HABERLER>POLİTİKA
13 Haziran 2011 Pazartesi - 00:42

İzmir sürprizi: CHP'nin kalesi sallandı

CHP'nin kalesi İzmir'de sürpriz sonuçlar... AKP oyunu ve vekil sayısını arttırırken CHP yerel seçime göre ciddi kayıpta.

İzmir sürprizi: CHP nin kalesi sallandı

İZMİR -Seçimin başkenti olması beklenen İzmir'de sürpriz sonuçlar çıktı. AKP oyunu ciddi oranda arttırıp 9 yıllık sürecin en yüksek noktasına taşırken, CHP 2009 yerel seçimlerine göre adeta hezimet yaşıyor. İki bölgede de birbirine yakın olan iki parti arasındaki 6 puanlık farka rağmen CHP'de hayal kırıklığı, AKP'de bayram yaşanıyor. MHP de İzmir'de kaybeden partiler arasında. 4 milletvekili olan MHP'de vekil sayısı ikiye düşerken, AKP 9 olan vekil sayısını 11'e çıkardı. 2007'de yüzde 35,5'lik oranla 11 vekil çıkaran CHP'de 29 Mart 2009 yerel seçimlerinin il genel meclis sonuçları olan yüzde 49'un 7 puan altında kalmak üzüntü yarattı. En az 16 vekil bekleyen CHP 13'te kalırken, yüzde 43-44 aralığında seçimi tamamlayan CHP'de çok sayıda adayın Ankara hayali gerçekleşmedi. 

İzmir'in seçim sonuçları için tıklayın...

Fahrettin Dokak'ın 'Bu seçim çok şaşırttı' yazısı için tıklayın...

CHP İZMİR'DE HAYAL KIRIKLIĞI
29 Mart 2009 seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yüzde 56,7 ile kazanan, pek çok ilçede yüzde 60'ı geçen, 28 ilçede belediye başkanlığını kazanan CHP'de 12 Haziran seçimleri hayal kırıklığıyla sonuçlandı. 12 Eylül referandumunda yüzde 63'lük 'hayır' oranı ile rekortmen illerin başında gelen İzmir'de CHP seçimi her iki bölgede de yüzde 43-44 aralığında bitirirken yaşanan hayal kırıklığı örgütlerden adaylara, belediye başkanlarına kadar her noktada hissediliyor. 

BAYRAKLI, BUCA, KARABAĞLAR, GAZİEMİR, ÖDEMİŞ, BERGAMA'DA AK PARTİ
CHP 2009 yerel seçimlerinde yüzde 50'nin üzerinde oyla seçim kazandığı Buca, Bayraklı, Karabağlar, Gaziemir, Ödemiş, Bergama, Kemalpaşa'da ikinci parti olurken, AKP'nin diğer ilçelerde de önceki seçimlere göre oylarını ciddi anlamda arttırdığı dikkatlerden kaçmadı. CHP'nin İzmir'de en yüksek oyu Narlıdere ve Karşıyaşa'da yakaladığı gözlenirken, Buca, Bayraklı, Karabağlar gibi kentin en büyük ilçelerinde AK Parti'nin birinci parti olması seçimin sonucuna doğrudan yansıdı. 

İKİ BAKANIN YARIŞINI GÜNAY KAZANDI
AKP'nin Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay gibi isimlerin yanısıra kentin her alanda altyapısını güçlendirecek 35 proje ile girdiği İzmir yarışında oyunu yüzde 37'ler seviyesine çıkarması tam bir bayram havası yaşattı. İzmir'de şu ana kadar yapılan seçimlerde 2002'de  yüzde 17, 2004'te yüzde 33, 2007'de yüzde 30, 2009'da da yüzde 29,5 alan AK Parti ilk kez tarihinin en yüksek oranı olan yüzde 37'ye ulaştı. İkinci Bölge'de Binali Yıldırım farkının yaşanacağı beklentisi de gerçekleşmezken Ertuğrul Günay'ın liste başı olduğu 1. Bölge'de AK Parti'nin daha yüksek alıp bir vekil fazla çıkarması seçimin AK Parti cephesindeki tek sürpriziydi.  

MHP DE BAŞARILI OLAMADI
2007 Genel seçimlerinde yüzde 14 alarak İzmir'den 4 vekil çıkaran MHP'de de hayal kırıklığı yaşandı. MHP İzmir'den ancak iki vekil çıkarabildi. Bağımsızların iddialı olduğ İzmir'de BDP destekliler dahil hiçbir bağımsız sonuca ulaşamazken BDP destekli adaylar yüzde 3,5'te kaldı. Cumhuriyet Güçbirliği adayları Doğu Perinçek ve Yaşar Müjdeci'nin de iddialı olduğu İzmir'de Has Parti, DSP, Saadet gibi partiler de hayal kırıklığı yaşadı. 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gerçek göçmen 13 Haziran 2011 Pazartesi 21:51

aydın özcanı 1 bölgeden aday yapmış bizim işi bilmezler asıl yunanistan göçmenleri bornovada yani 2 bölgede benim bildiğim bornovadada bir c h p oy vercek yunanistan göçmeni MÜMİN DURMUŞ ve ekibi var gerisi ak partiden başkasına oy vermez.

Yorumu oyla      13      6  
Nihat 13 Haziran 2011 Pazartesi 12:34

CHP Ödemiş te en çok çalışan en genç adamın kafasını koparan belediye başkanı dua et yerel seçim değildi. Yerel seçimlerde senin yüzünden parti nal toplayacak!

Yorumu oyla      15      6  
İzmir'e Yazık.. 13 Haziran 2011 Pazartesi 09:53

Makasın daraldığı filan yok. Bir önceki genel seçimlere bakmak lazım, yerel seçimler farklı olur. CeHaPe yüzde 35'ten 44'e çıkarken, AkePe 30'dan 37'ye çıktı. CeHaPe 9, AkePe 7 puan artışta. Bu toplam yüzde 16 artışın nereden geldiğine baktığımızda; 14 olan MeHaPe 11'e inmiş, 7,5 olan Genç Parti diye bir parti vardı ki artık o da yok ve 5,2'lik Demokrat Parti oylarının bu farkı teşkil ettiğini görüyoruz. Buradan da anlaşılacağı gibi, aslında AkePe ve özellikle CeHaPe yine çekirdek oylarda kalmışlar. Bu da gösterir ki, AkePe'nin 2 bakanını göndermesi, Başbakan'ın özel ilgisi ve açıkladığı 35 proje; bunların yanı sıra CeHaPe'li Belediye'nin içler acısı durumu, çözümsüzlükler, İzmir'in mega köye dön(dürül)mesi, iç çekişmeler (Kocaoğlu-Susam kavgasını hatırlayın) vb. bir sürü durum İzmirli için pek de önemli olmamış, İzmirli yine bildiğini okuyarak değişime ne kadar dirençli olduğunu göstermiştir. Dilerim ki aynı kör ideolojik saplantı ve takıntılar önümüzdeki yerel seçimlerde de tekrar etmez. Yoksa İzmir Ortaçağ karanlıklarına doğru gider ve de yazık olur..

Yorumu oyla      27      8  
göçmenler 13 Haziran 2011 Pazartesi 02:20

işte göçmenlerin gücü bu isterlerse 6 sıradaki adayı çıkarırlar yeterki inansınlar adayına kimse inanmıodu rıfat saiti çıkarcağımıza gülüyorlardı çıkarcaz dediğimizde ne oldu 10 sıraya koyun çıkarırız biz aydın özcana göçmenler oy vermez aday adamın arkasında kaçta göçmen gördünüz hiç dimi geri dünsen aydın özcan 100 kişilik derneğine hala yüzün varsa tabi bi daki seçimde denesinler 3 koysunlar yine çıkamazsın idda ediom

Yorumu oyla      19      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Vural ve arkadaşları seçmen dövdü' iddiası
Oktay Vural ve beraberindeki bazı partililerin, biri kadın dört vatandaşı dövdüğü iddia edildi.
Günay 'propaganda' iddiasını yerinde inceledi
Ertuğrul Günay, 'Seçmen Yönlendiriliyor' İddiası Üzerine Okula Gitti İzmir'de ...
Denizli'de sahte seçmen iddiası
Denizli’de genel seçime, CHP’nin ’sandıklarda türbanlı parti görevlilerinin ...
 
Bağımsız adaydan polise tokat
Şanlıurfa bağımsız milletvekili ve BDP’nin desteğiyle yeniden bağımsız ...
Çağlayan yanlış yere 'evet' bastı
AK Parti Mersin Milletvekili adayı Bakan Zafer Çağlayan'ın oyuna itiraz ...
CHP’li adaylar oylarını kullandı
CHP İzmir milletvekili adayları, çeşitli semtlerde oylarını kullandılar. ...
 
Şener: Adımı küçük yazmışlar
Sivas'ta oyunu kullanan Abdüllatif Şener "adımı küçük yazmışlar" diyerek tepki gösterdi.
Akay: Demokrasi ve İzmir kazanacak
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay oyunu; eşi Serpil Akay,kızları ...
Ak Parti’li bakanlar sandığa gitti
AK Parti'nin ağır topları Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Ulaştırma ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Rilke’den sanat ve yaşam üzerine düşünceler
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva