HABERLER>GÜNCEL
12 Mart 2022 Cumartesi - 08:38

Kaçak kazıda ortaya çıkmıştı... Bölge için kritik karar!

Kaçak kazılar sonucu ortaya çıkan Roma dönemine ait konut kalıntılarının daha geniş alanda yayılabileceği ihtimaline karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Agora Ören Yeri yakınlarındaki arkeolojik SİT alanını genişletme kararı aldı. Yaklaşık 1 hektarlık alanı kapsayan çok sayıda parsele  2’nci derece arkeolojik SİT statüsü verildi.

Kaçak kazıda ortaya çıkmıştı... Bölge için kritik karar!

Metehan UD /EGEDESONSÖZ - İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü, kaçak kazı ihbarı üzerine Konak Ali Reis Mahallesi’nde bir eve geçtiğimiz aylarda operasyon düzenledi. Kaçak kazı yapılan alanda, M.Ö. 753 ile M.Ö. 509 yıllarını kapsayan Erken Roma Dönemi’nde zengin bir aileye ait yapı olduğu tahmin edilen, iki kanatlı insan ve ellerinde iki horoz tasvirli mozaik ve sütunlar bulundu. Mozaiklerin genellikle bu tip konutların salon kısımlarında bulunduğu, ihtişamı ve zenginliği simgelediğinin değerlendirildiği belirtildi.

ÖNCE SİT DERECESİ YÜKSELTTİ
Kaçak kazının yapıldığı bölgede incelemede bulunan İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu eserlerin bulunduğu parsellerin arkeolojik SİT değerlerini yükseltti. Koruma Kurulu, parsellerin halihazırdaki ‘kentsel+3. derece arkeolojik SİT alanı” statüsünü “2’nci derece arkeolojik SİT” alanı olarak değiştirilmesine karar verdi.

SONRA ALAN GENİŞLETİLDİ
Kaçak kazı sonucunda açığa çıkan kalıntıların olası yayılımına ilişkin Smyrna Antik Kenti Kazı ekibinin yazısının ve uzmanların hazırladığı raporun doğrultusunda kurul kararını gözden geçirdi ve  SİT alanını genişletme kararı aldı. Daha önce 1058 ada 37 parsel için verilen 2’nci derece arkeolojik SİT’ kararı 1058 adanın içindeki bütün parselleri kapsayacak şekilde genişletildi. Karar tapuya şerh düşülecek ve bölgeye özel imar planları hazırlanacak. Adanın tamamında bilimsel amaçlı kazılar dışında hiçbir kazı yapılamayacak. Yeni SİT alanı yaklaşık 1 hektarlık alanı kapsıyor. 

YENİ YAPILARA İZİN VERİLMEYECEK
Kararda “İzmir ili, Konak ilçesi Ali Reis Mahallesinde bulunan alanda; Agora'dan Smyrna tiyatrosuna doğru, Helenistik Roma dönemi konut yapılarının  devam ediyor olması ve alanın Smyra Agorasına yakınlığı dikkate alınarak tapunun 1058 ada, 37 parselde açığa çıkan erken-geç Roma dönem yapının bulunduğu alandaki 2. derece arkeolojik sit sınırının genişletilmesine, kararımız eki haritada sınırları ve koordinatları belirtilen alanda kalan 1058 ada içerisindeki parsellerin sit derecesinin; 2. derece arkeolojik sit olarak değiştirilerek tescil edilmesine,  2 derece arkeolojik sit alanında kalan parsellerin tapu kütüğüne; "2.derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin konulmasına, Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartları olarak. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 5.11.1999 gün ve 658 sayılı ilke kararı gereği: "Bu alanlarda kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesine, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenmesine, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamayacağına, ancak, günümüzde kullanılmakta olan tescilsiz yapıların basit onarımlarının yürürlükteki ilke kararı doğrultusunda yapılabileceğine, tescilli yapıların bakım ve onarımlarına yönelik: Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 5.11.1999 gün ve 660 sayılı ilke kararı koşullarının geçerli olduğuna” ifadeleri yer aldı. 

 
Husumetli oldukları iddia edilmişti... Kaza kurşununa kurban gitmiş!
 
İlave tarımsal desteklerin detayları belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Husumetli oldukları iddia edilmişti... Kaza kurşununa kurban gitmiş!
İzmir'de, parkta buluştuğu Furkan Hanoğlu'nu (19) pompalı tüfekle vurarak ...
İstanbul Boğazı’nda sürüklenen gemi kurtarıldı
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü altında makine ...
Kemal ANADOL yazdı... Tarihin kararı yargının kararının önündedir!
Kemal ANADOL yazdı... Tarihin kararı yargının kararının önündedir!
 
Usulsüz engelli raporu operasyonu: 51 tutuklama
Kocaeli merkezli "usulsüz engelli raporu" operasyonunda 51 şüpheli tutuklandı.
Atatürk heykelini çalan 4 kişi tutuklandı
Isparta'daki Gökçay Mesireliği'nde bulunan Atatürk heykelini çaldıkları ...
Bakan Akar, Rus mevkidaşı Şoygu ile görüştü
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile ...
 
'Taklitçi' çeteye operasyon: 7 tutuklama!
İzmir merkezli 3 ilde, araç kiralama şirketlerinin internet sitelerini ...
Karaburun'da fırtına tekneyi batırdı!
İzmir'in Karaburun ilçesinde etkili olan fırtına nedeniyle kıyıya bağlı ...
İzmir'de yakalanmışlardı... FETÖ'cüler itirafçı oldu!
İzmir merkezli 38 ildeki FETÖ'nün TSK yapılanmasına yönelik operasyonda ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva