HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
3 Mart 2012 Cumartesi - 09:21

“İzmir yangını” tartışmasını bu kitap bitirecek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, arşivinde bulunan 1922 tarihli İzmir yangını ile ilgili belge ve fotoğrafları kitaplaştırarak bu konudaki spekülasyonların bitirilmesini hedefliyor.

“İzmir yangını” tartışmasını bu kitap bitirecek!

İZMİR - Mayıs ayında yayınlanacak kitap İngilizce’ye de çevrilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina ve Kent Arşivi (APİKAM), İzmir yangını ile ilgili iddialar ve devam eden spekülasyonlar karşısında, elindeki tüm belge ve fotoğraflardan oluşan “tarihi belge niteliğinde” bir kitap yayınlamaya hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı’ndan yayımlanacak olan kitapta Mustafa Kemal Atatürk’ün, İsmet İnönü’nün ve Birinci Ordu Komutanı Ferik Nureddin’in Genelkurmay arşivinden alınan yazışmaları ve yangına ilişkin resmi bildirimleri de yer alacak. Kitapta ayrıca, o dönemin Batılı gazetecilerinin yorumları, haberleri, fotoğraflar, raporlar ve canlı tanıklıklara da yer verilecek. Hazırlık çalışmaları devam eden kitabın Mayıs ayında yayımlanması bekleniyor. İngilizce’ye de çevrilecek olan kitap, tarihi gerçekleri ulusal ve uluslararası kamuoyuna sunmayı hedefliyor. Büyükşehir Belediyesi, aynı konuda İzmir’in işgalden kurtuluşunun 90. yılı olan 9 Eylül 2012’de yayınlanmak üzere bir belgesel de hazırlayacak.
APİKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, İzmir yangını ile ilgili iddiaların dönem dönem ortaya atıldığını hatırlatarak, yangın ile ilgili olarak ellerindeki belge, bilgi ve fotoğrafları Türkçe – İngilizce kitap haline getirme çalışmalarını hızlandırdıklarını ve gerçekleri anlatan geniş kapsamlı bir çalışmayı Mayıs ayında kamuoyuna hediye etmeyi hedeflediklerini ifade etti.
 
Genelkurmay arşivinden yazılı belgeler
APİKAM tarafından Genelkurmay Arşivi’nden alınan İzmir yangını ile ilgili 28 Eylül 1922’de Mustafa Kemal Atatürk’ün yazdığı mektup şöyle:
“…Kiliselerde Hristostomos’un vermiş olduğu nutuklar –ki İslamlar tarafından işitilmişti- İzmir’i yakmak bir vazife-i diniye olarak tebliğ edilmiş bulunuyordu. Harik (yangın) bu teşkilat tarafından vücuda getirilmiştir. Bunu müeyyed (destekleyen) birçok şuhud (şahitler) ve vesaik (belgeler) vardır. Askerlerimiz hariki söndürmek için bütün mevcudiyetleriyle çalışmışlardır…”
 
 Birinci Ordu Komutanı Ferik Nureddin’in yangın ile ilgili anı anına Başkumandanlığa verdiği raporlarından bir bölüm şöyle:
“… Ermeni Mahallesi’nde Suzan Sokağı’nda zuhur eden yangın itfaiyenin muavenetiyle bastırılmışken, muhterik hane civarında sıra ile birçok evlerden yangın zuhur etmiş ve bu harikin Ermeniler tarafından ika edildiği anlaşılmıştır. İlk yangın bastırıldığı esnada Ermeni kilisesinden tüfek ve bomba ateşi yapılmıştır. Harikin itfasına çalışılmaktadır…”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 3 Mart 2012 Cumartesi 12:13

APİKAM'ı gezdim, gördüm. Orada çalışan birkaç arkadaşla yapılan çalışmaları sordum. Gerçekten İzmir'in belleği APİKAM. Bu kanaatimde ne kadar haklı olduğumu arkadaşlarımızın İzmir Yangın'ı ile ilgili yapılan çalışmalar ve hazırlıklar hakkında bilgi edindiğimde gördüm. APİKAM'ın müdürünü ve orada çalışan arkadaşları can-ı gönülden tebrik ediyorum. En kısa sürede yine onları ziyaret edeceğim.

Yorumu oyla      15      6  
Tuncay 3 Mart 2012 Cumartesi 10:43

İzmir yangını üzerinden birileri reklamını yapmaya çalışıyor, durup dururken bu olay neden gündeme getiriliyor anlaşılır değil...

Yorumu oyla      13      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Yolumuz zorluklar içinde, ölünce kurtuluruz'
17. Nürnberg Türk Alman Film Festivali'nde onur ödülü alan Tarık Akan, ...
Biri yerli olmak üzere üç yeni film vizyonda
Leonardo DiCaprio'nun 48 yıl FBI'ın başında bulunan J. Edgar Hoover'ı ...
Dünyanın en büyük kuklacıları İzmir’de
Dünyanın en büyük kukla festivallerinden biri olarak gerçekleşecek ve ...
 
Karşıyaka’da Carmen rüzgarı esti
İzmir’in kültürel yaşamına birbirinden farklı etkinliklerle hareket kazandıran ...
Yaşar Kemal herkesi barışa çağırıyor
“Ne söylense sanki duyan yok, gören yok” diyen Yaşar Kemal, yeni kitabı ...
84. Oscar sahiplerini buldu: İşte kazananlar!
84. Oscar Ödülleri dün gece Hollywood’da düzenlenen muhteşem gecenin ardından sahiplerini buldu.
 
Sanatseverler “şiirin iki yüzü” ile buluştu
Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi’nin bu haftaki etkinliğine, günümüz ...
Fetih 1453'ü bir haftada kaç kişi izledi?
Fetih 1453 filminin yönetmeni Faruk Aksoy, ''Filme ilgi yoğun. Bir haftada ...
Yaylı geliyor yaylı...
Otomobilin henüz yaygınlaşmadığı yıllarda onlar, zenginliğin ve ihtişamın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva