HABERLER>POLİTİKA
23 Şubat 2012 Perşembe - 14:16

İzmirli vekillerin milli kütüphane zaferi!

Milli Kütüphane’nin hükümet tarafından basılı eser kabul eden kütüphaleneler arasından çıkarılmak istenmesine İzmirli vekiller engel oldu.

İzmirli vekillerin milli kütüphane zaferi!

EGEDESONSÖZ- Türkiye'de basılı eser kabul eden 5 kütüphaneden biri olan İzmir Milli Kütüphanesi'nin listeden çıkarılması ve de bundan sonra eser kabul edilmemesi yönündeki kanun tasarısında son anda değişiklik yapılarak, listeden çıkarılan İzmir yeniden eklendi. Burada İzmirli milletvekillerinin tavrının etkili olduğu öğrenildi. CHP'li Aytun Çıray'ın yanısıra AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli'nin de tasarıdan İzmir Milli Kütüphanesi'nin çıkarılmasına karşı önerge verdikleri öğrenildi. AK Parti ve CHP'nin ayrı ayrı verdiği önergelerin ardından hem İzmir Milli Kütüphanesi kurtuldu hem de İstanbul'daki bir kütüphane kapanacaklar listesinden çıkarıldı.

ATATÜRK'ÜN TALİMATIYLA KURULDU

Atatürk’ün talimatı ile 1934 yılında çıkartılan Basma Yazı ve Resimleri Derleme Kanunu gereği Türkiye’de çıkartılan her türlü basılı eser yayınlayanlar tarafından 5 adeti Milli Eğitim Bakanlığı’na veriliyordu. Bakanlık ise 5 eserden bir nüshasını Milli Kütüphane’ye verirken diğerlerini Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’ne,  İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi’ne, İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi ve İzmir Milli Kütüphane'ye veriyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 2008 yılında getirilen kanun tasarısında İzmir, dağıtımı yapılacak yerler arasından çıkarıldı.
GEREKÇE “ŞARTLAR UYGUN DEĞİL”
Başbakan Erdoğan tarafından 1 Nisan 2008 tarihinde meclis başkanlığına sunulan “ Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserleri Derleme Kanunu”nu tasarısı içinden çıkartılan İzmir Milli Kütüphanesi’ne gerekçe olarak şartların uygun olmaması gösterildi. Tasarıda derleme verme yükümlülüğü, “bütçe, bina ve personel sorunları nedeniyle amacına uygun hizmet sunamadıkları için kaldırılmaktadır” ifadeleri yer aldı.
 
CHP'DEN TOPYEKUN TEPKİ!
İzmir’in içinden çıkartıldığı kanun tasarısı dün akşam TBMM’de görüşülürken CHP İzmir Milletvekillerinden itiraz geldi. İl Genel Meclis Üyesi Mahmut Esat Aslan’ın milletvekillerini uyarmasının ardından yazılı başvuru yapıldı. CHP İzmir Milletvekilleri Aytun Çıray, Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Prof. Dr. Hülya Güven, Erdal Aksünger, Alaattin Yüksel, Güldal Mumcu, Oğuz Oyan, Mehmet Ali Susam, Rahmi Aşkın Türeli ve Prof. Dr. Rıza Türmen, İzmir’in neden listeden çıkartıldığını sordu. İzmir Milli Kütüphane’nin yıllardır kente hizmet ettiğini belirten CHP’liler mücadele sonrasında listeye İzmir’i eklemeyi başardı.
 
HAYAL GÜCÜNÜZ BUNA MI YETTİ?
İzmir Milletvekili olan Ertuğrul Günay’ı İzmir’in mirasına sahip çıkmamakla suçlayan CHP'li Aytun Çıray “Türkiye’nin 6 derleme Kütüphane’sinden biri İzmir’deydi. Bu kütüphanede binlerce orijinal eser bulunuyor. Bu eserler göz göre göre çürümeye terk edilecek. İzmirliyim diyen Kültür Bakanı İzmir’in kültürüne ihanet ediyor. Binamız yok diyor. Kendisine TBMM’de sordum ve dedim ki; Sayın Günay, siz yılladır bakansınız, icranın başındasınız ve İzmir milletvekilisiniz. buna rağmen eğer CHP komisyonlarda önerge vermemiş olsaydı veya eleştirmemiş olsaydı İzmir'deki derleme kütüphaneyi Milli Kütüphanenin binasının yetersiz olması nedeniyle kapatacaktınız. Onu kapatmak yerine, icrada olmanız nedeniyle yeni bir bina yapmayı bu kadar yıl neden düşünmediniz? Hayal gücünüz buna mı yetti?” ifadelerini kullandı
 
İZMİRLİLERİN YÜZÜNE NASIL BAKACAKLAR?
İzmir’in tarihinin Cumhuriyet tarihiyle özdeşleştiğini kaydeden Çıray, hükümetin bu tarihi yok etmeye çalıştığını iddia etti. AK Parti iktidarını Cumhuriyet’in izlerini silmeye çalışmakla suçlayan Çıray “Bu yasa tasarısı da hükümetin son dönemde uygulamaya koyduğu Cumhuriyet’le hesaplaşma sürecini bir adımıdır. Kindar AKP’liler Cumhuriyetin ve Atatürkçülüğün kalesi İzmir’den o dönemin birikimlerini silmeye çalışmaktadır” dedi.
 
İLK ZİYARET TEPKİSİ
Milli Kütüphanenin 100 yıllık tarihi bulunduğunu ifade eden İl Genel Meclis Üyesi Mahmut Esat Aslan, İzmir’i cezalandırmak isteyin bu zihniyetle mücadelemizde zafere ulaştık. Bunu İzmir’e yapmaya çalışmak kimseye bir şey kazandırmaz” dedi. Geçtiğimiz günlerde İzmir’e gelen ve Milli Kütüphane’yi ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ziyarette yaptığı ‘bakan düzeyinde ilk ziyaret’ açıklamalarının yanlış olduğunu anlatan Aslan, “Toplantı sonrasında Bakan Günay, kütüphaneye gelen ilk bakan olduğunu söyledi. Bu doğru değil. İzmir milletvekili Kültür eski Bakanı merhum Ahmet Taner Kışlalı kütüphaneyi birçok kez ziyaret etmiştir. Bu yapılan açıklamalar da Kışlalı’nın şahsına yapılan bir saygısızlıktır” dedi.

DENİZLİ: BİZ DE ÖNERGE VERDİK
2008'de getirilen tasarıda İstanbul ve İzmir'deki milli kütüphanenin çeşitli gerekçelerle basılı eser kabul eden milli kütüphaneler listesinden çıkarılmasının bulunduğu söyleyen AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, yasa tasarısı görüşülürken CHP'li arkadaşlar ayrı biz ayrı bir önerge verdik. İki önergenin birleştirilmesi talebimizi CHP'li arkadaşlar kabul etmeyince biz de ayrı bir önerge vererek, İzmir ve İstanbul'daki bir kütüphanenin sistemin dışına çıkmamasını talep ettik. Sonuçta hem iktidar hem de muhalefet vekillerinin birlikte katkı koyduğu bir iş oldu. İzmir'in mlilli kütüphanesinin korunmasına dair önergenin altına şahsen imza atanlardan biriyim" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
şener atayiğit 25 Şubat 2012 Cumartesi 11:35

milli kütüphane izmirin en büyük hazinelerinden biridir .

Yorumu oyla      12      7  
NECATİ 23 Şubat 2012 Perşembe 22:33

BU KONUDA KATKILARI OLAN ANCAK UNUTULAN İL GENEL MECLİS ÜYESİ HASAN VARDAROĞLU NA TEŞEKKÜR EDERİZ

Yorumu oyla      12      7  
Cumhuriyet izleri mi? 23 Şubat 2012 Perşembe 15:22

Kütüphane, 1911 yılında İbrahim Kadızade’nin istemiyle oluşturulan ve sonraları “İzmir Milli Kütüphane Cemiyeti” adına alan “İlm-ü İrfan Encümeni” tarafından kurulmuş, Salepçioğlu Konağı’nın selamlık kısmında hizmete sunulmuştur.

Yorumu oyla      16      6  
A.K. 23 Şubat 2012 Perşembe 15:03

Yüzleri olsa bir daha İzmirli'nin yüzüne bakamazlar tabiki... Ama onlar bakar, çünkü yüz yok. İZMİR, nasıl kurda kuzu teslim etmezse, CUMHURİYETİ DE, EGENİN İNCİSİNİ DE AKP'YE TESLİM ETMEZ.

Yorumu oyla      24      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li kadınların hükümete '1+4+4+4' isyanı!
CHP'li kadınlar, Ak Parti'nin eğitime 1+4+4+4 şeklinde kademeli sistem ...
BDP’nin tutuklu vekiline 5 yıl hapis istemi
12 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilen ancak YSK tarafından milletvekilliği ...
Deniz Baykal: İçim kan ağlıyor ama konuşamam
Kurultay öncesi yakın çevresine partinin durumuyla ilgili üzüntülerini ...
 
Nurettin Canikli: Kredi faizleri düşecek
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Merkez Bankası'nın faiz koridorunu ...
Bakan’dan MHP’ye taziye ziyareti
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, MHP İl Başkanlığı’na ...
Bakan Yıldırım'dan Bornova'ya sürpriz çıkarma
Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım, Bornova’ya ...
 
'Kılıçdaroğlu’nun psikolojik problemleri var'
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, Başbakan ...
‘Adaylık piyasasını şimdiden açmak doğru değil’
Gediz Üniversitesi’nde medya mensuplarıyla buluşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ...
CHP MİT'i mahkemeye verdi
CHP, MİT Kanunu'nda değişiklik yapan kanunun iptali için bugün Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva