HABERLER>POLİTİKA
26 Haziran 2021 Cumartesi - 18:24

Kanal İstanbul'un ilk temeli atıldı

Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün temeli atıldı. Sazlıdere Köprüsü Temel Atma Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye'nin kalkınma tarihinde yeni sayfa açıldığını belirtti. Erdoğan 'Kanal İstanbul'a İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz' dedi. Projenin 15 milyar dolar maliyetle 6 yılda tamamlanması hedefleniyor.

Kanal İstanbul un ilk temeli atıldı

Kanal İstanbul'da ilk köprünün temeli atıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü Temel Atma Töreni'nde konuştu.

''TÜRKİYE'NİN KALKINMA TARİHİNDE YENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ''
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına "Bugün Türkiye'nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Bugün ülkemizin gelişmesi, milletimizin güçlenmesi yolunda atılan adımlara bir yenisini daha ekliyoruz. Bugün rahmetli Menderes, rahmetli Özal, rahmetli Erbakan, Demirel gibi ülkemizin kalkınma mücadelesinin sembol isimlerinin ruhlarını bir kez daha şad ediyoruz" sözleriyle başladı.

Bugün Kanal İstanbul Projesi'nin ilk köprüsünün temelini attıklarını dile getiren Erdoğan, köprünün aynı zamanda Kuzey Marmara Otoyolu'nun, Nakkaş, Başakşehir kesiminin Sazlıdere Barajı üzerindeki bağlantı yolu da olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul Projesi'ni bundan 11 yıl önce milletle paylaştıklarını hatırlatarak, "Türkiye'nin bu süreçte yaşadığı iç ve dış badireler sebebiyle maalesef projenin ilerlemesi biraz gecikti" diye konuştu.

Bugün tüm hazırlıkları tamamlayıp proje kapsamındaki ilk köprünün temelini atmak üzere bir arada olunduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Sazlıdere Barajı'ndayız ve Kanal İstanbul'a, acaba bu proje neden gerekliydi? Gecikmeli de olsa bugün bu temeli nasıl atıyoruz? İstanbul Boğazı dünyanın en kalabalık gemi trafiklerinden birine sahiptir. Boğaz'dan, 1930'lu yıllarda, yılda ortalama 3 bin gemi geçiş yapıyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulaştı. Sadece şehir içi yolculuklar için İstanbul Boğazı'nın her iki yakasındaki 54 ayrı iskelede günde 500 bin kişilik insan trafiği söz konusudur. Dolayısıyla Boğaz'da, hem kuzey hem güney hem doğu-batı istikametinde her sınıftan ve kapasiteden çok yoğun bir gemi trafiği yaşanıyor.''

''HER BÜYÜK GEMİNİN BOĞAZ GEÇİŞİ ŞEHİR İÇİN CİDDİ RİSK ANLAMINA GELİYOR''
Aynı dönemde Boğaz'dan geçen gemilerin uzunluklarının 50 metreden 350 metreye kadar da yükseldiğini belirten Erdoğan, ''Her büyük geminin Boğaz geçişi şehir için ciddi risk anlamına geliyor. Petrolden organik ürüne kadar çok farklı yükler taşıyan gemilerin kaza yapmaları durumunda denizlerimizdeki doğal hayat da çok büyük tehdit altına giriyor. Gemilerin karaya çarpması halinde ise hem kültürel mirasımız zarar görüyor hem ciddi yıkım ve yangınlarla karşılaşabiliyoruz'' dedi.

''Z KUŞAK GENÇLERE SESLENİYORUM''
''Yaşı biraz ilerlemiş olan İstanbulluların hafızalarında Boğaz'da haftalarca yanan petrol gemilerinin görüntüleri mutlaka vardır'' diyen Cumhurbaşkanı, ''Şimdi buradan gençlerimize sesleniyorum. Z Kuşak, tüm bu gençlere sesleniyorum. Bakınız, bütün bu olanlar, bitenler 19 yıl, 20 yıldır bu ülkede iktidarda olan bizler, neleri gerçekleştirdik, hangi adımları attık, bunları bilmeniz gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''KANAL İSTANBUL'A İSTANBUL'UN GELECEĞİNİ KURTARMA PROJESİ OLARAK BAKIYORUZ''
Boğaz'da hem kuzey hem güney hem doğu-batı istikametinde her sınıftan ve kapasiteden çok yoğun bir gemi trafiği yaşanıyor. Kanal İstanbul'a İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz.

"KİME SORULMASI GEREKİYORSA ONLARA SORULDU"
Birileri bize sorulmadı diye sızlanıyorsa da projenin her aşaması bilime hukuka uygun. 'Bize sorulmadı' diyenlere sesleniyorum: Unutmayın, kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulmuş ve yola böyle çıkılmıştır.

''İSTANBUL BOĞAZI'NIN GÜVENLİ GEMİ GEÇİŞ KAPASİTESİ 25 BİNDİR''
Yapılan projeksiyonlar 2050 yılında Boğaz'dan geçecek gemi sayısının 78 bini bulacağını gösteriyor. Hesaplamalara göre İstanbul Boğazı'nın güvenli gemi geçiş kapasitesi 25 bindir. Mevcut güzergah 5 ayrı alternatif arasından bilimsel çalışmalara göre en makul ve verimli hat olarak seçildi.

''KANALIN UZUNLUĞU 45 KİLOMETRE''
Kanalın uzunluğu 45 kilometre, taban genişliği minimum 275 metre, derinliği küsuratı söylemiyorum, 21 metre olarak belirlendi. 275 metre uzukluğa kadar petrol tankerleri 350 metre uzunluğa kadar konteyner gemileri bu kanaldan geçebilecek. Toplamda 6 köprü inşa edilecek.

''6 YIL İÇİNDE TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ''
Kanal İstanbul'u yaklaşık 15 milyar dolarlık bir maliyetle 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Yapılan etütler Kanal İstanbul'daki gemi trafiğinin Boğaz'a göre 13 kat daha güvenli gerçekleşeceğini gösterdi.

''BU BİR ÇEŞME AÇILIŞ TÖRENİ DEĞİL''
Karadeniz çıkışının solundaki rekreasyon ve yenilenebilir enerji alanı da İstanbul'a ayrı bir değer katacak. Bak bu bir çeşme açılış töreni değil. Bir çeşme musluk takma töreni de değil. Dünyada örnek kanallardan bir tanesinin bugün temelini atıyoruz. Kanaldan geçecek gemi boyutları ve trafik kapasitesi Boğaz'daki mevcut trafiğin yüzde 99'unu karşılayacak şekilde tespit edildi. Kanalın her iki yanında planlanan 500 bin nüfuslu yerleşim alanlarının da İstanbul'un merkezindeki baskıyı ortadan kaldıracağına inanıyoruz. Kanal İstanbul sadece Türkiye'nin değil, belki de dünyanın en çevreci projesi olarak hayata geçirilecektir. Türkiye, devletin ve milletin kasasından, kesesinden 5 kuruş çıkmadan kendi gelirleriyle finanse edilerek dünya çapında bir esere daha kavuşacaktır." (NTV - AA)

 
Gazi Koşusu'nun kazananı belli oldu
 
Fenerbahçe'de Ali Koç yeniden başkan seçildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memleket Partisi İl Başkanı Oğuz: Sayemizde CHP örgütleri itibar kazandı!
Memleket Partisi kurulduktan sonra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ...
Ödemiş'te AK Parti ile CHP arasında pankart krizi
Ödemiş'te AK Partili Hamza Dağ'ın fakülte müjdesinin yer aldığı pankartın, ...
Sürekli: 2024'te İzmir Büyükşehir AK Partili olacak!
AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanlığının metropol ilçeler için düzenlediği, ...
 
Sürekli'den Soyer'e tepki: Önce aynaya baksın!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediye ...
AK Partili Dağ: İzmir hak ettiği cevabı sandıkta verecek!
AK Partili Hamza Dağ, Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir ziyareti sırasında ...
AK Partili Dağ duyurdu: Külliyen yalan!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, 'Katarlı gençlerin Türkiye'de ...
 
Dışişleri'nden AB liderlerinin kararına tepki
Dışişleri Bakanlığı, AB Liderler Zirvesi ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, ...
Milletvekili Sera Kadıgil, CHP'den istifa etti!
CHP'den istifa ettiğini açıklayan İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil Sütlü, ...
CHP'li Sındır: Devletin kapısını yurttaşın yüzüne kapattılar!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Afyonkarahisar, Emirdağ’da ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva