
Bilinçsiz antibiyotik kullanımının yol açtığı direnç sorununun tehlike ...
Hava kirliliği astımı tetikliyor
Hava kirliliğinin arttığı dönemlerde astım hastalığına bağlı ölüm oranlarında da artış görülüyor.
Bakan Akdağ'dan 'şişko' açıklaması
Obezler için “şişko” denilmesini öneren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sözlerinin ...
 
Gen mutasyonu Parkinson'u hızlandırıyor
Kanada'da yapılan bir araştırmada, Parkinson hastalığının ortaya çıkmasını ...
‘2030'da 27 milyon kişi kanser olacak’
Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkan Yardımcısı Nejat Özgül, dünyada ...
Reçetede 4 ilaç sınırlaması kalktı
Danıştay'ın hastalara tek reçetede en fazla 4 ilaç yazılması uygulamasına ...
 
Şeker hastalarına müjde!
Paraguay'da yüzyıllardır tatlandırıcı olarak kullanılan bilimsel adı 'steviya' ...
‘İstismara uğrayana banyo yaptırmayın’
Cinsel istismara uğrayan çocuk veya kişinin, adli makamlara geç başvurmasının ...
‘Gönüllü kobaylık’ yasalaştı
Gönüllü kobaylık yasası Meclis'ten geçti. Cumhurbaşkanı onaylarsa artık ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva