HABERLER>EKONOMİ
25 Haziran 2011 Cumartesi - 15:15

İzmir işsizlikte 6. sırada

Son açıklanan rakamlara göre krizin etkilerinin geçtiği söylenen 2010 yılında İzmir'deki işsizlik oranı yüzde 15. 1 ile yine yüzde 11'ler civarındaki Türkiye genelinden yüksek olurken, işsizlikte İzmir'i, Bitlis, Muş, Hakkari, Van ve Adana izledi.

İzmir işsizlikte 6. sırada

İZMİR - Türkiye'nin 4'ncü kenti olan İzmir, işsizlik rakamlarında yine Türkiye'de ilk 10'a girdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 'İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergeleri' verilerine göre İzmir işsizliği, Türkiye ortalamasının üstünde çıktı. Yüzde 15. 1 oranındaki işsizliği bulunan İzmir'i yüzde 16. 3 ile Bitlis, yüzde 16. 4 ile Muş, yüzde 17. 4 ile Hakkari, yüzde 17. 2 ile Van ve yüzde 19. 1 ile Adana izledi. İzmir yüzde 14. 3 işsizlik oranına sahip İstanbul ve yüzde 12. 1 oranında işsizi olan Ankara'ya oranla Türkiye'nin büyük illeri arasında da en yüksek işsizliğe sahip il oldu. Diğer yandan İzmir, 2009 yılındaki işsizlik oranı olan yüzde 16'yı da bir puan indirmiş oldu.
 
EGE BÖLGESİ'NİN DE 'LİDERİ'
İzmir, işsizlik oranıyla Ege Bölgesi'nin de işsizlik lideri oldu. TÜİK rakamlarına göre Ege illerinden Aydın'da yüzde 13. 5, Balıkesir'de yüzde 8, Çanakkale'de yüzde 7, Denizli'de yüzde 11. 2, Manisa'da yüzde 8. 1, Muğla'da yüzde 10. 5 ve Uşak'ta yüzde 7. 8 olarak gerçekleşti.
 
DEMİRTAŞ: GÖREVİMİZ ONLARA İŞ BULMAK
Rakamları değerlendiren İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, iş ve aşın olduğu yere yakın olduğunu, bulunduğu yerde mutsuz olan kişilerin aklına ilk olarak İzmir'in geldiğini belirterek, şöyle dedi:
 
"İş ve aşın olduğu yere akın var. Bizim şehrimizin yerleşik insanı dışında İzmir'e iş için gelen her yıl yüz binlerce insan var. Dolayısıyla problem Türkiye'nin genel problemi. Ama bizde yüksek olması bizde iş umudu olmasından kaynaklanıyor. Göç eden insanların iş beklentisi var. Bu zaten bizim görevimiz. İş dünyası olarak onlara iş bulmalıyız. İnsan doğduğu ve yaşadığı yerde mutsuz oluyorsa elbette arayışa girecektir. Bu arayış içinde de İzmir ilk akla gelen yer. Hemşehri ilişkileri ile de insanlar İzmir yoluna düşüyorlar. O yüzden yüksek olması gayet doğaldır. O yüzden bu insanları mutlu etmek istiyorsak yatırıma ağırlık vermeliyiz. "
 
YORGANCILAR'DAN YATIRIM VURGUSU
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, işsizliğin ortadan kalkması için öncelikle yatırımın olması gerektiğini vurgulayarak "En fazla göç alan illerin başında İzmir geliyor. Göçe paralel bir yatırım olmadığı için de oranlar yükseliyor. Öte yandan işsizlik rakamları değerlendirilirken nüfus ve o ilin aldığı göçe de bakılmalı" dedi.
 
Türkiye'nin iş yapabilme kolaylığında dünyada 65'nci, rekabet edebilme gücünde ise 80'nci sıralarda olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, "Bunları aşağı çektiğinizde ve daha çok rekabet edebilir hale geldiğinizde daha çok sanayi yatırımı olur ve daha fazla istihdam sağlanabilir" değerlendirmesini yaptı.
 
ÇİFTÇİ: TARIM VE TİCARETE AĞIRLIK VERİLMELİ
TMMOB İzmir İl Sekreteri Ferdan Çiftçi de, işsizlik rakamlarının Türkiye'de gerçeği yansıtmadığına dikkat çekerek İzmir işsizliğinde göçün yanı sıra başka etkenlerin de bulunduğunu dile getirdi. Çiftçi, şunları söyledi:
 
"İzmir'deki işsizlik tarımla da bağlantılı. Bu kent tarım değerleri itibariyle ilk sırada olmasına rağmen tarımdan kopuşla bu nüfusun da önemli kısmı işsizler ordusuna katıldı. Çözüm için İzmir'in bir tarım ve ticaret kenti olduğunu unutmamalıyız. İzmir, ekonomik planlamalarını bunun üzerinden yapmalı, istihdamı bunun üzerinden yaratmalıdır diye düşünüyorum. Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi ve merkez olması İzmir için şans olacaktır. " (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EGİKAD’lı kadınlardan Finlandiya çıkarması
İzmir’in başarılı çalışmalara imza atan kadın derneklerinden Ege İş Kadınları ...
KEY’de yine sorun çıktı!
KEY hesaplarının tasfiyesine ilişkin son listede, hak sahiplerinin çoğunda, ...
Lüks otoda büyük vurgun
Almanya, Hollanda ve Belçika'dan toplanan lüks araçların 'sıfır km' gibi ...
 
Necmi Çalışkan’dan EXPO raporu
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Necmi Çalışkan, EXPO 2020 ...
Ege-Koop’tan ikinci arsa devrimi
Kooperatifçilik sektörünün öncü kuruluşu Ege-Koop, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ...
1545 kişilik kadroya 88 bin kişi başvurdu
Ziraat Bankası'nda bin 545 kişilik kadro için 88 bin 206 üniversite mezunu başvuru yaptı.
 
Delphi en modern tesisini İzmir'de açtı
Dünyanın en büyük otomobil ve ticari araç üreticilerinin orijinal ekipman ...
Demirtaş: EXPO takibimizde
İzmir’in EXPO 2020 sürecinin yavaşlayıp yavaşlamadığını merak eden İzmirlileri ...
Kapasite kullanımı 2.5 yılın zirvesinde
İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı Haziran'da yüzde 76.7 ile Eylül ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva