HABERLER>GÜNCEL
30 Haziran 2024 Pazar - 23:57

İzmir Onur Yürüyüşü'nde Emniyet'e ters köşe

İzmir Pride Komitesi, 12. İzmir Onur Yürüyüşü için Alsancak Kıbrıs Şehitleri’ni adres göstererek 30 Haziran’a (bugün) tarih vermişti. İzmir Emniyeti bugün Alsancak’ın tüm sokaklarını kapattı ancak Komite, yürüyüşü bir gün önce Bornova’da gerçekleştirdi.

İzmir Onur Yürüyüşü nde Emniyet e ters köşe

Yenigün'den Nurcan Etik'in haberine göre; İzmir Pride Komitesi, 28 Haziran’da 12. İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için bir görsel yayınlamış ve “Sokakları Şanlatıyoruz” diyerek 30 Haziran Pazar, 18.30’da Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne çağrı yapmıştı. Bu duyuru sonrası İzmir Emniyeti, 2015’ten bu yana Onur Yürüyüşü’nün yasaklı olması nedeniyle Alsancak’ın birçok sokağını yürüyüşe kapatmak için hazırlık başlatmıştı. Ancak Komite, 29 Haziran’da Bornova başta olmak üzere birçok bölgede duyurusuz yürüyüş ve açıklama gerçekleştirdi. Bugün (30 Haziran) Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin pek çok girişini kapatan emniyet güçleri İzmir Pride Komitesi’nin açıklamasından sonra şaşkınlık yaşadı.

12. İzmir Onur Yürüyüşü ile ilgili olarak, Güvenlik Komitesi’nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şu şekilde:

“Bildiğiniz üzere, bu yıl Onur Yürüyüşümüzü duyurduğumuz tarihten bir gün önce gerçekleştirdik. Yürüyüşe katılamadığı için hayal kırıklığına uğrayan tüm lubunyalar için bu açıklamayı yapmak bizim için de bir gereklilik haline gelmiştir. 2015’ten beri her yıl yasaklanan Onur Yürüyüşleri’ne özellikle 2023 genel seçimlerinden sonra baskı ve şiddetin artması; Onur Yürüyüşlerini LGBTİ+ hak savunucularının alanlara çıkarak slogan dahi atamadan gözaltına alındığı bir eylem pratiğine dönüşmüştür. Her gün artan ve faşist AKP-MHP iktidarınca desteklenen LGBTİ+fobik söylemler, dinci çete ve tarikatların iktidarca desteklenmesi; ana muhalefet partilerinin sadece iktidarın onlara çizdiği alan içerisinde “muhalefet yapması” biz LGBTİ+ları bugün bulunduğumuz konuma getiren yalnızca birkaç nedenden biri.

Lubunyalar artan baskı ve şiddet ile beraber örgütlü mücadeleye sırtını dönmüş, LGBTİ+ hareketi güç kaybetmiş, güvenli alanlarına sıkışıp kalmıştır. Geçtiğimiz aylarda 2911 Sayılı Kanun’un bir tutuklama sopası haline getirildiğinin tahlilini yapmak yanlış olmaz. Tutuklanmak ya da gözaltına alınmak; biz örgütlü LGBTİ+ların korktuğu ya da çekindiği bir şey değildir, yeri gelince örgütlü bir kişi bu ‘bedeli’ de ödeyecektir. Fakat LGBTİ+ hareketinin böylece güç kaybettiği, faşizmin yükseldiği bir dönemde; gözaltına alınacak her lubunyanın tutuklanma riski taşıdığını göz önünde bulundurmalıyız.

Halihazırda LGBTİ+ hareketinin örgütleyicileri ve yürütücüleri olan kişilerin tutuklanması ise LGBTİ+ hareketini sadece daha da geri bir pozisyona düşürecektir. Yaptığımız her hareketimizde lubunyaların güvenliğini sağlamak ve LGBTİ+ hareketinin selametini düşünmek bizim en büyük sorumluluğumuzdur.

Onur Yürüyüşümüzün yapılacağı tarihten bir hafta önce tarafımıza iletilen güvenlik açıkları ve aramızda ajanların olduğu bilgisi, bizleri Onur Yürüyüşü planlarımızı değiştirmeye mecbur bırakmıştır. Bu yürüyüşü ne tamamen kapalı ve birkaç kişiyle yaptığımız bir şekilde, ne de tamamen açık çağrılı bir şekilde yapmaya karar verip; İzmir yerelindeki tüm örgütler, onların çevreleri ve ulaşabildiğimiz lubunyalar olarak yapma kararımızın sebebi budur.

Gönül isterdi ki, binlerce kişinin sokağa çıktığı ve her sokağı doldurduğumuz Onur Yürüyüşleri tekrardan bizim olsun. Fakat o Onur Yürüyüşlerini gerçekleştirmenin yolu LGBTİ+ların örgütlenmesi ve örgütlü mücadelemizden geçmektedir. Bu sene örgütlendiğimizde, bir arada kaldığımızda yürüyebildiğimiz gösterdik. Önümüzdeki senelerde ise çok daha iyilerini, LGBTİ+lar olarak başaracağımıza dair inancımız tam.

Sokağa çıkmadığı için hayal kırıklığına uğrayan tüm lubunyalara çağrımızdır:

Gelin, 2025 Pride’ını beraber örgütleyelim. İzmir Pride Komitesi’nde ve yerelimizdeki LGBTİ+ örgütlerinde örgütlenelim. Bir arada güçlüyüz, örgütlüyken güçlüyüz. LGBTİ+ hareketinin güç kaybetmemesi ve Pride’lar hepimizin sorumluluğundadır. Dayanışmayla.”

 
AK Partili İnan'dan YRP'li Erbakan'a: LGBT paçavrasını sizin sayenizde sallıyor
 
Çeşme açıklarında can pazarı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kayseri ayağa kalktı: Çocuğa istismar iddiası!
Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde yabancı uyruklu bir kişinin 5 yaşındaki ...
Bir aileyi paramparça eden feci kaza!
Antalya'nın Kumluca ilçesindeki trafik kazasında aynı aileden 3 kişi hayatını ...
Çanakkale'de 42 düzensiz göçmen kurtarıldı
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 42 düzensiz göçmen kurtarıldı.
 
Temizlik için kuyuya girmişlerdi: Zehirlendiler!
Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde temizlemek için girdikleri eski su kuyusunda ...
Sosyal medyada küfürlü tartışma kanlı bitti
Samsun’da sosyal paylaşım sitesi üzerinde küfürleşme yüzünden silahlı ...
Sivas'ta otomobil devrildi: 1 ölü, 4 yaralı
Sivas'ta meydana gelen trafik kazasında 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.
 
Deniz yatağında uyuyakaldı: 2 mil açıldı!
Edirne'nin Saros Körfezi'ne kıyısı bulunan Yayla köyü sahilinde, deniz ...
Çanakkale'de otomobil ve park halindeki TIR çarpıştı!
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde otomobile ve park halindeki tıra çarpan ...
Mersin'de feci kaza: Otobüs şoförü tutuklandı
Mersin'de 2 kişinin öldüğü, 35 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin servis otobüsü şoförü tutuklandı
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva