HABERLER>DÜNYADAN
11 Mart 2011 Cuma - 00:00

Japonya'da dev sarsıntı: 8.9!

Japonya'da 8,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sendai plajında yaklaşık 300 kişinin cesedine ulaşıldığı, ölü sayısının yüzlerce olabileceği bildiriliyor.’

Japonya'da dev sarsıntı: 8.9!


Japonya'da 8,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sendai plajında yaklaşık 300 kişinin cesedine ulaşıldığı, ölü sayısının yüzlerce olabileceği bildiriliyor.’

TOKYO -
Japonya’’da, 8,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Türkiye saati ile sabah 07.46'da meydana gelen depremin yerin 24 km. altında meydana geldiği ve merkez üssünün Tokyo'nun 380 km kuzeydoğusu olduğu açıklandı.

Jiji haber ajansı Sendai plajında yaklaşık 300 ceset bulunduğunu bildirildi. Bunun dışında ülke çapında 90'dan fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yüzlerce kişinin daha kayıp olduğu bildiriliyor ve bu nedenle de ölü sayısının artmasından kaygı duyuluyor.
 
FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

10 GÜN İÇİNDE DEPREM OLABİLİR!.. haber için tıklayınız...
Tokyo'nun merkezinde büyük binalar şiddetli sarsılırken, çalışanlar sokaklara çıktı. Televizyon görüntülerinde büyük bir bina yanarken ve ülkenin kuzey kesiminde büyük bir tsunaminin verdiği zarar gösterildi.
 
TSUNAMİ VURDU
Depremin hemen ardından Japonya Meteoroloji Kurumundan tsunami uyarı yapıldı. Bu açıklamaların hemen ardından dev dalgaların kıyılara vurmaya başladığı haberleri geldi. Ülkenin kuzeyindeki Sendai kentindeki limanı 10 metre büyüklüğündeki dalgalar yuttu.

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI
Kaydedilen en büyük beşinci depremin ardından şiddetli artçılar nmeydana geldi. Deprem sonrasındaki ilk 3 saat içinde en büyüğü 7 şiddetinde olmak üzere 17 artçı artçı şok meydana geldi. Başka artçı şoklar da bekleniyor. Japonya'da çarşamba günü 7.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmişti.
 
NÜKLEER TESİSLER VE LİMANLAR KAPATILDI
Reuter haber ajansı şiddetli depremin ardından Japonya'daki tüm limanların kapatıldığını duyurdu. Ülkenin kuzeyine yapılan hızlı tren seferleri durduruldu. Pek çok nükleer tesis ve petrol rafinerisi kapatıldı, 4 milyon kişinin elektriği kesildi.
 
JAPONYA BAŞBAKANI: SIZINTI YOK
Japonya Başbakanı Naoto Kan ise nükleer santrallerde önemli bir hasarın ve herhangi bir sızıntının söz konusu olmadığını ancak deprem sonrasında özellikle ülkenin kuzeyinde büyük hasar meydana geldiğini açıkladı.
 
Hükümet sözcüsü Yukio Edano da deprem bölgesine askerlerin sefkedildiğini açıkladı. İlk aşamada 8 askeri uçak deprem bölgesine gönderildi.
 
DÜNYADA TSUNAMİ ALARMI
Depremin hemen ardından Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan Hawaii, Tayvan ve Endonezya'da tsunami alarmı verildi. Amerika'nın Ulusal Okyanus ve Atmosfer Ajansı Kanada ve ABD anakarası dışındaki tüm pasifik kıyıları için tsunami uyarısında bulundu.
 
BM HAZIR
Birleşmiş Milletler de, 30 uluslararası arama kurtarma ekibibnin hazır olduğunu ve talep halinde Japonya'ya gidebileceğini açıkladı.
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) Elisabeth Byrs, İsviçre'nin Cenevre kentinde basına yaptığı açıklamada, ''Bunun gibi olağanüstü durumlar için hazır durumdayız. 30 uluslararası arama ve kurtarma ekibi alarm durumunda, gelişmeleri izliyoruz ve gerekli olduğunda destek vermeye hazırız'' dedi.
 
Olağanüstü durumlarda felaketzedeleri bulmak ve tedavi etmek amacıyla görev yapan BM afet değerlendirme ve koordinasyon ekipleri sağlık birimi ve özel eğitimli köpeklerden oluşuyor.
 
YÜZYILIN EN ŞİDDETLİ DEPREMLERİ
Yüzyılın başından beri meydana gelen şiddetli depremler, büyüklüklerine göre şöyle:
 
1960: ŞİLİ - Şili'de 9,5 büyüklüğündeki depremde 5 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından oluşan tsunami, Pasifik kıyısındaki ülkeleri de tehdit etti ve Hawaii'de 61, Japonya'da 130 kişinin ölümüne yol açtı.
 
1964: ALASKA - Prens William Boğazı yakınlarındaki 9,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami yüzden fazla kişinin ölümüne yol açtı.
 
2004: ASYA - Endonezya'ya bağlı Sumatra adası açıklarında 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami 10 kadar komşu ülkeyi etkiledi, 270 bin kadar insan öldü ya da kayboldu.
 
1952: SSCB- Kamçatka Yarımadasında 9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve sonrasındaki tsunami Şili ve Peru'yu da etkiledi. Deprem 2 bin 300 kişinin ölümüne yol açtı.
 
1906: EKVADOR - Kolombiya ve Ekvador kıyıları açıklarında 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami bin kadar kişinin ölümüne yol açtı.
 
1965: ALASKA - 8,7 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami Aleoutiennes Adalarını etkiledi.
 
2005: ENDONEZYA - Sumatra açıklarındaki Nias adası yakınlarında 8,6 büyüklüğündeki depremde 900 kişi öldü, 6 bin kişi yaralandı.
 
1957: ALASKA - Andreanof Adalarını vuran 8,6 büyüklüğündeki deprem önemli bir tsunami faciasına yol açtı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Putin'den ABD’’ye yüzyılın teklifi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı ...
Dalay Lama siyaseti bırakıyor
Budistlerin dini lideri Dalay Lama, sürgündeki Tibet Parlamentosu’’ndan, ...
Kaddafi Mısır’’a mı kaçtı?
Yunanistan’’dan Kaddafi’’nin Mısır'a kaçtığı iddiası geldi. Yetkililer ...
 
Taliban cenazeye saldırdı: 34 ölü!
Pakistan’’da ’‘kanlı’’ Çarşamba’… Peşaver'de bir cenaze töreni sırasında ...
Kaddafi: Siz de Kürtlerle savaşıyorsunuz...
Muammer Kaddafi, Türkiye ile ilgili olarak ilginç ve tartışma yaratacak ...
Fransa’’dan kara haber: AB yolu kapanabilir!
Fransa'daki anketlerde Marine Le Pen yine açık ara ilk sırada yer ...
 
NYT: Türkiye iki gazeteciyi cezaevine koydu!
New York Times, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Nedim Şener ...
Hükümete uyuşturucu testi yapılacak!
Slovenya’’da başbakan ve hükümet üyelerinin de aralarında olduğu üst düzey ...
Kaçak göçmenler denize atladı: 3 ölü
Yunanistan'ın Girit Adası'nda demirleyen yolcu gemisinde bulunan ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva