HABERLER>POLİTİKA
1 Haziran 2011 Çarşamba - 11:23

CHP’nin yeni anayasa taslağı hazır

CHP'nin Anayasa Komisyonu Başkanı Süheyl Batum, ''Anayasa Vizyonu''nda, anayasanın Türkçeyi resmi dil olarak korumasının, öte yandan devlet okullarında anadilin de öğretilmesi imkanı tanınmasının öngörüldüğünü söyledi.

CHP’nin yeni anayasa taslağı hazır

ANKARA - Batum, genel merkezde Anayasa Komisyonu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, devam eden yeni anayasa çalışmaları kapsamında ''CHP'nin Anayasa Vizyonu''nu açıkladı.
 
CHP'nin yeni anayasanın tüm toplum kesimlerinin katılımıyla hazırlanmasından yana olduğunu ifade eden Batum, bu kapsamda partisince yürütülen çalışmaları anlattı. 
 
Yeni anayasanın, yalnızca yeni anayasanın yapımıyla görevli sivil toplum örgütleri, baraj gözetilmeksizin tüm siyasi partiler, üniversiteler ve diğer kesimlerden oluşan ''Anayasa Meclisi'' tarafından yürütülmesi gerektiğini belirten Batum, geniş bir katılımla oluşturulan Anayasa Meclisince hazırlanan metnin en sonunda referanduma götürülmesinin de düşünülebileceğini aktardı.
 
Batum, anayasanın başlangıç metninin muğlak ve hukuk ötesi ilkelerden arındırılarak, cumhuriyetin niteliklerinin pekiştirilmesi ve netleştirilmesi yoluna gidilebileceğini ifade ederek, ''Atatürk'ün kurucu ve önder rolü, Atatürk'ün çağdaşlaşma hedefi ile cumhuriyetin temel nitelikleri arasında uyum olduğu vurgulanmalıdır'' dedi.
 
Batum, başlangıç metninde ''toplumsal ve siyasal şiddet önleme. Barış içinde birarada yaşama, toplumsal cinsiyet eşitliği, bölgeler arası eşitsizliği de giderecek adil toplumsal kalkınma, tarihsel ve kültürel varlıkların korunması ve sürdürülebilir çevre'' gibi temel ve güncel kavramların da bulunması gerektiğini kaydetti.
 
Başlangıç metninde Türkiye'nin dil, din, ırk ve etnik köken bakımından çeşitliliği ve zenginliği dikkate alınarak, yurttaşlığın hak ve özgürlüklere dayalı insan onurunu öne çıkaran hukuksal bir bağ olduğunun vurgulanmasının öngörüldüğünü dile getiren Batum, CHP'nin anayasanın 1,2,3, ve 4. maddelerinin ve bu maddelerde yer alan ilke ve kuralların değiştirilemezliğini, genel ilke olarak benimsediğini söyledi.
 
Batum, cumhuriyetin niteliklerine ilişkin maddenin, yeniden kaleme alınacak başlangıç metnindeki hukuksal ilkelere gönderme yapılarak, ''Birarada yaşama arzusuna dayalı ulus tanımını ve yurttaşlığın ırk, etnik köken veya dine dayanmayan hukuksal bir bağ'' olduğunu içereceğini bildirdi.
 
Din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin anayasa hükmünün, ''devletin dinler karşısındaki tarafsızlığı, inanç çoğulculuğu, inanç çoğulculuğunun dinsel tutum ve tavrı benimsememeyi de içerdiği ve devletin dinsel baskıyı engelleme yükümlülüğü'' göz önüne alınarak düzenlenmesinin önemine dikkati çeken Batum, din ve vicdan özgürlüğünün koruma alanı ile sınırlama nedenlerinin, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararları ışığında düzenleneceğini anlattı.                   
 
Batum, Toplumsal cinsiyet eşitliği ve özgürlükler başlığı altında, bir cinsiyetin üstünlüğüne ya da dezavantajlı konumuna ilişkin kültürel kalıpların değiştirilmesi gerektiğini belirterek, yeni anayasada ayrımcılık yasağının açıkça yer alması mevcut anayasadaki ayrımcılık nedenlerinin yanında ''yaş, etnik ya da sosyal köken, cinsel yönelim, engellilik ve benzeri nedenlere dayalı ayrımcılığın da yasaklanmasının gerektiğini bildirdi.
 
''SEÇİM BARAJI YÜZDE 5'İ AŞMAMALI''
CHP'nin anayasa vizyonunda değişik din ve mezheplere mensup yurttaşların tüm haklarının güvence altına alınmasının öngörüldüğüne işaret eden Batum, ibadethane statüsünün tanınması konusunun düzenleneceğini, bu konudaki nesnel ölçütler ve ilkelerin dinsel çoğulculuğa uygun olarak anayasada saptanmasının önemli olduğunu ifade etti.
 
Batum, anayasa vizyonunda Diyanet İşleri Başkanlığının yapısının da inanç çoğulculuğu gözetilerek yeniden yapılandırılmasının yer aldığını duyurdu.
 
Askerlik hizmetinin kamu hizmeti olarak yapılmasını sağlayacak anayasal hükmün benimsenmesi ve vicdani nedenlerle askerlik hizmeti yapmak istemeyen yurttaşlara bu hakkın tanınmasının tartışılabileceğini söyleyen Batum, düşünceyi açıklama ile basın özgürlüğünün de özgürlükçü bir bakış açısıyla yeniden düzenlenmesinin gerektiğini kaydetti.
 
Batum, CHP'nin anayasa vizyonunda RTÜK'ün özerk bir yapıya kavuşacağını özel yaşamın gizliliğinin özgürlük odaklı bir şekilde ve sınırları anayasada gösterilerek düzenleneceğini, iletişimin güvenliğine ilişkin asgari güvencelerin anayasada yer alacağını söyledi.
 
Eğitim hakkı bakımından din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini zorunlu sayan anayasa maddesinin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini, bu derslerin isteğe bağlı olarak düzenlenmesinin öngörüldüğünü vurgulayan Batum, ''Anayasa, Türkçeyi resmi dil olarak korumalıdır. Öte yandan devlet okullarında anadilin öğretilmesi imkanı tanınmalıdır'' dedi.
 
Yurttaşlığın aynı zamanda bir siyasal hak olduğuna dikkati çeken Batum, devlet ile birey arasındaki hukuksal bağı ifade eden ve dine, dile, ırka ya da etnik kökene gönderme yapmayan bir yurttaşlık anlayışının başlangıç metni dışında bir siyasal hak olarak anayasada yer yer alması gerektiğini bildirdi.
 
Batum, anayasada siyasi partilere ilişkin hükümlerin yeniden düzenlenmesinin önemine de işaret ederek, ''Seçim mevzuatı anayasa yapımı sürecinde mutlaka tartışılmalı ve seçim barajı yüzde 5'i kesinlikle aşmayacak bir baraj biçiminde belirlenmelidir'' diye konuştu.
 
Batum, Bağımsız İdari Otoriteler'in anayasa girmesinin, YÖK'ün kaldırılmasının, Eşitlik Kurulu kurulmasının, Kamu Denetçiliği Kurumunun bağımsız ve özerk bir biçimde yapılandırılmasının, Milli Güvenlik Kurulunun Cumhurbaşkanının daveti üzerine toplanan ve ulusal güvenlik sorunlarına odaklanan bir danışma kurulu niteliği taşımasının, yetkilerinin kanunla düzenlenmesinin CHP'nin anayasa vizyonu içinde yer aldığını anlattı.
 
''YEREL YÖNETİMLERİN YETKİLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ''
Batum, anayasa vizyonunda yasama ve yürütme dengesinin de ele alındığını belirterek, ''Çoğulculuk ve istikrar için başkanlık sistemi bir seçenek olarak düşünülmemeli ve parlamenter sistem tercih edilmelidir'' görüşü ile yasama dokunulmazlığının sınırlandırılmasının yer aldığını kaydetti.
 
CHP'nin anayasa vizyonunda ''yerel yönetim reformu'' nun da yer aldığını dile getiren Batum, bu konunun yanlış anlamalara neden olduğuna dikkati çekti.
 
Tek bir bölge değil, tüm Türkiye için planlanacak bir yerel yönetim reformu üzerinde çalışılmasının zorunlu olduğunu bildiren Batum, merkezi idare ile yerel yönetimlerin yetki ve ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
 
Batum, ''Üniter devlet korunarak yerel yönetim reformu hayata geçirilmelidir. Yereli ve bölge halkını ilgilendiren konu ve kararlarda itiraz edici referandum benimsenebilir'' dedi.
 
Batum, anayasa vizyonunda yer alan ekonomiye ilişkin düzenlemeler hakkında da bilgi verdi.
 
Yüksek yargı konusunda da düzenlemelerin anayasa vizyonu içinde değerlendirildiğini ifade eden Batum, Anayasa Mahkemesinin kuruluşunun, faaliyeti ve seçimleriyle liyakate uygun, etkili ve adil denetim yapabilecek bir yapıya kavuşturulmasının, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yargı ve yargıç bağımsızlığının sağlanabilmesi için yeniden yapılandırılmasının, Askeri Yargıtayın kaldırılmasının, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin kaldırılmasının ise tartışılabileceğinin gerekliliğini vurguladı.
 
Batum, yasama ve yürütmenin tüm eylem ve işlemlerine karşı olağan ve olağanüstü dönemler arasında ayrım yapılmaksızın yargı yolunun açık olmasının, özel yetkili mahkemelerin kurulamayacağının anayasada yer almasının öngörüldüğünü de anlattı.
 
AK Parti'nin her ortamda yeni anayasadan bahsettiğini, ancak yeni anayasaya ilişkin hiçbir şeyin net olmadığını dile getiren Batum, bu çalışma ile CHP'nin yeni anayasa konusunda düşüncelerini somut şekilde ortaya koyduğunu ve kendini bu düşüncelerle bağladığını söyledi.
 
Batum, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
 
Süheyl Batum, açıklanan vizyon kapsamında üniversitelere başörtüsü ile girilmesi konusuna ilişkin soruyu yanıtlarken, laik bir devlette ''dinimiz böyle emrediyor'' gerekçesiyle kural konulamayacağını söyledi. Batum, üniversite öğrencilerinin başörtüsü sorununun CHP'nin katkılarıyla bugün artık gündemden kalktığını savundu.
 
Yerel yönetimlere ilişkin düzenlemeler konusundaki soruyu da yanıtlayan Batum, bu konunun yanlış anlaşıldığını söyledi.
 
Türkiye'nin, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nı kabul ettiğini hatırlatan Batum, ''Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun söylediği bu bağlamda yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, mali alanda yetkilerinin artırılmasıdır'' dedi.
 
Batum, bir başka soruyu yanıtlarken de anadilde eğitimin söz konusu olamayacağını, bunun için seçmeli ders yöntemi ile anadilin öğrenilmesinin düşünülebileceğini ifade etti. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Seçim öncesi kaos yaratmaya çalışıyorlar’
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Diyarbakır mitinginde provokasyon yapacakları ...
Denizli, büyüdüğü Tilkilik'teydi
AK Parti İzmir 1. Bölge milletvekili adayı İlknur Denizli, yoğun seçim ...
'İşsize iş, yoksula aş, millete refah getiriceğiz'
SP İzmir adayı Mümin Baştürk, “Saadet Partisi olarak üretim ekonomisinin, ...
 
Sakman: En büyük icraatlarımız ustalık dönemimizde olacak
AK Parti İzmir 1. bölge adayı Osman Sakman “Çıraklık ve kalfalık dönemi ...
Yüksel: İlknur Hanım'ı kast etmedim
CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, "Siyaset tutarlılık ister" ...
'Biz geleceğimize, çocuklarımıza yatırım yaptık'
AK Parti İzmir 1. bölge milletvekili adayı Ali Aşlık, AK Parti Hükümeti ...
 
Tanrıkulu: İzmir 4 verip 1 alıyor
MHP İzmir 2. Bölge Adayı A. Kenan Tanrıkulu ile MHP, CHP ve Ak Parti’den ...
Şahin: İthale dayalı büyüme olmaz
MHP İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Selahattin Şahin, seçim çalışmalarına ...
‘AK Parti aynı, CHP yükseldi, MHP barajı aşıyor’
Konsensus'un Habertürk gazetesi için üç bin kişi ile yüz yüze yaptığı ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva