HABERLER>POLİTİKA
1 Haziran 2011 Çarşamba - 14:01

‘İzmir temiz enerjinin merkezi olacak’

Partisinin enerji politikalarını açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel, CHP iktidarında çevreye duyarlı ve insan odaklı bir enerji politikası yürütüleceğini söyledi.

‘İzmir temiz enerjinin merkezi olacak’

Fırat Soylu/EgedeSonsöz - Daha önce partisinin kültür-sanat, ulaşım, turizm ve kentsel dönüşüm politikalarını açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili adayı Alaattin Yüksel, bu kez enerji politikalarını açıkladı. CHP İzmir İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Yüksel, “Temiz ve sürdürülebilir enerji” başlığı altında hazırlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Enerji üretiminde dışa bağımlılığın giderek arttığına vurgu yapan ve cari açığın önemli bir bölümünün enerji kaynaklı olduğuna dikkat çeken Yüksel, her yıl 40 milyar dolar dolayında enerji ithalatı yapıldığını söyledi. Yüksel, “Cari açığın önemli bir bölümünü enerji oluşturuyor. Hükümete yakın ekonomi yazarlarının bile Türkiye’nin bu konuda risk taşıdığını dile getirmesi enerjinin önemini ortaya koyuyor. Halkın iktidarında, yerli kaynaklarımıza öncelik veren, çevreye duyarlı, insan odaklı bir enerji politikası benimseyeceğiz. Yılda ortalama yüzde 7 düzeyindeki ekonomik büyümede ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini, özel sektör ve kamu birlikleri ile yerli kaynaklardan azami ölçüde yararlanarak karşılayacağız” dedi.
 
NÜKLEER İÇİN REFERANDUM
Nükleer enerji konusuna da değinen Yüksel, hükümetin Mersin Akkuyu’da yapmayı planlandığı nükleer santralle ilgili ciddi eleştirilerin olduğunu söyledi. İktidarın santralle ilgili sorulara açıklayıcı yanıtlar vermediğini savunan Yüksel, santralin ihalesiz bütün aşamalarının Rus şirketlere verilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Bölgenin deprem riski taşıdığını ve kurulacak santralin teknolojisinin eksi olduğu ifade eden Yüksel, “Halkın iktidarında bu yeniden gözden geçirilecek, değerlendirilecektir” diye konuştu. Yüksel, CHP iktidarında nükleer enerji konusunda kararı halka bırakacaklarını belirterek, santrallerin kuruluş kararının referandumla belirleneceğini açıkladı. İktidara gelmeleri halinde Enerji Bakanlığı bünyesinde Ulusal Yenilenebilir Enerji Strateji Merkezi kuracaklarını da ifade eden Yüksel, enerji üretiminde kamu ve özel sektörün iş birliği yapacağını ve temiz enerji kaynaklarına yatırımın artacağını söyledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik mekanizmasıyla destekleneceğini kaydederek, güneş, rüzgar ve jeotermal enerji kullanımının yaygınlaştırılacağını dile getirdi.
 
“TÜRKİYE GÜNEŞİN ÜLKESİ OLACAK”
Yüksel ayrıca, Türkiye genelinde güneş enerji santrali kurulumuna uygun 4 bin 600 kilometrekarelik tarımsal kullanım dışı alanın bulunduğuna dikkat çekerek, “2020 yılına kadar fotovoltaik elektrik üretiminde 20 bin megawatt, toplam elektrik enerjisi tüketimimiz ise 545 milyon megawatt/ saat olarak öngörülmektedir. Bu durumda tükettiğimiz enerjinin yüzde 5’ini güneş enerjisinden karşılayarak, dünyanın ilk 10 ülkesi arasına gireceğiz. Bu yatırım politikasıyla 180 bin kişiye istihdam yaratacağız” dedi. Gelişen teknoloji kullanımı ile bilirlikte evlerin çatılarındaki görsel kirliliğin ortadan kaldırılacağını ve her eve güneş enerjisi gireceğini söyledi.
 
TEMİZ ENERJİ YAYGINLAŞTIRILACAK
CHP iktidarında temiz ve sürdürülebilir enerji projeleri kapsamında İzmir’de jeotermal enerjinin yaygınlaştırılması için çalışmalara hız verileceğini de belirten Yüksel, “Balçova, Narlıdere ve çevresinde jeotermal enerjinin konutlarda ısıtma amaçlı kullanımı artırılacaktır. İzmir’de Seferihisar ve Dikili kaynaklarının, Ege’de ise diğer illerimizde bulunan kaynakların jeotermal enerjiden elektrik enerjisi üretimi, seralar ve turizm amaçlı olarak kullanımı sağlanacaktır” dedi.

İzmir’i rüzgar enerjisinin merkezi yapmak istediklerini de dile getiren Yüksel, “Ege ve İzmir’in kıyı bandında, ölçümlemeleri yapılmış, rüzgar haritaları çıkarılmış iç bölgelerinde, rüzgar santrallerinin kurulması ve İzmir’in bu konuda Türkiye’ye öncülük etmesi sağlanacaktır. İzmir başta olmak üzere, Ege Bölgesi’nin rüzgar türbini, fotovoltaik panel gibi temiz enerji teknolojileri üretim üssüne dönüştürülmesi sağlanacaktır” diye konuştu.
 
HES’LER İÇİN HALKIN FİKRİ ALINACAK
Toplantı sonunda Hidroelektrik santralleri konusuna da değinen Yüksel, başta çevreciler ve bazı sivil toplum kuruluşlarının tepki gösterdiği HES’ler konusunda öncelikle yöre halkının fikrinin alınması gerektiğini belirterek, “AKP iktidarı döneminde vahşi piyasalaştırma ve özelleştirme anlayışı sonucu neredeyse her akarsuyun üzerine, çevre etki değerlendirmeleri gözetilmeden küçük ve orta güçte hidroelektrik santraller kurulmaya başlanmıştır. Tarımsal sulamayı, doğayı gözetmeyen bu yaklaşım yerine, büyük güçte hidroelektrik santrallerin verimliliği ve çevresel bütünselliği esas alarak gerçekleştirilmesi sağlanacaktır” dedi.
Yüksel ayrıca, HES’lere karşı demokratik hakkını kullanmak isteyen çevrecilere yönelik baskıları da değerlendirerek “Hükümet başı şu anda bir paranoya içinde. Hükümeti eleştiren herkesin kuvvetli suç şüphesi altında olduğunu görüyoruz. Hükümeti devirme suçu işlenmiş gibi kabul ediliyor” diye konuştu. Toplantıya katılan CHP İl Başkanı Bayır ise “CHP’nin enerji politikasında, enerjiyi üretim için kullanmak isteyen yatırımcının bürokraside boğulmadığı, üretenin mükafatlandırılacağı bir anlayışı bulacaksınız” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Ben onun kadar edepsiz, alçak, ahlaksız değilim'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Hopa'da protesto gösterilerinde bir öğretmenin ...
'Gerçekten ak pak bir dönem kuralım'
12 Haziran’da Türkiye’de “bayram temizliği” günü olacağını belirten CHP ...
Başbakan çılgın İzmir projelerini açıkladı
Başbakan Erdoğan İstanbul’da düzenlediği toplantıyla, İzmir için projelerini açıkladı.
 
Umdular: Geleceğimiz için sandığa sahip çıkın
CHP milletvekili adayı Kazım Umdular, “Demokrasiye ve geleceğe sahip çıkmak ...
Aksünger: İzmir Çeşme’nin de gücüyle marka kent olacak
Cumhuriyet Halk Partisi 1. Bölge Milletvekili Adayı Erdal Aksünger, Çeşme’de ...
Kılıçdaroğlu’ndan Hopa protestosuna ilk yorum
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Artvin’de Başbakan Erdoğan’ın seçim ...
 
Çıray: Pamuk bitti, cır çır fabrikaları dam oldu
Türkiye’nin en büyük kalkınma oranlarını yakaladığı yıllard “Köylünün ...
CHP’nin yeni anayasa taslağı hazır
CHP'nin Anayasa Komisyonu Başkanı Süheyl Batum, ''Anayasa Vizyonu''nda, ...
‘Seçim öncesi kaos yaratmaya çalışıyorlar’
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Diyarbakır mitinginde provokasyon yapacakları ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva